Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.05.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – S ciljem uspostavljanja što boljih odnosa medija i pravosuđa te reguliranja govora mržnje u medijima, s naglaskom na elektroničke i pisane medije, u organizaciji Pravosudne akademije i Agencije za elektroničke medije održava se stručna konferencija u kojoj sudjeluju novinari i pravosudni dužnosnici. Na kvalitetnijoj suradnji, kako naglašava ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, i mediji i pravosuđe moraju raditi zajedničkim snagama, pogotovo kod izvještavanja sa sudskih procesa. „Pravosuđe se mora naviknuti da njegova neovisnost ne znači da nitko ne smije o njemu pisati niti ga komentirati, a mediji moraju voditi brigu o nizu okolnosti kada izvještavaju o sudskim postupcima, pogotovo o ustavnoj presumpciji nevinsoti“, istaknuo je ministar Bošnjaković.

ČAKOVEC – Sjedište Čakovca u ponedjeljak, 27. svibnja 2019. godine, uljepšale su i obogatile razne rukotvorine, izrađene u skladu s najvišim ekološkim standardima, odnosno proizvodi od komušine, keramike, domaćeg platna, a bilo je tu i starih zaboravljenih međimurskih kolača, soka od bazge, krema od nevena i drugih ljekovitih biljaka. Sve to izradile su vrijedne ruke mališana iz 12 učeničkih zadruga. Naime, u središtu Čakovca je održana Županijska smotra učeničkih zadruga Međimurske županije u organizaciji Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, a u sklopu obilježavanja Dana Grada Čakovca. Smotru je obišla zamjenica župana Sandra Herman te gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, sa svojim zamjenicima. S obzirom na kreativnost, tradicionalnost i svrsishodnost učeničkih proizvoda i rješenja svi su se složili kako je obrtnička i poduzetnička budućnost Čakovca i cijelog Međimurja zasigurno vrlo svjetla.

ZAGREB – Zagrebačku županiju u ponedjeljak, 27. svibnja 2019. posjetila je delegacija najbogatije južno-korejske regije Chungcheongnam-do na čelu s predsjednikom Skupštine Yoo Byung Kook-om. Sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem i suradnicima razgovaralo se o suradnji na područjima od zajedničkog interesa. Već sada se bilježi značajan rast dolazaka turista iz Južne Koreje u Zagrebačku županiju. Tako je 2018. godine u usporedbi s 2017. zabilježen rast dolazaka za 113% te noćenja za 103%. – Uz to ove godine uspostavljena je izuzetna suradnja u automobilističkoj industriji, a velik je interes obiju strana za uspostavu još bolje gospodarske suradnje- istaknuo je župan zagrebačke županije Stjepan Kožić. Nakon sastanka, u sklopu posjeta Zagrebačkoj županiji delegacija  je obišla Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Naftalan u Ivanić- Gradu, a nakon toga i Seoski turizam „Kezele“.

ZAGREB – Tradicionalna, 12. po redu, manifestacija Dani cvijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije u punom je jeku. Na četiri lokacije u Zagrebu, Trg dr. Franje Tuđmana, okretišta Črnomerec i Dubec te Trg kralja Tomislava, na 24 štanda cvijeće i sadnice izlaže 13 OPG-a sa područja Zagreba i Zagrebačke županije. Manifestacija traje do 31. svibnja.

ZAGREB – Zahtjeve nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlenih građana grada Zagreba za sudjelovanje u javnim radnim aktivnostima od ponedjejka, 27. svibnja zaprima Gradski ured za branitelje. Nakon odrade ekoloških aktivnosti u Parku Maksimir u trajanju od 40 radnih sati, što je 5 dana, svaki sudionik stječe pravo upisa u jedan od odabranih programa osposobljavanja, odnosno prekvalifikacije ili na medicinsku rehabilitaciju u trajanju od 10 dana. Zahtjevi se zaprimaju u Gradskom uredu za branitelje, Vodnikova 14, od 8,00 do 15 sati.

ČAKOVEC – Temeljem natječaja „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“ Ministarstva gospodarstva Grad Čakovec je jedini među 46 jedinica lokalne samouprave dobio maksimalni previđeni iznos, 10 milijuna kuna. Planirana investicija ukupno je vrijedna 12,4 milijuna kuna. U sjevernom dijelu Gospodarske zone Istok u Čakovcu uredit će se nova zajednička infrastruktura – vodovodna mreža, sustav odvodnje oborinskih i otpadnih voda, telekomunikacijska infrastruktura, javna rasvjeta i prometnice. Prema riječima gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, komunalno uređenje ove zone, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, omogućit će investitorima brz početak realizacije investicije, a u cilju novih zapošljavanja. Osim Grada Čakovca, bespovratna sredstva za svoje projekte, dobili su iz Međimurja Grad Prelog te općine Nedelišće i Kotoriba.

VARAŽDIN – Čak tri projekta srednjih škola iz Varaždinske županije prihvaćena su za financiranje iz programa Erasmus+ za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Najviše sredstava, čak 124.995 eura, odobreno je za projekt Strojarske i prometne škole zahvaljujući kojem će njihovi učenici praktičnu nastavu obavljati u Portugalu, Danskoj, Finskoj, Latviji, Italiji i Njemačkoj, a nastavnici će ići na edukaciju u Latviju i „job shadowing“ u Mađarsku. Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ je za njihov projekt „Znanjem za bolje sutra“ odobreno 100.677 eura, dok je za projekt „Inspiriraj kroz glazbu“ Glazbenoj školi u Varaždinu odobreno 36.776 eura.

BRAČAK – Da imaju potrebno znanje u području održive gradnje, energetske učinkovitosti i uštede energije, pokazalo je 15 učenika zagorskih Srednjih škola kojima su ovog ponedjeljka, 27. svibnja 2019. godine svečano uručene nagrade u sklopu projekta „Znanjem do energetskih ušteda“, desetog po redu, koji je održan u Energetskom centru Bračak, a time je obilježen i županijski Energetski dan. Prvo mjesto pripalo je Karlu Sinkoviću iz Srednje škole Bedekovčina, a simboličnu nagradu predali su mu ravnatelj REGEA-e Julije Domac i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Tijekom desetogodišnjeg trajanja ovog obrazovnog programa kojeg je pokrenula županija, obuhvaćeno je gotovo 2.200 učenika, a ove godine obuhvaćene su osnovne škole iz Tuhlja, Velikog Trgovišća, Mača, Marije Bistrice i Radoboj te srednje škole – Konjščina, Zabok, Pregrada, Krapina, Bedekovčina i Oroslavje.

KOPRIVNICA – Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2019. u Japanu, između reprezentacija Hrvatske i Njemačke, odigrat će se u nedjelju, 2. lipnja 2019. godine u sportskoj dvorani koprivničke Gimnazije „Fran Galović“, a danas, 27. svibnja 2019. godine, u Koprivnici je potpisan Ugovor o suorganizaciji koji su potpisali direktor marketinga Hrvatskog rukometnog saveza Silvijo Njirić i predsjednica Zajednice sportskih udruga Grada Koprivnice Jasmina Stričević. Prilikom potpisivanja ugovora Njirić i Stričević naglasili su kako vjeruju da će hrvatske reprezentativke polučiti odličan rezultat u nedjelju, 2. lipnja 2019. godine, te da će ih publika i ovoga puta bodriti. Ovime još jednom Koprivnica pokazuje i dokazuje da je glavni grad ženskog rukometa u Hrvatskoj, kaže gradonačelnik Mišel Jakšić te je zahvalio Hrvatskom rukometnom savezu na još jednom pruženoj prilici za domaćinstvo ove važne utakmice. Kvalifikacijska utakmica hrvatske i njemačke reprezentacije na rasporedu je ove nedjelje, 2. lipnja 2019. godine od 16 sati u sportskoj dvorani Gimnazije „Fran Galović“.

 

loading