Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.12.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zagrebački holding koji zapošljava oko 5 400 zaposlenika  u 14 podružnica ima novi Kolektivni ugovor za sljedeće 4 godine. Nakon višemjesečnih pregovora se kroz socijalni dijalog i pregovore u dobroj vjeri nastojalo pronaći kompromisno rješenje za sindikalne zahtjeve i dodatno financijsko opterećenje za poslodavca pa je dogovoreno povećanje osnovice za obračun plaće od 5,8%, odnosno sa sadašnjih 2.884,87 na  3.052,20 kuna. S obzirom na visok postotak bolovanja, također je postignut dogovor oko naknade plaće za vrijeme bolovanja radi  destimulacije zloporabe bolovanja smanjenjem stope plaćenog bolovanja za prvih 6 radnih dana s 85% na 75 % plaće. Novi Kolektivni ugovor je usklađen s važećim zakonima i poreznim propisima, prilagođen  je potrebama  radnika i poslodavca i primjeren sadašnjim uvjetima na tržištu rada. Njegova primjena počinje od 1. siječnja 2020.

ZAGREB – Sporazum oko odredbi novog Kolektivnog ugovora za oko 5.300 zaposlenike trgovačkih društava ZET, Zagrebački velesajam i Vodovod i odvodnja i Grada Zagreba predstavljen je ovog petka, 27. prosinca 2019. godine u upravi Grada. Tako je za zaposlenike ovih trgovačkih društava, kao i za zaposlenike Zagrebačkog holdinga, dogovoreno povećanje osnovice sa sadašnjih 2.884 na 3.052 kune te je usuglašena destimulacija zlouporabe bolovanja i to smanjenjem stope plaćenog bolovanja za prvih 6 radnih dana sa 85 na 75% plaće. Dogovoreno je da se božićnica, regres i jubilarne nagrade isplaćuju u visini neoporezivog iznosa, a kompenzacijska mjera je naknada za prehranu 5.000 kuna godišnje po zaposleniku u mjesečnom iznosu od 416 kuna. Novi kolektivni ugovor počinje s primjenom od 1. siječnja 2020. godine. – Mislim da time najviše dobivaju građani Zagreba i zaposlenici ovih trgovačkih društava i Holdinga, a u ponedjeljak, ćemo isto tako usuglasiti uvjete za ustanove u kulturi, obrazovanju, sportu i druge – istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.

ZLATAR BISTRICA – Novo vozilo vrijedno oko 220 tisuća kuna uručio je ovog petka, 27. prosinca 2019. godine župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar djelatnicima zagorskog HGSS-a u njihovoj stanici u Zlatar Bistrici. Radi se o opremljenom terencu koji će poslužiti za prijenos opreme i ljudi, ali po potrebi i za prijevoz unesrećenih osoba. To je do sada, po riječima pročelnika HGSS-a stanice Krapina Darka Berljaka najkvalitetnije vozilo koje imaju te će dodatno upotpuniti vozni park HGSS-a. Nakon predaje ključeva, župan Kolar u pratnji načelnika općine Zlatar Bistrica Žarka Miholića obišao je i nedovršenu zgradu stanice u Zlatar Bistrici, kojoj predstoji uređenje fasade i okoliša, poligona za vježbe i umjetne stijene te će uskoro biti stavljena u funkciju. Inače, županija svake godine osigurava 100 tisuća kuna za uređenje ove stanice te 60 tisuća kuna za djelatnost HGSS-a.

ZAGREB – U proračunu Zagrebačke županije za 2020. godinu za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 7 milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 23,1 milijuna kuna te čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 18 milijuna kuna.

ZAGREB – Djecu hrvatskih branitelja iz obitelji slabijeg socijalno – ekonomskog statusa, njih 50-ero, na trodnevni izlet na Sljeme u sklopu projekta Dan za radost ovog petka, 27. prosinca 2019. godine, s parkirališta Gradske uprave ispratio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Djeca će boraviti u Domu crvenog križa i biti uključena u niz zabavno – edukativnih radionica pod stručnim vodstvom.

ČAKOVEC – Dobrotvornu akciju prikupljanja igračaka i slikovnica, sa željom da božićni blagdani budu jednako lijepi svim međimurskim mališanima, organizirala je Međimurska županija u suradnji s Udrugom udomitelja djece Međimurja i Centrom za socijalnu skrb Čakovec. Velik broj igračaka na inicijativu Caristasa Župe Sveti Juraj na Bregu sakupljen je u akciji „Djeca djeci“ te je na taj način cijela priča dobila dodatnu vrijednost. Sakupljene igračke i darove predali su Udruzi udomitelja djece Međimurja, uoči svečane sjednice Skupštine Međimurske županije, župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem.

VARAŽDIN – Projekt Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin bit će predstavljen ovog petka, 27. prosinca u Varaždinu. Za projektni prijedlog „Rekonstrukcija i dogradnja Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija pri Medicinskoj školi Varaždin“ je iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ odobreno maksimalnih 29,8 milijuna kuna. Sredstva su kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija ima novih 20 stipendista, s kojima je ugovore potpisao župan Damir Bajs. Tako se ukupan broj županijskih stipendista penje na 69. Visina mjesečne stipendije iznosi tisuću kuna, isplaćuje se 10 mjeseci u godini i za tu je namjenu u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije osigurano milijun kuna.

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačkoj županiji ministarstvo branitelja odobrilo je sufinanciranje projekta ugradnje koso-podiznih platformi u osnovnim školama Mihovil Pavlek Miškina u Đelekovcu te „prof. Blaž Mađer“ u Novigradu Podravskom. Ukupno odobren iznos sufinanciranja je 200 tisuća kuna, odnosno svakoj školi za ugradnju platformi 100 tisuća kuna. Ugradnju pokretnih platformi, koje su postavljene i u funkciji od travnja ove godine, financirala je Koprivničko-križevačka županija: vrijednost platforme u đelekovečkoj školi je 143 tisuće, a u novigradskoj 151 tisuću kuna.

KRAPINA – Puhački orkestar Petrovsko Špoljari u posljednjim je pripremama za svoj tradicionalni, 11. Božićno-novogodišnji koncert u Festivalskoj dvorani u Krapini kojim će ovu, za njih iznimno uspješnu, godinu privesti kraju. Koncert će, za razliku od minulih šest godina, kada se održavao na Štefanje, ovog puta biti održan u subotu, 28. prosinca 2019. godine, s početkom u 18,00 sati. Na koncertu će biti najavljena i proslava 100. obljetnice Špoljara, koja će biti proslavljena naredne, 2020. godine, nizom nastupa, ali i izdavanjem monografije.

loading