Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27-29.11.2015.

Posted in Vijesti

HUM NA SUTLI – Advent u Zagorju, naziv je manifestacije koja se po 12. put održava u Krapinsko-zagorskoj županiji, uz paljenje svijeća na županijskom adventskom vijencu. Prva svijeća zapaljena je u nedjelju 29. studenoga 2015. godine Humu na Sutli.  Druga svijeća bit će, uz prigodni program, upaljena u domu Bridružica u subotu, 5. prosinca, a treća u subotu, 12. prosinca u domu za psihički bolesne odrasle osobe “Lobor-Grad”, u Loboru. Tradicionalno, četvrta svijeća upalit će se u Svetištu Majke Božje Bistričke, na misi zornici zadnje adventske nedjelje, 20. prosinca 2015. godine.

KONJŠČINA – Ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorske županije održano je ove subote, 28. studenog 2015. godine u Konjščini.  Na ovogodišnje,14. ocjenjivanje pristigla su 124 uzoraka meda od 94 pčelara, najviše otkad se provodi ocjenjivanje na području Krapinsko-zagorske županije.Osim meda kestena, livade, cvjetnog meda i medljikovca, ocijenjeni su i uzorci bagremovog meda, kojeg je Krapinsko-zagorska županija zaštitila posebnim žigom BAGREM MED ZAGORSKIH BREGA. IMG_3712.JPGBagremov med svojom kvalitetom i prepoznatljivošću važan je dio u cijeloj priči promoviranja brenda „Zagorje, Bajka na dlanu“, koji je nastao od elemenata baštine i tradicije povezanih sa autohtonim mirisima i okusima.

KRAPINA – Nagrade najuspješnijim zagorskim tvrtkama i priznanja za obljetnicu rada tvrtki dodijeljene su na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, a bila je to ujedno i prilika za osvrt na poslovne rezultate u 2014. godini, koji su kako ističe predsjednik Županijske komore Krapina Josip Grilec dobri, a veseli što županija u 2014. godini uz gospodarski rast bilježi i 7% veći broj zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu. Zlatna plaketa Županijske gospodarske komore Krapina u kategoriji malih trgovačkih društava dodijeljena je tvrtki Brenta, najbolja srednja tvrtka je ZM Horvat, a najbolja velika tvrtka Omco Croatia. Posebno priznaje Hrvatske gospodarske komore za poseban doprinos gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije dodijeljeno je Ivici Cerovečkom. Dodijeljena su i priznanja za obljetnicu rada i to Niskogradnji iz Pregrade za 50. godišnjicu, Dekoru iz Zaboka i Zagorskom vodovodu za 55 godina rada te Vetropack straži za 155 godina poslovanja.

 

ZLATAR – Besplatne edukacije koje organiziraju Poslovni dnevnik i Krapinsko zagorska županija u sklopu projekta „Poslovni uzlet“ održavaju se danas u Zlataru. Prvenstveno su namijenjene poduzetnicima, obrtnicima i vlasnicima OPG-ova, ali i svima koji su zainteresirani za unaprjeđenje svojih poslovnih znanja i vještina.    Događaj su otvorili pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak, te glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.  Nakon pozdravnih govora, održana je panel diskusija „Od ideje do uspješnog biznisa,   dobri primjeri iz prakse“ na kojoj su sudjelovali uspješni poduzetnici Krapinsko-zagorske županije, a zatim edukacije za sve prijavljene sudionike kojih je više od 120.

ZAGREBKomemoracija za žrtve terorističkog napada u Parizu održat će se danas u 17,00 sati na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Paljenjem svijeća Zagrepčani će se prisjetiti 130 osoba koji su život izgubili u terorističkom napadu prije dva tjedna u Parizu. Ovo je prigoda da Zagreb i Pariz na dijelu demonstriraju solidarnost, brigu i pijetet za one koji su na takav strašan način završili svoj život, ističe gradonačelnik Milan Bandić koji ujedno poziva Zagrepčane da se okupe na Trgu bana Jelačića, gdje će volonteri od 16,30 sati dijeliti građanima svijeće. Komemoracija će započeti minutom šutnje točno u 17,00 sati.

ZAPREŠIĆ- Rebalans proračuna grada Zaprešića koji iznosi 147 milijuna kuna jučer je prihvaćen na sjednici Gradskog vijeća. Premda je ukupni proračun zbog porezne reforme manji za 7 milijuna kuna, rebalansom je uvećan za 2,5 milijuna kuna, istaknuo je zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. U proračunu naglasak je i nadalje na realizaciji projekata i programa financiranih iz fondova EU i drugih izvora. Kako najavljuje gradonačelnik Turk u izradi je prijedlog proračuna za 2016. godinu, koji će biti u sličnim izvornim iznosima, te realan i restriktivan, ali i nadalje razvojan.

ČAKOVEC – Muzej Međimurja Čakovec od danas je bogatiji za novu tematsku sobu, nastalu iz izložbe „Večernji soireé: Fin de siècle u Čakovcu” (večernji soar: fa d siekle), koja se nalazi u trenutnom postavu muzeja. Za potrebe postava obavljeni su dugotrajni i skupi radovi restauratorske obnove originalnog štednjaka, bakrenog posuđa i stilskog namještaja iz druge polovice 19. stoljeća. Radi se naime o prikazu tek jednog dijela bogate međimurske baštine, ističe ravnatelj muzeja Vladimir Kalšan i dodaje da je to rezultat projekta koji je Muzej Međimurja provodio posljednjih 18 mjeseci u suradnji s Pomurskim muzejom u Murskoj Soboti, a da je u pripremi tematske sobe sudjelovala i Graditeljska škola iz Čakovca.

ZAGREB – Manifestacija Advent u Zagrebu, koja posljednjih godina privlači sve veći broj Zagrepčana, posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske i regije, ali i inozemnih turista, tradicionalno počinje paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića, u subotu 28. studenog u 17,00 sati. Nakon toga u 18,00 sati svečanim večernjim koncertom bit će otvorena i manifestacija Ledeni park na Trgu kralja Tomislava, najveći klizališni kompleks u ovome dijelu Europe. U parku Zrinjevac istog će dana u 19,30 sati početi program otvaranja Adventa na Zrinjevcu, u sklopu kojeg će se održati i paljenje nekoliko tisuća lampica u jednom od najljepših gradskih parkova u Hrvatskoj.

ČAKOVEC – „Advent u Gradu Zrinskih“, manifestacija koju priređuje Grad Čakovec započinje sutra u središtu grada. Već od ranih prijepodnevnih sati, ulicom kralja Tomislava proći će mimohod Gradskog Puhačkog orkestra i Čakovečkih mažoretkinja, nakon čega će se održati prigodni glazbeni program Dječjeg zbora Slakovec, KUD-a Katruže, Ženske vokalne skupine „Veseli Međimurci“ i Zbor Josip Vrhovski, dok će u scenskom dijelu nastupiti mažoretkinje iz Nedelišća. Početak adventa u Čakovcu će se sutra simbolično označiti paljenjem prve adventske svijeće na Franjevačkom trgu u 18,15 sati. Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač….

KRIŽEVCI – Kako teku radovi na velikom projektu Razvojnog centra i tehnološkog parka u prostoru bivše križevačke vojarne provjerio je gradonačelnik Branko Hrg. Radovi vrijedni 34,2 milijuna kuna odvijaju se prema planu, a projekt je sufinanciran iz EU fondova s 33,8 milijuna kuna. Projekt bi trebao doprinijeti razvoju ne samo grada Križevaca i ovoga kraja, nego i šire regije na području istraživanja i razvoja industrije, poljoprivrede, prehrambene i drvne industrije te IT sektora. Završetak građevinskih radova planiran je za srpanj 2016. godine. Križevci će tako dobiti još jedan vrlo vrijedan poduzetnički resurs, više od 8.000 metara četvornih potpuno uređenog i opremljenog prostora za poduzetnike s nizom dodatnih usluga. Poduzetnici će se moći javljati na natječaj za najam po povoljnim uvjetima već u prosincu.

ZAGREB – Dan otvorenih srca Zaklade Ana Rukavina održava se danas od 10,00 do 18,00 sati u spomen na prerani odlazak Ane Rukavine s ciljem da se građane posjeti da u sebi nose „lijek“ kojim mogu spasiti život. U sklopu Dana otvorenih srca održat će se upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u koji se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti. Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, tijekom 9 godina Registar je s početnih 150 povećan na trenutnih 49.932 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Do sada su, zahvaljujući hrvatskom Registru, za 56 osoba iz Hrvatske i inozemstva povećane šanse za život.

ĐURĐEVAC – Grad Đurđevac i tamošnja Turistička zajednica objavili su natječaj za odabir izvornog đurđevačkog suvenira. Tema natječaja je povijest, kultura i materijalne, te nematerijalne i prirodne znamenitosti Đurđevca. Prijedlog suvenira mora biti originalno autorsko djelo, koje treba do 23. prosinca dostaviti na adresu Grada Đurđevca, Stjepana Radića 1. Više informacija kao i obrazac prijave za izbor suvenira dostupno je na službenim Internet stranicama Grada Đurđevca.

VARAŽDIN – Izložbom svojih radova u  galeriji Zlati ajngel u  Gajevoj ulici  u Varaždinu predstavlja se poznati varaždinski fotoreporter i kroničar gradskog života Darko Gorenak. Otvorenje izložbe bit će večeras u 19,00 sati, a Gorenak   će  izložiti 15 fotografija Varaždina u velikom formatu. Izložba je organizirana je u suradnji s Fotoklubom Sloboda Varaždin, a ostat će  otvorena do 13. prosinca.

loading