Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.2.2017.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – U službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji danas je boravio ministar državne imovine Goran Marić. Boravak je započeo obilaskom prostora nekadašnje križevačke vojarne u koji je u posljednjih desetak godina uloženo 130 milijuna kuna, a potom je posjetio i Sveučilište Sjever u Koprivnici. U sjedištu Koprivničko-križevačke županije održan je radni sastanak sa županom Darkom Korenom i predstavnicima općina i gradova s temom gospodarenja državnom imovinom na području Koprivničko-križevačke županije. Nakon sastanka ministar Marić i župan Koren izjavili su kako je puno napravljeno na samom sastanku te su dogovoreni daljnji koraci oko rješavanja i korištenja državne imovine u Podravini i Prigorju.

VARAŽDIN – Predsjedništvo ŽO HDZ-a Varaždinske županije, jednoglasno je odlučilo da kandidat za župana Varaždinske županije na predstojećim izborima bude Alen Runac. U sklopu priprema za lokalne izbore, u ponedjeljak 27. veljače 2017. godine na poslijepodnevnoj je sjednici predsjedništva županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, prisustvovao i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković. Alen Runac, inače predsjednik gradske zajednice sportskih udruga, privatni poduzetnik i branitelj, bit će, uvjeren je Jandroković, kandidat s kojim će HDZ ostvariti izvrstan rezultat u Varaždinskoj županiji.

LUDBREG – O smjernicama razvoja prehrambeno- prerađivačkog sektora i potencijalu klastera za unapređenje regionalne konkurentnosti bilo je riječi na danas održanom radnom sastanku u ludbreškom dvorcu  Batthyany, a kojeg su zajednički organizirali Hrvatski klaster konkurentnosti prehrambeno- prerađivačkog sektora i Grad Ludbreg zajedno s EUVITA Clusterom Sjeverozapadne Hrvatske. Govorilo se tako o razvojnim potencijalima grada Ludbrega i ludbreške Podravine, o prednostima ulaganja u taj kraj, ali i o mogućnostima povlačenja sredstava iz EU fondova. O važnosti razvitka prehrambeno- prerađivačkog sektora u Ludbregu i okolici, govorio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić. On kaže da je vrijeme koje dolazi u potpunosti okrenuto gospodarstvu, stoga u tom segmentu u Ludbregu vide priliku za novi investicijski zamah, koji će posljedično i zadržati mlade ljude u tom kraju. Inače, današnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

ZAGREB – Sastanak na temu velikog projekta objedinjene rekonstrukcije javne rasvjete u 57 gradova i općina Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije (NEWLIGHT), ukupne investicijske vrijednosti 150 milijuna kuna, s ministricom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac održali su krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević, te ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac. Ministrica Žalac pozdravila je razvoj navedenog projekta, s obzirom na to da on predstavlja primjer dobre prakse na lokalnoj, odnosno regionalnoj razini u stvaranju potencijala za mobilizaciju novca ESI fondova. Novac će se dobiti u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” za financijsko razdoblje 2014. – 2020., namijenjenih povećanju učinkovitosti sustava javne rasvjete u Hrvatskoj.

ČAKOVEC – Donjomeđimurske jedinice lokalne samouprave okupljene u Lokalnu akcijsku grupu Mura- Drava bogatije su za 7 milijuna i 400 tisuća kuna, koliko iznosi vrijednost potpisanog ugovora između predsjednika LAG-a Mura- Drava  Maria Moharića i ravnateljice  Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilde Copić te ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. LAG Mura-Drava obuhvaća područje općina Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Kotoriba, Orehovica, Sveta Marija, Legrad i grada Preloga, a dobivena sredstva će se koristiti u okviru provedbe vlastite Lokalne razvojne strategije do 2020. godine, gdje će LAG raspisivati natječaje za provedbu nekoliko podmjera iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje do 2020. godine.

ZAGREB – Projekcijom filma “Pričest” poljske autorice Anne Zamecko sinoć je otvoreno 13. izdanje Zagrebdoxa – međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Festival u sedam dana donosi više od 120 filmova te niz popratnih događanja. Uz filmove iz cijeloga svijeta festival donosi i domaće dokumentarce. Čak 17 će ih biti premijerno prikazano što posebno veseli ministricu kulture Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako će Ministarstvo kulture i dalje biti snažna potpora domaćim filmašima. Da su ovakvi festivali izuzetno važni za turističku promociju Zagreba istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić koji je rekao kako je zahvaljujući, između ostaloga – Zagrebdoxu – Zagreb upisan na kulturnu kartu Europe. Zagrebdox bit će zatvoren u nedjelju 05. ožujka tradicionalnom dodjelom nagrada najboljim filmovima po izboru žirija u programu The Best of Fest.

loading