Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.10.2016.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Prijedlog Programa rada s financijskim planom Turističke zajednice Međimurske županije za 2017. godinu te Pravilnik o provedbi postupka bagatelne nabave Turističke zajednice Međimurske županije prihvaćeni su na posljednjoj sjednici Turističkog vijeća, održanoj u Čakovcu. Detaljno razrađen Program rada predstavili su zamjenica župana Međimurske županije, ujedno i zamjenica predsjednika Turističke zajednice Sandra Herman te njen voditelj Rudi Grula. Za 2017. godinu planiran je nastavak svih ranije započetih projekata, što se najviše odnosi na segment cikloturizma, uz daljnji razvoj podizanja kvalitete usluga enogastronomije. Veću pozornost TZ će usmjeriti prema razvoju turističkog proizvoda u vidu aktivnog odmora i brendiranju domaćih turističkih proizvoda. Herman se osvrnula na rezultate turizma za prvih devet mjeseci ove godine, koji pokazuju da je ostvareno 114 tisuća noćenja, što znači da će do kraja godine vjerojatno biti nadmašena prošlogodišnja brojka od 117 tisuća.

KOPRIVNICA – Projekt izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu Osnovne škole profesora Franje Viktora Šignjara u Virju predstavljen je danas u sjedištu Koprivničko-križevačke županije, koja je i nositelj projekta. Vrijedan je 200 tisuća kuna; sufinancira ga Europski fond za regionalni razvoj u iznosu od 85%, preostalih 15% Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a iznos bespovratnih sredstava iznosi 164 tisuće kuna, ističe koprivničko-križevačke župan Darko Koren te još jednom dokazuje kako je ulaganje u školstvo jedan od prioriteta Koprivničko-križevačke županije. Osnovna škola u Virju izgrađena je 1970. godine te je do sada dva puta nadograđivana, a polazi ju 371 učenik. Ukupna vrijednost kompletne investicije energetske obnove iznosi 4,5 milijuna kuna

ZAGREB  – Povodom blagdana Svih svetih, Grad Zagreb je osigurao besplatan tramvajski i autobusni prijevoz na svim linijama javnog prijevoza u ponedjeljak, 31. listopada te na sam blagdan Svih svetih, 1. studenoga. Do tada, prema svim većim gradskim grobljima javni će prijevoz biti pojačan, a na blagdan Svih svetih u prometu će biti izvanredne autobusne  linije prema većim gradskim grobljima. U ponedjeljak i utorak sva gradska groblja će biti otvorena do ponoći.

KRAPINA – Uoči dana Svih svetih danas te u petak, 28. listopada 2016. godine predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, odnosno Ureda državne uprave Krapinsko zagorske županije, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, u suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te gradovima i općinama Krapinsko zagorske županije, odat će počast svim smrtno stradalim hrvatskim braniteljima. Počast će se odati minutom šutnje i simboličnim paljenjem svijeća na grobu uz nazočnost članova uže obitelji preminulih branitelja. Na Gradskom groblju u Krapini u ponedjeljak, 31. listopada u 11,00 sati, kod križa podignutog u spomen svima poginulima za Hrvatsku, vijenac će položiti izaslanstva: Ministarstva hrvatskih branitelja i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Ministarstva obrane i MUP-a, KZŽ i Grada Krapine. Sveta misa zadušnica u spomen na sve smrtno stradale hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu održat će se na Dušni dan u Crkvi Sv. Nikole u Krapini s početkom u 10,00 sati.

ZAGREB – Grad Zagreb raspisao je natječaj za stipendije studentima s invaliditetom u ovoj akademskoj godinici. Na natječaj se mogu prijaviti redovni studenti koji imaju prebivalište u gradu Zagrebu najmanje 3 godine i koji su registrirani u Hrvatskom registru o osobama s invaliditetom. Stipendija u visini 50% prosječne neto plaće u Zagrebu dodjeljuje se godinu dana. Molbe se do 24. studenim šalju na adresu: Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom,  Trg Stjepana Radića 1.

BJELOVAR – Trinaesti Susret hrvatskih malih vokalnih sastava održat će se ove subote, 29. listopada 2016. godine u Bjelovaru. Susret malih vokalnih sastava jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj. Ovogodišnji će Susret okupiti 21 mali vokalni sastav iz 12 hrvatskih županija s više od 300 pjevača, koji su svoj nastup zaslužili pobjedom na županijskim smotrama.

ZAGREB – Prva mjesta ekipno i pojedinačno na državnom natjecanju u lovnoj kinologiji, održanom u Istri, osvojili su lovci Lovačkog saveza Zagrebačke županije. Natjecanje je bilo podijeljeno u tri kategorije: 8. Lovnokinološki kup „Sv. Hubert“, 7. Kup za pse glasnog gona na divlju svinju u gateru i 7. Kup u radu pasa goniča, a u sve tri kategorije bilo je prijavljeno stotinjak pasa.Ukupno su na državnom natjecanju sudjelovala 84 natjecatelja iz 18 županija.

KOPRIVNICA – Sastanak s predstavnicima proizvođačke organizacije Udruga mljekara „Drava-Sava“ održao je koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima. Prva je to Proizvođačka organizacija  te vrste registrirana u Hrvatskoj i  susreće se s mnogobrojnim problemima,  poput niske cijene mlijeka, sustava potpora u kojem nije definirana vrsta isplaćene potpore, kao i smanjenjem broja muznih krava i tovne junadi na našem tržištu,  istaknuto je na sastanku. Župan Koren istaknuo je kako će ministra poljoprivrede upoznati s ovim problemima.

ĐURĐEVAC – U Đurđevcu traje rušenje starih, zapuštenih i opasnih objekata. Ova gradska mjera privukla je veliki interes vlasnika koji ruše svoje stare i zapuštene objekte zbog mogućnosti sufinanciranja, a na taj im se način znatno smanjuju troškovi rušenja. Do sada je putem ove mjere srušeno 15 kuća, a u Grad Đurđevac i dalje pristižu za zahtjevi za sufinanciranje ruđenja te će se do kraja godine povećati znatno broj srušenih kuća. Prema ovoj gradskoj odluci Grad Đurđevac sufinancira rušenje stambenih objekata upisanih u Registar zapuštenih stambenih objekata u gradu, iznosom od 7.500 kuna, a sredstva se odobravaju pod uvjetom da vlasnici objekt sruše u roku od 30 dana od izdavanja rješenja te da urede i ograde gradilište.

VARAŽDIN – “Kalifornijski zapisi oca Ferdinanda Konšćaka iz Družbe Isusove”, knjiga je dr Mirjane Polić Bobić, čije varaždinsko predstavljanje večeras organiziraju Hrvatska sveučilišna naklada i gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović Varaždin. U knjizi za koju je autorica primila akademijinu nagradu za najveća znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za prošlu godinu, predstavlja se cjelokupna pisana ostavština isusovca , matematičara, astronoma, prirodoslovca, geologa i istraživača Ferdinanda Konščaka rođenog u Varaždinu 1703. godine. Riječ je o jednom od najslavnijih istraživača Kalifornije, koji je među ostalim dokazao da je Kalifornija poluotok a ne otok kako se to  do njegovog otkrića smatralo. Uz autoricu, u predstavljanju knjige koje u varaždinskoj knjižnici započinje u 19 sati, sudjelovat će akademik Josip Bratulić i direktorica Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić.

loading