Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.11.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Dani Beča održat će se u Zagrebu od 28. do 30. studenog 2017. godine u organizaciji ovih dvaju prijateljskih gradova. Manifestacija će donijeti dašak bečkog adventa, ali i inovativne gradske projekte koji su zaslužni da je Beč ove godine, osmi put zaredom, proglašen gradom s najvišom kvalitetom življenja na svijetu. Otvorenje Dana Beča je 28. studenoga u 19,00 sati na Trgu bana Jelačića glazbenim iznenađenjem, dok je središnji dio manifestacije dvodnevna konferencija na kojoj će stručnjaci oba grada raspravljati o inovativnim projektima na temu zaštite okoliša, integracije, mobilnosti i smart cityja. Ulaz na konferencije, koje se održavaju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, je slobodan. Zadnjeg dana će se održati i dodjela nagrada Red Carpet Award gdje će biti predstavljeni radovi mladih umjetnika koje je 2017. nagradilo Udruženje za promicanje mladih umjetnika iz Beča.

ZAGREB – Pred zagrebačkim gradskim zastupnicima u četvrtak 30. studenog, na šestoj sjednici Gradske skupštine naći će se prijedlog proračuna za sljedeću godinu. O proračunu teškom 9 milijardi 338 milijuna 310 tisuća kuna raspravljali su danas članovi skupštinskog Odbora za mjesnu samoupravu. Marija Čikeš iz Gradskog ureda za financije naglasila je kako će se u godini koja dolazi gradska blagajna najviše puniti od poreza i prireza na dohodak, komunalnih doprinosa i naknade te od prodaje imovine. Kada je riječ o rashodovnoj strani,nastavila je Cikoš, cilj je podmirenje ugovorenih i kreditnih obveza, ista razina stečenih prava i demografska obnova. Članovi Odbora za mjesnu samoupravu ovakav prijedlog proračuna nisu podržali, jer se sredstva za u 2018. godini smanjuju za čak 6 posto. Predloženim proračunom planira se i zaduženje za 250 milijuna kuna, a sredstva će se koristiti za kapitalna ulaganja. Ovim proračunom predviđeni su i proračuni za četiri nova ureda – ureda za demografiju, ureda za kulturu, sport i mlade i ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju koji će s radom početi od prvog dana sljedeće godine.

ZAGREB – Zagrepčani od danas mogu popiti svoj omiljeni napitak u Silent Caffeu – prvom kafiću u Hrvatskoj u kojem rade gluhi konobari. Direktor društvenog poduzeća „Znak tišine“ Goran Basta istaknuo je kako projekt ima za cilj nezaposlene gluhe osobe prekvalificirati te im omogućiti da rade u ugostiteljstvu kroz modernizaciju ugostiteljskih objekata. Trenutno u Silent Caffeu rade tri gluha konobara, a kako je naglasio Basta nema problema u komunikaciji između čujućih i gluhih osoba. Prostor caffea uredio je Grad Zagreb sa 350 tisuća kuna. Zamjenica Zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako je ovo potpuno održiv projekt koji će postati pilot projekt za zapošljavanje svih teže zaposlivih osoba. To je kako je zaključila Pavičić Vukičević jednini način da naše društvo postane inkluzivno. Silent Caffe smješten je u Ulici kneza Mislava.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas, 27. studenog 2017. godine u zgradi Gradske uprave, upriličio je prijem za europsku juniorsku prvakinju u taekwondo-u, Niku Klepac, koja je titulu osvojila 4. studenoga na prvenstvu u Larnaki na Cipru. Nika Klepac intenzivno trenira i radi, a od većih natjecanja pred njom je, na proljeće 2018. godine Svjetsko prvenstvo u Tunisu, na koje će se, kako kaže Nika, nastojati kvalificirati i vratiti kući s medaljom. – Nika je veliki talent i mnogo se od nje očekuje, baš kao i od ostalih 80-ak članova Kluba, koji imaju dobre uvjete za rad – istaknuo je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

ZAGREB –  Od početka sljedeće godine polusatnu ZET-ovu kartu od četiri kune, onu od sat i pol za deset ili pak “međukartu” od šest kuna, koja se tek treba uvesti, moći će se kupiti putem aplikacije na mobilnim telefonima, gdje će račun za prijevoz moći teretiti ne samo na debitne već i na kreditne kartice. Uz to bit će razvijen i portal preko kojeg će građani moći samostalno mjesečno produžiti pokaz. Za razvijanje softvera ova Holdinogva podružnica izdvojila je 1,8 milijuna kuna. Na taj način u ZET-u žele, kako kažu, korisnicima postati pristupačnija te im omogućiti kontrolu osobnih troškova.

ZAGREB – Predstavnike Kosovskog instituta za javnu upravu danas, 27. studenog 2017. godine, u prostorijama Zagrebačke županije u Zagrebu primit će zamjenica župana Nadica Žužak. Predstavnici Kosovskog instituta za javnu upravu na studijskom su putovanju čiji je cilj upoznavanje s radom i ustrojem jedinica regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj.

KRIŽEVCI – Članovi Kolegija križevačkog gradonačelnika okupili su se rano jutros, 27. studenog 2017. godine na četvrtoj sjednici. Među 20 točaka dnevnog reda, članovima Kolegija predstavljen je prijedlog proračuna za 2018. godinu. Nakon javne rasprave i usklađivanju s devet proračunskih korisnika, jutros je predstavljen konačni prijedlog proračuna Grada Križevaca za narednu godinu. Pročelnik za gospodarstvo i financije Darko Masnec, naglašava kako je proračun za iduću godinu planiran u iznosu od 67,2 milijuna kuna na prihodovnoj te 66,2 na rashodovnoj strani. Viškom od milijun kuna, naglašava Masnec, podmirit će se dio manjka koji iznosi 2,5 milijuna kuna. Manjak od 2,5 milijuna kuna trebao bi biti podmiren do 2020. godine, jer je projekcijama proračuna u 2019. predviđeno podmirivanje od 900 tisuća te 2020. 600 tisuća kuna. O proračunu Grada Križevaca za 2018. idućeg će tjedna na redovnoj sjednici raspravljati članovi Gradskog vijeća.

ZABOK – Likovno-literarni natječaj “Domovinski rat”, četvrti po redu, objavila je Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun”. Sudjelovati mogu učenici osmih razreda te učenici srednjih škola koje su uključene u projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu“. Likovne i literarne radove ocjenjivat će stručno povjerenstvo, a za autore dvanaest najbolje ocijenjenih radova osigurane su vrijedne nagrade. Udruga organizira ovaj natječaj s ciljem poticanja učenika na samostalno učenje i promišljanje o Domovinskom ratu, a Radovi se šalju Udruzi “Barun” do 20. prosinca. Svečana dodjela nagrada i otvorenje izložbe bit će 13. veljače 2018. godine u Gradskoj knjižnici “Ksaver Šandor Gjalski” u Zaboku.

VARAŽDIN – Tri škole iz Varaždinske županije odabrane su u sklopu pilot projekta e-škole „Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. Od 64 prijavljenih, odabrano je 28 škola, dok je Varaždinska županija najzastupljenija s čak 3 škole. Tako će se sustav za informatizaciju poslovanja ustanove primjenjivati u V. osnovnoj školi u Varaždinu, Osnovnoj školi Visoko i u Prvoj gimnaziji Varaždin Informatički sustav, u osnovi baziran na proračunskom računovodstvu i poslovanju korisnika državnog proračuna, treba biti integriran s postojećom imeničkom infrastrukturom i po potrebi s ostalim uslugama za škole.

ČAKOVEC – Međimurska Zaklada Mikec ovih je dana dodijelila novih 55 stipendija međimurskim studentima. Naime, Zaklada je osnovana prošle godine s ciljem dodjele stipendija učenicima srednjih škola i studentima, pri čemu prednost imaju učenici i studenti slabijeg imovnog stanja s područja Međimurja. Stipendiju u iznosu od 1.100,00 kuna mjesečno će ovih 55 stipendista primati do kraja akademske godine, odnosno do rujna 2018.

KOPRIVNICA –  Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije u povodu 20. godišnjice rada održala je svečanu sjednicu te tradicionalni dobrotvorni koncert. Na sjednici je predstavljen Godišnjak u kojem su spomenute aktivnosti lige u posljednjih 10 godina, uručene su Zahvalnice pojedincima i organizacijama koje su im pomagale u radu, te Plakete članovima Predsjedništva Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije, a zahvalnice su primili i Koprivničko-križevačka županija te Grad Koprivnica. Tradicionalni dobrotvorni koncert Lige ovoga puta bio je posvećen izvornoj hrvatskoj narodnoj glazbi Podravine i Međimurja.

loading