Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.06.2019

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Nakon gotovo 40 godina kreće obnova Minerve u Varaždinskim Toplicama. Svečano potpisivanje ugovora, s izvođačem radova, za energetsku obnovu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice – smještajno rehabilitacijski objekt „Minerva“ potpisao je danas, 27. lipnja 2019. godine, u nazočnosti župana Radimira Čačića sa suradnicima, u Županijskoj palači u Varaždinu ravnatelj bolnice Denis Kovačić. Riječ je o radovima koji će se izvoditi na površini oko 30.000 kvadrata te će u potpunosti promijeniti vizuru Minerve i zapravo su početak njene cjelokupne obnove. Obnovit će se kompletna fasadna ovojnica i terase, bolnica će u potpunosti biti klimatizirana, a dobit će i solarnu elektranu. Slijedom toga doći će do velikih energetskih ušteda. Rok za završetak radova je 15. kolovoza iduće godine, nešto više od godinu dana od potpisivanja ugovora, isto koliko je trajala sama evaluacija projekta pri državnim tijelima, naglasio je župan Čačić, napomenuvši kako je ovo prva od brojnih investicija u Varaždinskim Toplicama budući da će se uskoro prići obnovi stare Terme, Lovrine kupelji, a ubrzo i izgradnji nove bolnice. Sveukupno radi se o investicijama od 250 milijuna kuna. Inače, vrijednost danas potpisanog ugovora je 82,5 milijuna kuna, od čega je 37 milijuna europskog te 10 milijuna državnog novca dok će se za preostali iznos Bolnica kreditno zadužiti uz jamstvo Varaždinske županije.

ZAGREB – Iako još nije poznat konačni dnevni red nadolazeće 25. sjednice Gradske skupštine, pred gradskim zastupnicima bi se početkom srpnja trebao naći prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjeni i dopuni Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba koji predviđa izgradnju tzv. „Zagrebačkog Manhattana“ na prostoru Velesajma i Hipodroma što je izazvalo burnu reakciju kako šire tako i stručne te političke javnosti. „Nalazimo se u situaciji koja je pogubna za urbanizam i prostorno planiranje te za same Zagrepčane. Građani Zagreba izgubit će svoj grad“, istaknula je Anka Mrak Taritaš, gradska zastupnica GLAS-a koja je pozvala kolege zastupnike da ne podrže prijedlog izmjena i dopuna GUP-a. O Generalnom urbanističkom planu oglasio se i zagrebački SDP. Kako je istaknuo predsjednik zagrebačkog SDP-a, Gordan Maras prijedlozima o prenamjeni krši se niz zakona od Zakona o prostornom planiranju, Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi do Zakona o sportu. „Protivimo se ovakvom načinu izmjena GUP-a i pozivamo gradonačelnika Milana Bandića da na dnevni red ne stavlja tu točku te da građanima dopusti da kvalitetno sudjeluju u izradi Generalnog urbanističkog plana“, rekao je Maras.

VARAŽDIN – Nastavljajući projekt „Priče varaždinskih dvorišta“, Turistička zajednica grada Varaždina, ovoga vikenda priređuje 5. Festival varaždinskih dvorišta u koji će biti uključeno čak 15 dvorišta, a što je najavljeno na današnjoj konferenciji za medije. Riječ je o manifestaciji koja je osmišljena na korist vlasnika dvorišta i zajednice, a u cilju razvoja atraktivnog turističkog sadržaja u povijesnoj jezgri, naglasila je direktorica Turističkog ureda TZ Grada Varaždina Jelena Toth. Festival varaždinskih dvorišta, održat će se u subotu i nedjelju, 6. i 7. srpnja. Dvorišta će biti otvorena u subotu od 10,00 do 14,00 i od 17,00 do 21,00 sat, te u nedjelju od 10,00 do 14,00 sati.

ZAGREB – Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u četvrtak, 27. lipnja u organizaciji Grada Županje, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba od 12,00 sati bit će predstavljena tradicionalna manifestacija „Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti“. Ovom prezentacijom slavonskih običaja, gastronomije i baštine u glavnome gradu potiče se dolazak posjetitelja na ovu manifestaciju koja se održava početkom srpnja u Županji.

POKUPSKO – Povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u četvrtak, 27. lipnja 2019. godine kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u općini Pokupsko delegacija Zagrebačke županije na čelu sa županom Stjepanom Kožićem  i predsjednikom županijske Skupštine Damirom Mikuljanom odala je počast puštanjem vjenčića i bijelih ruža u rijeku Kupu te paljenjem svijeća poginulim hrvatskim braniteljima s područja Zagrebačke županije. Zagrebačka županija u Domovinskom ratu dala je gotovo 30 tisuća branitelja od kojih je 404 smrtno stradalo.

 VARAŽDIN – Uz Dravsku i biciklističke rute “Od dvorca do dvorca” i “Toplička ruta”, zahvaljujući sredstvima Ministarstva turizma i Varaždinske županije, biciklistička mreža ove će godine biti bogatija za još jednu rutu u dužini od čak 138 kilometara. Ruta je uglavnom brdskog karaktera i prati jugoistočnu granicu županije, od Velikog Lovrečana do Malog Bukovca. Ta za bicikliste zahtjevna ruta, zasigurno će biti najljepša jer sadrži ukupno 189 točaka od interesa – 2 crkve, 2 rimske iskopine, 5 ruševina dvoraca, 6 sačuvanih dvoraca, tajnu bolnicu iz II. svjetskog rata, 2 lovačka doma, 4 etno sredine, 5 izvora vode, 2 izvora rijeka, fosilni vulkan, slap, planinu, park jezero i mnoge druge objekte. S ciljem brendiranja “Vanjske rute” organiziran je nagradni natječaj za izbor najoriginalnijeg naziva koji najbolje opisuje buduću rutu, navode u TZ Varaždinske županije te napominju da je natječaj otvoren do 30. lipnja.

KOPRIVNICA – Tradicionalni malonogometni turnir Ljetna liga Koprivnica 2019. počinje ove nedjelje, 30. lipnja 2019. godine, a završit će iduće subote, 6. srpnja 2019. godine u večernjim satima. Sve utakmice i ove se godine igraju na malonogometno igralištu s umjetnom travom koprivničkog Gradskog stadiona „Ivan Kušek Apaš“, predstavljeno je ovog četvrtka, 27. lipnja 2019. godine na konferenciji za medije. Turnir se održava u organizaciji Koprivničke udruge za rekreativni sport čiji predsjednik Tomislav Zalar o ovogodišnjem izdanju Ljetne lige kaže kako ove godine sudjeluje 12 ekipa i sve ekipe svojom kvalitetom konkuriraju za jedno od tri najbolja mjesta turnira za koja su osigurane novčane nagrade, a nagrađeni će biti i pojedinci. Podršku turniru pruža Grad Koprivnica i Zajednica sportskih udruga Grada Koprivnica. Utakmice po skupinama kreću ove nedjelje, 30. lipnja 2019. godine od 19.30 sati na malonogometnom igralištu s umjetnom travom na koprivničkom stadionu.

ČAKOVEC – Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija i ove će godine državnim i međunarodnim prvacima dodijeliti Oskar znanja, najveće priznanje i nagradu za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju te državnom natjecanju glazbe i plesa.  Dodjela priznanja i Oskara održat će se 28. lipnja u Velikoj dvorani Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s početkom u 12 sati. Brojni Oskari znanja stižu i u Međimurje, u Gimnaziju Josipa Slavenskog Čakovec, I.i III. OŠ Čakovec, osnovne škole Mursko Središće i Selnica te Ekonomska i trgovačka škola Čakovec.

KOPRIVNICA – Povodom najavljenog javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u četvrtak, 27. lipnja će se u koprivničkoj Knjižnici „Fran Galović“ održati javna tribina „Sufinanciranje uvođenja sustava grijanja za građane“ od 17.30 sati. Uskoro će Fond objaviti poziv građanima za sufinanciranje sustava grijanja koji koriste obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama, a kako bi se građani na vrijeme informirali što je potrebno, organizira se tribina. Svi zainteresirani tako će imati priliku saznati na koji se način moraju pripremiti da bi ostvarili donaciju za uvođenje sustava grijanja, a bit će predstavljene i osnovne tehničke značajke sustava grijanja.

ZAGREB – Jubilarne, desete po redu Ljetne noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt, traju od 27. lipnja do 3.kolovoza 2019. te će svojim bogatim programom upotpunit još jedno kulturno ljeto u Zagrebu. U sklopu ovogodišnjih Ljetnih noći u MUO bit će izvedena 23 naslova. Osim hit predstava s redovnog repertoara Teatra EXIT publika će moći pogledati 2 regionalna gostovanja iz Beograda i Sarajeva te 6 domaćih gostovanja i jednu praizvedbu.

KRAPINA – U tijeku je manifestacija kojom se na zabavan način želi približiti povijest i običaji grada Krapine, tradicionalno Ljeto u Krapini. Program je započeo 15. lipnja 2019. godine, a odvijat će se svakog drugog vikenda tijekom druge polovice lipnja, srpnja te kolovoza, a akteri ove tradicionalne krapinske ljetne priče su različite udruge i društva, profesionalni izvođači, dječje i kazališne trupe. Iz bogatog programa, izdvajaju se dva datuma, 6. srpanj kada će u dvorištu Gradske galerije biti održan koncert Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske i solista povodom godišnjice rođenja Ljudevita Gaja te 23. kolovoz kada će na nalazištu Hušnjakovo biti održan koncert BIG banda Hrvatske liječničke komore čime će se obilježiti 120 godina otkrića krapinskog pračovjeka.

loading