Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.-28.10.2018.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – U Varaždinskoj županiji će i u novoj školskoj godini djelovati devet centara izvrsnosti i to iz informatike, biologije, fizike, hrvatskog jezika i novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija. Centri izvrsnosti Varaždinske županije će u školskoj godini 2018./19. djelovati kao jedini europski centar za darovite u Hrvatskoj, a tu titulu dodijelilo im je Europsko vijeće za darovite. Uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića, voditelje centara izvrsnosti, mentore i polaznike, svečanosti povodom početka rada Centara izvrsnosti, u subotu 27. listopada su u Varaždinu prisustvovali i gosti iz Europskih centara za darovite iz Mađarske i Slovenije. U radu Centara izvrsnosti ove će godine sudjelovati ukupno 829 učenika osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije s kojima će raditi 135 mentora.

ZAGREB  – U sklopu 43. tjedna Manjinskih događanja u gradu Zagrebu, a u organizaciji Vijeća albanske nacionalne manjine u Zagrebu, u nedjelju, 28. listopada 2018. godine će od 11,00 sati u paviljonu 1 na Zagrebačkom velesajmu biti održan 2. malonogometni turnir nacionalnih manjina Grada Zagreba. Ovog će vikenda u Društvenom domu u Svetoj Klari biti održan i drugi Festival poezije u sklopu kojeg  se predstavljaju zagrebački pjesnici amateri, dok će u nedjelju od 18,00 sati predstavnici nacionalnih manjina čitati poeziju svojih nacionalnih književnika.

ZAGREB – Treći MiCROfest – međunarodni festival mikrotonalne glazbe održan je u subotu, 27. listopada 2018. godine u Centru za kulturu Trešnjevka. U sklopu festivala održane su radionice i predavanja vodećih svjetskih stručnjaka s područja mikrotonalne glazbe koji donose uvid u suvremene glazbene teorije. U predprogramu koncert je  održao vibrafonist Šimun Matišića, dok je u galeriji Modulator biti otvorena izložba Panmonizam, autora Zorana Šćekića.

ZAGREB – U sklopu obilježavanja 20. Lučindanskih susreta koje organizira Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro Zagreb, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, obilježena je 140. godišnjica Berlinskog kongresa i 160. godišnjica bitke na Grahovcu. Završna manifestacija je održana u subotu, 27. listopada 2018. godine u Kino dvorani Studentskog centra. A u organizaciji Mađarskog kulturnog društva Ady Endre otvorena je izložba ručno rađenog nakita Rozse Gyulai. Izložba će biti otvorena za razgled petkom i nedjeljom do 4. studenoga.

ZABOK – Dani Ksavera Šandora Gjalskog, najvažnija književna manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji, završili su u subotu, 27. listopada 2018. godine dodjelom Nagrade Gjalski. U Osnovnoj školi K.Š. Gjalskog održana je svečanost na kojoj je ovogodišnju prestižnu književnu nagradu za roman Crvena voda primio Jurica Pavičić, kao autor najboljeg proznog književnog djela objavljenog u Hrvatskog u proteklih godinu dana. Plaketu s likom Ksavera Šandora Gjalskog, povelju i novčanu nagradu autoru su uručili u ime Društva hrvatskih književnika Stjepan Čuić, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i izaslanica ministrice kulture  Mirela Majcen Marinić, a  uz njih čestitala mu je i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

BISTRA – Svečano otvorenje Festivala domoljubnog filma „Gordan Lederer“ u organizaciji GO UHDDR Zaprešić održano je u subotu, 27. listopada 2018. godine u Kulturnom centru Bistra.  Ove godine umjetničko prosudbeno vijeće u Program je uvrstilo filmove: Štafeta smrti, Dr. Franjo Tuđman prvi hrvatski predsjednik, Krvava berba grožđa, Maribor – najveće stratište Hrvata, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55, Mit o Jasenovcu i Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj 1918. – 2018.

ZAGREB – Više od 30 izlagača sa oko 300 izložbenih artikala, među kojima su gosti iz Japana, predstavilo se na 7. danima tehničke kulture koji su se u subotu, 27. listopada održali u Narodnom sveučilištu Dubrava u organizaciji Zagrebačke zajednice tehničke kulture, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba. Cilj je promoviranje tehničke kulture među djecom i mladima kako bi stekli dodatne vještine, ali i postali kreativniji. Dodijeljene su i nagrade pojedincima i udrugama za iznimna postignuća u protekloj godini, dok je nagradu za životno djelo Mirjani Žuljević uručila zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

BEDEKOVČINA – Zagorski puran, dravska guska i križevačka kukmasta kokoš samo su dio peradi koje su danas, 27. listopada 2018. godine predstavljene na 5. Državnoj izložbi izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj održanoj u Bedekovčini. Na izložbi je ukupno sudjelovalo 48 izlagača iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Karlovačke, Splitsko-dalmatinske, Zagrebačke i Sisačko moslavačke županije, a dodijeljene su 24 nagrade od kojih je 8 pripalo izlagačima iz Krapinsko-zagorske županije. Uz dvije izvorne pasmine peradi priznate u Hrvatskoj,  na njoj su se našle  i ostale vrste peradi koje su prošle program praćenja, one koje se nalaze u programu te pasmine za koje se priprema program praćenja. Izložbi i proglašenju pobjednika bili su i zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, načelnik Bedekovčine Darko Ban, zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Ivica Vranić. Uz svečano proglašenje nagrađenih kolekcija peradi, današnji program izložbe je obuhvatio i informativna predavanja o dobrobiti životinja u peradarstvu.

KOPRIVNICA – Završna svečanost i dodjela nagrada „Fran Galović“ i „Mali Galović“, finale 25. Međunarodnog festivala književnosti „Galovićeva jesen 2018.“ održana je u subotu, 27. listopada 2018. godine, u Galeriji Mijo Kovačić na koprivničkom Zrinskom trgu.

ČAKOVEC – Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Čakovcu su u subotu, 27. listopada održani 9. Skokovi etimološko-onomastički susreti posvećeni jednom od najvećih hrvatskih lingvista, Petru Skoku. Neke od tema koje su obrađene su antroponimija, jadranska i slavenska etimologija, toponimija i onomastika. Međimurska županija nalazi na tromeđu kulturnih, jezičnih i nacionalnih obilježja, a Međimurci ponosno čuvaju svoj jezik čemu je svjedok međimurska popevka kao zaštićeno nematerijalno dobro.

GORNJE JESENJE – Povodom 160 godina od izgradnje župne crkve Sv. Ivana Krstitelja u Gornjem Jesenju, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodit će svečanu misu zahvalnicu u nedjelju 28. listopada 2018. godine, od 11,00 sati kojom će župljani proslaviti spomenuti veliki jubilej kao i završetak obnove župnog dvora. Ovom velikom slavlju prethodi i trodnevna duhovna priprava u sklopu koje će biti i međudekanatski susret mladih u subotu 27. listopada na kojem će gostovati poznati svećenik, studentski kapelan u Zagrebu, don Damir Stojić.

 

loading