Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.04.2018.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Svečanom sjednicom Županijske skupštine Međimurske županije danas, 27. travnja 2018. godine, u Čakovcu je obilježen Dan Međimurske županije i Spomendan na Zrinske i Frankopane. Županija slavi 25 godina od kako je 1993. godine, teritorijalnim preustrojem, priznata od strane demokratske i slobodne hrvatske države. Uz zadovoljstvo dosad postignutim, ciljeve za daljnji razvoj Međimurja istaknuo je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec. „Borba za dostojanstvo radnika i njihov ostanak u našem kraju, prioritet je našeg djelovanja do kraja mandata“, poručio je Posavec. Podršku Međimurju iskazali su svojim dolaskom na današnju svečanost i izaslanici državne vlasti, među njima, potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, župani susjednih županija Željko Kolar i Radimir Čačić, saborski zastupnik i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, kao i svi drugi gradonačelnici i načelnici međimurskih gradova i općina. Prilikom današnje svečanosti, dodijeljene su i nagrade Zrinski – najviša županijska priznanja pojedincima i poduzećima koji su svojim radom značajno doprinijeli razvoju Međimurja. Ovogodišnji laureati su akademik Dragutin Feletar, novinar Ivica Jurgec, umirovljeni prosvjetni djelatnik Zvonimir Golub, Udruga Zora te Komunalno poduzeće Prekom iz Preloga.

ZAGREB – Grad Zagreb bit će domaćin velikog  25. kongresa Svjetske udruge katoličkih liječnika naziva „Svetost života i medicinska profesija“ koji će biti održan od 30. svibnja do 6. lipnja 2018. godine, dogovoreno je u zgradi Gradske uprave na današnjem sastanku gradonačelnika Milana Bandića sa suradnicima s predstavnicima Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Dolaze mnogobrojni liječnici sa svih šest kontinenata, a posebno će biti održan i simpozij za mlade liječnike i studente medicine na temu palijativne skrbi i novih tehnologija, rekla je predsjednica Društva Jasenka Markeljević. Uz Grad, Kongres podržava i Turistička zajednica grada Zagreba, jer kako je rekla direktorica Marina Bienenfeld, Zagreb je vodeće kongresno odredište u RH-a, a ovakvi skupovi samo su daljnji korak u razvoju ovog segmenta turizma u gradu.

ZAGREB – U organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklade Zajednički put u zagrebačkom kazalištu Kerempuh održana je Plesna smotra grada Zagreba kao i natjecanje u plesu sugrađana starije životne dobi. Ove godine 250 izvođača prezentirat će raznolik plesni program koji su vrijedno uvježbavali tijekom prošle godine. „Na ovaj način želimo skrenut pozornost javnosti kako starost ne treba stalno vezati uz nemoć, malu mirovinu ili bolestima već da osobe starije životne dobi itekako još uvijek puno toga mogu“, istaknula je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Manifestacija je održana povodom Međunarodnog dana plesa i Europskog dana solidarnosti među generacijama.

ZAGREB – Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba koji je predložio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na sinoćnjoj sjednici nisu prihvatili zastupnici Gradske skupštine. Njih 15 je bilo za, 25 protiv i 7 suzdržanih. U završnom obraćanju gradskim zastupnicima prije glasovanja, u ime predlagatelja, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić zahvalila je svima na raspravi te rekla kako su htjeli da se Plan ovakav ili u izmijenjenom obliku prihvati jer je to za Grad Zagreb i za Republiku Hrvatsku jako važno. Jozić je rekla da su u pauzama skupštinske sjednice nudili da se iz Plana izbaci lokacija Obreščice u Brezovici za kompostanu te da izbace lokaciju reciklažnog dvorišta građevinskog otpada u Podsusedu, s obzirom da su to prijepori s kojima se zastupnici nisu složili. Gradski zastupnici većinom glasova nisu prihvatili niti usporednu analizu rješenja za postavljanje spremnika za odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na javnoj površini. Na prijedlog predsjednika Gradske skupštine Andrije Mikulića zastupnici su  donijeli odluku da se sjednica prekine te se  nastavlja u srijedu, 2. svibnja 2018. godine.

KOPRIVNICA – U službenom posjetu Koprivnici danas, 27. travnja 2018. godine boravi banjolučki biskup monsinjor Franjo Komarica. U sklopu boravka, večeras će se održati promocije tri knjige, a tijekom dana održani je radni sastanak s predstavnicima Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije i župa s koprivničkog područja. Na sastanku je bilo riječi o suradnji Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te kulturno-obrazovnih institucija s Hrvatima u banjolučkom području, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić. U pomoć Hrvatima u Bosanskoj Posavini već je krenula Koprivničko-križevačka županija, ističe zamjenik župana Ratimir Ljubić te naglašava kako je Županija ove godine u proračunu osigurana 120 tisuća kuna za obnovu kuće jednoj obitelji u Bosanskoj Posavini. Hvala vam što imate otvorena srca i što se saslušali o problemima Hrvata u Bosni i Hercegovini, naglašava banjolučki biskup monsinjor Franjo Komarica te vjeruje kako će se konačno krenuti s „riječi na djela“ i pomoći sunarodnjacima u cijeloj susjednoj zemlji. U sklopu boravka u Koprivnici, u 18,00 sati u prostorima koprivničke Gradske vijećnice bit će promovirane tri knjige monsinjora Franje Komarice.

NOVI MAROF – S ciljem smanjenja potrošnje energije, modernizacije sustava grijanja i korištenja obnovljivih izvora energije, čime će se u konačnici ostvariti uštede i do 75 %  te smanjiti  CO2 za 93% Srednja škola Novi Marof prva je od 200-tinjak škola u Hrvatskoj koja je energetski obnovljena zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU fonda. Tim povodom danas je u kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu održana Završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Srednje škole uz prisustvo župana Varaždinske županije Radimira Čačića, predstavnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislava Ilića i ravnateljice Srednje škole Novi Marof Jasminke Behin. Projekt, vrijedan oko milijun i 600 tisuća kuna sa 57 posto sredstava financirao je Europski fond za regionalni razvoj, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU s 345 tisuća kuna dok je Varaždinska županija izdvojila je 515 tisuća. Uz financijski dio, odgovornost Županije je pri ovakvim projektima i veća, budući da ona vodi projekt pa i odgovara za svojevrsne penale, naglasio je varaždinski župan Radimir Čačić. Inače, po istom principu u tijeku je i energetska obnova osnovnih škola u Velikom Bukovcu i Bednji.

BEDEKOVČINA – Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija najugroženije su zlatnom žuticom vinove loze, zarazom koja opasno ugrožava vinogradarstvo i upravo je to razlog, što je na Bedekovčanskim jezerima u četvrtak, 26. travnja 2018. godine, uoči održavanja ovogodišnjeg 51. Sajma i izložbe zagorskih vina, stručni skup na tu temu organizirala Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba. Da je povratak stručnih sadržaja na Sajam vina dobrodošao potvrdili su brojni prisutni vinogradari koji su istodobno donijeli vina na ocjenjivanje. Jedini način sprečavanja zlatne žutice je krčenje vinograda i mnogi su vinogradari, nakon što im je urod prvo bio za 50 % manji, a zatim i 100%, iskrčili vinograde. Pri tome je šteta nesaglediva, no postoje mehanizmi pomoći, rekao je ravnatelj  Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek. Vinogradari mogu koristit vinsku omotnicu, a u pripremi je i mjera za nadoknadu štete, jer je nakon krčenja potrebno nekoliko godina da vinograd ponovo daje urod na prijašnjoj razini. Važno je educirati vinogradare, kako bi se zbog širenja zaraze zlatnom žutim izbjegle veće štete, a potrebna je i suradnja s lokalnom samoupravom, da bi se identificirali stari i zapušteni vinogradi staračkih domaćinstava koje više nitko ne obrađuje, rečeno je na stručnom skupu.

BEDEKOVČINA – U sklopu priprema za predstojeći 51. Sajam i izložbu zagorskih vina, koji će se na Bedekovčanskim jezerima održati 18. i 19. svibnja, jučer, 26. travnja 2018. godine, održano je prikupljanje uzoraka vina za ocjenjivanje, odnosno sudjelovanje na manifestaciji. Prikupljeno je više od 120 uzoraka, saznajemo od predsjednice Udruge Vino Zagorje Jasminke Šaško, s time da su neki vinari bili spriječeni te će naknadno dostaviti svoje uzorke pa se na ocjenjivanju očekuje, kao i minulih godina, oko 150 uzoraka vina. Vina će se ocijeniti idućeg tjedna, a među vinarima koji su se ove godine odlučili na sudjelovanje na predstojećoj manifestaciji, uz već dobro znane vinare ima i novih imena, dodaje Jasminka Šaško.

LEPOGLAVA – Potpisivanje ugovora između Grada Lepoglave i gospodarstvenika s gradskog područja koji su ostvarili pravo na gradske potpore namijenjene razvoj malog gospodarstva, upriličeno je u petak, 27.travnja  u lepoglavskoj gradskoj vijećnici.  Riječ je o potporama dodijeljenim gospodarstvenicima kroz Natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja malog gospodarstva na području grada Lepoglave. Potpisano je 11 ugovora o dodjeli gradskih potpora s lepoglavskim gospodarstvenicima. Gradonačelnik Marijan Škvarić  najavio je da bi se nakon rebalansa gradskog proračuna najvjerojatnije u srpnju mogla iznaći i dodatna sredstva za ove vrste potpora. Potpisivanju ugovora u lepoglavskoj gradskoj vijećnici prisustvovao je i  predsjednik obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak.

VRBOVEC –  Uskoro kreće 2,1 milijuna kuna vrijedna energetska obnova zgrade ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Vrbovcu. Više od polovine ukupne investicije -1,1 milijuna kuna osigurano je europskim sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija dok će preostali iznos osigurati Zagrebačka županija. – Priprema dokumentacije za javnu nabavu je u visokoj fazi, čekamo službeno potpisivanje Ugovora s  Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i radovi mogu početi – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Osim u Vrbovcu, Zagrebačka županija očekuje ove godine i europska sredstva za energetsku obnovu domova zdravlja u Jastrebarskom i Zaprešiću. Iduće godine planira se obnova ispostave Samobor, a 2020. godine ispostave u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

ZAGREB – Povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklada Zajednički put već tradicionalno organiziraju plesnu smotru i natjecanje u plesu sugrađana starije životne dobi. Manifestacija koja se održava već 11. godinu za redom, upriličit će se danas 27. travnja 2018. godine u satiričnom kazalištu Kermpuh u 12,00 sati. Na Danu plesa nastupit će više od 250 sudionika, korisnika domova za starije osobe i Projekta gerontološki centri Grada Zagreba te brojni gosti.

MIRKOVEC/GUBAŠEVO – Krapinsko-zagorska županija domaćin je najvećeg okupljanja balona na vrući zrak u Hrvatskoj. Ove godine, Croatia Hot Air Balloon Rally 2018. dovodi 15 vrhunskih ekipa iz Francuske, Nizozemske, Slovenije, Velike Britanije i naravno Hrvatske, a održavat će se na Krapinsko Zagorskom aerodromu i u Staroj školi u Mirkovcu, od danas, 27. do utorka, 1. svibnja 2018. godine. Sve posjetitelje očekuju uzbudljivi prizori masovnih uzlijetanja i balonaških natjecanja, edukativne šetnje kroz kupolu balona za posjetitelje svih generacija u kojima će se moći iz prve ruke naučiti sve o ovim fantastičnim letjelicama, te prizori noćnih iluminacija.

KOPRIVNICA – Održana je sjednica Skupštine Zajednice sportova Koprivničko-križevačke županije, na kojoj je predsjednik Zajednice Stanislav Lovković predstavio Izvješće o radu u protekloj godini. Zajednica broji 17 članica; 12 županijskih sportskih saveza, tri zajednice sportskih udruga gradova, Zajednicu sportskih udruga općine Virje te jedan sportski klub, a u godini za nama neposrednim donacijama sufinancirala je 91 sportsku manifestaciju i natjecanje te je nastavljen projekt Male sportske škole u suradnji s općinama i gradovima. Zajednica je redovito surađivala i s Hrvatskim olimpijskim odborom kao i s drugim sportskim organizacijama.

loading