Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.10.2017.

Posted in Vijesti

TUHELJSKE TOPLICE – Četvrti seminar za gradonačelnike i župane iz redova Hrvatske demokratske zajednice, s ciljem zajedničkog definiranja lokalne problematike, iznošenja pozitivnih primjera i ponude konkretnih rješenja,  organizirali su u petak, 27. listopada 2017. godine,   u Tuheljskim Toplicama, Zaklada Konrad Adenauer i Zaklada hrvatskog državnog zavjeta. Sudionicima su se pridružili ministri u Vladi RH, Zdravko Marić, ministar financija, Lovro Kuščević, ministar uprave, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU te Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede. U žiži zanimanja ovog skupa bili su novi propisi u financiranju lokalne i područne samouprave. Na tu temu na prvom panelu je uz ministra Marića, govorio i predsjednik Hrvatske udruge gradova, gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. U organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta u Tuheljskim Toplicama održava se i Politička akademija, a na podjeli diploma Alumnistima 10. generacije pridružio se predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. – U deset godina ovu je Političku akademiju završilo više od 400 polaznika, od kojih su mnogi danas ministri, župani, gradonačelnici ili načelnici – rekao je Plenković dodavši,  kako je kontinuirano obrazovanje i stjecanje novih vještina iznimno važno za modernu generaciju političara desnog centra.

ČREŠNJEVO – Svečanost otvorenja dograđene i renovirane Područne škole Črešnjevo u općini Beretinec održana je u četvrtak, 27. listopada u Črešnjevu. Renoviranje ove škole koja je inače izgrađena 1929. godine odvijalo se u dvije faze, aukupna cijena građevinskih radova zajedno sa sanacijom starog dijela škole iznosi 4 milijuna i 800 tisuća kuna. Programu svečanosti u područnoj školi Črešnjevo, prisustvovao je i župan Varaždinske županije Radimir Čačić te njegov zamjenik Tomislav Paljak.

KRAPINA – Svečana dodjela priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi s područja Krapinsko-zagorske županije koji su krv dali 50 ili više puta, održana je danas, 27. listopada 2017. godine u Krapini. Ovo je tradicionalno okupljanje svih darivatelja krvi koje organizira županijsko Društvo Crvenog križa, a sve kako bi iskazali zahvalnost onima koji daju svoju krv da bi pomogli drugima, riječi su to ravnatelja županijskog Društva Davora Šimunovića. Na dodjeli je bio i zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek koji je izrazio zadovoljstvo što su ove godine 123 darivatelja dobili priznanje te time osigurali da županija bude u samom vrhu po prikupljanju doza krvi. – Zahvaljujem svima na ovoj humanoj gesti, a županija će i dalje pomagati Društvima Crvenog križa na našem području – istaknuo je Ferek Jambrek. Inače, ove godine ima 18 darivatelja koji su krv dali više od 100 puta.

ZAGREB – Lucija Fabek iz Samobora nova je vinska kraljica Zagrebačke županije. Lentu i krunu predala joj je u petak 27. listopada dosadašnja kraljica Lucija Šember. Kroz sljedećih godinu dana Fabek će promicati i promovirati vinarstvo i vinogradarstvo prije svega Zagrebačke županije, a onda i cijele Hrvatske rekao je zamjenik župana Hrvoje Frankić naglasivši kako je Zagrebačka županija još 2002. godine pokrenula projekt izbora vinske kraljice. Pročelnica upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i šumarstva Gordana Županac  istaknula je kako su se za titulu vinske kraljice borile dvije djevojke, a Fabek se bolje snašla u pismenom i usmenom ocjenjivanju znanja i vještina iz područja poznavanja vina, vinogradarstva i vinarstva,  vinske tradicije kao i opće kulture. Inače vinska  kraljica može biti djevojka između 20 i 28 godina, hrvatska državljana s prebivalištem na području Zagrebačke županije.

KOPRIVNICA – Program obilježavanja 661. rođendana Grada Koprivnice predstavljen je danas, 27. listopada 2017. godine u Gradskoj upravi. Pripremljeno je 50-ak programa, a obilježavanje Dana Grada Koprivnice počinje u ponedjeljak, 30. listopada i trajat će do 15. studenoga te u njemu sudjeluju dječji vrtići, škole, udruge te institucije. Današnje predstavljanje programa Dana grada bila je i prilika da gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić naglasi kako je proteklih godinu dana, od rođendana do rođendana Koprivnice, jedna iznimno uspješna godina tijekom koje je 20 milijuna kuna uloženo u komunalnu infrastrukturu te je smanjena kreditna zaduženost Grada. Svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj će biti uručene gradske nagrade i priznanja, održat će se idućeg petka, 3. studenoga, a tradicionalno održat će se i koncerti: Koprivničanicma će rođendan čestitati Gibonni velikim slavljeničkim koncertom u subotu, 4. studenoga, dok će dan kasnije, u nedjelju, nastupiti i Zagrebačka filharmonija, koja će sutra, u subotu, 28. listopada na koprivničkom Zrinskom trgu snimati video spot.

ZAGREB  – Gornjogradski park Grič nakon višegodišnje obnove u petak 27. listopada svečano je, uz limenu glazbu ZET-a, otvoren. U sklopu radova obavljena je revitalizacija parka iz 19. stoljeća kojega karakteriziraju zeleni otoci unutar mreže staza i šetnica. U sklopu radova u park je uvedena plinska rasvjeta te je vraćena fontana, rad kipara Ivana Rendića. Vrijednost radova u parku Grič je oko pet milijuna kuna, a sve bi prema riječima gradonačelnika Milana Bandića trebalo poslužiti kao novo atraktivna lokacija koja će osim domaćih privući i brojne strane turiste. Inače,  park Grič arheološki je lokalitet od izuzetne važnosti za proučavanje naseljavanja Zagreba. Arheološka istraživanja u parku su započela 2003. godine na inicijativu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i provodila su se uz povremene prekide do ove godine. Arheolozi su na području parka pronašli groblje iz 16. stoljeća sa 225 grobova kao i palaču Anžuvinaca iz 14. stoljeća.

ZAGREB – U liječenju moždanog udara KBC Zagreb vodeća je institucija u Hrvatskoj i šire, a gdje se dnevno prima i do 5 takvih pacijenata. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo moždani udar je u Hrvatskoj i svijetu na drugom mjestu po smrtnosti, te vodeći uzrok invalidnosti. U prosjeku svaka 6 osoba doživi moždani udar, na sreću uz razvoj znanosti i medicinske opreme ukoliko se simptomi  prepoznaju na vrijeme moguće je liječenje. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana moždanog udara, koji se obilježava 29. listopada 2017. godine je „Kako prepoznati moždani udar?”. Kao udar GROM-a kaže odgovor odnosno prepoznaje se po poremećaj govora, obamrlost ruke te oduzetost polovine lica ili tijela. Cilj javnozdravstvenih akcija je upozoriti javnost na preventivne aktivnosti zdravog načina života, pravovremeno liječenje i ranu rehabilitaciju, istaknuo je ravnatelj KBC Zagreb Ante Ćorušić.

ZAGREB – Prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o kreditnom zaduživanju Grada Zagreba u iznosu od 250 milijuna kuna, te prijedlog gradonačelnika o davanju suglasnosti Zagrebačkom holdingu na dugoročno zaduživanje u iznosu od 230 milijuna kuna sinoć, 26. listopada 2017. godine, usvojili su zastupnici Gradske skupštine. Kreditnim sredstvima financirat će se izgradnja ustanova kulture od oko 39,4 milijuna kuna, objekata predškolskih ustanova od 6,8 milijuna kuna, školskih objekata sa oko  62,2 milijuna kuna, objekata zdravstvenih ustanova 24,9 milijuna kuna, sportskih objekata sa 21,3 milijuna kuna te objekata socijalne skrbi sa 30,1 milijuna kuna. Iz kredita će se financirati i gradnja nerazvrstanih cesta sa 39,5 milijuna kuna.Donošenjem tog Zaključka Grad Zagreb može zatražiti suglasnost Vlade RH za zaduživanje, te pravodobno zaključiti ugovor o zaduživanju u skladu s provedenim postupkom nabave novčanog kredita.

ZAGREB – Povodom održavanja 19. Lučindanskih susreta manifestacije koju tradicionalno povodom nacionalnog crnogorskog praznika organizira zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro, predstavnike udruga  primio je u petak, 27. listopada u palači Dverce gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Na sastanku je dogovoreno kako će i ove godine grad Zagreb svesrdno podržati ovu manifestaciju koja tradicionalno Zagrepčanima predstavlja bogatu i raznoliku kulturnu baštinu Crne Gore. Na sastanku je bila i delegaciju Općine Šavnik predvođena predsjednikom općine Miomirom Vujačićem. Dogovoreno je kako će se u vremenu koje dolazi intenzivnije raditi na gospodarskoj i kulturnoj suradnji glavnog grada Hrvatske i ove općine posebice na projektima iz područja zaštite prirode i turizma. Inače, ovogodišnji Lučindanski susreti organizirani su u okviru obilježavanja 170. godišnjice štampanja Gorskog vijenca. Program susreta održava se u subotu 28. listopada od 11,00 sati, u kino dvorani Studentskog centra.

NEDELIŠĆE – Rukovodstvo Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan iz Nedelišća na današnjoj je konferenciji za medije najavilo održavanje Prvenstva i završnicu kupa Hrvatske u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici, a koje se očekuje u Nacionalnom gimnastičkom centru Aton u Nedelišću od 03. do 05. studenog 2017. godine. Radi se o prvenstvu na kojem će nastupiti rekordan broj natjecatelja, njih 450, najavljuje trener kluba Mario Vukoja. Prvenstvo će započeti idućeg petka, 03. studenog 2017. godine nastupima u ženskoj kategoriji, a organizatori razmišljaju i o tome da dogodine ovo natjecanje bude produženo na četiri dana, obzirom na sve veći broj natjecanja. Rukovodstvo kluba danas je predstavilo i nove klupske gimnastičke nade, koje se za ovo prvenstvo, ali i novu gimnastičku sezonu pripremaju u bojama ovog međimurskog kluba, a to su Sabina Hegeduš, Lea Ružić, Antonio Vuk i Marko Sambolec. Tu je i gimnastičar Filip Ude, koji u Atonu nastavlja pripremu za nova natjecanja, nakon što se vratio sa Svjetskog prvenstva u Kanadi.

ČREŠNJEVO – Svečanost otvorenja dograđene i renovirane Područne škole Črešnjevo u općini Beretinec održat će se danas, 27. listopada 2017. godine, u Črešnjevu. Renoviranje ove škole koja je inače izgrađena 1929. godine, odvijalo se u dvije faze, a ukupna cijena građevinskih radova zajedno sa sanacijom starog dijela škole iznosi 4 milijuna u 190 tisuća kuna.

ZAGREB – Sajam poslova Zagrebačke županije i Grada Zagreba na kojem se predstavilo 80-ak izlagača, održan je u Zagrebu. Ovogodišnji  sajam organiziran je u partnerstvu 9 gradova Zagrebačke županije, općine Bistra, Obrtničke komore Zagreb, Udruženja obrtnika grada Zagreba, Gospodarske komore Zagreb te Pučkog otvorenog učilišta Zagreb. Inače, stopa nezaposlenosti u Zagrebačkoj županiji je u padu tako da je krajem rujna ove godine na području županije evidentirano 27,4% manje nezaposlenih nego u istom razdoblju lani. Istovremeno, prihod poduzetnika u županiji kontinuirano raste te je po tome Zagrebačka županija na drugom mjestu, odmah iza Grada Zagreba.

OREHOVICA – Međimurska županija je u razdoblju od 2014. godine do danas uložila oko 10 milijuna kuna u izgradnju sportske dvorane i šest učionica u OŠ u Orehovici. Projekt je podržalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijevši Odluku o sufinanciranju radova iznosom od tri milijuna kuna. Dodatno ulaganje ubrzat će završetak ovog višegodišnjeg projekta, koji će omogućiti uvođenje jednosmjenske nastave, te zapošljavanje dva nova djelatnika škole. Novu dvoranu će moći koristiti i predškolarci te mještani općine.

KRIŽEVCI – Održana je početna konferencija trogodišnjeg programa „Izrazi se kreativno i rekreativno i budi shvaćen i prihvaćen” Udruge osoba s invaliditetom Križevci. Cilj programa je doprinijeti razvoju socijalnih usluga za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, udomitelje, djecu s teškoćama u razvoju te za starije osobe s invaliditetom s područja Križevaca i okolnih općina. Prvu godinu provođenja projekta financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iznosom od 150 tisuća kuna. Križevačkoj Udruzi osoba s invaliditetom partner u projektu je Učenički dom Križevci.

KOPRIVNICA – Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Koprivničko-križevački župan Darko Koren, održao je svečani prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi. Istaknuto je kako je upravo Koprivničko-križevačke županija prva u Hrvatskoj po broju darovanih doza ove dragocjene tekućine. Na ovaj tradicionalni način nagrađeni su darivatelji koji su krv dali sto i više puta. Jedan od njih je Stjepan Lončar županijski rekorder, dobrovoljni darivatelj krvi od 1973. godine koji je ruku pružio 180 puta. U županijskom “Klubu 100″ je 96 darivatelje, podsjeća ravnateljica županijskog Društva Crvenog križa Adela Sočev, a riječ zahvale za humanost i ustrajnost u davanju krvi višestrukim darivateljima uputio je župan Darko Koren. U protekloj je godini prikupljeno oko 8.600 doza krvi, a u deset mjeseci 2017. godine 6.000 doza.

KRAPINA – Foto natječaj Krapinsko-zagorske županije „Bajka na dlanu” za najbolju  fotografiju prirodnih ljepota, marljivih ljudi, tradicijskih objekata, kulturne i prirodne baštine s područja županije, traje do 31. listopada 2017. godine. Cilj natječaja je fotografijom prikazati Zagorje  kroz sva  godišnja doba, te ga promovirati kao poželjnu turističku destinaciju. Fotografije predaju profesionalci i amateri, Hrvatski državljani putem online prijave na županijskim stranicama, a svečana dodjela nagrada autorima/cama fotografija održat će se nakon što stručni žiri donese odluku o pobjednicima.

loading