Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.11.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Šesto izdanje jedne od najvećih startup konferencija u Hrvatskoj – Zagreb Connect koja na jednom mjestu okuplja mlade poduzetnike, potencijalne investitore i poslovne anđele, održava se u srijedu, 27. studenog 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu. To je i veliko finale Startup Factory predakceleracijskog programa u kojem se 16 startup timova natječe za novčani fond od milijun kuna. Šest najboljih startupova osvojit će svaki po 160 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a 200 tisuća kuna bit će dodijeljeno najboljem pitchu, odnosno najboljoj prezentaciji vlastitog startupa i projekta potencijalnim investitorima. – Svi timovi su jako dobri i svake godine sve kvalitetniji, a ono što je najvažnije svi oni koji prođu ovaj program su pobjednici jer iako možda ne osvoje nagradu to ne znači da neće uspjeti – rekao je Frane Šesnić, organizator i direktor Zagrebačkog inovacijskog centra. Sudionike konferencije je pozdravio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Ove godine u fokusu konferencije Zagreb Connect su tehnologije budućnosti, transfer tehnologije i zaštita intelektualnog vlasništva te obilježavanje 25 godina poticanja visokotehnološkog poduzetništva u Zagrebu.

ZAGREB – Sjednica Skupštine Zagrebačke županije ove srijede, 27. studenog 2019. godine sazvana je na zahtjev 26-ero vijećnika vladajućeg Zajedničkog Kluba članova HDZ-a, HSU-a, HNS-a i Kluba vijećnika Stjepan Kožić nezavisna lista za smjenom dosadašnjeg predsjednika Skupštine HDZ-ovog Damira Mikuljana te imenovanja novog, također HDZ-ovog, predsjednika Matu Čička. Sjednicu su obilježile samo ove dvije točke dnevnog reda, nekoliko proceduralnih grešaka vođenja, dvije stanke i  prisege novog člana Skupštine Mate Čička, koji je potom većinom glasova imenovan i predsjednikom. Kako je istaknuo Zoran Ostović, predsjednik oporbenog Klub vijećnika SDP-a, ovo je već treći predsjednik u 2,5 godine mandata ovog saziva Skupštine. Novoizabrani predsjednik županijske Skupštine Mate Čičak, inače načelnik općine Rugvica, zahvalio je svima na podršci te najavio daljnji rad za dobrobit Zagrebačke županije. Inače, sjednici nisu nazočili dosadašnji predsjednik Damir Mikuljan zbog neodgodivih obveza te župan Stjepan Kožić iz zdravstvenih razloga.

DONJA VOĆA – Osnovna škola Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći u potpunosti je energetski obnovljena i ostvaruje značajne uštede na energentima, a 133 učenika i 40 djelatnika imaju daleko bolje uvjete za rad. Uz to, zahvaljujući podiznoj platformi i rampi u školu sada samostalno mogu pristupiti osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti. Za radove je izdvojeno 2.774.700 kuna, od čega je 35 posto sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a Varaždinska županija je osigurala preostalih 65 posto, rečeno je u srijedu, 27. studenog 2019. godine na završnoj konferenciji projekta. Na školskoj zgradi su energetski obnovljeni vanjski zidovi, zamijenjeni su metalni prozori, obnovljeno je krovište, a uz to su adaptirani geotermalni izvori i ugrađena fotonaponska elektrana snage 22 kw. Nama u Varaždinskoj županiji cilj je ravnomjerno ulagati u sve dijelove županije i osigurati jednake uvjete učenicima, bez obzira na to pohađaju li školu u gradu ili na selu, istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

ZAGREB – Zagrebačka županija je nositelj i koordinator projekta „Command d“, Krizno komuniciranje u operativnim centrima, koji je prošao na natječaju Europske komisije. Ukupna vrijednost projekta je 457.822 eura od čega europsko financiranje je 85% iznosa. U projekt su uključeni gradovi Tirana (Albanija), Skoplje (Makedonija), Podgorica (Crna Gora) i Tuzla (Bosna i Hercegovina). Osnovni cilj je osnažiti multi-sektorsko krizno komuniciranje kroz informatizaciju, uvezivanje i standardizaciju postupanja operativnih centara 112, vatrogasne službe i hitne medicinske pomoći. Koristeći najmodernija IT rješenja, kroz projekt će se, uz ostalo, opremiti zapovjedno-stožerni centar civilne zaštite Zagrebačke županije.

VARAŽDIN – Varaždinska županija objavila je liste reda prvenstva za dodjelu stipendija učenicima i studentima u školskoj/akademskoj godini 2019./20. Liste reda prvenstva utvrđene su za svaku grupu stipendija posebno, za zanimanja od posebnog interesa za Varaždinsku županiju (za magistre elektrotehnike, strojarstva, građevinarstva, matematike, fizike, engleskog jezika, za doktore medicine), za nadarene studente, za studente, odnosno učenike loših socio-ekonomskih prilika te za učenike poljoprivrednih smjerova od 1. do 4. razreda srednjih škola „Arboretum Opeka“ Marčan i Srednje škole Ludbreg. Od ukupno 107 stipendija, 60 je studentskih, a 47 učeničkih. Liste reda prvenstva objavljene su na internetskoj stranici Varaždinske županije.

BJELOVAR – Prostor budućeg dječjeg vrtića u Gudovcu, koji se nalazi pored tamošnje Područne škole, obišao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima i predstavnicima izvođača radova. Projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića i jaslica vrijedan je 8,3 milijuna kuna, a gradu je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj odobreno sufinanciranje od 5,3 milijuna kuna te još milijun iz državnog proračuna. U novoizgrađenoj zgradi odvijat će se predškolski odgoj za dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu za 52-oje djece te će biti zaposleno 10 osoba, a gradonačelnik Hrebak naglasio je kako će izgradnjom novog vrtića te energetskom obnovom gudovačke školske zgrade, koja se bliži kraju, Područna škola u Gudovcu imati jednosmjensku nastavu.

KRAPINA – U četiri tjedna došašća, u gradu Krapini, brojne gradske udruge, škole i institucije pripremaju prigodni program manifestacije Prosinac u Krapini. Na nekoliko lokacija u gradu priređuju se prigodni koncerti, radionice, a sve završava programom dočeka Nove godine uz atraktivan vatromet. Manifestacija počinje u petak, 29. studenog otvorenjem izložbe Likovnog društva „Ernest Tomašević“ u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u 18,30 sati, te koncertom KUD-a Ilirci i gostiju od 19,00 sati. U subotu je na rasporedu od 13,00 sati Kružna utrka ulicama grada Krapine „6. krapinski cener“, a u 17,00 sati ispred festivalske dvorane organizira se paljenje prve adventske svijeće uz prigodni program zborova „Iskrice“, „Bolji svijet“ i zbora Udruge umirovljenika Krapina „Gajev spomenek“.

KOPRIVNICA – Održan je sastanak s predstavnicima koprivničkih mjesnih odbora i čelnika Grada Koprivnice predvođenima gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, a koji su iskazali potrebu za rješavanjem nekih od pitanja prometne problematike na području njihovih mjesnih odbora. Problemi se odnose na, među ostalim, brzu vožnju motornim vozilima u Starogradskoj ulici i Bjelovarskoj cesti, regulacije prometa i postavljanje prometnih barijera s ciljem usporavanja prometa te postavljanje semafora na pješačkim prijelazima kod autobusnih stajališta na Podravskoj magistrali. Gradonačelnik Jakšić i suradnici za svaki su mjesni odbor ponudili neka od rješenja poput postavljanja usporivača prometa te dodatnih svjetlećih znakovnih upozorenja.

PRELOG – Grad Prelog i ove godine nagrađuje najbolje studente. Stoga Su pozvali preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studente da dostave svoje prijave za dodjelu nagrade „Naj student”. Pravo na dodjelu nagrade stječe student koji ima prosjek ocjena od najmanje 4,30 s prethodne akademske godine 2018./2019. Dodatni kriterij za dodjelu nagrade je vrsta fakulteta koji pohađa student i godina studija.
Prijave se dostavljaju najkasnije do 16. prosinca 2019. godine.

loading