Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.03.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Javni poziv za prijavu šteta od potresa objavljen je na internetskoj stranici Grada Zagreba. Tako je izrađen elektronski obrazac kako bi se smanjili socijalni kontakti i izlazak iz kuća. Osim elektronskim putem prijave su mogu slati poštom ili popuniti u pisarnici. Na javnom pozivu je naznačeno šest adresa po cijelom gradu gdje je to moguće napraviti. Oštećenici, fizičke i pravne osobe, koji imaju osiguranu imovinu ili nije legalizirana ne mogu se prijaviti za naknadu štete. -Prihvaćat će se zahtjevi kojima je šteta 60 posto ili više, kojima će se po postojećem Zakonu moći odobriti do pet posto vrijednosti te štete- rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, istaknuvši kako postotak Vlada može iznimno povećati. Inače, zakonski rok za prijavu šteta je 12 dana, ali je Ministarstvo financija prihvatilo zamolbu s obzirom na situaciju na koronavirus da se ti rokovi produže.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima te predstavnicima MO i Gradske četvrti Podsljeme ponovno je, ovog petka, 27. ožujka 2020. godine, obišao Markuševec i Dubravu. Za sada na području Markuševca statičari su obišli 700 objekata od čega je 45 zatvoreno i opasno za boravak, prijavljeno je oko tisuću objekata za pregled što se intenzivno i radi. Danas je na terenu 14 timova statičara, ali i članova Mjesnog odbora koji obilaze pregledavaju i popisuju kuće, tu su i timovi JVP sa tri vozila koji su u proteklih 48 sati skinuli sa 300 objekata opasne dimnjake, krovove i slično.- Svakog dana intenzivno se radi na popisivanju i uklanjanju šteta, ali molim ljude za strpljenje jer je velik broj objekata koji je ovdje uništen a prvi na redu su prioriteti- rekao je predsjednik GČ Podsljeme Krešimir Kompesak. Gradonačelnik Bandić najavio je od subote, 28. ožujka ukidanje naplate parkiranja u garažama i javnim površinama u Gornjem i Donjem Gradu, Podsljemenu, Sesvetama i Dubravi te će sutra u dogovoru s predstavnicima zaposlenika Gradske uprave i Holdinga, sve sredstva koja su trebala biti isplaćena za uskrsnicu, oko 14,5 milijuna kuna, biti preusmjerena na sanaciju šteta od potresa.

ZAGREB – Nakon što je 24. ožujka proglašena prirodna nepogoda za 6 općina Jakovlje, Luka, Klinča Sela, Orle, Križ, Stupnik i 3 grada Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja i Velika Gorica, ovog petka, 27. ožujka župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom za još 19 općina – Bedencia, Bistra, Brdovec, Brckovljani, Dubrava, Dubravica, Farkaševac, Gradec, Krašić, Kravarsko, Kloštar Ivanić, Marija Gorica, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Žumberak i 6 gradova Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Samobor, Vrbovec, Zaprešić radi šteta nastalih na stambenim, gospodarskim, javnim, kulturnim i drugim objektima. Tako je prirodna nepogoda proglašena za područje cijele Zagrebačke županije odnosno svih 9 gradova i 25 općina. Zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom korona virusa, odgađaju se rokovi za dostavu podataka o štetama nastalim uslijed prirodnih nepogoda propisani Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda Međutim, preporuka je Državnog povjerenstva tko ima mogućnosti i saznanja da unese prve procjene šteta u Registar šteta.

KRAPINA – Iako je na konferenciji za medije u Krapini, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek danas prijepodne, 27. ožujka 2020. godine, izvijestio kako u Krapinsko-zagorskoj županiji u odnosu na četvrtak nema novih potvrđenih slučajeva koronavirusa, kasnoposlijepodne stigla je informacija kako je na području županije evidentirano ukupno 39 osoba pozitivnih na novi koronavirus. Tri novo evidentirane osobe dolaze s područja Grada Pregrade te se radi o osobama koje su bile u samoizolaciji, pod nadzorom epidemiološke službe, odnosno bliskim kontaktima već poznatih zaraženih osoba.

VARAŽDIN – U posljednja 24 sata potvrđene su tri osobe zaražene koronavirusom, čime je u Varaždinskoj županiji potvrđeno ukupno 20 oboljelih osoba, a četiri osobe su ozdravile pa je na liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno 16 osoba. Svi oboljeli trenutno su dobrog općeg stanja i imaju blagu kliničku sliku. Kod dvije novo oboljele radi se osobama starije životne dobi, koje su se vratile početkom prošlog tjedna iz Njemačke. Bili su u mjeri samoizolacije, a jučer su razvile simptome. Kod treće novooboljele osobe radi se o bliskom kontaktu zadnje zaražene osobe, stoji ovog petka, 27. ožujka 2020. godine u priopćenju Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

KOPRIVNICA – U Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježen je novi slučaj oboljenja virusom COVID-19, javljeno je u petak, 27. ožujka 2020. godine iz Koprivničko-križevačke županije te je sada na području Podravine i Prigorja dvije osobe zaražene ovim virusom. U četvrtak, 26. ožujka 2020. godine iz koprivničke Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ na testiranje je upućeno sedam uzoraka sa sumnjom na koronavirus, a u petak, 27. ožujka 2020. godine, stigli su rezultati o jednom pozitivnom uzorku. Iz Koprivničko-križevačke županije još jednom upućuju apel stanovnicima Županije da poštuju sve naložene mjere i upute za zaštitu zdravlja, održavaju higijenu i socijalnu distancu kako bi svojim odgovornim ponašanjem spriječili širenje zaraze koronavirusom. S obzirom na trenutan broj oboljelih i mjera koje se provode, epidemiološka slika Koprivničko-križevačke županije i dalje je dobra.

VARAŽDIN – Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najavio je u petak, 27. ožujka 2020. godine nove mjere za ublažavanje posljedica krize za gospodarstvo i za građane, među kojima je i da se prekid naplate računa u korist Grada produžava za 30 dana. – Za sve one gospodarske subjekte koji su morali zbog odluka Nacionalnog i našeg stožera biti zatvoreni, njih ćemo osloboditi i plaćanja komunalne naknade – izjavio je gradonačelnik Varaždina na konferenciji za novinare gradskog Stožera Civilne zaštite. Dodao je i da će ugostiteljski objekti koji ne rade do kraja godine biti oslobođeni plaćanja poreza na potrošnju, a neće se plaćati ni zakupnina u svim gradskim objektima koji su morali biti zatvoreni tijekom ovih mjera. Također, gradonačelnik Čehok je najavio aktivaciju poduzetničkog fonda te da će prošlogodišnji proračunski višak od 17,7 milijuna kuna biti za pomoć gospodarstvu i građanima. Roditelji čija djeca polaze gradski dječji vrtić bit će oslobođeni plaćanja, a gradonačelnik je pozvao i privatne vrtiće da ne naplaćuju udio roditelja.

ČAKOVEC – Na području Međimurske županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Dvojica zaraženih pacijenata imaju dobru zdravstvenu sliku pri čemu je prvo oboljeli u odličnom stanju te mu je prvi kontrolni nalaz bio negativan pa bi u nedjelju u Međimurju mogli imati i prvog ozdravljenog, rečeno je ovog petka, 27. ožujka 2020. godine na press konferenciji Stožera civilne zaštite Međimurske županije. Osim toga, u najavi su tri nova zaprimanja u bolničku samoizolaciju, testirano je pet liječnika koji su bili u samoizolaciji pa se očekuje njihovo skoro vraćanja u sustav, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. Inače, u dane vikenda za više od 500 osoba s područja Međimurske županije završava samoizolacija pa će ovim mjerama biti obuhvaćeno još oko 800 ljudi. Što se tiče testiranja danas će testirati 5 uzoraka, jučer ih je testirano 7, a broj ukupno testiranih uzoraka, uslijed poštivanja Protokola, na području Međimurske županije je 35.

ZAGREB – Kako je najavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić od srijede, 1. travnja trećina Gradskog ureda za izgradnju bit će preseljena u prizemlje zgrade i radit će samo na sanaciji potresa, kako bi se što prije krenulo sa procjenom i sanacijom šteta te pomoglo ljudima. Naime, do sada je zaprimljeno više od 26 tisuća poziva za procjenu šteta na zgradama i kućama u Zagrebu koje su stradale u potresu.

VARAŽDIN- Isplata novčane pomoći, uskrsnice u iznosu od 150 kuna koju drugu godinu zaredom isplaćuje Grad Varaždin počela je danas, 27. ožujka 2020. godine. Pravo na uskrsnicu imaju umirovljenici čija mirovinska primanja iznose do 2 tisuće kuna mjesečno, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin. Inače, na području grada Varaždina živi ukupno je 2019 umirovljenika s mirovinskim primanjima do 2 tisuće kuna, 300 osoba s osobnom invalidninom prema podacima Centra za socijalnu skrb Varaždin i 46 osoba koje imaju status nezaposlenih osoba s invaliditetom u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje podružnica Varaždin. Iz gradskog proračuna u tu svrhu bit će ukupno isplaćeno 354.750 kuna. Uz uskrsnice, Grad Varaždin će zajedno s Udrugom umirovljenika Grada Varaždina umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja podijeliti također uskršnje pakete.

VARAŽDIN – 3D printer za printanje zaštitnih vizira za liječnike, Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu posudila je koprivnička Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“. Ovaj 3D printer inače se koristi za edukaciju no poslužit će za proizvodnju pomagala, odnosno zaštitnih vizira za zaštitu liječnika od koronavirusa. Također, pozivaju sve one koji su u mogućnosti da Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu doniraju materijal potreban za printanje vizira.

BJELOVAR – Na ovotjednoj elektronskoj sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, uz odluke o programu borbe protiv virusa COVID-19, članovi skupštine su rebalansom proračuna osigurali i pet milijuna kuna za pomoć gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, a mjera se nadovezuje na mjere Vlade RH o kreditnom aranžmanu na koje će Vlada davati jamstva. Bjelovarsko-bilogorska će županija na sebe preuzeti plaćanje kamata za svoje gospodarstvenike, obrtnike i poljoprivrednike te će na taj način kredit za njih biti beskamatni. Ovisno o visini kamate, Županija na sebe može preuzeti kamatne stope na iznose kredita od 300 do 500 milijuna kuna.

ČAKOVEC – Grad Čakovec pokreće internetsku prodaju domaćih poljoprivrednih proizvoda i poziva zainteresirane OPG-ove iz Čakovca, ali i šire, da se prijave na adresu elektroničke pošte trznica@cakovec.hr. Sustav će funkcionirati po principu besplatne dostave, a građani će željene proizvode moći naručiti putem interneta i platiti prilikom preuzimanja. Projekt se provodi u suradnji Grada Čakovca i udruge „Najbolje z Međimurja“, a osigurat će se besplatna dostava za administrativno područje Grada Čakovca.

KRAPINA – U gradskim društvima Crvenog križa na području Krapinsko-zagorske županije zaposleno je oko 115 gerontodomaćica, koje brinu za preko 700 osoba treće životne dobi. Iz društva pozivaju i one osobe koje nisu u programu da, ako nemaju djecu, prijatelje i rodbinu, nazovu gradska društva CK, koja će im izaći u susret na način da im djelatnici donesu nešto iz ljekarne, trgovine, plate račun, odnosno obave ono što im je potrebno. Također, Društvo CK KZŽ je ustrojilo i telefon za psiho-socijalnu pomoć na koji se javljaju djelatnici educirani za pružanje psihosocijalne podrške s osnovnim ciljem ublažavanja stresnih reakcija, osjećaja panike, straha, brige te jačanje individualnih resursa u nošenju sa situacijom. Podrška je dostupna na broju 091/199 5005 svaki dan od 7,00 do 22,00 sata.

KOPRIVNICA – Upravni odjel za zdravstveno-socijalne djelatnosti Koprivničko-križevačke županije podsjeća kako se ukopi do daljnjega smiju, odlukom Stožera civilne zaštite RH, odvijati isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice. Odavanje vojnih počasti, organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća obustavljeno je do daljnjega, dok se zahtjevi za ukop hrvatskih branitelja zaprimaju telefonom na brojeve koji su objavljeni na Internet stranici Koprivničko-križevačke županije. Obiteljima hrvatskih branitelja koji ostvaruju pravo na ukop uz vojne počasti, zastava RH bit će uručena naknadno po završetku epidemije.

ZAPREŠIĆ – Stožer Civilne Zaštite Grada Zaprešića izdaje propusnice iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Zahtjevi za propusnice zaprimaju se svakog dana od 8,00 do 15,00 sati, za sljedeći dan, putem elektroničke pošte ili iznimno, ako to nije moguće, u prostoru gradske uprave, Nova ulica 10. Propusnica će se moći dobiti isključivo za opravdane potrebe dostava hrane, potrepština ili lijekova članovima obitelji koji to nisu u mogućnosti obaviti samostalno, a nalaze se u drugoj jedinici lokalne samouprave) i to u trajanju od jednog dana, a u iznimnim slučajevima za jedan tjedan. Za izdavanje propusnice potrebno je na e-mail cz@zapresic.hr poslati zahtjev s navedenim razlogom njezina traženja.

ZAGREB – Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o uvođenju izvanrednog međugradskog prometa za medicinsko osoblje i policijske službenike. Ovom Odlukom, za vrijeme trajanja pandemije COVID-19, na području Krapinsko-zagorske županije uvedene su dvije izvanredne međugradske autobusne linije na relacijama Stubičke Toplice – Oroslavje – Zagreb (Črnomerec – okretište) te Krapina – Zabok – Zagreb (Črnomerec – okretište).

loading