Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 27.08.2015.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Oko 70 biciklista iz cijele Hrvatske, počelo je jutros drugi biciklistički maraton u spomen na vatrogasce koji su život izgubili 2007. godine na Kornatima, u najvećoj vatrogasnoj tragediji. Maraton će trajati tri dana, a organizira ga Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Sesvetski Kraljevec i Biciklistički Klub “Sutla”. Start maratona označio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji će se i sam priključiti maratoncima na jednom dijelu etape.

ČAKOVECNajrazvijenije vanjskotrgovinske odnose Međimurska županija ima sa zemljama Europske unije.  Uz Italiju, Njemačku, Austriju i Sloveniju, tu je i Mađarska, iz koje se uvoze poljoprivredni proizvodi te tkanine i gotovi tekstilni proizvodi, a izvoze tekstil, drveni i metalni proizvodi. O tim temama, s naglaskom na uspješnu gospodarsku, ali i dobru suradnju u razvoju turizma, danas su razgovarali župan Međimurske županije Matija Posavec i Veleposlanik Mađarske József Magyar koji je danas u službenom posjetu Međimurju. Magyar je u prvom redu pohvalio prekogranične projekte te nastojanja Međimurske županije da povezuje dva naroda, ali i tamošnje Hrvate s njihovom domovinom. Zajedničku povijest Mađarska i Hrvatska će okruniti u 2016. godini 450. obljetnicom Sigetske bitke.

KOPRIVNICA – Kroz program zapošljavanja visokoobrazovanih pripravnika SHAPE, ove godine Podravka će zaposliti magistre ekonomije, farmacije, kemije, matematike, psihologije, sociologije, informatike i novinarstva te magistre inženjere prehrambene i kemijske tehnologije, grafičke tehnologije, strojarstva i elektrotehnike. Više od 30 kandidata koji se u procesu selekcije pokažu najboljima bit će odabrani za novu generaciju Podravkinih pripravnika. Oni će biti uključeni u program koji će im omogućiti razvoj kompetencija i vještina koje na fakultetima nisu imali prilike razvijati. Natječaj traje do 6. rujna, a obrazac za prijavu i dodatne informacije o SHAPE programu nalaze se na www.podravka.hr. Pripadnici prve generacije SHAPE pripravnika 2012. godine do sada ostvarili brojne uspjehe u poslovanju, a Podravka je stvorivši ovu tradiciju pokazala kako se trud uložen u mlade, visokoobrazovane i perspektivne ljude brzo vraća.

ZAGREB – Početkom rujna očekuje se završetak radova na najvećim i najprometnijim gradskim prometnicama. Od srpnja do kraja kolovoza neke od prometnica su samo uređene, a neke su u potpunosti rekonstruirane. Tako su djelatnici zagrebačkih cesta radili na kolniku Zagrebačke i Slavonske avenije, Avenije Dubrovnik, Avenije Većeslava Holjevca i Branimirove, ali i nekim manjim prometnicama, što je prema nekim procjenama stajalo oko 25 milijuna kuna. Uz to, nakon mimohoda krenulo se sa obnavljanjem Držićeve i Vukovarske. Ukupno, za uređenje prometnica izdvojeno je najmanje 40 miliijuna kuna.

VARAŽDIN – Izaslanstvo grada Maribora na čelu s gradonačelnikom Andrejom Fištravcem, posjetilo je jučer  poslijepodne Varaždin. Nakon Špancirfesta, mariborsko je izaslanstvo u varaždinskoj gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Varaždina Goran Habuš. Bila je to prilika za još jednu potvrdu vrlo dobre suradnje Maribora i Varaždina na području  gospodarstva, školstva, kulture i sporta, te razgovor o mogućnostima proširenja odnosa. Mariborski je gradonačelnik istaknuo kako je Maribor pružio podršku Varaždinu tijekom kandidature za EPK, a mariborski će odjel za EU projekte biti uključen u buduće zajedničke projekte. Fištravec je najavio i kako će  predložiti nekoliko projekata vrijednih od 400 do 700 tisuća eura koje Varaždin i Maribor mogu zajednički ostvariti. Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na kraju susreta izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom dvaju gradova koji već niz godina izmjenjuju iskustva koja pridonose njihovom napretku.

ČAKOVEC –  Sastanak zamjenika čakovečkog gradonačelnika Maria Medveda s predstavnicima Hrvatskih cesta te komunalnih poduzeća s područja grada, o rekonstrukciji križanja južne zaobilaznice i Kalničke ulice, odnosno zamjene semaforiziranog raskršća prema Savskoj Vesi kružnim tokom, održan je u čakovečkoj gradskoj vijećnici. Kako je naglasio zamjenik Medved, na inzistiranje grada, Hrvatske ceste su tu rekonstrukciju uvrstile u redovni plan izgradnje, a s obzirom da je izrada projektne dokumentacije pri kraju, potrebno se dogovoriti s komunalnim tvrtkama o eventualnim radovima na rekonstrukcijama komunalne infrastrukture. Ukoliko sve bude išlo prema planu, u roku od mjesec dana izdat će se građevinska dozvola, nakon čega slijedi raspisivanje javne nabave. Radovi bi u tom slučaju mogli započeti već ove godine.

KRAPINA – Da je HNS stranka usmjerena prema projektnom razvoju jedinica lokalne samouprave potvrdio je danas na konferenciji za novinare u Krapini, predsjednik HNS-a Krapinsko-zagorske županije Anđelko Topolovec. Na press konferenciji o rezultatima na polovici mandata govorila su četiri HNS-ova načelnika zagorskih općina Radoboj, Jesenje, Lobor i Gornja Stubica. Općine u kojima je na čelu načelnik iz redova HNS-a u svakom trenutku imaju spremne projekte koje mogu kandidirati te tako prikupiti sredstva koja omogućuju razvoj i komunalne infrastrukture i svega ostalog što je potrebno za bolji život u određenoj sredini ističe predsjednik županijske organizacije HNS-a i načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec.

PREGRADA – Na mini-klauzuri zagorskog HDZ-a za parlamentarne izbore, u Pregradi se sinoć okupilo više od 200 članova iz Pregrade, Klanjca, Kumrovca, Huma na Sutli, Tuhlja, Kraljevca na Sutli i Desinića. Koordinator za III. izbornu jedinicu Žarko Tušek pozvao je članove na maksimalan angažman kako bi se ostvarila pobjeda Domoljubne koalicije u III. izbornoj jedinici te u čitavoj državi. Svjesni smo egzodusa mladih ljudi iz Hrvatske, stotine tisuća blokiranih, urušavanja hrvatskog gospodarstva i poduzetništva, propasti hrvatskog sela. Sve to osjećamo i mi u našem predivnom Hrvatskom zagorju, rekao je Tušek i dodao, kako je pred HDZ-om povijesna zadaća – vraćanje dostojanstva Hrvatskoj i ostvarenje kvalitetnog života za svakog pojedinca.

KOPRIVNICA – Velika turistička manifestacija Renesansni festival,  započinje večeras i trajat će do 30. kolovoza na koprivničkim bedemima.  Renesansni festival  u Koprivnici ove godine slavi svoj deseti rođendan te se očekuje više od 50 tisuća posjetitelja za koje su organizatori pripremili  bogat program. Ove godine glavna tema bit će „Konjički viteški turnir” kojeg će vjerno uprizoriti grupa kaskadera profesionalaca iz Slovačke. Radi se o atraktivnom natjecanju oklopljenih vitezova na konjima koji prikazuju razne vještine i tehnike rukovanja dugim kopljima. Osim viteškog, tu će biti i ostali turniri i natjecanja, nastupi glazbenih sastava, srednjovjekovni sajam, noćni napad na bedeme,           te prikaz srednjovjekovnog kulinarstva. Otvorenje festivala bit će večeras u 19,00 sati na koprivničkim bedemima.

KRAPINA – U sklopu građanske inicijative pod nazivom „Vježbanjem pokrenimo grad“ Udruga Leo klub Zagorje počinje sa izgradnjom Street workout parka na sportskom igralištu „Zagorec“ u Krapini koji će imati pet sprava za vježbanje na otvorenom, i bit će na raspolaganju svim građanima. Prva faza, odnosno iskop temelja te pripreme za betoniranje počinje ove subote, 29. kolovoza u 9,00 sati. Uz članove Leo kluba Zagorje sudjelovat će i članovi Savjeta mladih grada Krapine, a pozvani su i svi zainteresirani građani koji sa sobom trebaju donijeti alat. Građanska akcija „Vježbanjem pokrenimo grad“ provodi se uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule, u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, te grada Krapine.

loading