Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.03.2018.

Posted in Vijesti

MURSKO SREDIŠĆE – Gradove Prelog i Mursko Središće u Međimurju danas, 27. ožujka 2018. godine posjetio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. U Prelogu se sastao s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom s kojim je javnosti predstavio projekt rekonstrukcije Dječjeg vrtića Fiolica, a za koji je iz ministarstva stiglo 6,7 milijuna kuna. U Murskom Središću kreće se u izgradnju novog objekta Dječjeg vrtića, za koji je mjere 7.4.1. “Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“ stiglo čak 9,2 milijuna kuna, ponosno je kazao gradonačelnik Dražen Srpak. Ministar Tolušić pohvalio je ove projekte izgradnje predškolskih ustanova, uz njih još šest u Međimurju koji su odobreni od strane Ministarstva. To čini ukupno 10 % svih dodijeljenih sredstava iz ove mjere među ukupno 102 projekta koja su bila prijavljena iz cijele Hrvatske, dodao je saborski zastupnik Darko Horvat.

ZAGREB – Više od 2.000 ugovora potpisano je danas s osobama koje su zbog života u blizini odlagališta otpada Jakuševec stekle pravo na novčanu naknadu za umanjenu kakvoću življenja. Novčanu naknadu dobili su stanovnici Mičevca, Jakuševca i Hrelića. „Ne možemo izmjestiti deponij na Jakuševcu no možemo ljudima olakšati život kraj tog ekološkog projekta koji im je nametnut 60-ih godina“, naglasio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prilikom obilaska Mjesnih odbora u kojima su se potpisivali ugovori. Iako su zahvalni na naknadi za život uz gradsko odlagalište otpada, stanovnici su nezadovoljni tempom rješavanja problema s gospodarenjem otpadom u Gradu Zagrebu. „Nije to velika naknada, ali je ipak neka satisfakcija jer nit se mi možemo odseliti niti se odlagalište može ukloniti“, kazao je Ivica Barukčić, predsjednik Mjesnog odbora Mičevec. Za stanovnike Mičevca, Jakuševca i Hrelića za ovu godinu za naknadu za umanjenu kvalitetu življenja osigurano je nešto više od 11 milijuna kuna iz gradskog proračuna.

ZAGREB – Tradicionalna Uskršnja prodajna izložba ukrasnih i uporabnih predmeta učeničkih zadruga Zagrebačke županije održana je danas u prostorijama Zagrebačke županije  u Zagrebu. Uporabne i ukrasne predmete danas je predstavilo 13 zadruga od njih 30-ak koje su aktivne na području županije. Kreativnost, inovativnost i poduzetništvo temelji su rada više od 2.800 djece u ovim zadrugama, istaknuo je prilikom obilaska izložbe župan Stjepan Kožić. Zagrebačka županija i ove je godine za rad zadruga osigurala 140 tisuća kuna proračunskih sredstava.

ČAKOVEC – Grad Čakovec je i za ovu školsku godinu prijavio projekt na poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“, u okviru Operativnog programa za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020. godine. Putem njega osigurana je prehrana za ukupno 466 učenika iz četiri osnovne škole kojima je Grad Čakovec osnivač. Vrijednost projekta je 476.411,84 kune, a u cijelosti je financiran iz Europskog fonda za potrebite. Prilikom današnje početne konferencije projekta održane u Čakovcu, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač je istaknuo da se tu radi o još jednom nadstandardu koji Grad provodi u školama, uz sufinanciranje besplatnih udžbenika, dnevnog boravka i pomoćnika u nastavi, a sve kako bi sva djeca imala jednake uvijete za školovanje.

KOPRIVNICA – Lovro Mršić, učenik sedmog razreda koprivničke Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ izabran je za novog dječjeg gradonačelnika Grada Koprivnice, na današnjoj konstituirajućoj sjednici Dječjeg gradskog vijeća. Ovo je četvrti saziv koprivničkog Dječjeg gradskog vijeća, ima 14-ero članova i mandat dječjim vijećnicima traje dvije godine. Podršku u radu dao im je i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić koji je istaknuo kako želi da ustraju u putu kojim su krenuli jer taj put pokazuje kako im je stalo do Koprivnice i do toga kako će „Koprivnica – celog sveta prestolnica“ u budućnosti izgledati. Novi dječji gradonačelnik Lovro Mršić naglasio je kako će u svom mandatu najviše raditi na modernizaciji školstva, jer su učeničke torbe preteške i potrebno je informatizirati nastavu. Koprivničko dječje gradsko vijeće provodi i jedinstveni projekt „Veliko srce koprivničkog djeteta“ u kojem se dodjeljuju nagrade djeci za humanitarne i edukativne projekte.

ZAGREB –  Za vrijeme održavanja Festivala svjetla, prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, zabilježeno je 28% više dolazaka i čak 44% više noćenja. Samo u četiri dana ostvareno je 10.652 dolazaka i 21.592 noćenja. Uz domaće, najbrojniji su bili gosti iz Južne Koreje, Italije, Bosne i Hercegovine, SAD-a i Njemačke. –  Izuzetno sam zadovoljna ovim odličnim rezultatima, a posebno činjenicom da su pojedina tržišta (Slovenija, Austrija, Mađarska) na kojima je Turistička zajednica Grada Zagreba provodila online i offline marketinške kampanje ostvarila porast od više od 50%, što ukazuje na uspješnost kampanje, i samog Festivala svjetla Zagreb – izjavila je direktorica Martina Bienenfeld.

ZAGREB – Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jučer su većinom glasova ‘primili na znanje’ izvješća o radu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića za drugu polovicu 2016. i 2017.godinu. Izvješća su primljena na znanje s 25 glasova za i 18 glasova protiv.U ime Kluba zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska-Progresivni savez Saša Molan ocijenio je da je iz izvješća vidljivo da je ‘grad u krizi’. Po njegovu mišljenju izvješće o realizaciji projekata i programa govori da je realizacija loša. Realizacija vezana uz program izgradnje društvenih objekata je 52%. Od 229 milijuna kuna koliko je bilo planirano, po izvješćima je, kazao je, realizirano 120 milijuna kuna. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, nije želio govoriti o izvješću, no prokomentirao je raspravu zastupnika. “Za sve ono što je dobro u Gradu zaslužni su svi, a za sve što nije dobro odgovoran je gradonačelnik”, rekao  je Bandić.

ZAGREB – Kako bi svojim stanovnicima osigurala  primarno-zdravstvenu i specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i u neradne dane te blagdane, Zagrebačka županija ove je godine osigurala je 1,2 milijuna kuna za sufinanciranje rada 8 punktova posebnog dežurstva u sklopu Doma zdravlja Zagrebačke županije. Punktovi posebnog dežurstva radit će u ispostavama Doma zdravlja u Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Jastrebarskom, Samoboru, Svetom Ivanu Zelini, Vrbovcu, Velikoj Gorici i Zaprešiću subotom od 15,00 do 20,00 sati te nedjeljom i blagdanima od 8,00 do 20,00 sati. Potrebna sredstva za organizaciju rada ovih  8 punktova iznose 2.150.000 kuna, od čega je Zagrebačka županija osigurala 1,2 milijuna kuna, a preostalih 950.000 kuna će pokriti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Dom zdravlja Zagrebačke županije vlastitim sredstvima.

VARAŽDIN – Varaždinsku županiju posjetili su veleposlanik Italije u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani i izaslanik za gospodarske i trgovačke odnose Gianluca Di Felice. U Županijskoj palači su  ih primili posebna savjetnica župana Natalija Martinčević i zamjenik župana Robert Vugrin. Na radnom sastanku prezentirani su projekti pokrenuti u Varaždinskoj županiji, a istaknuto je i kako na području županije posluje i više talijanskih tvrtki. Inače krajem siječnja ove godine, delegacija Varaždinske županije prezentirala je u Padovi  investicijske i razvojne potencijale županije, a Generalni konzulat Republike Hrvatske u Trstu Varaždinsku je županiju pozvao da se sredinom lipnja predstavi ciljanoj publici u talijanskoj regiji Furlanija Julijska krajina.

KRAPINA – Poziv svim osnovnim školama o mogućnosti organiziranja radionica za darovite, talentirane i motivirane učenike, u vrijeme proljetnih školskih praznika, točnije, od 03. do 06. travnja, uputila je Radna skupina za darovite učenike Krapinsko-zagorske županije “Futura”. Odazvalo se  28 osnovnih škola koje će širom Hrvatskog zagorja u predviđenom terminu organizirati 78 raznovrsnih radionica.

loading