Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.12.2017

Posted in Vijesti

ZAGREB – Većinom glasova novonastale većine HDZ-BM 365 stranka rada i solidarnosti, HNS, HSU i HSLS u Skupštini Zagrebačke županije došlo je do promjene, odnosno razriješen je dužnosti predsjednika županijske Skupštine Mihael Zmajlović (SDP) te je većinom glasova imenovan HDZ-ov Damir Mikuljan. Također je dužnosti razriješen potpredsjednik Vladimir Bregović iz HDZ-a, a na njegovo mjesto imenovan je Zvonko Kunić iz stranke BM 365.

ZAGREB – Pripreme za utrke Svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica 2018., koja će na Sljemenu 03. i 04. siječnja okupiti najbolje svjetske skijaše i skijašice, ulaze u završnu fazu. Kako su danas najavili organizatori utrke iz Hrvatskog skijaškog saveza – preostalo je još dodatno zasnježenje staze te izvlačenje startnih brojeva koje će biti održano u Ledenom parku na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. – Ove godine željeli smo najbolje svjetske skijašice i skijaše što bolje uklopiti u adventski ugođaj i pokazati im još jedno lice Zagreba. Spajanjem javnog izvlačenja startnih brojeva i adventskog programa na Trgu kralja Tomislava u mogućnosti smo promovirati ne samo utrke, već i Zagreb kao iznimnu zimsku turističku destinaciju – istaknuo je Vedran Pavlek, direktor Organizacijskog odbora. Ženska slalomska utrka na rasporedu je u srijedu 3. siječnja. Start prve vožnje bit će u 13:00, a druge u 16:30 sati. Muški slalom održava se u četvrtak, 4. siječnja, sa startom prve vožnje u 12:45, te druge u 16:30 sati. Inače, Sljemenske utrke svake godine ugošćuju 150 najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša te više od 400 članova ekipa iz oko 25 zemalja s četiriju kontinenata, a utrke prate mediji iz čitavog svijeta. Za utrke se redovito akreditira oko 500 domaćih i stranih novinara i fotoreportera.

ZAGREB – Nova komunalna vozila podružnice Zagrebačkog holdinga – Čistoća kojoj je u ovoj fazi isporučeno 26 vozila, odnosno 24 smećara i 2 autočistilice predstavljena su danas u krugu Čistoće. Naime, približavanje usluge građanima za sakupljanjem više vrsta otpada i otvaranje dodatnih rasporeda odvoza, kao i konačno stupanje na snagu Uredbe o gospodarenju otpadom, razlozi su za obnovom voznog parka.Time će se povećati efikasnost poslovanja, podići razina komunalne usluge i istodobno olakšati radnicima obavljanje svakodnevnih radnih zadaća.

ČAKOVEC – Zajednica sportskih udruga Čakovca zajedno s Gradom Čakovcem i ovih zimskih školskih praznika za sve osnovnoškolce s gradskog područja organizira Zimske sportske kampove. Već drugu godinu zaredom đacima su ponuđeni sportski kampovi iz plivanja i klizanja. Kamp iz klizanja danas je, prvog dana održavanja, posjetitio i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, koji je istaknuo da je broj prijavljene djece ove godine rekordan, točnije prijavilo se 342 djece. Inače, kamp će se održavati na Trgu Republike u Čakovcu sve do subote 30. prosinca, a svakog dana od 8,00 do 10,30 sati polaznici će moći naučiti klizati ili unaprijediti već stečena znanja. Spomenimo i to da s osnovnoškolcima rade profesori tjelesne i zdravstvene kulture i osposobljeni treneri.

ČAKOVEC – Preuređeni kontejner u kojem će se nalaziti simulator plamenih udara, koji će se koristiti za obuku i osposobljavanje međimurskih vatrogasaca, prezentiran je javnosti danas, 27. prosinca 2017. godine u Čakovcu. Nabavila ga je Vatrogasna zajednica Međimurske županije za potrebe obuke svojih vatrogasaca, ali i vatrogasaca iz drugih županija. U ovaj 20 tisuća kuna vrijedan brodski kontejner u roku od dva mjeseca bit će ugrađeno čelično ložište, koje će simulirati plamene udare s kakvima se vatrogasci mogu susresti na terenu, prezentirao je predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved, a da se radi o simulaciji jedne od najopasnijih ugroza na požarištima, dodao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec Mladen Kanižaj. Inače, simulator će biti smješten na prostoru bivše čakovečke vojarne.

PETRIJANEC – Otvorenju novouređene zdravstvene ambulante u Petrijancu  u kojoj su smještene ukupno tri ordinacije, prisustvovao je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak. Projekt energetske obnove zdravstvene ambulante u Petrijancu vrijedan je 266 tisuća kuna, od čega je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo 200 tisuća kuna. Mještani će od sada imati bolju kvalitetu zdravstvene usluge, istaknuo je zamjenik župana Paljak, dodavši kako će se Varaždinska županija uključiti u sufinanciranje sličnih programa i projekata.

ČAKOVEC – U Zagrebu je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda za projekt pod nazivom „Laboratorij arhitekture“. Radi se o projektu koji je prijavio Grad Čakovec zajedno s Udruženjem arhitekata Međimurja, a ugovor o potpori u iznosu od 462 tisuće kuna potpisali su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, te upraviteljica Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Cvjetana Plavša- Matić. Kroz edukacije, arhitektonske radionice te Festival arhitekture za mlade i konkretnom prostornom intervencijom u Čakovcu, nastojat će se mlade zainteresirati za stjecanje znanja i vještina s područja arhitekture. U Laboratoriju će sudjelovati srednjoškolci iz Gimnazije „Josipa Slavenskog“ i Graditeljske škole Čakovec. Projekt će provoditi arhitekti,  sociolozi, stručnjaci za turizam te profesori čakovečkih srednjih škola, a provedba počinje iduće godine.

ZAGREB – Sredstva Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz projekta Ruralni razvoj: ulaganje i građenje nerazvrstanih cesta s područja Krapinsko-zagorske županije dobilo je 12 zagorskih općina i pet gradova. Među općinama najviše novaca dobila je općina Radoboj i to sedam milijuna i 338 tisuća kuna, a slijede Kumrovec, Đurmanec, Petrovsko, Konjščina, Lobor, Desinić, Gornja Stubica, Budinščina, Veliko Trgovišće, Zlatar Bistrica i Stubičke Toplice. Od gradova najviše sredstva za nerazvrstane ceste dobila je Krapina i to četiri milijuna i 161 tisuću kuna, slijede Donja Stubica, Zabok, Pregrada i Zlatar. Također, brojne jedinice lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije, kao i sama Županija, prijavili su mnoštvo projekata i na druge natječaje, posebno na mjeru 7.4., za koje se rezultati još uvijek očekuju.

KOPRIVNICA – Za uređenje nerazvrstanih cesta, 16 općina i gradova Koprivničko-križevačke županije dobilo je oko 52 milijuna bespovratnih kuna Europske unije. Radi se o mjeri 7.2.2. program ruralnog razvoja. Koprivnici je odobreno 7,5 milijuna kuna za izgradnju spojne ceste Starigrad-Reka, Križevcima 4,7 milijuna za cestu Velike Sesvete-Male Sesvete dok je Đurđevac dobio 7,3 milijuna kuna za uređenje ceste koja će spajati prigradska naselja Mičetinac i Čepelovec. Preostali iznos dobilo je 13 podravsko-prigorskih općina.

DONJA STUBICA – Tradicionalni Božićno-novogodišnji domjenak i druženje sa novinarima organizirala je Krapinsko-zagorska županija danas, 27. prosinca 2017. godine u Donjoj Stubici. Druženju su prisustvovali župan Željko Kolar te njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek. Župan Kolar je tom prilikom zahvalio novinarima na suradnji i korektnom izvještavanju te izrazio želju da se ta praksa nastavi i dalje. Također, osvrnuo se ukratko i na aktivnu 2017. godinu te značajne projekte za županiju poput Master plana razvoja turizma.

loading