Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.09.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Politički dogovor između koalicije stranka HDZ-a, HSLS-a, HSU-a i HNS-a Zagrebačke županije sa stankama Bandić Milan 365 i strankom Stjepan Kožić-nezavisna lista potpisom su u četvrtak, 27. rujna 2018. godine potvrdili čelnici županijskih organizacija ovih stranaka, Dražen Barišić, Željko Fadljević, Mario Cvitan, Dubravko Ponoš, Zvonko Kunić i Stjepan Kožić. Tako će ove stranke u županijskoj Skupštini nadmoćno imati dovoljan broj ruku za izglasavanje točaka dnevnog reda, njih 33, od ukupno 51 vijećnika. Dogovorom je podržan župan Stjepan Kožić, kao i predsjednik županijske Skupštine iz redova HDZ-a Damir Mikuljan te jedan od potpredsjednika iz stanke BM 365 Zvonko Kunić. Nakon toga i sjednica  Skupštine Zagrebačke županije sa 23 točke dnevnog reda završena je u rekordnom vremenu od sat i pol. Naime, sjednici je prethodilo potpisivanje političkog dogovora, koalicije HDZ-a, HSLS-a, HSU-a i HNS-a zagrebačke županije sa strankama BM 365 i Stjepan Kožić- nezavisna lista čime sada u skupštini imaju dvije trećine vijećnika odnosno sigurnih 34 ruku. Dnevni red obilovao je brojnim prošlogodišnjim izvješćima rada županijskih ustanova i trgovačkih društva koja su sva poslovala pozitivno. I polugodišnja realizacija županijskog proračuna je zadovoljavajuća, prihodi su ostvareni sa 54% planiranog , a rashodi sa 30%. Župan Stjepan Kožić najavio je i rebalans proračuna kako bi se u rashodovnoj strani što brže i lakše realizirali brojni projekti.

ČAKOVEC – Skupština Međimurske županije u četvrtak, 27.rujna 2018. godine, dala je zeleno svjetlo za prodaju nekretnine, temeljem čega će Županija prihodovati oko 1,9 milijuna kuna, a bit će omogućen nastavak gospodarskih investicija, te je pozitivno ocijenila rad župana Matije Posavca u prvih šest mjeseci ove godine. Podržano je prekoračenje po poslovnom računu Županije, a zbog zadržavanja likvidnosti i nastavka nesmetane provedbe čitavog niza projekata u školstvu i zdravstvu. Raspravljalo se i o informaciji o stanju i kretanjima međimurskog gospodarstva u 2017. godini. Gospodarstvo u Međimurju godinama ima uzlaznu putanju, no i ovdje je evidentan nedostatak radne snage, u podlozi čega su prosječno niske plaće. Zato je to jedno od ključnih pitanja koje se nužno i što skorije mora riješiti, zaključio je međimurski župan Matija Posavec. Skupština Međimurske županije prihvatila je i plan građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta u narednoj godini u visini od 32 milijuna kuna.

ĐURĐEVAC – Manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, kao i vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, jubilarni 20. Dani voća Koprivničko-križevačke županije održat će se sutra, u petak i u subotu u Đurđevcu. Danas, četvrtak, 27. rujna 2018. godine, na konferenciji za medije predstavljen je program manifestacije. Jubilarni 20. Dani voća Koprivničko-križevačke županije počinju sutra, petak, 28. rujna 2018. godine, od 17 sati stručnim predavanjima za voćare i sve ostale zainteresirane u prostorima đurđevačkog Gradskog muzeja, kaže zamjenik župana i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Darko Sobota, a svečanost otvorenja je u subotu, 29. rujna 2018. godine, uz bogat kulturno-umjetnički program i prikaz pečenja pekmeza, od 10 sati na središnjem đurđevačkom trgu gdje će se predstaviti 60-ak proizvođača. Tradicionalno manifestaciju prati i katalog u kojem je svih 289 proizvođača voća iz Koprivničko-križevačke županije.

ZAGREB – Zaklada Hrvatska kuća srca i Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Hrvstakim kardiološkim društvom ove subote na Trgu bana Jelačića obilježit će Svjetski dan srca. Pod motom MOJE SRCE, TVOJE SRCE, ZA SVA NAŠA SRCA! Svi zainteresirani građani moći će sudjelovati u javnozdravstvenoj akciji u sklopu koje će moći izmjeriti arterijski tlak uz otkrivanje fibrilacije atrija, izračunati tjelesni indeks, savjetovati se s nutricionistima o zdravoj prehrani, procijeniti ovisnost o nikotinu, naučiti kako pristupiti oživljavanju, a za najmlađe će biti organizirana zabavna dječja igraonica Obećaj svojem srcu. Javnozdravstvena akcija povodom Svjetskog dana srca trajat će od 10,00 do 14,00 sati.

ZAGREB – Toplinska energija za grijanje bit će isporučena do kraja ovog tjedna prioritetnim korisnicima kao što su dječji vrtići, škole, domovi zdravlja, i domovi za starije i nemoćne osobe, a od 1. listopada bit će uspostavljena i u stambenim te poslovnim zgradama, priopćeno je danas iz HEP-Toplinarstva. HEP-Toplinarstvo počinje s uključivanjem grijanja za približno 126.000 krajnjih kupaca u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću.

KRAPINA – Humanitarna akcija Prijenosni inkubator za Zagorje koji će biti doniran Općoj bolnici Zabok, u organizaciji Udruge Ponos domovine, predstavljena je danas, 27. rujna 2018. godine na konferenciji za medije održanoj u Krapini. Ovaj prijenosni inkubator doprinijeti će boljoj zdravstvenoj zaštiti svih mališana Krapinsko-zagorske županije, rečeno je na konferenciji i istaknuto da je oprema bolnice zastarjela, te da je postojeći inkubator star već više od 20 godina. – Ove godine u starom inkubatoru transportirano je tridesetero djece i zahvalan sam ovoj akciji i mogućnosti da dobijemo novi – rekao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina. Akciju je pozdravio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo da je ove godine županija u medicinsku opremu bolnice investirala 15,3 milijuna kuna, ali da suvremene opreme nikad nije dovoljno. – Ako bi se slučajno dogodilo da se u samoj akciji ne skupi dovoljno novaca, ostatak sredstava će donirati županija – rekao je župan Kolar. Inače, akcija Prijenosni inkubator za Zagorje traje do 30. studenog te se pozivom na telefon 060 911 911 može donirati 6,25 kuna, a bit će održan i humanitarni koncert.

ZAGREB – Ulice Jakova Gotovca i Zinke Kunc te Trg Lovre Matačića u Sesvetama nakon završenih radova na sanaciji danas je obišao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U okviru radova obnovljeni su kolnici ulica, postavljeni betonski rubnjaci, poklopci revizionih okana, slivničke rešetke te iscrtana horizontalna signalizacija. Na Trgu Lovre Matačića uređene su staze, stepenice, rampe i terase, izmijenjena je postojeća rasvjeta s led rasvjetom, a park je i hortikulturno uređen.

NOVI MAROF- Brojni su radovi na cestovnoj infrastrukturi u Varaždinskoj županiji u tijeku ili pred završetkom. U društvu predstavnika Županijske uprave za ceste i grada Novog Marofa danas je gradilišta, odnosno radove u Oštricama i Grani na novomarofskom području obišao župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Radove na obnovi i proširenju ceste u Oštricama sa 210 tisuća kuna u cijelosti je financirao ŽUC Varaždinske županije, dok je proširenje prometnice u Grani vrijedno 620 tisuća kuna zajednički projekt ŽUC-a i grada Novog Marofa.

KOPRIVNICA – Svečani prijem za načelnike Policijske uprave koprivničko-križevačke upriličio je načelnik Uprave Vjekoslav Štimac, a bili su prisutni i župan Darko Koren te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima kao i gosti iz Republike Mađarske. U sklopu programa policijski su službenici predstavili neke od policijskih poslova: liniju rada prevencije, kriminalističke policije i sigurnosti cestovnog prometa. U zgradi Policijske uprave postavljena je i izložba fotografija policijskog službenika Đure Grčića, koja prikazuje različite priče i teme iz svakodnevnog rada policije i svih njezinih područja djelovanja.

ZABOK – Konferenciju za novinare povodom Dana policije, s osvrtom na stanje sigurnosti, u četvrtak, 27. rujna 2018. godine, u prostorijama Policijske uprave Krapinsko-zagorske u Zaboku, održao je načelnik Policijske uprave Darko Car.

loading