Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.08.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB/KRAPINA – Ministar Uprave Vlade Republike Hrvatske Ivan Malenica  u dva tjedna obići će sve županije, pa je tako nakon jučerašnjeg službenog posjeta Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, ovog utorka, 27. kolovoza 2019. godine, posjetio Zagrebačku i Krapinsko zagorsku županiju.  Povod je reforma Uprave s ciljem daljnje decentralizacije države kojom  od 1. siječnja 2020. godine županije preuzimaju većinu poslova ureda državne uprave. Uredi državne uprave zasad obavljaju više od dvjesto različitih poslova. Manji broj, poput vođenja registra birača, inspekcijskih poslova i nadzora zakonitosti općih propisa predstavničkih tijela, ostao bi na državnoj razini, a poslovi poput otvaranja obrta, propisivanja minimalnih tehničkih uvjeta, kategorizacije apartmana, izdavanja različitih dozvola za obavljanje djelatnosti, briga za pravni položaj i status branitelja i sl. prenijet će se na Županije koje će preuzeti i zaposlenike. Smatrajući kako su županije i ranije odlično odradile projekte koji vode ka decentralizaciji države, u Zagrebačkoj županiji s preuzimanjem oko 159 službenika spremni su tako i nastaviti- rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. – U cilju reforme trebat će izmijeniti još 66 propisa, što će se stići na vrijeme – rekao je ministar Uprave Ivan Malenica. Za njihovo financiranje u državnom proračunu bit će osigurano gotovo 350 milijuna dok bi kasnije taj trošak trebale preuzeti županije.- Cilj nam je za građane sve poslove koje obavljaju u uredima državne uprave ubuduće mogu još brže i efikasnije obaviti, a uvjereni smo da ćemo im na jednom mjestu pružiti još više nego što je to bio slučaj do sada, rekao je župan Željko kolar, uz pohvale ministarstvu na ovoj promjeni, koju je nazvao jednom od najvećih reformi ove Vlade. Budući da je prema riječima ministra Uprave Ivana Malenice, cilj da se decntralizacija ne zaustavi samo na županijama, već da se neke ovlasti prenesu i na gradove i općine, nakon održanog sastanka u Krapinsko-zagorskoj županiji, on se u Gradu Krapini sastao i sa nekoliko zagorskih gradonačelnika i načelnika, a dobrodošlicu su mu poželjeli i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović i saborski zastupnik Žarko Tušek.

ZAGREB – U sklopu priprema za 69. Hanžekovićev memorijal, koji će se 3. rujna održati na stadionu Mladosti na Savi, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima i direktorica mitinga Ivana Brkljačić obišli su ovog  utorka, 27. kolovoza obnovljenu atletsku stazu. – Kako svjetska atletska federacija od iduće godine mijenja nazive i natjecanja cilj nam je s ovogodišnjim Hanžekovićevim mitingom ući među top 5 najboljih atletskih mitinga – rekla je direktorica Brkljačić.  Staza, skakališta i bacališta na Mladosti temeljito su rekonstruirani prvi put nakon 1999. godine, a prvo natjecanje koje će biti održano na obnovljenom stadionu je upravo Hanžekovićev memorijal. – Slika koja će u utorak, 3. rujna biti odaslana s ovog mitinga bit će prepoznatljivost Zagreba kao grada sporta i grada koji se razvija za potrebe građana- istaknula je predsjednica Organizacijskog odbora i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. – Vrijednost ovih radova je 5,5 milijuna kuna, a već sada mogu najaviti da ćemo poput ovog SRC-a i na Sveticama napraviti jedan od najljepših SRC-a. Uz postojeći bazen izgradit ćemo najljepši stadion na Maksimiru i atletsku stazu te podzemnim pješačkim  pothodnikom povezati s Parkom Maksimir – najavio je gradonačelnik Bandić.

KOPRIVNICA – Uz nedavnu najavu gradnje pet školsko-sportskih dvorana uz škole kojima je osnivač, Koprivničko-križevačka županija planira još neke zahvate u poboljšanju obrazovne infrastrukture, istaknuto je na danas, 27. kolovoza 2019. godine, održanoj konferenciji za medije u sjedištu Županije. Koprivničko-križevačka županija ovog trenutna nema financijskih kapaciteta za izgradnju nove Obrtničke škole u Koprivnici, još jednom je danas na konferenciji naglasio župan Darko Koren i istaknuo kako se nije odustalo već trenutno nema toliko potrebnog novca. Također, Koren je najavio dogradnju križevačke Gimnazije „Ivana Zakmardija Dijankovečkoga“ kako bi se pokrenula jednosmjenska nastava, te sastanak s čelnicima Grada Koprivnice na temu izgradnje učeničkog doma u Koprivnici.

ZAGREB – Na temelju Pravilnika o korištenju sredstava spomeničke rente  i Godišnjeg programa spomeničke rente za 2019. objavljen je javni poziv vlasnicima kulturnog dobra za njeno korištenje i sufinanciranje provođenja zaštitnih radova i mjera u ovoj godini. Podsjećamo sredstva spomeničke rente mogu se koristiti isključivo za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, a ovaj puta poziv je upućen fizičkim i pravnim osobama vlasnicima stambenih i pretežito stambenih građevina za sufinanciranje vanjskih dijelova građevina, pročelja i krova, unutar zone Gornji grad i Kaptol. Tako će se u minimalnom iznosu od 23 milijuna i 50 tisuća kuna bespovratno financirati u 100% iznosu konzervatorsko-restauratorska istraživanja slojevitosti gradnje i izvornog oblikovanja; vapnena žbuka za sanaciju zidova opterećenih vlagom i solima i tako dalje. Tekst poziva kao i prijavnice nalazi se na WEB stranici grada, a mogu se i dobiti u gradskoj pisarnici ili na porti Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, te područnim uredima Medveščak i Črnomerec.

BJELOVAR – Počeli su radovi na najvrjednijoj investiciji u Bjelovaru, energetskoj obnovi zgrade Opće bolnice Bjelovar i Stomatologije. Projekt je vrijedan 6,5 milijuna kuna, a financiranje je osigurano iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Kompletno će biti energetski obnovljena zgrada bolnice u kojoj se nalaze Ginekologija, ambulanta Opće medicine, Dispanzer za žene i popratni odjeli te zgrada Stomatologije. Bjelovarsko-bilogorska županija sa svojim ustanovama trenutno ima ugovoreno oko 600 milijuna kuna europskih projekata, podsjetio je prilikom obilaska radova bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, i naglasio kako je ovo trenutno najveće investicija ali tek prva od onih koji će uslijediti. Trenutno je u tijeku postupak javne nabave za izvođača radova na gradnji nove zgrade bjelovarske bolnice, vrijedne 165 milijuna kuna.

ČAKOVEC – U županijskoj bolnici Čakovec danas, 27.08.2019. godine, počinje program implantacije trajnih srčanih pacemakera. Radi se postupku koji se do sada nije radio u ŽBČ te se na taj način pruža važna usluga za skrb pacijenata čime se dodatno podiže razina pružene zdravstvene zaštite u Međimurskoj županiji. Za početak se počinje s ugradnjom klasičnih jednokomornih i dvokomornih elektrostimulatora, a ubrzo će pacijenti imati mogućnost i za ugradnju srčanih kardioverter-defibrilatora (ICD).  Navedeno će značajno doprinijeti liječenju kardioloških bolesnika s poremećajima srčanog ritma u ovoj regiji te pacijenti neće trebati ići na ugradnju ovih uređaja u udaljene centre. Tim povodom danas će biti održana i prezentacija rada u županijskoj bolnici Čakovec.

ZAGREB – Temeljem javnog natječaja, koji je objavljen početkom travnja ove godine Zagrebačka županija dodijelit će tri milijuna i 258 tisuća kuna proračunskih sredstava za javne potrebe u kulturi. Tako će se dodijelit 289.500 kuna za 13 programa iz knjižnične djelatnosti. Za 45 programa iz izdavačke djelatnosti dodijelit će se 326.000 kuna.Za 106 manifestacija u kulturi dodijelit će se 873.500 kuna. To su uglavnom neprofitni programi u kulturi te tradicionalne priredbe i manifestacije od značaja na županijskoj, odnosno državnoj razini. Za 58 programa iz amaterizma osigurano je 275.000 kuna. Sredstva su usmjerena većim dijelom na praćenje rada kulturno umjetničkih društava, amaterskih kazališta, folklornih i glazbenih društava. Ove godine dodijelit će se i 434.200 kuna za muzejsko–galerijsku djelatnost kao i nešto više od milijun kuna za zaštitu spomenika.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica objavio je Javni poziv za pokretanje inicijative za dodjelu javnih priznanja Grada u 2019. godini. Javna priznanja Grada Koprivnice su počasni građanin, nagrada za životno djelo, medalja te plaketa Grada Koprivnice. Prijedloge s obrazloženjem te nazivom priznanja podnose se u pisanom obliku, na propisanom obrascu, objavljenom na Internet stranici Grada Koprivnice, Odboru za dodjelu javnih priznanja Grada, do 30. rujna ove godine. Javna priznanja bit će dobitnicima uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Koprivnice povodom Dana grada koji se slavi 4. studenoga.

BEDNJA – Edukativne radionice očuvanja bednjanskog govora za djecu organizira Općina Bednja u sklopu programa potpore nematerijalnoj kulturnoj baštini, odobrenog od strane Ministarstva kulture. Cilj radionice je očuvanje izvornog bednjanskog govora među najmlađim generacijama, kroz kreativne radionice kako bi se potaknulo djecu da u svakodnevnom životu, govore i komuniciraju na domaćem govoru. Svi zainteresirani roditelji mogu prijaviti svoju djecu na radionice osobnim dolaskom u Jedinstveni upravni odjel, a više informacija nalazi se na internetskoj adresi općine Bednja. Prijave se zaprimaju do ponedjeljka, 02. rujna 2019. godine.

loading