Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 27.07.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Započeli su radovi na izgradnji produžetka Ulice Frana Galovića u Krapini koja će povezati ceste koje vode s Zagorske magistrale preko gospodarske zone prema središtu grada. Tim povodom radove je danas, 27. srpnja 2018. godine obišao i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. – Cesta će biti široka 7 metara s nogostupom i javnom rasvjetom, a uredit će se pokos Krapinčice te će Krapina dobiti nov i uređen ulaz s južne strane u grad – rekao je gradonačelnik Gregurović dodajući da će cesta postati žila kucavica te doprinijeti razvoju gospodarske zone. Radovi će završiti za osam mjeseci, a iznose 3 milijuna i 155 tisuća kuna.

ČAKOVEC – 54. Porcijunkulovo u Čakovcu, najveća turistička manifestacija u Međimurju koju je i Hrvatska turistička zajednica uvrstila u Top događanja Hrvatske i službeno je otvorena. Zadovoljan već prvim dojmovima, u nazočnosti brojnih gostiju, otvorio ju je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač izrazivši nadu da će ovogodišnje Porcijukulovo posjećenošću nadmašiti prošlogodišnju brojku od 300.000 posjetitelja, a čemu u prilog govori i podatak kako su svi smještajni kapaciteti u Međimurju u potpunosto popunjeni. Naime, sedam koncerata, više od 300 izlagača, “Ulica kišobrana” te čitav niz drugih sadržaja zasigurno će se i ove godine biti najbolja pozivnica u Čakovec. 54. Porcijunkulovo traje do 2. kolovoza 2018.godine kada će svečanim misnim slavljem, koje će predvoditi varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, biti proslavljen blagdan Gospe od Anđela- Porcijunkule.

ZAGREB –  Grad Zagreb raspisao je Javni natječaj za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti. Prijave se podnose do 3. rujna,  a korisnici ovih potpora mogu biti obrti, djelatnosti slobodnih zanimanja te mikro, mala i srednja trgovačka društva u vlasništvu fizičkih osoba upisanih u evidenciju o pravnim osobama i radnicima koji obavljaju vezane obrte.Korisnici potpora moraju imati sjedište na području grada Zagreba i obavljati tradicijsku, deficitarnu ili proizvodnu obrtničku djelatnost. Uvjet je da poslovni subjekt ima zaposlenog vlasnika ili najmanje jednog zaposlenog radnika u punom radnom vremenu najmanje 3 mjeseca prije raspisivanja natječaja. Radi li se o novoosnovanom obrtu, on mora imati upisan datum početka obavljanja obrta i dokaz o zaposlenoj osobi u punom radnom vremenu.

ZAGREB – Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar potpisao je 12 odluka o sufinanciranju projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u Krapinsko-zagorskoj županiji. Radi se o novih 2,5 milijuna kuna koji dolaze u Zagorje, a kojima će se realizirati projekti  poput uređenja nerazvrstanih cesta, javnih površina, uređenja groblja, javne rasvjete te jednog Vatrogasnog doma. Sredstva su  dobile općine Budinščina, Desinić, Đurmanec, Gornja Stubica, Krapinske Toplice, Kumrovec, Lobor, Marija Bistrica, Mihovljan, Petrovsko, Radoboj i Zagorska sela.

 ZAGREB –  Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije raspisala je javni poziv za dodjelu 350.000 kuna za financiranje putnih troškova kulturno-umjetničkim udrugama za gostovanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Prijave se primaju do utroška sredstava, a najkasnije do 15. prosinca. Pravo prijave imaju članice Zajednice  sa sjedištem i područjem djelovanja na području Zagrebačke županije. Udruge mogu prijaviti jedan odlazak na gostovanje u Republici Hrvatskoj te jedno gostovanje u inozemstvo. Maksimalni iznos koji se može prijaviti po jednom projektu je 10.000 kuna. Detaljne informacije kao i obrazac prijavnice dostupni su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Ugovor o poslovnoj suradnji danas, u petak, 27. srpnja 2018. godine u Koprivnici su potpisali čelnici Podravke i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Najtrofejniji hrvatski nogometni trener u Koprivnici je dočekan uz kratak film o uspjehu srebrne nacionalne vrste na Svjetskom prvenstvu u Rusiji i uz stihove pjesme „Lijepa li si“. Emotivan, srebrni trener Zlatko Dalić kaže kako su za uspjeh zaslužni igrači koji su dali sve od sebe i pokazali kako se upornošću, borbenošću i hrabrošću može učiniti puno i postići uspjeh. S veseljem se, ističe Dalić, sjeća svojih godinu dana u Koprivnici, kada je 2009. trenirao Slaven Belupo, jer je nakon toga krenuo u svijet i danas je miljenik Hrvatske.

ZAGREB – Izložba pod nazivom „Neopisivo“ bit će otvorena u subotu, 28. srpnja 2018. godine, u Hrvatskom povijesnom muzeju. Riječ je o izložbi 70-ak fotografija koje je muzejska fotografkinja Ivana Asić snimila 16. srpnja, na dočeku srebrne Hrvatske nogometne reprezentacije na Trgu bana Jelačića. Tog se dana u užem centru grada skupilo više od 500 tisuća navijača iz cijele Hrvatske i inozemstva koji su strpljivo, više od 10 sati, na glavnom zagrebačkom trgu čekali Vatrene kako bi im čestitali na nevjerojatnom sportskom uspjehu. Uz fotografije sa sjajnom atmosferom Vatrenih i navijača, posjetitelji će moći razgledati i neke od popularnih navijačkih rekvizita, koji su pratili naše Vatrene na njihovom putu po Rusiji i u Hrvatskoj, tijekom ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva i svečanih dočeka diljem Lijepe naše. Izložba „Neopisivo“ bit će otvorena za razgled do rujna. Uz izložbu dočeka Vatrenih, u Hrvatskom povijesnom muzeju će tijekom ljeta biti postavljena i izložba pod nazivom „Nedostupna baština“.

MARUŠEVEC – Kardinal Blaise Cupich, čikaški nadbiskup hrvatskog podrijetla, predvodio je u petak, 27. srpnja 2018. godine svetu misu u župnoj crkvi sv. Jurja u Maruševcu u zajedništvu s mjesnim biskupom Josipom Mrzljakom, domaćim župnikom Krunoslavom Milovcem i svećenicima iz dekanata. Svetoj misi prisustvovao je i načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, njegov zamjenik Mario Klapša, općinski vijećnici te predstavnici raznih udruga. Djedovi i bake čikaškog nadbiskupa rođeni su u Hrvatskoj, a njegova baka rodom je iz Grede u župi Maruševec. Kardinal Cupich, posjetio je i  nedavno otvoreni dječji vrtić Čarolija u Bikovcu, i prisustvovao prigodnoj priredbi na engleskom jeziku što su je pripremili mališani i njihovi odgojitelji.

VARAŽDIN – Provedba pilot-projekt državne mature iz izbornih predmeta u ljetnom roku na jednome mjestu, u Ispitnom centru Varaždin umjesto u matičnim školama učenika, pokazala je da je riječ o modelu koji je donio značajne uštede. Istaknuto je to na radnom sastanku ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivane Katavić sa županom  Varaždinske županije Radimirom Čačićem , predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimirom Mihalincem te ravnateljima i ispitnim koordinatorima svih srednjih škola uključenih u projekt. Učenici osam varaždinskih srednjih škola su državnu maturu iz izbornih predmeta prvi u Hrvatskoj polagali u Ispitnom centru koji je bio organiziran u Prvoj gimnaziji Varaždin. Po istom modelu državna matura iz izbornih predmeta provest će se u Ispitnom centru Varaždin u jesenskom roku te u narednim školskim godinama.

ZAGREB – Potpuna pomrčina Mjeseca, najduža po trajanju za narednih 105 godina očekuje nas večeras, 27. srpnja 2018. godine. Potpuna pomrčina trajat će 1 sat i 43 minute dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz polusjene trajati skoro 4 sata. Početak ovog nebeskog fenomena je u 19,15 kada će Mjesec ući u Zemljinu polusjenu, u 20,29 sati Mjesec će biti vidljiv na istočnom obzoru s već djelomice pomračenim diskom, a u 21,30 sati počinje potpuna pomrčina koja traje sve do 23,13 sati. Organizirano gledanje ovog astronomskog spektakla bit će moguće na savskom nasipu na zapadnoj strani Jaruna gdje će astronomsko društvo Beskraj postaviti svoje teleskope. Pomrčina Mjeseca moguća je i sigurna za gledanje golim okom, a kako napominju astronomi važno je samo da se u početku pomrčine zateknete na prostoru koji ima neometan pogled ka istoku, a kasnije i prema jugu.

KOPRIVNICA – Muzej grada Koprivnice naredne će godine biti domaćin Edukativne muzejske akcije koja se već 23 godine odvija povodom Međunarodnog dana muzeja u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Namijenjena je mladim posjetiteljima muzeja, galerija, arhiva, knjižnica i drugih ustanova koje se u posljednjih nekoliko godina sve više uključuju u akciju Tema Akcije u Koprivnici koja će biti u travnju 2019., je (Pre)hrana, a voditeljica i koordinatorica akcije za cijelu Hrvatsku je muzejska pedagoginja koprivničkog Muzeja Maša Zamljačanec.

loading