Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.09.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – Ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi zgrade Vodotornja u petak, 27. rujna potpisali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i Darko Varga, direktor tvrtke, izvođača radova. Ukupna vrijednost projekta je 15.091.000 kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojeg je dodijeljeno 6.390.000 kuna bespovratnih sredstava, dok je Varaždinska županija je bespovratna sredstva u iznosu od 4.200.000 kuna osigurala i iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Iz županijskog proračuna bit će osigurano 4.400.000 kuna. Na zgradi Vodotornja predviđeni su opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati, što će rezultirati smanjenjem potrošnje energije od 67,49 % godišnje.

RAKOVEC –  Poseban dan u petak, 27. rujna 2019. godine bio je za 116 učenika osmogodišnje PŠ Rakovec i njihove nastavnike, kao i sve žitelje općine, jer je svečano obilježena 160. obljetnica  ove škole. Bez obzira na ove godine, radi se o jednoj od najsuvremenijih škola na području Zagrebačke županije koja je opremljena suvremenim digitalnim kamerama, pametnom pločom i laptopima, 3D printerom, te ima i nastavu robotike.  Zgrada škole je dograđena te energetski obnovljena, a od danas ima i novu kuhinju s HACAP potvrdom za pripremu kvalitetnih toplih obroka, a omogućena je i nastava dnevnog boravka. – Zagrebačka županija prati i financijski pomaže razvoj ove male, ali u svemu tako velike škole u Rakovcu, čime potvrđuje svoju opredijeljenost da se potiče razvoj kvalitete života i obrazovanja u manjih sredinama- istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

KOPRIVNICA – Tradicionalan susret umirovljenika i jubilaraca Grupe Podravka održan je u petak, 27. rujna 2019. godine, u Koprivnici uz prostor tvornica. Susretu su, uz umirovljenike i jubilarce, nazočili članovi i članice Uprave Podravke, a zahvalu za sve učinjeno tijekom njihovog radnog vijeka, umirovljenicima i jubilarcima, uputio je predsjednik Uprave Marin Pucar. Pucar je naglasio kako današnje kompanije ne bi bilo bez njihovog rada i zalaganja, te kako će aktualna Uprava kompanije čuvati ono što su izgradili i napravili i dalje razvijati kako bi Podravka ostala na ponos svim zaposlenicima, Koprivnici i Hrvatskoj.

ZAGREB – Više od 90 udruga, tvrtki, ustanova i institucija Grad Zagreb je nagradio zahvalnicama za aktivno sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti od 16. do 22. rujna. Riječ je o europskoj inicijativi koja potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava te motivira građane da iskušaju druge načine prijevoza. Grad Zagreb već 18 godinu sudjeluje u obilježavanju tjedna mobilnosti, a ove je godine bilo više od rekordnih 100 događanja. „Hodali smo, vozili smo bicikl, koristili smo, koristili smo javni gradski prijevoz te smo usvojili neka nova znanja a akcijom su obuhvaćeni svi uzrasti, od vrtićke djece do osoba starije životne dobi“, rekla je Romana Galić, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Grad Zagreb je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, a 2012. osvojio je prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award, a za koju će konkurirati i ove godine.

DONJA STUBICA – U bajkovitoj kulisi dvorca Stubički Golubovec ovog petka, 27. rujna 2019. godine otvoren je 8. Znanstveni piknik koji se ove godine prvi puta održava  izvan Zagreba. Zabavan dio znanosti predstavlja 70 izlagača koji drže radionice i pokuse, a posjetitelja svakim satom ima sve više. Posebnost ovog događanja je i to što djeca iz 30 škola uče svoje kolege, ali i zainteresirane prolaznike male tajne znanosti. Na otvorenju su bili i veleposlanik SAD-a Robert Kohorst, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, izaslanica gradonačelnika Zagreba Mirka Jozić, gradonačelnik Gornje Stubice Nikola Gospočić i ostali koji su nakon govora prošetali oko dvorca i upoznavali se sa znanstvenim pokusima. Inače, znanstveni piknik, na kojem je samo danas sudjelovalo 3 tisuće djece i koji traje još sutra, ima međunarodni karakter, jer predavanja drže i znanstvenici iz Poljske i Italije.

KOPRIVNICA – Svečana podjela Ugovora o dodjeli sredstava za programe i projekte udruga civilnog društva u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje programa i projekata udruga građana iz proračuna Grada Koprivnice za 2019. održana je danas, 27. rujna 2019. godine, u prostorima koprivničke Gradske vijećnice. Ugovori su uručeni predstavnicima 38 udruga za njihovih 70 programa, a među njima je i Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama Latice čiji dopredsjednik Dražen Novačić kaže kako udruge zahvaljujući podršci Grada Koprivnice ostvaruju brojne programa i projekte na korist svojih članova. Udruge svih društvenih aspekata gradu Koprivnici iznimno su važne, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić te naglašava kako su danas, u petak, 27. rujna 2019. godine, uručeni ugovori vrijedni 315.800 kuna, dok je u proračunu za rad i programe udruga osiguranu ukupno, kroz razne pozive, 1,3 milijuna kuna.

ZAGREB – Edukacije pod sloganom „Odvojeno skupljanje otpada — Mijenjamo navike!” po zagrebačkim parkovima i gradskim trgovima vikendima tijekom rujna i listopada organizira podružnica Čistoća. Cilj je informiranje i educiranje građana o sprečavanju nastanka otpada, odvojenom skupljanju otpada i odgovornom postupanju s otpadom. Ovog vikenda, 28. i 29. rujna edukacija će biti održana u Parku na Prisavlju kod Boćarskog doma od 9,00 do 13,00 sati.

ČAKOVEC – Na pitanja o fakultetima, prednostima i nedostacima studiranja te studentskom životu učenicima međimurskih srednjih škola odgovaralo je 50-ak studenata koji pohađaju najtraženije fakultete u Hrvatskoj. Riječ je o projektu „Kam na faks“ Udruge studenata Međimurja koji su podržali saborska zastupnica Sunčana Glavak, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca David Vugrinec i ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramušćak.

BJELOVAR – Udruga slijepih Bjelovar provodi projekt „Osvijetlimo im put“, financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Kroz aktivnosti projekta, slijepim korisnicima pružat će se usluga videćeg pratitelja, što će rezultirati povećanjem socijalne uključenosti i kvalitete života slijepih osoba, a u projektu će sudjelovati 20 članova Udruga. Vrijedan je 475 tisuća kuna, a kroz projekt je Udruga zaposlila po jednu administratoricu i videću pratiteljicu.

PREGRADA – U sklopu tradicionalne pregradske manifestacije Branje grojzdja, u petak, 27. rujna 2019., na Trgu Gospe Kunagorske, u Pregradi, s početkom u 19,00 sati održat će se treći po redu Festival vinskih popevki i napitnica. Festival je natjecateljskog karaktera, a izvodit će se nove i već izvođene skladbe, u njihovim originalnim izvedbama ili u novim obradama prilagođenim za izvođače. U revijalnom dijelu nastupit će Vokalni sastav Duga iz Dugog Sela.

loading