Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 27.02.2020.

Posted in Vijesti

MARIJA BISTRICA – Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice Krapinsko-zagorske županije u četvrtak, 27. veljače 2020. godine, bila je domaćin Klubu zastupnika HDZ-a Hrvatskog sabora koji po sedmi put u ovom sazivu ima svoju sjednicu izvan Sabora. Nakon Visokog u Varaždinskoj županiji, Virovitice, Velike Gorice, Bakra, Bjelovara te Slavonskog Broda zastupnici su se u četvrtak našli u Mariji Bistrici. Uz zastupnike HDZ-a u Hrvatskom saboru na sjednici je bio i predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sa članovima Vlade. Premijer se prisjetio sjednice Vlade krajem prošle godine u Krapini i projekata koji se realiziraju u Krapinsko-zagorskoj županiji. – Samo u prometnu infrastrukturu u mandatu ove Vlade ulaže se  pola milijarde kuna, kaže premijer Plenković, a tu su i brojni projekti u poduzetništvu, europski projekti, projekti u poljoprivredi i svega što kontinentalni turizam baš ovdje u Zagorju može dati. Drago mi je da smo ovdje u Mariji Bistrici, mjestu hodočašća brojnih domaćih i stranih turista i ovdje je uvijek ugodno biti i čuti kako još Vlada može pomoći razvoju Hrvatskog zagorja – izjavio je premijer Plenković. . Da mu je drago što je zagorski HDZ mogao biti domaćin Klubu zastupnika HDZ-a, istaknuo je saborski zastupnik i predsjednik županijskog odbora HDZ-a Žarko Tušek. Posebno je zadovoljan što su realizirani ili su u fazi realizacije svi HDZ-ovi projekti s kojima je ova stranka izašla na parlamentarne izbore prije četiri godine. Predsjednik Vlade Plenković se prije sjednice Kluba zastupnika obratio članovima proširenog sastava Županijskog odbora HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB/SAVSKI MAROF – Uskoro počinje obnova pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof, za čiju je realizaciju potpisan ugovor za izvođenje radova vrijedan 365,7 milijuna kuna. Od tog iznosa, 210 milijuna kuna financira se iz kredita Svjetske banke. Obnova obuhvaća cjelovitu obnovu pružnog gornjeg i donjeg ustroja, sanaciju mostova Krapina, Lužnica i Vrabeščak i sanaciju propusta te sanaciju podvožnjaka Vrapčanska i Škorpikova. Na zagrebačkom području radovi će obuhvatiti i zamjenu postojećih perona i uređenih površina novim stajalištima Kustošija i kolodvoru Podsused te ugradnju nadstrešnica u stajalištu Kustošija, Podsused, uskladit će se signalno – sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te obnoviti cjelokupan sustav kontaktne mreže. Rok završetka je 27 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

ZAGREB – Na području Zagrebačke županije trenutno nema zabilježenog slučaja zaraze koronavirusom, sve službe su opremljene potrebnom opremom, upoznate su s protokolima te su u stanju pripravnosti – rečeno je na sjednici Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije. Građane se poziva da prate informacije Civilnog stožera RH-a , a informativni video o preventivnim mjerama u vezi koronavirusa kao i preporuke o putovanjima Ministarstva vanjskih i europskih poslova kao i  preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo mogu se naći na mrežnoj stranici Zagrebačke županije. Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo  svakoga dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o koronavirusu.

KRAPINA – Muzej krapinskih neandertalaca proslavio je 10. rođendan, ovog četvrtka, 27. veljače 2020. godine. S obzirom na atraktivan sadržaj, Muzej godišnje posjeti i do 100 tisuća domaćih i stranih posjetitelja, tako da se uskoro očekuje i milijunti posjetitelj, istaknuo je voditelj Muzeja Jurica Sabol – Izuzetno sam i ponosan na sve rezultate koje smo postigli u ovih 10 godina. Govorimo o velikim brojkama, pa moram istaknuti da je kroz Muzej prošlo gotovo milijun posjetitelja, odrađeno je više od 17 tisuća stručnih vodstava i 16 tisuća sudionika bilo je na edukativnim programima. Budući da imamo samo sedmero zaposlenih, možemo reći da smo jedan fenomen u kulturi, rekao je Sabol. Čestitke povodom prve okrugle obljetnice ovog vrlo uspješnog muzeja u Hrvatskoj uputili su i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek te posebna savjetnica ministrice kulture Dubravka Đurić – Nemec.

KOPRIVNICA – Nakon Zagrebačke danas, u četvrtak, 27. veljače 2020. godine održana je i u Koprivničko-križevačkoj županiji radionica „Investicijski potencijal i mogućnosti ulaganja u Republiku Hrvatsku“. Provedena je u organizaciji ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Koprivničko-križevačke županije. Radionica se provodi s ciljem jačanja kapaciteta županija za privlačenje i poticanje investicija, kaže načelnik Sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Sani Ljubunčić. Na području Koprivničko-križevačke županije ima 10-ak projekata koji su realizirani upravo putem nacionalnog programa ulaganja i državnih potpora, a dvostruko više ih je u procesu evaluacije. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota ističe kako pa području Županije ima 610 hektara površina pod poduzetničkim zonama i da na prostoru od 300 hektara radi 170 poduzetnika koji zapošljavaju 4.900 djelatnika.

VARAŽDIN – Regionalni tim varaždinskih kuhara osvojio je vrijedne medalje na kulinarskoj Olimpijadi u Stuttgartu, a tim povodom ovog četvrtka, 27. veljače 2020. godine za njih je u županijskoj palači u Varaždinu upriličen svečani prijem. Na Olimpijadi je sudjelovalo 300 natjecatelja iz 70 država, a uz Regionalni tim predstavilo se i troje članova Nacionalnog seniorskog tima. – Naši kuhari prometnuli su se u jedne od najboljih ambasadora i promotora svega onog najboljeg što Varaždinska županija ima, a na tome aktivno radimo u posljednje dvije i pol godine – istaknula je predsjedavajuća Turističke zajednice Natalija Martinčević. Uz Martinčević, okupljenima su se obratili i zamjenik župana Tomislav Paljak te predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza Damir Crleni. Na samom natjecanju varaždinski kuhari su koristili brojne domaće namirnice iz Varaždinske županije kao što su zelje i bučino ulje koje su pripremali na moderan način. – Važno nam je bilo da naši kuhari, posebice mladi, dožive promociju kulinarstva i prezentaciju naše Županije i Republike Hrvatske – rekao je Crleni. Inače, kulinarska olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu, održava se već više od sto godina, a izaziva velik interes posjetitelja kojih je ove godine bilo oko 100 tisuća.

ČAKOVEC – Međimurska županija izradila je program potpora poljoprivredi i pokrenula niz projekata kojima je svrha pomoći poljoprivrednim proizvođačima s ulaganjima u razvoj i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje. Zbog gospodarskog, ali i socijalnog te tradicijskog značaja, poljoprivreda je jedna od najvažnijih grana privređivanja u Međimurju, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec tijekom predstavljanja Javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Međimurske županije u 2020. godini. U razdoblju od 2014. do 2019. godine za potpore u poljoprivredi isplaćeno je oko 2,1 milijun kuna, a u 2020. godini kroz županijski proračun za ovaj program osigurano je čak 1,4 milijuna kuna. Javni poziv u 2020. godini sadrži 10 mjera. Jedan korisnik može podnijeti zahtjev za potporu po više mjera iz ovog Javnog poziva pod uvjetom da njihov maksimalni iznos ne prelazi 70.000,00 kuna godišnje, dok je najmanji iznos potpore 100,00 kuna bez PDV-a. Javni poziv otvoren je do utroška osiguranih sredstva, odnosno do kraja studenog, izuzev potpora za sajmove i manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca 2020. godine, a bit će objavljen na web stranicama Međimurske županije.

ZAPREŠIĆ – Grad Zaprešić će i u 2020. godini, s ciljem unapređenja zdravstvene zaštite, financirati troškove rada jednog tima T 1 hitne medicinske pomoći. Tako će Grad, iznosom od 638.000 kuna, osigurati istovremeni rad dva tima T1 u svakoj smjeni, za područje Zaprešića i okolnih općina, tijekom cijele godine. Time na zaprešićkom području ima ukupno deset T1 timova, a svaki tim ima liječnika, medicinsku sestru i vozača, što su po dva tima u svakoj smjeni. Od toga 5 timova financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a pet Zagrebačka županija, županijski Zavod i Grad Zaprešić. Ugovor o financiranju Tima 1 hitne medicinske službe zaprešićke ispostave ovog četvrtka, 27. veljače u zaprešićkoj Gradskoj upravi potpisali su gradonačelnik Željko Turk i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik.- Ovo je kontinuitet koji pratimo već nekoliko godina, a kako Zaprešić bilježi porast broja stanovnika, ovakva zdravstvena usluga je više nego potrebna- istaknuo je gradonačelnik Turk.

KOPRIVNICA – Koprivnički su gradski vijećnici na ovotjednoj sjednici donijeli jednoglasnu odluku o tome, da pravo građenja studentskog doma u sklopu Sveučilišta Sjever u Koprivnici dobije tvrtka iz Zagreba. Na čestici se nalazi zgrada površine 1.111 metara četvornih. Smještajni kapacitet budućeg studentskog doma mora imati minimalno 80 ležajeva, uz obavezno osiguranje četiri ležaja s popratnom infrastrukturom za studente s invaliditetom, a rok za izgradnju, odnosno rekonstrukciju zgrade i ishođenje uporabne dozvole je dvije godine od dana sklapanja ugovora o osnivanju prava građenja. Godišnja naknada iznosi 36.001 kunu, pravo se osniva na 33 godine, pa u konačnici naknada iznosi 1,188 milijuna kuna.

GAREŠNICA – Edukacijski gastro centar otvoren je u Garešnici, a svečanosti otvorenja nazočili su čelnici Bjelovarsko-bilogorske županije, kao i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Centar se nalazi u Poduzetničkoj zoni Kapelica, namijenjen je, među ostalim, naukovanju učenika obrtničkih zanimanja, selekciji i izboru naučnika za rad u turizmu, edukaciji vlasnika OPG-a za pripremanje jednostavnih jela, usavršavanju i nadogradnji znanja kuhara kao i osnovnim tečajevima kuhanja.

ČAKOVEC – Natječaj II. Susret duhovnog dječjeg stvaralaštva „Cvjetići Svetog Antuna“ raspisala je Župa svetog Antuna Padovanskog Čakovec. Tema natječaja je „Djedovi i bake – prenositelji vjere i molitve u obitelji“. Na natječaj se mogu poslati literarni i likovni radovi djece predškolske dobi te radovi učenika osnovne škole. Literarni radovi mogu biti pisani standardnim hrvatskim jezikom ili kajkavskim narječjem u književnim vrstama: pjesma, molitva ili kratka priča, a likovni u svim likovnim tehnikama. Radovi trebaju biti inspirirani svecem svega svijeta – sv. Antunom Padovanskim. Do 1. lipnja radovi se šalju na adresu: Župa svetog Antuna Padovanskog – Čakovec ili mailom fra.cakovec.jug@ofm.hr s naznakom za natječaj „Cvjetići sv. Antuna“.

loading