Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.04.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Višenamjenski objekt javne i društvene namjene bit će izgrađen u Kozari putevima. Prema planu, unutar objekta nalazit će se dječji vrtić, ambulanta, knjižnica, vatrogasni dom, ljekarna, pošta, prostori za Vijeće Mjesnog odbora te za udruge nacionalnih manjina, dvorana za svečanosti i rad manjih sportskih udruga. Ovih dana Grad Zagreb je raspisao i javni poziv za parcelu od 8000 do 8500 četvornih metara, a koja je GUP-om u predviđenoj zoni za gradnju javnih i društvenih objekata.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija prošle je godine s Ministarstvom poduzetništva i obrta sklopila ugovor vrijedan 68 milijuna kuna za kreditnu liniju Kreditom do uspjeha – kreditom do konkurentnosti. Iako je ova linija trebala trajati četiri godine, sredstva su u potpunosti iskorištena već prije nekoliko mjeseci. Županija je od ministarstva stoga zatražila dodatnih desetak milijuna kuna, jer već sada ima zahtjeve za kredite u visini od oko 15 milijuna kuna. Župan Željko Kolar vjeruje da će zahtjev biti odobren te da će se na taj način zaokružiti ciklus velikih ulaganja u zagorsko gospodarstvo.

KOPRIVNICA – Skupština Koprivničko-križevačke županije većinom glasova dala je županu Darku Korenu suglasnost za pregovore o  preuzimanju osnivačkih prava nad Općom bolnicom „Doktor Tomislav Bardek“ u Koprivnici. Na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren i njegovi suradnici izrazili su bojazan kako će dug koprivničke bolnice pasti na teret županijskog proračuna. Sporan je članak Sporazuma u kojem stoji, kako će se dugovanje bolnice, koje u ovom trenutku iznosi oko 50 milijuna kuna, podmiriti do 2018. godine iz tekućeg poslovanja. Župan Koren podsjeća kako po novom Zakonu o proračunu županija ima konsolidirani proračun svih ustanova kojima je osnivač, a s bolnicom proračun će iznositi 300 milijuna kuna. Nije sporno, dodaje Koren, preuzimanje osnivačkih prava nad bolnicom, već tko će uistinu sanirati gubitke u bolnici.

SVETA MARIJA – U sklopu dana obilježavanja Međimurske županije, danas je u Svetoj Mariji u Donjem Međimurju svečano otvorena novonatkrivena tržnica. Naime, radi se o tržnici na kojoj poljoprivrednici iz dvadesetak OPG-ova Međimurske i okolnih županija svake srijede prodaju domaće proizvode, a da je natkrivanje bilo nužno, potvrđuje i Matija Posavec, župan Međimurske županije koja je sufinancirala projekt sa 250 tisuća kuna.

SESVETSKI KRALJEVEC – IVANIĆ GRAD – Svečano otvorenje Magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda „Sesvetski Kraljevec – Ivanić-Grad“ i Precrpne stanice Ivanić-Grad održat će se danas ispred Precrpne stanice u Kloštar Ivaniću. Ova dva strateška infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti 39,2 milijuna kuna predstavljaju početak gradnje cijelog Regionalnog vodoopskrnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb Istok.

VARAŽDIN – Ministar kulture Zlatko Hasanbegović sastao se s izaslanstvom grada Varaždina, u kojem su bili gradonačelnik Goran Habuš, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Mario Šoštarić, intendantica Hrvatskoga  narodnog kazališta u Varaždinu Jasna Jakovljević i ravnatelj Gradskog muzeja Miran Bojanić Morandini. Izaslanstvo je izvijestilo ministra o projektu izgradnje nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović” i adaptaciji zgrade žitnice za potrebe Gradskog muzeja. Ministar kulture najavio je financiranje svih kapitalnih kulturnih projekata u gradu Varaždinu.

ČAKOVEC – Potpise za očuvanje deset timova hitne medicinske pomoći u Čakovcu, koje je dalo 290 građana, su ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Tomislavu Novinščaku predali gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač i zamjenik gradonačelnika Mario Medved. Nakon što je nedavno objavljen prijedlog nove Mreže hitne medicine, u kojem Čakovec ostaje na svega jednom smjenskom timu hitne medicine, javnost je reagirala na taj prijedlog te je uvedena akcija prikupljanja potpisa protiv ukidanja timova pod nazivom „ Hitna je Međimurju bitna“.

KOPRIVNICA – Novoizabrani ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i dosadašnji Marijan Špoljar posjetili su zamjenika koprivničko-križevačkog župana Ivana Pala, kako bi razgovarali o daljnjoj zajedničkoj suradnji. Zamjenik Pal goste je tom prilikom izvijestio kako će Koprivničko-križevačka županija i dalje podržavati koprivnički Muzej. Raspravljalo se i o nadolazećim projektima, a jedan od njih je izložba iz fundusa Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama koja će se u svibnju održati u Pečuhu.

ZAGREB – Edukativnu javnozdravstvenu kampanju „Spikaš o svemu, spikaj i o njemu“ organizira Grad Zagreb s partnerima. Novost kampanje je cijepljenje protiv HPV-a dostupno i dječacima.  Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira oko 530 novih slučajeva raka uzrokovanog HPV infekcijom, a samo od raka vrata maternice svake godine umre 140 žena.  Četvrta po redu debatna spikaonica “Spikaš o svemu, spikaj i o njemu”, održat će se večeras u Gimnaziji Lucijana Vranjanina, u Španskom, u 19,10 sati.

ĐURĐEVAC – Degustacijom vina, prigodnim programom te podjelom zlatnih medalja vinogradarima čija su vina enolozi ocijenili najboljima, u atriju đurđevačke utvrde Stari grad održana je tradicionalna izložba Đurđevo 2016. Izložbu je otvorio gradonačelnik Željko Lacković te je vinarima čestitao na postignutoj kvaliteti vina i osvojenim medaljama. Ove godine na ocjenjivanje je primljeno 167 uzoraka vina, a zlatnim znakom ih je ocijenjeno 42,  srebrnim 43, a 73 brončanim.  Osam ih je dobilo priznanje za sudjelovanje, a gradonačelnikovim vinom proglašeno je vino Ivana Cvekana.

loading