Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.10.2015.

Posted in Vijesti

SV. IVAN ŽABNO – Novoizgrađena zgrada škole u Cirkveni svečano je otvorena danas. Radi se o investiciji Koprivničko-križevačke županije, vrijednoj oko 7,5 milijuna kuna. Jedna je to od tri škole koje se trenutno grade u Koprivničko-križevačkoj županiji, za što Županija iz vlastitih sredstava izdvaja oko 35 milijuna kuna. Zgrada Područne škole Cirkvena površine je oko 700 metara četvornih, a najmijenjena je razrednoj nastavi od prvog do četvrtog razreda kao i predškolskoj nastavi.Župan Darko Koren istaknuo je, kako ova škola može i mora biti uzor drugima, ne samo zbog izgleda već i zbog broja djece, jer školu polazi 60-ak mališana. Škola je izgrađena kao niskoenergetska zgrada razreda A, a Fond za zaštituokoliša i energetsku učinkovitost je sudjelovao s 1,4 milijuna kuna.

ZAGREB – „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“ naziv je kampanje koja počinje 15. studenog, a trajat će do 15. prosinca, s ciljem podizanja svijesti o nužnosti poštovanja i provedbe zakona kojim je zabranjena konzumacija i prodaja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. U kampanju su uključene članice Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja HGK, u partnerstvu s Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske.Kampanja će se provoditi na ukupno tisuću prodajnih mjesta i kafića u cijeloj Hrvatskoj. Zabrinjavajući je naime, podatak da je u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci 85 posto učenika barem jednom pilo alkohol.

ZAGREB – Dva nova objekta grade se u sklopu KB Sveti Duh, vrijednosti oko 13 milijuna kuna. Glavni investitor je Grad Zagreb, a bit završeni do kraja 2016. godine. Sjeverozapadno se gradi dio aneksa zgrade kirurgije gdje će biti smješten Zavod za ortopediju, koji je sada podstanar na dijelu rodilišta. Preseljenjem ovog Zavoda rodilište će biti povećano i modernizirano obzirom da se u njemu godišnje rađa više od 3 tisuće mališana iz Zagreba i cijele Hrvatske. Na jugoistočnom dijelu bit će izgrađena nova zgrada za Odjel patologije. Pčetkom iduće godine u planu je i gradnja podzemne garaže na kojoj će biti prostor Dnevne bolnice.

ZAGREB – Besplatan prijevoz prema svim većim gradskim grobljima i ove godine bit će organiziran u Gradu Zagrebu od 31. listopada do 2. studenog. Do groblja će se moći samo taksijima, vozilima za invalide te s posebnom dozvolom, a od jučer je na snazi privremena regulacija prometa.Prema Mirogoju, Miroševcu, Markovu polju, ali i manjim lokalnim grobljima, linije javnog gradskog prijevoza također su pojačane. U subotu 31. listopada tramvajski će se promet odvijati prema subotnjem voznom redu, a bit će uvedena i linija broj 8 s pet tramvaja.U nedjelju, na blagdan Svih svetih, tramvaji će voziti po nedjeljnom rasporedu, no s pojačanim linijama 4, 6, 7, 8, 11, 12, 14 i 17. Za vikend, od 8,00 do 21,00 sat bit će uspostavljene izvanredne linije Kaptol – Mirogoj i Kaptol – Krematorij, a bit će ukinute redovne linije Kaptol – Mirogoj – Krematorij i Kaptol – Kvaternikov trg.

MARIJA BISTRICA – Velika kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije “Chtef – Zagorski chef“ bit će održana sutra, 28. listopada u Mariji Bistrici. Ovaj kulinarski show peto je po redu natjecanje sedam vrsnih zagorskih kuhara u pripremi glavnog jela i deserta sa zadanim namirnicama – ove godine to su meso kokoši hrvatice te heljda i orasi. Pobjedu će odnijeti kuhar koji nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i modernog osvoji stručnu ocjenjivačku komisiju koju čine priznati hrvatski gastronomski znalci. Prof. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, imat će kratko izlaganje o zaštiti izvornosti mesa i jaja kokoši hrvatica, a posjetitelji će moći pratiti ocjenjivanje gotovih jela te ih i kušati, ali i uživati u bogatom popratnom programu. Ove godine na manifestaciji će svoje umijeće u spravljanju jela predstaviti i učenici Srednje škole Zabok, koji će na šestom izdanju „Chtefa – Zagorskog chefa“, iduće godine, sudjelovati kao ravnopravni natjecatelji.

ČAKOVEC – Kako se u Pečuhu nalazi najveća nacionalna manjina Hrvata u Mađarskoj, potpisivanjem Povelje o prijateljstvu i suradnji između Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslava Krleže iz Pečuha te vrtića Dječja mašta iz Čakovca, stvara se još čvršća suradnja dviju regija. Potvrđeno je to prilikom posjeta mađarske delegacije Međimurju. Gosti iz Mađarske su u suradnji s međimurskim vrtićem pokrenuli korak prema novoj razmjeni iskustava, planiranjem zajedničkih projekata kojima će promovirati multikulturalni odgoj, ali i baštinu međimurskog kraja.

VIDOVEC Oko 30 tona krumpira, zelja,  salate, luka, jabuka i drugog voća i povrća, prikupljeno je u jučerašnjoj tradicionalnoj akciji Caritasa župe Vidovec i Varaždinske biskupije. Listopadsko prikupljanje hrane u župi Vidovec, najveće je jednokratno prikupljanje darovane hrane u nekoj od župa Varaždinske biskupije. Ove je godine u akciji sudjelovalo 60-tak župljana i desetak volontera. Prikupljene namirnice bit će iskorištene za rad Caritasove pučke kuhinje u Varaždinu, a dio će se distribuirati zagrebačkoj bogosloviji, časnim sestrama u bistričkom Karmelu te Caritasu Zagrebačke i Sisačke biskupije.

VELIKA GORICA – Brončanu medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u katarskoj Dohi na svom prvom nastupu na tako velikom natjecanju osvojio je Velimir Šandor, član Atletskog kluba za osobe s invaliditetom „Uspon“ iz Velike Gorice i član hrvatske reprezentacije.Brončano odličje u disciplini bacanja diska osvojio je hicem od 16,95 metara te se na taj način svrstao među službene kandidate Hrvatskog paraolimpijskog odbora za odlazak na 15. Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru iduće godine.

loading