Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.09.2017.

Posted in Vijesti

ZABOK – Povodom blagdana svetoga Mihaela i proslave dana Policije, Policijska uprava Krapinsko-zagorska organizira proslavu ove srijede, 27. rujna 2017. godine u Zaboku. Ispred zgrade Policijske uprave  spomenik poginulim policijskim službenicima PU Krapinsko-zagorske u Domovinskom ratu  na svečanosti je  otkrio ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović zajedno s djecom poginulih policijskih djelatnika. U Domovinskom ratu poginulo je šest pripadnika PU Krapinsko-zagorske i spomenik je podignut njima u čast, kao i svim poginulim policajcima. Na svečanosti nazočnima se obratio i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, napomenuvši kako se ove godine Dan policije slavi 25. put, jer je odluka o tome, kao i da Sv. Mihael bude njihov zaštitnik, donijeta u jeku Domovinskog rata. Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar podsjetio je da je i vrhovni zapovjednik oružanih snaga bio Zagorec dr. Franjo Tuđman i da bez svih njih ne bi bilo samostalne Republike Hrvatske.

BJELOVAR – Sastanak župana Bjelovarsko-bilogorske županije Damira Bajsa, Varaždinske Radimira Čačića, Koprivničko-križevačke Darka Korena, Krapinsko-zagorske Željka Kolara te Međimurske županije Matije Posavca održan je ove srijede, 27. rujna 2017. godine u Bjelovaru. Petorica župana središnje i sjeverozapadne Hrvatske sastali su se, kako bi definirali daljnju suradnju na ključnim projektima svojih županija, naveo je domaćin, župan  Bajs te dodao kako se ove županije moraju povezati. Tema današnjeg sastanka bila su i ulaganja u širokopojasni Internet, pri čemu je župan Čačić naglasio da je granica optičkih mreža od 30 megabita postavljena od strane Vlade preniska, dok je župan Koren istaknuo, kako su na vrijeme shvatili nužnost zajedničkog funkcioniranja i nastupanja prema Vladi. Župani su se dotaknuli i zdravstvenog sustava. – Razvijat ćemo zdravstveni sustav tako da svaka županijska bolnica ima neki od centara izvrsnosti, da građani za odlazak u Zagreb ne bi trošili novac – istaknuo je župan Posavec. – Smatramo da bi Vlada trebala izraditi takav projekt ne samo za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, nego za područje cijele Hrvatske – dodao je župan Kolar. Naredni sastanak petorice župana bit će održan u Varaždinu, kada će biti potpisan i sporazum o suradnji,  a iz Bjelovara je danas upućeno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, od kojeg se očekuje, ili pismeno očitovanje, ili prijem za petoricu župana sjeverozapadne i središnje Hrvatske, kako bi se i na razini Vlade razgovaralo o temama važnim za razvoj ovog dijela Hrvatske.

VARAŽDIN – Blagdan svetog Mihaela – Dan policije koji se slavi 29. rujna,  Policijska uprava varaždinska započela je obilježavati ove srijede, 27. rujna 2017. godine s nekoliko programa. Jutros su tako načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili vijence na spomen obilježje stradalima u Domovinskom ratu na varaždinskom gradskom groblju, a  nakon svete mise u varaždinskoj katedrali, čelnici PU varaždinske položili su cvijeće i u spomen sobi i kod spomen panoa u zgradi policije. Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, primio je u dvorani policijske uprave obitelji poginulih i nestalih policijskih službenika s ovog područja. Dodajmo da će se u sklopu obilježavanja Dana policije sutra, 28. rujna 2017. godine od 8.30 do 11.30 sati, u dvorani Policijske uprave varaždinske u Milčetićevoj ulici u Varaždinu, održati tradicionalna akcija dobrovoljnog darivanja krvi za djelatnike Policijske uprave.

ČAKOVEC – U županijskoj Velikoj vijećnici u Čakovcu  ove srijede, 27. rujna 2017. godine održana je druga sjednica Kolegija gradonačelnika i načelnika Međimurske županije. Bila je to prilika da se predstavnici tri grada i 22 općine upoznaju s nacrtom prijedloga  izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj, odnosno regionalnoj samoupravi. O novinama koje prijedlog zakona donosi govorio je glavni tajnik Udruge općina u Republici Hrvatskoj Bruno Hranić, koji je pritom naglasio da u prijedlogu Zakona ostaje neograničen broj mandata načelnicima, koji će u slučaju neizglasavanja općinskog proračuna, na nove izbore ići tek u slučaju drugog neuspjelog pokušaja izglasavanja. Ukoliko Zakon bude izglasan donijet će i značajnije promjene u financiranju jedinica lokalne samouprave na kontinentu, kaže Hranić i dodaje da će na izglasavanje biti upućen u listopadu.

ČAKOVEC- U prostorijama Doma zdravlja Čakovec danas je predstavljen još jedan nadstandard u sustavu medicinske skrbi u Međimurskoj županiji. Radi se o ustroju posebnog stomatološkog dežurstva u djelatnosti dentalne medicine za područje Međimurja, koji započinje s radom od 1. listopada. To znači da će svim korisnicima u hitnim slučajevima doktor dentalne medicine biti na raspolaganju nedjeljom i blagdanom, a bit će smješten u ordinaciji u Nedelišću, kaže ravnatelj Doma zdravlja Branko Vrčić i dodaje da će sve pojedinosti o dežurnom liječniku biti dostupne i na web stranicama Doma zdravlja Čakovec, koji će voditi računa o ovom ustroju. Dežurstva će medicinskim djelatnicima biti plaćena iz proračuna Međimurske županije, za što će se rebalansom samo do kraja ove godine osigurati oko 45 tisuća kuna, ističe župan Matija Posavec i dodaje da će na godišnjoj razini za ovaj medicinski nadstandard biti potrebno osigurati oko 100 tisuća kuna.

KOPRIVNICA – Zgrada Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici svečano je otvorena ove srijede, 27. rujna 2017. godine nakon dovršetka velike obnove i rekonstrukcije. Postavljena je nova stolarija, klimatizacija, sanirana vlaga u zgradi te je provedena i energetska obnova, a u posljednje četiri godine obnovio se vozni park, nabavljena je potrebna oprema te je ova obnova, dio podizanja standarda primarne zdravstvene zaštite u Koprivničko-križevačkoj županiji, kaže ravnateljica Doma zdravlja Marija Krajina i naglašava kako je u proteklom razdoblju za to izdvojeno oko 29 milijuna kuna. Novoobnovljeni Dom zdravlja još je jedan od dokaza koliko je Koprivničko-križevačkoj županiji zdravstvo bitno, napominje župan Darko Koren. Prilikom svečanosti otvorenja istaknuto je kako je upravo jutros ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Marija Krajina potvrđena za još jedan četverogodišnji mandat.

KOPRIVNICA – Rezultati projekta poljoprivredne djelatnosti Udruge Roma „Korak po korak“ Koprivničko-križevačke županije predstavljeni su ove srijede, 27. rujna 2017. godine na održanom okruglom stolu u Koprivnici. Radi se o proizvodnji prvenstveno krastavaca te ljutih feferona na tri plantaže u Koprivnici, a da je pilot projekt uspio potvrđuje predsjednik Udruge Franjo Horvat i naglašava kako je umjesto ugovorenih 20 tona krastavaca, isporučeno čak 30 tona. Grad Koprivnica Udruzi Roma ustupio je zemljište na korištenje na pet godina, te je za podršku izdvojeno 150 tisuća kuna, podsjeća gradonačelnik Mišel Jakšić. Projekt Udruge pohvalio je i saborski zastupnik Veljko Kajtazi i naglasio kako tako veliki narod, poput Roma, opstaje zahvaljujući tome što želi raditi. Projekt, u nešto izmijenjenom obliku, nastavit će se i dalje.

BRUXELLES – Na poziv ministra zdravstva Republike Hrvatske  Milana Kujundžića, u srijedu, 27. rujna, u predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu,  gradonačelnik Milan Bandić sudjeluje na sastanku na kojemu se predstavlja kandidatura Grada Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove. Uz gradonačelnika i ministra, na sastanku su Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo,  Mate Car, posebni savjetnik ministra zdravstva te  Siniša Tomić, ravnatelj Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

JASTREBARSKO – Zagrebačka županija vodeća je hrvatska županija po broju e-punionica i najviše električnih vozila u državi. Rečeno je to na obilježavanju „Dana mobilnosti Zagrebačke županije“ u Jastrebarskom. Zamjenica župana Nadica Žužak rekla je da je Jastrebarsko izabrano za obilježavanje ovoga dana jer je to grad koji vrlo uspješno provodi projekte e-mobilnosti. Uz ostalo, vlastitim i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, nabavio je e-bicikle koje koriste turisti i kontakt policajci, kupio je i e-vozila za potrebe komunalne tvrtke, a uključio se i u županijski projekt postavljanja e-punionica i pametnih klupa. Sufinanciranjem Županije, zasad je u gradovima i općinama postavljeno 28 e-punionica i isto toliko pametnih klupa. Inače, ukupno su na prostoru Zagrebačke županije postavljene 52 e-punionice, dok ih je u cijeloj državi 211.

KOPRIVNICA – Na jučer održanoj, gotovo pet sati dugoj, sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, članovi skupštine su, između ostalog, donijeli odluku o izmjeni odluke o plaći i drugim pravima župana i zamjenika Koprivničko-križevačke županije. Do toga je došlo zbog najavljene sistematizacije radnih mjesta i korekcije koeficijenata. Županu i zamjeniku plaća je smanjena otprilike za 400 kuna, a djelatnicima Koprivničko-križevačke županije za 150 do 200 kuna.

VARAŽDIN – Na poziv hrvatske ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministar ljudskih resursa Mađarske  Zoltán Balog posjetit će večeras  Varaždin te prisustvovati koncertu mađarskog Baroknog orkestra ,,Savaria” u okviru 47. Varaždinskih baroknih večeri. Koncertu u crkvi sv. Nikole  će uz ministricu kulture  prisustvovati i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak,  obzirom na djelokrug rada ministra Zoltána Baloga, koji obuhvaća i resor znanosti i obrazovanja. Prije koncerta dogovoreni su i bilateralni razgovori hrvatskih ministrica i mađarskog ministra.

ZAGREB – Obilježavanje 18. svjetskog dana školskog mlijeka danas je organizirano na Bundeku. Cilj je prigodnim dječjim programom mlijeku u čast, kroz pjesmu i igru djeci približiti značaj i naviku konzumiranja mlijeka. I ove godine organiziran je prigodni program Bambino kup, a mliječne proizvode Hrvatska mljekarska udruga sa svojim članicama donirat će djeci u Poliklinici SUVAG.

KLANJEC –  Tradicionalnu, 16. po redu, kulturno-turističku manifestaciju “ZAHVALA JESENI” i ove godine organizira Grad Klanjec. Riječ je o najvećoj, najposjećenijoj i programima najbogatijoj klanječkoj manifestaciji koja će se ove godine održati od 29. rujna do 1. listopada.  Posjetitelje očekuje šarenilo narodnih nošnji, instrumenata, kostima, raznolik plesni i pjevački program, sva raskoš domaćih proizvoda sa zagorskih OPG-ova, stari zanati, brojni hobisti i njihove rukotvorine, program za najmlađe, ugostiteljska ponuda, koncerti i još pokoje iznenađenje. U sklopu manifestacije organizira se i tradicionalni prodajno-izložbeni sajam koji će se održati 30. rujna i 1. listopada 2017.godine na Trgu Antuna Mihanovića.

loading