Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.09.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Konferencija “Energy Market Forum“ održava se 4. put za redom danas u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, u organizaciji Poslovnog dnevnika. Ova konferencija jedina je domaća stručno-izložbena manifestacija tematski posvećena isključivo funkcioniranja tržišta energije. Ujedno je mjesto susreta čelnih ljudi vodećih kompanija na domaćem i regionalnom energetskom tržištu, predstavnika nadležnih regulatornih tijela, znanstvene zajednice i državnih institucija koji će pokušati dati odgovore na ključna pitanja vezana za razvoj domaćeg i regionalnog energetskog tržišta. U sklopu konferencije bit će održane 4 panel diskusije- „E-mobilnost- poticanje čistog transporta“, „Ima li tržišta za LNG“, „Domaće tržište plina: Jesmo li spremni za potpunu liberalizaciju?“ te „Završio rat cijenama: nastupa doba novih usluga“.

KOPRIVNICA – Svečano u rad danas je pušten dentitometar u koprivničkoj općoj bolnici „Doktor Tomislav Bardek“. Nabavljen je u tromjesečnoj humanitarnoj akciji koju je pokrenula Udruga žena s bolestima dojke „Nada“ Koprivničko-križevačke županije. Humanitarna akcija započela je Danom narcisa, 21. ožujka i tijekom tri mjeseca nabavljena su potrebna sredstva za kupnju denzitometra, ovog iznimno važnog aparata, kaže predsjednica Udruge žena s bolestima dojke „Nada“ Koprivničko-križevačke županije Božica Šnajdar te ističe kako je nabavljeno potrebnih 170 tisuća kuna. Pretraga denzitometrom iznimno je važna za starije od 65 godina kada dolazi do razrjeđenja kostiju koje su kao takve sklone lomovima, a osim toga, smanjenu gustoću kostiju uzrokuju i kemoterapije i citostatici pa je pretraga potrebna i onkološkim bolesnicima, kaže ravnatelj koprivničke bolnice doktor Mato Devčić dok župan Darko Koren zaključuje kako je akcija rezultirala i velikom humanošću stanovnika Koprivničko-križevačke županije.

ČAKOVEC – Danas se obilježava Svjetski dan turizma, kojeg je 1979. godine proglasila Svjetska turistička organizacija. Tim su se povodom danas u ulici Kralja Tomislava u Čakovcu predstavile Turistička zajednica Međimurske županije, kao i turističke zajednice svih međimurskih gradova- Čakovca, Preloga i Murskog Središća, kao i dviju općina- Štrigove i Nedelišća. Ujedinjeni temom “Milijarda turista, milijarda prilika“, svojom ponudom nastoje se prezentirati u što boljem svjetlu i privući što više turista u svoj kraj. Međimurje najviše privlači svoje goste bogatom eno- gastronomskom ponudom i razvijenim cikloturizmom, ističe zamjenica međimurskog župana i predsjednika TZ Međimurske županije Sandra Herman i pritom naglašava da je turista svake godine sve više. Tako je samo prošle godine u Međimurju zabilježeno oko 112 tisuća noćenja.

ZAGREB – Da se Zagreb može pohvaliti reprezentativnom biciklističkom infrastrukturom može se iščitati iz izvješća o biciklističkom podsustavu unutar prometnog sustava Grada Zagreba koje je dostupno na službenim stranicama grada. U Zagrebu se s izgradnjom biciklističke infrastrukture krenulo prije 15 godina te je od tada izgrađeno gotovo 400 kilometara staze. No problema s izgradnjom ima u samom središtu grada, zbog postojeće infrastrukture. Dugoročni ciljevi su, zbog sve većeg broja biciklista, izgradnja kompletne biciklističke infrastrukture na području grada kako bi se vozačima bicikala omogućilo što kvalitetnije i sigurnije kretanje.

ZAGREB – Suglasnost županijske Skupštine za zaduživanje kreditom u iznosu 50 milijuna kuna, s fiksnom kamatnom stopom od 2,6 posto na rok otplate od 7 godin, dobila je Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije. Sredstva će se koristiti za izvođenje radova sanacije i obnove županijskih i lokalnih cesta na području Županije. Naime, stanje spomenutih cesta je loše, a prihodi ŽUC-a se iz godine u godinu smanjuju. Sredstvima od kredita, kao i onim redovnim tijekom 2016. i 2017. godine, sanirat će se i asfaltirati 150 do 200 kilometara županijskih i lokalnih cesta, pri čemu se neće ugroziti redovno funkcioniranje ŽUC-a.

KRAPINA – U obilježavanju Tjedna cjeloživotnog učenja, koji organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, u suradnji s partnerima diljem Hrvatske, po deseti put sudjelovat će Pučko otvoreno učilište Krapina. Sve do 30. rujna održavaju se Dani otvorenih vrata učilišta, a zainteresirani posjetitelji od 8,00 do 14,00 sati mogu se upoznati s programima obrazovanja odraslih te razgledati učionice i opremu za izvođenje nastave. U subotu, 1. listopada, održat će se radionica “Šahom održimo mozak u formi”. S obzirom da je geslo ovogodišnjeg Tjedna cjeloživotnog učenja “Provježbaj mozak”, velemajstorica Mirjana Medić, međunarodna šahovska sutkinja, polaznicima radionice objasnit će kako šah utječe na kognitivna područja mozga te zašto je on višestruko koristan za odgoj i obrazovanje te održavanje “mentalne kondicije”.

MURSKO SREDIŠĆE – U suradnji s Međimurskom županijom, grad Mursko Središće uskoro dobiva ispostavu hitne medicinske pomoći. Zaključak je to radnog sastanka što ga je s predstavnicima Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije i Grada Mursko Središće, krajem prošlog tjedna održao međimurski župan Matija Posavec. Na području Murskog Središća odobreno je pet tzv. T2 timova, koji se sastoje od medicinskog tehničara i vozača. S obzirom da trošak tima iznosi oko 250 tisuća kuna, novac će biti osiguran u gradskom i županijskom proračunu

VARAŽDIN – Gotovo četiri milijuna kuna vrijedni su radovi na izgradnji i opremanju reciklažnog dvorišta grada Varaždina na lokaciji Motičnjak. Izgradnja je započela krajem srpnja, a iznosom od milijun i 740 tisuća kuna sufinancira ih Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gradilište reciklažnog dvorišta na Motičnjaku, obići će danas varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

KOPRIVNICA – Održana je sedma sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, kojom je predsjedao župan Darko Koren. Donesen je prijedlog Izmjena i dopuna financijskog plana Zajednice za ovu godinu, a direktor Zdravko Mihevc kazao je kako se ovogodišnji proračun povećao zbog većih aktivnosti te zaključio kako je rad županijske Turističke zajednice u proteklom razdoblju bio više nego uspješan.

loading