Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.04.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – U sklopu 2. Zagrebačkog obrtničkog sajma, koji se održava u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma, u tijeku je 1. Otvoreno obrtničko natjecanje florista „Zlatni cvijet“. Natjecanje je podijeljeno u pet disciplina, slobodna, zadana i tema iznenađenja, izradu vjenčanog buketa te slobodan stil stručka. Natjecatelj koji osvoji najveći boj bodova iz svih disciplina sveukupni je pobjednik. Organizator natjecanja je Obrtnička komora Zagreb i Ceh cvjećara Obrtničke komore Zagreb

BRAČAK – RezultatI rada Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske,  aktualni te nadolazeći projekti koji su za provedbu dobili sredstva  europskih strukturnih fondova,  predstavljeni su danas medijima u, potpuno energetski obnovljenom, dvorcu Bračak kod Zaboka.  U proteklih 9 godina, REGEA je za investicijske projekte ukupne vrijednosti oko 800 milijuna kuna, osigurala više od 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Pionirski pothvat financiranja infrastrukturnih projekata putem bespovratnih sredstava europskih strukturnih fondova REGEA je započela 2008. godine, a od tada su realizirali brojne projekte energetske obnove i energetske učinkovitosti. Posljednji veliki projekt New Light, počeo je prije dvije godine, a ukupna investicija od 20 milijuna eura obuhvaća obnovu javne rasvjete u 57 gradova i općina. Ususret Europskom tjednu, povodom kojeg će se u Energetskom centru Bračak susresti čelni ljudi hrvatskih i slovenskih energetskih agencija, o novostima i provedbi projekata govorili su ravnatelj REGEA-e Julije Domac,  te njegovi pomoćnici Ivana Horvat i Ivan Pržulj.

KRAPINSKE TOPLICE – Prve kineske investicije u Republici Hrvatskoj, posredstvom tvrtke Zhongya nekretnine koju su kineski partneri nedavno registrirali u Hrvatskoj, a u sklopu razvojnih projekata u Krapinskim Toplicama, predstavljene su danas. O investicijama i planovima govorili su načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić te predsjednik Chinese Southeast European Business Association CSEBA-e Mario Rendulić. – Kineski investitori u nekoliko su navrata posjetili Krapinske Toplice, te su se, smatrajući da je Hrvatska podcijenjena u odnosu na ono što nudi, odlučili se za više investicija, među njima su preuzimanje hotela, gradnja malih vila za osobe treće životne dobi te projekt garaža, najavio je Rendulić, rekavši kako će neki od projekata započeti već u lipnju. Skup je u ime ministra turizma pozdravio njegov pomoćnik Robert Pende.

SVETI IVAN ZELINA – Postavljanjem automatskih električnih defibrilatora  na frekventnim mjestima u svih 9 gradova Zagrebačke županije  županijski Zavod za hitnu medicinu  obilježava Nacionalni dan hitne medicine. Na predstavljanju novog defibrilatora u Svetom Ivanu Zelini na središnjem trgu bio je i župan Stjepan Kožić. Vrijednost uređaja je 200 tisuća kuna, a popis lokacija defibrilatora dostupan je na web- u Zagrebačke županije

ZAGREB – Bruno Mihalić, 13-godišnji dječak koji boluje od epilepsije od danas ima Donu – psa pomagača koji je educiran i školovan financijskim sredstvima Grada Zagreba. Predsjednica hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet Mira Katalenić ističe, kako psi pomagači uvelike mogu pomoć osobama s različitim poteškoćama, psihičkim oboljenjima, dijabetesom, osobama u invalidskim kolicima, djeci s teškoćama u razvoju i brojnim drugima pa će tako pomoći i Bruni u unapređenju njegovih razvojnih procesa. Dona je četvrti pas pomagač koji je financiran sredstvima grada Zagreba, a školovanje jednog psa košta oko 75 tisuća kuna.

ZAGREB – Svečano otvorenje izložbe „20 arheoloških top destinacija u Hrvatskoj – Arheološki park Andautonija“ održano je  danas, 27. travnja 2017. godine u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije u Zagrebu. Andautonija je starorimsko naselje i municipij u blizini rijeke Save na mjestu današnjega sela Ščitarjevo. Ovu rimsku naseobinu osnovali su Rimljani u 1. stoljeću poslije Krista na tadašnjem toku rijeke Save, te je do kraja 4. stoljeća bila glavno upravno, političko i kulturno središte tog dijela Panonije. Na izložbi će biti predstavljen jedinstven pristup interpretaciji arheološkog lokaliteta kroz lik Marka Juvencija Primigenija, ribara iz Andautonije, koji je živio krajem 2. stoljeća, a reanimirao ga je Likovni studio početkom 21. stoljeća.

KOPRIVNICA – Završetkom školske godine krenut će dogradnja škole u Svetom Petru Orehovcu, najavio je to jutros na druženju s novinarima župan Koprivničko-križevačke županije. Radi se o najvećoj investiciji u školstvu u ovoj godini koja će se najvećim dijelom financirati vlastitim sredstvima Koprivničko-križevačke županije, kaže župan Darko Koren te ističe kako je procijenjena vrijednost radova 4,5 milijuna kuna, a u potpisan je i ugovor o sufinanciranju radova s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije za iznos od 850 tisuća kuna. Trenutno je u tijeku javna nabava za radove rekonstrukcije školske zgrade, dodaje župan Koren, a ponude će biti otvorene 17. svibnja. Radovi obuhvaćaju rušenje starog te gradnju novog dijela zgrade škole u Svetom Petru Orehovcu. Učenici škole u Orehovcu već neko vrijeme zbog sigurnosnih razloga nemaju nastavu u tom dijelu zgrade.

KRAPINSKE TOPLICE – Stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike, na temu: „Suvremene strategije učenja i uloga odraslih u afirmaciji izvornih procesa učenja djece predškolske dobi“ održava se danas u dječjem vrtiću Maslačak, u Krapinskim Toplicama. Na skupu se okupilo stotinu sudionika iz 13 vrtića  Krapinsko-zagorske 19 predškolskih ustanova županija Sjeverozapadne Hrvatske. Uz zamjenicu župana Krapinsko-zagorske županije Jasnu Petek i načelnika općine Krapinske Toplice Ernesta Svažića, sudionike je u ime organizatora Agencije za odgoj i obrazovanje pozdravila voditeljica skupa, savjetnica Andrea Silić.

ZAGREB – Prve uniforme stigle su u zagrebačke škole. U novo polugodište s majicama s grbom škole već su krenuli učenici OŠ Grigora Viteza na Krugama, a do kraja tjedna stići će u svih 30 od 108 škola koje su se izjasnile za uniforme. Dvije majice kratkih rukava, jedna s dugim i jedna hoodica stići će i u još 22 škole, gdje će uniforme nositi samo neki razredi. Za tu namjenu Grad Zagreb osigurao je 10 milijuna kuna.

ZAGREB – Do 18. srpnja bit će poznato kako će izgledati spomenik Holokaustu  koji će biti postavljen kod Glavnog kolodvora. Na natječaj koji je otvoren do 20. lipnja autori i autorski timovi moraju, uz sam izgled spomenika, naći i idejno rješenje za površinu od oko 3 tisuće metara četvornih te pri tome voditi računa o postojećoj parnoj lokomotivi. Inače vrijednost ove investicije je oko 5,5 milijuna kuna, a u to ulazi i nagradni fond od 150 tisuća kuna.

LUDBREG – Danas se  u osnovnoj školi Ludbreg nastavlja  tradicionalna kampanja „Odaberi svoju školu“ koju  Varaždinska županija provodi zajedno s partnerima Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Varaždin, Obrtničkom komorom Varaždinske županije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Varaždin i Centrom izvrsnosti za hrvatski jezik. Do 8. svibnja učenicima osmih razreda osnovnih škola, predstavit će se sve srednjoškolske ustanove s područja Varaždinske županije, čime će im se značajno olakšati donošenje odluke o nastavku školovanja.

ČAKOVEC – U sklopu Tjedna EU fondova održanog u Zagrebu, dodijeljene su nagrade za najbolje EU projekte, a najuspješnijim na lokalnoj razini proglašen je projekt Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID pod nazivom „Agenti 0-7“. Cilj projekta bio je ojačati kapacitete triju partnerskih udruga za pružanje različitih socijalnih usluga kao što su dijagnostika i rehabilitacija i to za djecu s teškoćama u razvoju te savjetovanje i psihološku skrb za njihove roditelje. U ime MURID-a nagradu je preuzela predsjednica Silvija Pucko koja je naglasila da je u okviru projekta osnovan Info- centar, prostor igraonice, savjetovalište i uredski prostor te je ojačala organizacijska struktura Udruge, kao i stručne kompetencije djelatnika u području rane intervencije.

KOPRIVNICA – Organizacijski odbor 15. Županijske izložbe vina Koprivničko-križevačke županije održao je drugu sjednicu na kojoj su dogovorene sve aktivnosti te definirani datumi održavanja izložbe. Izložba će se održati 5. i 10. svibnja, a domaćin će biti Udruga vinogradara i voćara koprivničkog kraja „Fran Galović“. Prvog dana, 5. svibnja program će se održati u Domu kulture u koprivničkog prigradskom naselju Starigrad od 19 sati, a dodijelit će se zlatne diplome vinima i nagrade gradonačelnikovo vino 2017. Nagrade će primiti i najbolji hobisti kao i najbolje ocijenjeno predikatno vino te će se proglasiti i šampion Izložbe. Za sve je posjetitelje predviđena degustacija vina. Drugog dana Izložbe vina, u srijedu, 10. svibnja program se održava od 16 sati također u Starigradu  gdje će se dodijeliti nagrada Županovo vino 2017.

loading