Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.03.2017.

Posted in Vijesti

SENJ – Povelju o suradnji i prijateljstvu danas su u zgradi Gradske uprave grada Senja potpisali zagrebački i senjski gradonačelnici Milan Bandić i Darko Nekić. – I do sada je Grad Zagreb pomogao pri uredenju spomen kuce Damiru Tomljenovicu Gavranu, a ovom Poveljom nastavit će se suradnja Zagreba i Senja u gospodarskom i kulturnom segmentu istaknuo je zagrebački gradonačelnik Bandić.

KRAPINA – Ugovor o dodjeli sedam milijuna i 33 tisuće kuna bespovratnih sredstava u sklopu 8,3 milijuna kuna vrijednog projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije, potpisao je u četvrtak, 23. ožujka 2017. godine, u Vladi Republike Hrvatske župan Željko Kolar. Sredstva iz europskih fondova u okviru poziva za Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja povukle su četiri županije koje su prve pripremile projekte: Krapinsko-zagorska, Međimurska, Virovitičko-podravska i Zadarska, a  najviši je iznos dobila Krapinsko-zagorska županija. Dio sredstava bit će uložen u kupovanje 319 komada različite  nove opreme za ambulante, a na 9 objekata domova zdravlja provest će se manji infrastrukturni zahvati, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

ZAGREB – Markovo polje moglo bi postati najveće zagrebačko groblje. Pred gradskim zastupnicima na sutrašnjoj će se sjednici naći prijedlog da se groblje sa 26 proširi na 103 hektara. Uz to planira se rekonstrukcija mrtvačnice na sjevernom dijelu groblja, gradnja nove na južnom, više od 40 tisuća novih grobnih mjesta, a i uređenje 24 kućice u kojima se prodaje cvijeće i svijeće te izgradnja 18 novih. Cijeli projekt realizirat će se u četiri faze. U prvoj će se ići na uređenje postojećeg, sjevernog dijela groblja. Ovim bi projektom Markovo polje trebalo postati središnje zagrebačko groblje – objasnio je Dražen Markota, predsjednik Vijeća gradske četvrti Sesvete.

NOVI MAROF- Službu za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, danas je u pratnji ravnatelja OB Varaždin Nenada Kudelića, obišao župan Varaždinske županije Predrag Štromar. Obilasku se pridružio i bivši sanacijski upravitelj bolnice u Novom Marofu  Mladen Smoljanec za čijeg mandata je otvoren novi odjel palijativne skrbi te obnovljeno prizemlje Paviljona 3 ukupne vrijednosti 1,6 milijuna kuna. Inače, u novomarofskoj bolnici, koja je dio varaždinske Opće bolnice , uskoro  kreće izgradnja palijativnog centra sa 72 kreveta,  za što je pri ministarstvu zdravstva  osigurano 51,5 milijuna kuna.

KRAPINA – Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije bogatije je za jedno malo vozilo. Vozilo je vrijedno sto i jednu tisuću kuna, a platit će se novcem koji Županija u mjesečnim anuitetima isplaćuje Crvenog križu. Ključeve je danas ispred prostorija Crvenog križa u Krapini ravnatelju Davoru Šimunoviću predao župan Željko Kolar. – Djelatnicima Crvenog križa ovaj automobil puno će pomoći u redovitom djelovanju, a cilj nam je da oni budu mobilni i u mogućnosti u trenucima potrebe doći do svog odredišta – ističe župan. Inače, zbog značaja Crvenog križa, Krapinsko-zagorska županija za njegov rad izdvaja i više novca nego je to zakonski obavezna. Naime, Županija je u protekle dvije godine povećala sredstva za funkcioniranje Crvenog križa, a ove godine, osim redovitih aktivnosti koje financira sa 300.000 kuna, dodatno je izdvojeno 100.000 za uređenje novog prostora te dodatnih sto tisuća za ostalih pet gradskih društava Crvenog križa na području županije, kao doprinos poboljšanju uvjeta njihova rada.

ZAGREB – S ciljem potpore razvoju malog i srednjeg poduzetništva na svom području, Zagrebačka županija krenula je s izradom Studije predizvodljivosti za županijsku Mrežu poduzetničkih inkubatora. Za izradu Studije potrebna je analiza potreba samih poduzetnika, poduzetnika početnika i potencijalnih poduzetnika s područja Zagrebačke županije. Stoga se pozivaju zainteresirani poslovni subjekti da ispune elektronički upitnik kako bi se dobila što realnija slika postojećeg stanja i potreba u sektoru poduzetništva. Također, za poduzetnike i potencijalne poduzetnike s područja Zagrebačke županije bit će organizirana fokus grupa u srijedu, 5. travnja 2017. godine. Zbog ograničenog broja sudionika sudjelovanje na fokus grupi je potrebno potvrditi do petka, 31. ožujka.

ČAKOVEC- Centar za mlade Čakovec ove će godine u suradnji s Međimurskom županijom i Gradom Čakovcem obilježiti Međunarodni dan biološke raznolikosti organiziranjem izložbeno- prodajnog sajma lokalnih OPG- ova 13. svibnja 2017. godine. Sajam će se održavati u ulici Matice hrvatske u Čakovcu, gdje će se predstaviti proizvodi i rad lokalnih OPG-ova na otvorenome, dok će se udruge predstaviti u prizemlju obližnje zgrade Scheier, a predavanja koja će se baviti važnošću očuvanja biološke raznolikosti će se održavati na prvom katu zgrade. Sve zainteresirane udruge i OPG- ovi mogu se prijaviti za sudjelovanje organizatorima najkasnije do 15. travnja 2017. godine.

KOPRIVNICA – Udruzi osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ Grada Koprivnice odobren je projekt „Zelena zebra“, prijavljen na natječaj za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova. Partneri Udruzi su Dječji vrtić Vrapčić Drnje, Klub za starije osobe „Mariška“ Koprivnica i IPA klub Koprivnica, a vrijednost je 84 tisuće kuna. Provedba projekta je u tijeku, a odnosi se na pješake i korištenje obilježenih pješačkih staza. Planirani završetak je 30. lipnja ove godine, kazala je Marija Mraz, predsjednica Udruge.

ZAGREB – Luka Oršanić najčitatelj je Knjižnica grada Zagreba. U prošloj je godini pročitao je 156 knjiga. Inače knjižnice Grada Zagreba već 16 godina biraju najčitatelja, a sva kako bi se podigla svijest o potrebi čitanja knjiga te tako stvorila veća čitalačka publika. S tim ciljem i Grad je omogućio besplatan upis u knjižnice mlađima od 15 godina. Do sada je upisano više od 18 tisuća djece.

loading