Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.06.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Nakon što su se prošlog tjedna sastali u Krapinsko- zagorskoj županiji, trojica župana- župan Varaždinske Radimir Čačić, župan Međimurske Matija Posavec i župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar, danas su se sastali po drugi put i to u sjedištu Međimurske županije u Čakovcu. Podsjetimo, trojica župana su u Krapini potpisala izjavu kojom zajednički projekt željeznice upućuju Vladi RH na dopunu Nacionalnog programa željezničke infrastrukture, dok su danas u Čakovcu potpisali Sporazum o suradnji triju županija na tom projektu. Prilike je bilo i za razgovor o izgradnji brze ceste Čakovec- Varaždin, za koju postoji opravdanost izgradnje, s obzirom da postojećom kroz naseljena mjesta dnevno prođe i do 17 tisuća vozila, upozorava Posavec. Razgovarao se i o povećanju plaća radnicima u tim županijama, gdje je njihov trenutni prosjek manji za otprilike 18 posto, nego u ostatku Hrvatske. Jedna od tema bila je i ravnomjeran razvoj Hrvatske, a zamašnjak Sjevernoj Hrvatskoj pritom bi bio projekt “Sjever Hrvatske”, koji bi bio napravljen po uzoru na projekt „Slavonija“ težak oko 2,5 milijarde eura. O svim tim temama trojica će župana razgovarati i s ministrima na susretu svih župana i ministara što će se održati idućeg ponedjeljka u Požegi.

ZAGREB – Čitajući vrijeme i prepoznajući zbivanja, sa svojim životnim iskustvom, ali i šestim mandatom na čelu Grada Zagreba, predložit ću skupštinskom Odboru za imenovanje ulica i trgova da se najljepši i najvažniji zagrebački trg, koji još uvijek nosi ime Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare ispred Glazbene akademije gradonačelnik  Milan Bandić. Kako je rekao, bila mi je namjera  da Zagrepčani referendumom odluče o nazivu trga, ali nažalost, oni koje taj isti narod bira, nisu prepoznali moj prijedlog.  Ovaj trg, na kojem su najvažnije kulturne i obrazovne insitutucije, od Leksikografskog zavoda, zagrebačkog Sveučilišta i Pravnog fakulteta, MUO, ADU, Učiteljski muzej, kavane Kavkaz, Sokol do Meštovićevih spomenika Majke i zdenca života ispred HNK, zaslužuje ime koji ni jedan grad u državi nema – Trg Republike Hrvatske, zaključio je zagrebački gradonačelnik.

ZAGREB – Vojni muzej u prostoru bivše tvornice Gredelj, produžetak vojnog groblja na Mirogoju te izgradnja Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića između Gradske uprave i Lisinskog bile su teme današnjeg sastanka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Jedan od hangara Gredelja u budućnosti će biti uređen kao Vojni muzej u kojem će biti smješteno sve vezano uz Domovinski rat, namijenjen edukaciji mladih, ali i kao turistički sadržaj, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstićević. Planira se i proširenje vojnog groblja na Mirogoju, kako kaže gradonačelnik Bandić da bi se braniteljima na primjeren način odala počast. Uz Gredelj, ministri Krstičević i Medved te zagrebački gradonačečlnik Bandić obišli su i lokaciju Spomenika domovini autora arhitekta Nenada Fabjanića koji bi na jesen krenuo s izgradnjom.

KOPRIVNICA – Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije održana je danas u Koprivnici. S 22 glasa za i 18 protiv Željko Pintar u ime vladajuće većine koju čine HDZ i Mreža Nezavisnih lista s partnerima izabran je za predsjednika Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije. Nakon izbora predsjednika, članovi SDP-a  i HSS-a napustili su sjednicu. Za potpredsjednicu županijske skupštine izabrana je HDZ-ova Verica Rupčić, a koprivničko-križevački župan Darko Koren, čestitao je izabranim članovima te ih sve pozvao na suradnju u mandatu u koji su zakoračili.

ZAGREB – U organizaciji udruge Prsten i Hrvatske gospodarske komore održan je poslovni forum čiji je cilj unaprijediti i potaknuti poduzetništvo, s naglaskom na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Upozoravanje na slabosti zakonskih rješenja i posljedica na poslovanje, unaprjeđenja gospodarskog sustava te razvoj poslovnih veza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine glavni su zadaci poslovnog foruma koji je u Zagrebu okupio istaknute gospodarstvenike ovog dijela Europe. Važnost ovog poslovnog foruma, koji je održan pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, vidljiva je u činjenici da je prošle godine, prema podatcima HNB-a, iznos izravnih kumulativnih ulaganja Hrvatske, gledano od 1993. godine, u Bosnu i Hercegovinu premašio milijardu eura.

ZAGREB – Zagrebački Plavi ured od 27. lipnja održava start-up akademiju namijenjenu osobama koje tek kreću u svijet poduzetništva, ali i onima koji već jesu dio njega. Program je osmišljen za poduzetnike početnike koji koriste mikrokredite, bespovratne potpore i druge poticaje HAMAG-BICRO-a. Polaznici će u četiri dana biti upoznati s osnovama kako razraditi poslovnu ideju i prodajni plan, koji su zakonodavni okviri u poduzetništvu, kako upravljati s ljudskim potencijalima te kako unaprijediti prodaju i marketing. Uspješnim završetkom programa polaznici dobivaju certifikat o završenoj Start-up akademiji.

POKUPSKO – Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u utorak, 27. lipnja  delegacija Zagrebačke županije odala je počast poginulim braniteljima s područja županije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju na mostu na rijeci Kupi u OpćinI Pokupsko

KLANJEC – Uspješna suradnja Grada Klanjca i njegovih inozemnih partnera u okviru programa Europa za građane nastavit će se i ove jeseni, kada će u terminu od 29. rujna do 1. listopada Klanjec biti domaćin brojnih aktivnosti u okviru projekta koji ove godine nosi naziv Građani za snažniju Europu. Naime, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu iz Bruxellesa vrlo uspješnim je ocijenila program koji je prijavio Grad Klanjec i financirat će ga sa 25 tisuća eura. Trodnevni program koji je osmislio i prijavio Kulturni centar Klanjec, jedan je od 5 odobrenih programa koji će se realizirati u Hrvatskoj. Glavna tema vezana je ove godine uz euroskepticizam te će tijekom trodnevnog programa na tu temu biti organiziran cijeli niz tribina, radionica, debata, na kojima će, uz  domaćine sudjelovati i građani iz Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije i Srbije.

VARAŽDIN – Varaždinski centar za informiranje i savjetovanje o karijeri CISOK nastavlja s aktivnostima savjetovanja o profesionalnom usmjeravanju, pomažući zainteresiranima  u traženju zaposlenja i usmjeravanju karijere. Za roditelje učenika završnih razreda osnovnih škola CISOK ovaj mjesec organizira radionice pod nazivom „Prvi profesionalni odabir- kako roditelji mogu pomoći“. Jedna od njih se održava danas, a započinje u 15,00 sati u Cisoku-u u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu i besplatna je. Krajem mjeseca, točnije 29. lipnja, varaždinski će Cisok organizirati i radionicu pod nazivom „Prvi put u potrazi za poslom“.

KOPRIVNICA – Velika taktično-pokazna vježba požarno područja Koprivnica „Podravina 2017.“ održana je u Torčecu, a sudjelovalo je 115 vatrogasaca s 24 vozila Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica te 22 dobrovoljna vatrogasna društva. Vatrogasci su uspješno odradili ovu zahtjevnu vježbu, čiji je cilj bio provjeriti spremnost, ispravnost opreme te osposobljenost vatrogasaca te su pokazali svoje sposobnosti intervencije u svakoj situaciji. U vježbu su bili uključeni i Centar 112 Koprivničko-križevačke županije te Hitna pomoć.

loading