Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.03.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije Tomislav Petric i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su u srijedu, 27. ožujka, u prostorijama Gradske uprave, Ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcije raskrižja Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik, odnosno rotora Remetinec, čemu je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić i ministrica Gabrijela Žalac. Projekt rekonstrukcije rotora Remetinec započet je još 2014., godine. Vrijednost projekta je nešto više od 331 milijun kuna, od čega je gotovo 273 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a oko 48 milijuna kuna iz državnog proračuna. „Ovo je vrlo važna poruka koliko članstvo Hrvatske u Europskoj uniji donosi gradu Zagrebu na samo jednom kapitalnom projektu kao što je rekonstrukcija remetinečkog rotora“, istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dodao je da je riječ o važnom Ugovoru koji će uvelike olakšati provođenje jednog od najvažnijih kapitalnih projekata u Zagrebu. Rekonstrukcija remetinečkog rotora trebala bi završiti do siječnja 2020. godine.

ZAGREB – U Staroj gradskoj vijećnici u srijedu, 27. ožujka su dodijeljene stipendije Grada Zagreba za izvrsnost za školsku, odnosno, akademsku godinu 2018./2019. učenicima, studentima i doktorandima. Stipendije za izvrsnost ove je godine zaslužilo 84 učenika srednjih škola te 107 studenata i doktoranda. „Zahvaljujem svim profesorima i članovima obitelji koji su bili inspiracija stipendistima na ostvarenju sjajnih rezultat te izgradnji njihovog osobnog i profesionalnog ugleda“, rekao je gradonačelnik Milan Bandić. Inače, do sada je, uključujući i ovu školsku godinu, Grad Zagreb dodijelio  3841 stipendija – 1698 stipendija učenicima, 2080 stipendija studentima i 63 stipendije studentima doktorskog studija, za što je iz proračuna izdvojeno 314,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Delegaciju  prijateljskoga Grada Mainza u kojoj su, uz studente Sveučilišta Johannes Guttenberg, i državna tajnica Ministarstva gospodarstva, prometa, poljoprivrede i vinogradarstva Daniela Schmitt te počasni konzul Republike Hrvatske – predsjednik Njemačko-hrvatskog društva Richard Patzke, u srijedu, 27. ožujka 2019. godineprimio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. – Tri su ključna pilot projekta međusobne suradnje, i to putem ZICER-a na suradnji startup-ova, razvoju njegovateljskih centara te strukovno dualno obrazovanje – istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić Nastavak je to polustoljetne suradnje između gradova Zagreba i Mainza na području obrazovanja koja, između ostalog, obuhvaća razmjenu studenata.

KRAPINA – Dužnost predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća Krapinsko-zagorske županije u narednom razdoblju obnašat će zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek, dok će dužnost potpredsjednica obnašati Nina Gradiški Zrinski, kao predstavnica Sindikata i Ivana Kolar, kao predstavnica poslodavaca, odlučeno je na sjednici u Krapini, u srijedu, 27. ožujka 2019. godine. Članovima Gospodarsko – socijalnog vijeća na sjednici je predstavljeno i izvješće HZZ-a Područnog ureda Krapina, o kretanjima na tržištu rada tijekom prošle godine te prijedlog programa potpora male vrijednosti za samozapošljavanje, a usvojen je i prijedlog programa rada Gospodarsko-socijalnog vijeća  za 2019. godinu.

ČAKOVEC – Povezivanje Međimurske županije i Crne Gore po pitanju gospodarstva, poduzetništva, ali i kulture, razlog je prve službene posjete veleposlanika Crne Gore Bore Vučinića Čakovcu, u kojem ga je ugostio Međimurski župan Matija Posavec. Najveći naglasak nalazi se upravo na kulturnom povezivanju i predstavljanju najboljeg što svako područje može ponuditi na različitim manifestacijama i sajmovima, ali i kroz primjere dobre prakse dati dodatne informacije Crnoj Gori oko priprema za članstvo u EU. – Bogata povijest i kulturna baština nas itekako povezuje. Ovo je prvi posjet veleposlanika, ali ne i zadnji – rekao je župan Posavec dodajući da se veseli budućoj suradnji od koje očekuje da će biti izrazito kvalitetna. U sklopu posjete, veleposlanik Vučinić je u društvu župana Posavca obišao Muzej Međimurja Čakovec i izložbu „Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našem kraj!“ te Regionalnu razvojnu agenciju – REDEA-u.

 VARAŽDIN Posebna savjetnica župana Natalija Martinčević priredila je prijem za članice kluba „Bravo“ i  trenericu Dunju Ščapec, svjetske prvakinje u cheerleadingu, nakon što su osvojile prvo mjesto u Orlandu na Floridi u organizaciji UCA-e. Varaždinska županija prepoznala kvalitetu, trud i entuzijazam koji je uložen u postignuti uspjeh, a župan Radimir Čačić je iz svog osobnog fonda pomogao djevojkama da sudjeluju na Svjetskom natjecanju. – Posebno mi je drago da se djelovanje kluba bazira na radu s mladim ljudima, promiču se tjelesne aktivnosti, a sudjelujući na natjecanjima promovira se naš Grad i Županija – istaknula je  je Natalija Martinčević. Ovo  je inače prvi put, da je Hrvatska imala svoje predstavnike na tako velikom natjecanju u cheerleadingu.

ZABOK – Radari za automatsko mjerenje brzine na području Policijske uprave krapinsko-zagorske tijekom travnja bit će postavljeni na osam lokacija. Lokacije na kojima će se postaviti radari su one na kojima je i inače evidentirana prebrza vožnja, a izabrane su državne i županijske ceste u pet zagorskih gradova i dvije općine; u Oroslavju, Velikom Trgovišću, Donjoj Stubici, Bedekovčini, Zaboku, Zlataru te na dvije lokacije u Krapini. Inače, Policijska uprava krapinsko-zagorska prošle je godine dobila dva fiksna radara, ove godine još dva, tako da će ih do 2020. ukupno imati četiri, i osam kućišta u koja će se po potrebi montirati uređaji za mjerenje brzine, ovisno o policijskoj procjeni.

KOPRIVNICA – S točkom Donošenja odluke o pokretanju projekta izgradnje i opremanja otvorenog igrališta, namijenjenog osobama sa i bez invaliditeta, uz Osnovnu školu Koprivnički Ivanec, u srijedu, 27. ožujka 2019. godine, u koprivničkoj Gradskoj vijećnici održana je simulirana sjednica Skupštine Koprivničko-križevačke županije kao dio projekta „Želim znati kako imati“. Obrazloženje po ovoj točki dala je učenica Iva ističući kako bi ovakvo rješenje pridonijelo kvaliteti života u ovoj podravskoj općini, a dječji župan Edi je naglasio kako za realizaciju ove ideje u proračunu nema dovoljnih sredstava. Ipak nakon gotovo jednosatne rasprave članova Županijske skupštine, i dječjih i odraslih, župan Darko Koren je istaknuo, kako taj prijedlog treba shvatiti ozbiljno i realizirati. Tako će Osnovna škola Koprivnički Ivanec krenuti u izradu projekta otvorenog igrališta, ističe župan Koren, a odluka je na simuliranoj sjednici donesena jednoglasno.

ZAGREB – Studenti Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Tekstilno-tehnološkog fakulteta te Arhitektonskog fakulteta i ove godine reprizirat će lanjski zajednički projekt izvedbe opere  Cosi fan tutte Wolfganga Amadeusa Mozarta.
Operu će zagrebački studenti izvesti u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije. Premijera je u srijedu, 27. ožujka, a reprizne izvedbe u petak, 29. te u subotu, 30. ožujka s početkom u 19,30 sati.

ZAPREŠIĆ – Uz zaprešićki željeznički kolodvor trenutno su u tijeku radovi na uređenju i označavanju parkirališnih mjesta te autobusnih stajališta, kako bi se omogućio prilaz autobusima koji će prevoziti putnike u razdoblju zatvaranja pruge radi izvođenja radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić-Zabok. Uz to, nakon puštanja u promet Južne obilaznice, bit će premješteni autobusi koji se trenutno zadržavaju u Ulici Ante Starčevića na željeznički kolodvor Zaprešić. Time će se u konačnici povećati prometna preglednost, protočnost i sigurnost u Starčevićevoj, a željeznički kolodvor pretvoriti u autobusno-željeznički terminal prema modelu „park and ride“. Gradnjom pristupne ceste prema Ulici Davora Bašića, odnosno, kružnom toku na Aveniji hrvatskih branitelja, stvoreni su preduvjeti za uređenje parkirališta

loading