Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.07.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Danas su počeli radovi na zapadnom kolniku Heinzelove ulice, na dionici od Ulice grada Vukovara do Slavonske avenije. Radi se o površini od 6 tisuća četvornih metara, dužine 700 metara na kojoj će se skidati 2 sloja starog te postaviti novi s 1.500 tona asfalta. Uz to bit će promijenjeno 50-ak slivnika i šahtova. Radovi bi trebali biti gotovi do ove subote, 30. srpnja, a vrijednost investicije je milijun kuna,rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić. Zbog  radova, Heinzelova ulica na dijelu od Ulice grada Vukovara do Slavonske avenije do ponedjeljka 1. kolovoza zatvorena je za sav promet. Obilazni pravci su: iz smjera sjevera Heinzelova – Ulica grada Vukovara  – Av. Marina Držića  – petlja Av. Marina Držića – Slavonska avenija i dalje u smjeru jug/sjever. Iz smjera zapada Ulica grada Vukovara – Ulica grada Gospića – Slavonska avenija i dalje u smjeru istoka te iz smjera istoka Ulica grada Vukovara – Av. Marina Držića  – petlja Av. Marina Držića – Slavonska avenija i dalje u smjeru juga. I autobusne linije 216 Kvaternikov trg – Ivanja Reka, 217 Kvaternikov trg – Struge – Petruševečko naselje, 237 Kvaternikov trg – Kozari putevi i 276 Kvaternikov trg – Ivanja Reka – Dumovec prometuju izmijenjenom trasom.

ČAKOVEC – Međimurska županija će sufinancirati troškove konzultantskih usluga svojim poduzetnicima te im na taj način olakšati pristup sredstvima bespovratnih potpora za ulagačke projekte. To se posebice odnosi na projekte koje poduzetnici prijavljuju na program e- impuls, ali i sve druge programe otvorene od 1. siječnja ove godine, istaknuo je na danas održanoj konferenciji za medije u Čakovcu župan Međimurske županije Matija Posavec. Usluge su dostupne mikro, malim i srednjim poduzetnicima, kaže direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA Sandra Polanec Marinović i pojašnjava da za projekte kojima su dodijeljena bespovratna sredstva do 300 tisuća kuna, mikro i mali poduzetnici mogu zatražiti dodjelu 50 posto sredstava za pomoć oko pripreme projektne dokumentacije, odnosno do maksimalnih tri tisuće kuna. Za investicije veće od 300 tisuća kuna, mali i mikro poduzetnici mogu zatražiti do 50 posto sredstava, tj. do 15 tisuća kuna, a srednji poduzetnici 40 posto, odnosno do maksimalnih 12 tisuća kuna potpora.

ZAGREB – Novi raspored odvoza miješanog komunalnog otpada,  kreće od 1. kolovoza, što će Zagrepčani osjetiti na računima za mjesec rujan. Za 91% građana smanjuje se broj tjednog odvoza otpada s 3 na 2 ili s 2 na jedan, dok samo u užem centru grada ostaje kao i do sada tri puta tjedno. To znači da će građani plaćati manje račune, ali i da će imati obvezu na kućnom pragu provoditi selektivno razvrstavanje otpada. Informacije o novom rasporedu građanima su dostupne putem brojeva telefona Holdinga 072 500 400 radnim danom od 7,00 do 22,00 sata, a obavijest o promjeni primit će krajem ovog mjeseca uz račun za režije. Za kuće su propisane kante od 80 litara, a za stanove 50 litara.

ZAGREB – U Zagrebu je pošle godine rođeno oko 8 tisuća djece. Istovremeno umrlo je oko 8.800 osoba. Pokazuju to najnoviji podaci iz kojih se može iščitati da nijedna županija u Hrvatskoj nema više rođenih nego umrlih. Prosječno, na razini Hrvatske na svakih 100 umrlih prošle godine rodilo se  69 osoba. Dodajmo da je Čakovec jedino županijsko središte u kojem je broj rođene djece veći od broja umrlih.

ZABOK – O budućem Centru za branitelje bilo je govora na sastanku zagorskih braniteljskih udruga u Zaboku. U Centru će branitelji moći dobiti informacije o stečenim pravima, pomoć pri pisanju zahtjeva i žalbi, educirati se, steći dodatne kompetencije kojima će ojačati svoj položaj u društvenoj zajednici i na tržištu rada, dobiti pomoć materijalnu ili duhovnu, a moći će se družiti, baviti rekreativnim, sportskim i kulturnim  aktivnostima. Udruge proistekle iz Domovinskog rata moći dobiti pomoć pri pisanju projekata za natječaje i u realizaciji svojih projekata. Riječ je o projektu koji je značajan za održivost, jačanje kapaciteta i razvoj braniteljskih udruga te podizanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja, stoga mu Krapinsko-zagorska županija daje punu podršku.

ČAKOVEC – O provedbi programa izravnih potpora mikro, malim i srednjim poduzetnicima, namijenjenih za konzultantske usluge za pripremu projekata financiranih bespovratnim sredstvima za 2016., bit će riječi danas u Maloj vijećnici Međimurske županije. Naime, Međimurska županija će sufinancirati troškove konzultantskih usluga svojim poduzetnicima te im na taj način olakšati pristup sredstvima bespovratnih potpora za ulagačke projekte. O toj odluci će govoriti župan Međimurske županije Matija Posavec i direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA Sandra Polanec Marinović.

VARAŽDIN – Prva gimnazija Varaždin postala je članicom međunarodne Oracle Academy zajednice koja obuhvaća obrazovne institucije u više od 105 zemalja svijeta. Cilj zajednice je unapređivanje obrazovanja u računalnoj znanosti primjenom inovativnih i različitih tehnoloških područja. Zahvaljujući članstvu, učenici Prve gimnazije Varaždin i njihovi profesori imat će pristup brojnim materijalima i certifikatima izuzetno korisnim na modernom tržištu rada i tako postati spremniji za daljnje obrazovanje ili tržište rada.

KOPRIVNICA – Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica provelo je još jednu aktivnost u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“. Brojni volonteri koprivničkog Društva, Kluba mladih i Općinskog društva Crvenog križa Legrad obišli su kupališta Šodericu i Dravu kod Legrada – Halasz czardu. Uz letke „Nauči sigurnost na vodi“, najmlađim kupačima podijelili su lopte za igru u vodi, dok su ostalim podijeljene lepeze i kape Hrvatskog Crvenog križa. U akciji su sudjelovali i predstavnici Policijske uprave koprivničko-križevačke koji su postavili plakate policije s pravilima za kupače. Ovu akciju koprivnički Crveni križ provodi treću godinu za redu, a na jesen će se provesti radionice „Kodovi Sigurnosti na vodi“ u svim četvrtim razredima osnovnih škola u Koprivnici te 11 općina, te će održati i Tečaj Junior spasilac na gradskim bazenima Cerine.

ZAPREŠIĆ – Zaprešićkog sportaša Marka Martinjaka, koji je osvojio titulu svjetskog prvaka u full contactu danas će u zgradi Gradske uprave primiti gradonačelnik Željko Turk. U Zaprešiću će danas biti potpisan iugovor za izgradnju Trga dr. Franje Tuđmana.

loading