Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.11.2018.

Posted in Vijesti

Medijski stručnjaci, učitelji iz Slovačke, Poljske i Litve koji se u svojim školama bave medijima te u sklopu projekta Erasmus + borave u Osnovnoj školi Ante Kovačića iz Zlatara posjetili su danas, 27. studenog 2018. godine Radio Kaj. Učitelje je okupila tema „The media, what next?“, te ovih dana zajedno sa učenicima spomenute škole sudjeluju u radionicama o toj temi. – Htjeli smo da naši partneri upoznaju rad uspješne radijske postaje s tradicijom u Hrvatskoj, vidjeti kako nastaje radijski program te s djelatnicima raspravljati o medijskoj pismenosti – rekao je projektni koordinator Denis Vincek. Ovo je prvi projekt takve vrste u Krapinsko-zagorskoj županiji na koji se OŠ Ante Kovačića prijavila s ciljem suradnje sa školama diljem Europe radi izmjene primjera dobre prakse te kako bi se njihovi učenici što više medijski opismenili, otkrio je u razgovoru za Radio Kaj ravnatelj škole Marijan Posarić. Mislim da je ovaj projekta dobar za mlade ljude jer se druže, upoznaju kulturu i jezike – rekla je Erika Čermakova, profesorica engleskog iz Male Dedinke u Slovačkoj. Inače, projekt traje dvije godine, a u sklopu toga učenici zlatarske OŠ s učiteljima će putovati u spomenute zemlje i sudjelovati u radionicama.

ZAGREB – Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat, u utorak 27. studenoga 2018. godine, dodijelio je rješenja o potpori poduzetnicima, koji će na temelju dobivenih sredstava otvoriti 996 novih radnih mjesta. “Zakon o poticanju ulaganja jedan je od najkonkurentnijih zakonodavnih poticajnih okvira u našem okruženju. Zato ovdje nećemo stati, već ćemo nastaviti poticati stvaranje novih ideja koje se rađaju svakog dana, a posebno me veseli da je i korisnika sve više. Na ovu potporu nikako ne smijemo gledati kao na trošak državnog proračuna, već kao na investiciju koja će se isplatiti u obliku daljnjeg rasta gospodarstva i otvaranja novih radni mjesta”, naglasio je u svom uvodnom govoru ministar Horvat, obraćajući se okupljenim predstavnicima hrvatskih tvrtki kojima su danas u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta svečano dodijeljene potvrde o statusu korisnika potpore za ulaganje te odluke o odobravanju bespovratnih novčanih potpora temeljem Zakona o poticanju ulaganja.Uz ministra Horvata svečanosti su prisustvovali državni tajnik Mario Antonić, pomoćnik ministra Zvonimir Novak, načelnik sektora za investicije i poduzetničku infrastrukturu Sani Ljubunčić i voditeljica Službe za poticanje investicija Ljiljana Zajc, a najprije je dodijeljeno 6 potvrda o statusu korisnika potpore za ulaganje. Riječ je o tvrtkama Jadranka kampovi d.o.o. iz Malog Lošinja, Bauwerk Boen d.o.o. iz Đurđevca, Međimurje PMP d.o.o. iz Čakovca, Carel Adriatic d.o.o. iz Labina, DI Klana d.d. iz Klane te Mini caravan servis d.o.o. iz Funtane. Također, donijete su odluke o odobravanju bespovratnih novčanih potpora, koje su uručene predstavnicima tvrtki Harburg-Freudenberger Belišće d.o.o. iz Belišća, Poslovna inteligencija d.o.o. iz Zagreba, Press glass d.o.o. iz Jalžabeta, Infobip d.o.o. iz Vodnjana, Elda d.o.o. iz Nove Gradiške, Laddelsberger-Knauf d.o.o. iz Đurđevca te IBM Hrvatska d.o.o.

ZAGREB – S ciljem ukazivanja na važnost učinkovitog gospodarenja otpadom kroz primjere dobre prakse na Zagrebačkom velesajmu je u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost organizirana konferencija pod nazivom “zaGOspodarimo otpadom”. U 2017. godini u Hrvatskoj je proizvedeno 1,712 milijuna tona komunalnog otpada što je oko 400 kilograma po glavi stanovnika godišnje. Udio miješanog komunalnog otpada u ukupnoj količini odloženog otpada na 111 odlagališta iznosi 1,23 milijuna tona ili 72 %, a plan je, odnosno EU nalaže da se ta brojka smanji na 40 %. Udio odvojeno sakupljenog otpada u odloženom komunalnom otpadu je 484 tisuće tona 28 % što se prema europskoj direktivi do 2020. godine mora povećati na 60 %. „U prošloj godini zamijećen je blagi napredak u odnosu na 2016. godinu, no treba imati na umu da je 2017. godine infrastruktura bila na relativno niskoj razini što ćemo do 2020. dramatično promijeniti“, naglasio je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Trenutačno u Hrvatskoj postoje dva centra za gospodarenje otpadom, a cilj je Ministarstva zaštite okoliša taj broj povećati na 11 strateški raspoređenih diljem države.

VARAŽDIN – Za razliku od ostatka zemlje, koji bilježi izrazito negativne rezultate s velikim brojem smrtno stradalih osoba u prometu, u Varaždinskoj županiji statistika je bitno bolja, no i dalje valja raditi na unapređenju sigurnosti odvijanja prometa, zaključak je danas, 26. studenog, održane sjednice Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Naime, u prvih deset mjeseci evidentirano je 1040 prometnih nesreća, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu, no broj smrtno stradalih osoba je manji, rekao je Danijel Posavec iz PU varaždinske. Uz Izvješće o stanju sigurnosti u prometu, članovi Savjeta su razmotrili i pozdravili najavu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji bi daleko drastičnije i efikasnije kažnjavao najteže prometne prekršaje, rekao je predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije Zvonimir Sabati.

ZAGREB – U organizaciji Centra za rehabilitaciju Silver, jedinstvene ustanove socijalne skrbi u ovom dijelu Europe koja u rehabilitaciju osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju uključuje rad sa psima pomagačima, započela je dvodnevna međunarodna konferencija Umijeće korištenja senzorne integracije i pasa pomagača u rehabilitaciji djece i odraslih osoba. Na konferenciji će 200-ak stručnjaka iz Hrvatske i svih dijelova svijeta razmijeniti iskustva u rehabilitaciji i inkluziji osoba s invaliditetom. „Senzorna integraciji ima višestruku korist za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju stimulacijom senzornih osjetila – vida, sluha osjet dodira“, rekao je Marijan Alfonso Sesar, ravnatelj Centra za rehabilitaciju Silver.

ZAGREB – Kako velik broj slijepih i slabovidnih osoba nisu digitalno pismeni što im otežava život, Udruga slijepih Zagreb planira otvaranje Centra za digitalnu pismenost koji ima za cilj njihovu edukaciju te jače kompetencije za uključivanje u tržište rada. U planu je prikupiti sredstva za 5 stolnih i 5 prijenosnih računala opremljenih velikim monitorima, programima čitača ekrana i govornim jedinicama, te brajevim elektroničkim bilježnicama. Ukupni iznos opremanja Centra procjenjuje se na nešto više od 37 tisuća eura. Udruga je trenutno u potrazi za donacijama, za koje vjeruje da će ih uspjeti prikupiti s obzirom na društveno odgovornu stranu hrvatskih poduzeća.

ZAGREB – Kontinuitet rasta kvalitete rada i života na području Zagrebačke županije osiguran je županijskim  proračunom za 2019.godinu, koji su na ovog utorak, 27. studenog 2018. godine, na sjednici Skupštine u Zagrebu većinom glasova prihvatili vijećnici Zagrebačke županije. Prihodovna i rashodovna strana proračuna u odnosu na drugi ovogodišnji rebalans je 14,97 %  veća i iznosi 411 milijuna kuna.- Proračun je realan i razvojan, te osigurava razvoj svih segmenata društva i života na području Zagrebačke županije, od gospodarstva, poljoprivrede, školstva, socijale, kulture,  sporta- istaknuo je župan Stjepan Kožić. Ovoj odluci prethodilo je usvajanje drugog rebalansa ovogodišnjeg županijskog proračuna čija je prihodovna i rashodovna strana manja je za 4,13 % odnosno oko 15 milijuna kuna te iznosi 357 milijuna 500 tisuća kuna. Do smanjenja ovogodišnjeg proračuna uglavnom je došlo zbog ne realizacije nekih od projekata koji su kandidirani za EU sredstva, pa su ta sredstva prebačena za sljedeću godinu, a s druge strane povećana su sredstva ŽUC-u za 4 milijuna kuna, 2 milijuna za ruralni razvoj Upravnom odjelu za poljoprivredu, te za bespovratne potpore za poduzetnike za 3,1 milijun kuna.

ČAKOVEC – S ciljem poticanja izvrsnosti, unapređenja obrazovanja te povezivanja s gospodarstvom, u Međimurskoj se županiji provodi nekoliko projekata, a jedan od njih Centar izvrsnosti iz informatike koji je predstavljen danas, 27. studenog, na konferenciji za medije u Tehnološko – inovacijskom Centru “Međimurje”. Cilj ovog projekta je što ranije evidentirati darovite učenike te ih već od drugog razreda osnovne škole uključiti u različite informatičke i radionice robotike, kako bi se razvijalo njihovo analitičko i kritičko razmišljanje kroz rješavanje konkretnih problema, rekao je predsjednik udruge Mladi informatičari Strahoninca Dejan Drabić. S toga ne čudi veliki interes pa je u projekt već uključeno više od 110 djece, bitno više u odnosu na plan, a s kojima rade IT stručnjaci iz cijele zemlje te gosti predavači, napomenuo je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec. Ovo je još jedan krak u osmišljavanju projekata izvrsnosti u Međimurju, napomenuo je župan Matija Posavec, podsjetivši na projekte Regionalni centar iz strojarstva, Metalska jezgra, Palim lampicu, a sve u cilj povećanja postotka visokoobrazovanih ljudi u Međimurju te stvaranja dobro plaćenih radnih mjesta. Upravo zbog toga Međimurska županija snažno i financijski podupire spomenute projekte, a valja reći kako je njihova kvaliteta prepoznata i na europskoj i nacionalnoj razini.

KOPRIVNICA – Pokazana vježba civilne zaštite u zgradu Gradske uprave Grada Koprivnice pod nazivom „Potres – Grad Koprivnica 2018.“ održava se u utorak, 27. studenog. Tema vježbe je spašavanje djelatnika i stradalih stranaka zbog urušavanja dijela zgrade i požara u zgradu Gradske uprave, nastalog na drugom katu zgrade, a urušavanje je izazvano razornim potresom. Cilj vježbe je praktična provjera Plana zaštite i spašavanja te Plana civilne zaštite Grada Koprivnice, a osim osposobljenosti djelatnika Grada za postupanje u slučaju izvanrednih situacija, promatrat će se osposobljenost i postupak intervencije operativnih snaga civilne zaštite i žurnih službi. Osim u zgradi Gradske uprave, vježba će se održavati i na prostoru ispred zgrade.

BEDEKOVČINA – Nakon uspješne prošlogodišnje Eko Arene, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba organizira drugi eko sajam Eko Arena koji će se održati 30. studenog i 1. prosinca 2018. u Bedekovčini. Certificirani ekološki poljoprivredni proizvođači, koji žele prodati ili promovirati svoje proizvode, za sudjelovanje se mogu prijaviti i rezervirati svoje besplatno mjesto za putem obrasca na web stranici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe ili u njenom najbližem uredu.

loading