Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.08.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Program predstojećeg Tjedna kajkavske kulture 2018., koji počinje u subotu, 01. rujna 2018. godine, predstavljen je danas, 27. kolovoza, na konferenciji za novinare u krapinskoj Gradskoj vijećnici. – Manifestacija i ove godine donosi niz sadržaja, a prije svega pregršt skladbi na Festivalu kajkavskih popevki, nastupe najmlađih u Malom KAJ-u, Recital kajkavske poezije, Zagorski gospodarski zbor. Tu je i novi projekt „U ozračju KAJ-a“, koji će se održati od subote 1. do subote 8. rujna 2018. godine, u sklopu kojeg će svoje programe s običajima kajkavskog kraja i eno-gastronomskom  ponudom predstaviti kajkavski gradovi-partneri projekta Pitomača, Velika Gorica, Novi Marof, Prelog i Zagreb, te mnogi izvođači iz Krapinsko-zagorske županije, navodi gradonačelnik Krapine Zoran Gregurovića. – Uvjeren sam da će svatko naći nešto za sebe, jer je program bitno bogatiji no minulih godina te pozivam posjetitelje da svakako u ovom našem „svetom festivalskom tjednu“ dođu u Krapinu, naglašava Gregurović. Da je za ovogodišnji 53. Tjedan kajkavske kulture pripremljen izuzetno kvalitetan program smatra župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Uvjeren sam da će Krapinu u tjedan dana trajanja manifestacije posjetiti oko 100 tisuća ljudi, a potvrđuju to interes iz okolnih županija, rezervacije u našim hotelima, ali i odličan program, ističe župan Kolar. O detaljima vezanim uz Tjedan kajkavske kulture na konferenciji za novinare govorili su i direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedjeljka Vodolšak, umjetnički ravnatelj Festivala kajkavske popevke Siniša Leopold te predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina.

GORNJA RADGONA – Kao najveći takav sajam u ovom dijelu Europe Agra, međunarodni poljoprivredni i stočarski sajam u Gornjoj Radgoni, u svojem 56. izdanju okupio je 1.840 izlagača iz 32 zemlje. Do 30. kolovoza posjetitelji mogu razgledati brojne štandove izlagača, među kojima su tradicionalno i hrvatski izlagači poput Zagrebačke županije i Gospodarske komore Međimurske županije te brojni poljoprivredni proizvođači koji su postigli izvrsne rezultate u ocjenjivanju mesnih proizvoda i prerađevina, mlijeka i vina. Ove godine naglasak cijele sajamske priredbe je na mladim poljoprivrednicima, pa je Zagrebačka županija u ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. godine na sajam i susret sa slovenskim kolegama dovela autobus svojih mladih poljoprivrednika.

KOPRIVNICA – Tjedan dana prije početka nove školske godine, čelnici Grada Koprivnice tradicionalno su krenuli u obilazak osnovnih škola s područja Grada Koprivnice. Obilazak je krenuo danas, ponedjeljak, 27. kolovoza 2018. godine, iz Područne škole u Starigradu gdje su novinarima predstavljene aktivnosti u obrazovanju u Koprivnici. 89-ero učenika Područne škole Starigrad s prvim danima nove školske godine imat će topli obrok, kaže ravnatelj Osnovne škole Braća Radić Krešo Grgac jer je završena školska kuhinja i blagovaonica. Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić naglašava kako ukupna investicija u Područnu školu u Starigradu iznosi 160 tisuća kuna, dok je ukupno za radove u svim školama kojima je Grad Koprivnica osnivač izdvojeno 300 tisuća kuna.

DARUVAR – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak, 27. kolovoza, otvorio je 4. dječji nogometni kamp nacionalnih manjina u Daruvaru koji će trajati do srijede, a na kojem će sudjelovati  150 mladih nogometaša i nogometašica, pripadnika češke, slovačke, mađarske, srpske i romske nacionalne manjine, ali i članovi domaćeg nogometnog kluba. Nogometni kamp u Daruvaru održava se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

 ZAGREB –  Sanirani sjeverni kolnik Avenije Dubrovnik, odnosno dionicu od Ulice SR Njemačke do Avenije Većeslava Holjevca, kao i križanje s Avenijom Većeslava Holjevca ove nedjelje, 26. kolovoza 2018. godine, iza 18 sati,  u promet je pustio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako su radovi završeni tri dana ranije, zagrebački gradonačelnik zahvalio je djelatnicima Zagrebačkih cesta, a građane pozvao na još malo strpljena zbog većeg broja radova sanacija prometnica u gradu koje će trajati do 3. rujna. Također, kompletno je sanirana dionica Avenije Dubrovnik na oko 37 tisuća metara čija je vrijednost radova, šest milijuna kuna, a sanirani sjeverni kolnik Avenije Dubrovnik, odnosno dionicu od Ulice SR Njemačke do Avenije Većeslava Holjevca, kao i križanje s Avenijom Većeslava Holjevca također je sinoć u promet pustio gradonačelnik Milan Bandić.

IVANEC – Na poziv ivanečkog gradonačelnika Milorada Batinića u radnom posjetu Ivancu danas, 27. kolovoza 2018. godine, boravio je ministar državne imovine Goran Marić. Posjet ministra Marića vezan je uz zahtjev za darovanjem nekretnina u vlasništvu RH koji je Grad Ivanec uputio Ministarstvu državne imovine, a odnosi se na zahtjev za darovanje objekta nekadašnjeg industrijskog pogona Varteksa u Ivancu. Riječ je o prostoru koji je napušten 2014. godine, prostire se na 9000 četvornih metara od čega se 1613 četvornih metara odnosi na proizvodni dio te 503 četvorna metra na parkirališni prostor. Plan grada Ivanca je urediti ga za potrebe Poduzetničkog inkubatora II., napomenuo je ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić. U proteklih godinu i pol dana Ministarstvo državne imovine sklopilo je 1400 ugovora o dodjeli državne imovine, istaknuo je danas u Ivancu ministar Marić. Pohvalivši pristup grada Ivanca u osmišljavanju funkcionalnog privođenja bivšeg pogona Varteksa svrsi, u kojem je nekad radilo i 400 radnika, ministar Goran Marić najavljuje pozitivno očitovanje ministarstva i u ovom slučaju.

ZAPREŠIĆ/ZABOK – Radovi na modernizaciji i elektrifikaciji željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok trebali bi, prema najavama iz HŽ Infrastrukture, započeti početkom rujna. Riječ je o značajnom projektu, vrijednosti 531 milijuna kuna, koji se s 85% sredstava sufinancira iz fondova EU. početkom rujna. Ovim će projektom biti omogućena  bolja povezanost Zagorja sa Zagrebom, a cjelovitom modernizacijom i elektrifikacijom pruge osigurat će se brža, ugodnija i kvalitetnija usluga korisnicima putničkog prijevoza. Također, rekonstrukcijom kolodvora i stajališta na ovoj dionici, ugradnjom novih signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te svim drugim zahvatima u sklopu projekta, podići će se i razina sigurnosti prometovanja.

STRAHONINEC – Nakon povećanja alokacije poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada javnog sektora u drugom je krugu među sufinancirane projekte ušao i strahoninski dječji vrtić. Tako će uz novogradnju, s kojom se proširuje kapacitet vrtića, biti obnovljen i postojeći objekt. Vrijednost investicije je milijun i 31 tisuću kuna, od čega će ministarstvo osigurati 630 tisuća kuna bespovratnih sredstva.

FERDINANDOVAC – Kako teku radovi na obnovi Osnovne škole Ferdinandovac provjerili su čelnici Koprivničko-križevačke županije predvođeni županom Darkom Korenom. Radi se zamjena poda dvorane, a iznos od 157 tisuća kuna u potpunosti financira Županija. Ferdinandovački će učenici tako u novu školsku godinu krenuti uz bolje uvjete za sportske i druge aktivnosti. Osim radova na matičnoj školi, u planu je i rekonstrukcija grijanja u Područnoj školi Crnec za što je u županijskom proračunu osigurano 50 tisuća kuna.

ZAGREB – U sklopu projekta „Prsten potpore“ objavljen je Javni poziv za zapošljavanje 115 pomoćnika u nastavi za rad sa 127 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije. Zagrebačkoj županiji je za provedbu projekta u razdoblju od 2017. do 2020. godine iz fonda odobreno bespovratnih 10 milijuna kuna, dok će ostatak sredstava u iznosu 8.845.548 kuna osigurati Zagrebačka županija. Pomoćnici u nastavi zaposlit će se u 26 osnovnih i 8 srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Natječajni postupak provode škole koje i provode selekciju kandidata. Popis škola-partnera projekta i Javni poziv može se vidjeti na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

ZAGREB – Sto suvremenih parkirališnih aparata koji omogućavaju kupovinu satne ili višesatne parkirne karte koje će se moći, uz kovanice, plaćati i debitnim/kreditnim karticama instalirao je Zagrebparking na 34 lokacije u gradu. Građani će na tim aparatima od početka rujna moći, uz važeću autorizaciju, kupiti satne ili višesatne karte, komercijalne parkirne karte te plaćati kupovinu dnevne karte i kupnju povlaštene parkirne karte.  Zagrebparking navodi kako je karta kupljena na novom parkirališnom aparatu elektronička, pa je odmah vidljiva u informacijskom sustavu, stoga nije potrebno kartu isticati ispod vjetrobranskog stakla na automobilu.

ZAGREB – Nakon pet godina prekida, Grad Zagreb ponovno je domaćin teniskog turnira Zagreb Ladies Open. Na terenima teniskog centra Maksimir na Ravnicama tako će od 02. do 09. rujna nastupiti 80 tenisačica iz 50-ak zemalja, kako u pojedinačnim ogledima tako i u igri parova, a Hrvatsku će predstavljati Tereza Mrdeža, Tena Lukas, Silvija Njirić i Lea Bošković. „Nastupit će veliki broj kvalitetnih igračica koje se kreću oko 100 mjesta na WTA ljestvici što je izvrsno za ovaj rang turnira te jamči gledateljima kvalitetan tenis“, rekao je Jonuz Aliti, direktor turnira
Zagreb Ladies Open 2018. Inače, nagradni fond turnira je 60 tisuća dolara.

loading