Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.-28.8.2016.

Posted in Vijesti

SVETI KRIŽ ZAČRETJE – Tjedan kulture, zabave i športa u Svetom Križu Začretju, manifestacija koja je u svom 48. izdanju ove godine objedinila preko 60 različitih programa, ulazi u svoju završnicu. U subotu, 27. kolovoza u jutarnjim satima održani su razni sportski susreti i konjičke igre. Središnje događanje je druga večer Festivala „Prvi glas Zagorja“ na Trgu hrvatske kraljice Jelene, te koncert Tomislava Bralića i Klape Intrade.imageimageimageimage

VRBOVEC – Turističko-kulturna manifestacija “Kaj su jeli naši stari” održava se ovog vikenda 36. godinu za redom u gradu Vrbovcu, koji postaje središte i okupljalište istinskih ljubitelja autohtonih gastronomskih delicija. Jela vrbovečkog kraja po starinskim receptima spravljat će članice 15 udruga žena iz Vrbovca i okolnih sela, najavila je direktorica Turističke zajednice grada Vrbovca Ana Bakar. Manifestacija je to koja je izrasla u prepoznatljiv turistički proizvod grada Vrbovca, istaknuo je gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović, dok župan Zagrebačke županije Stjepn Kožić nije propustio istaknuti značaj manifestacije u očuvanju tradicije. Inače, u Vrbovcu će ovog vikenda u sklopu manifestacije biti održano 107 različitih programa u kojima sudjeluje preko 2000 sudionika.kožić matinavrbovec kaj su jeli

ZLATAR BISTRICA – Manifestaciju “Kad se naše ruke slože“ i ove godine organizira Društvo “Naša djeca” Zlatar Bistrica pod pokroviteljstvom načelnika Općine Žarka Miholića. Program traje do nedjelje, 28. kolovoza, pod šatorom na prostoru ispred Dječjeg vrtića “Zlatni dani”. U subotu, 27. kolovoza u 17,00 sati održat će se radionica za djecu, od 18,00 sati otvoreni trening Zlatarbistričkih mažoretkinja uz priliku za upis novih članova te glazbeni program. U nedjelju slijedi nastup Zlatarbistričkih mažoretkinja i njihovih gostiju, a u večernjem dijelu uslijedit će koncert na kojem će nastupiti niz popularnih izvođača.

ZAGREB  – Treću godinu za redom festival „Tambura fest „ održat će se ove nedjelje, 28. kolovoza u zagrebačkom naselju Markuševec u organizaciji udruge Tambura klub Zagreb i pod pokroviteljstvom grada Zagreba. Nastupit će pet popularnih tamburaških sastava: domaćini Gazde, zatim Od srca do srca, Skoro Frajeri, Arteški bunar i gosti iz Mađarske Bonder solj. „Tambura fest“ počinje u 17,00 sati na igralištu u Markuševcu.

ZAGREB – Svečano je otvoren jubilarni 20. Kongres Europskog antropološkog društva, koji će u prostorima Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta do 28. kolovoza okupiti oko 200 sudionika, znanstvenika i stručnjaka iz antropologije iz svih zemalja Europe i šire.  Kongres organiziraju Institut za antropologiju i Hrvatsko antropološko društvo, a podijeljen je na 10 tematskih sekcija, s programom 150 predavanja i rasprava, 70 poster-prezentacija, tri plenarna i četiri posebna predavanja. Glavna je tema uloga europske antropologije u svijetu koji se mijenja.

ZAGREB – Broj šišmiša u špilji Veternica nikad nije bio veći. Prema rezultatima ljetnog monitoringa broj ženski s mladuncima porastao je u odnosu na prošlu godinu što sjedoći i očuvanosti okoliša. Više o šišmišima građani mogu saznati ovog vikenda, 27. i 28. kolovoza 2016. kada će biti održana 20. jubilarna Noć šišmiša. Uz edukativne i zabavne sadržaje pod krilaticom „Nije lako živjeti naopako“ od 18 do 22 sata posjetitelji će upoznati bogatu populaciju tih životinja u Hrvatskoj te važnost njihove zaštite. Uz pomoć članova Hrvatske gorske službe spašavanja i Speleološkog društva Velebit posjetitelji će se moći okušati u speleološkom penjanju, a uz kostimiranu maksimirsku coprnicu i njezine čarobne napitke doznati kako su jedini leteći sisavci od strašnih protagonista mitova i legendi postali jedna od najugroženijih skupina životinja.

ZAGREB – Ljetni planinarski pohod na Lipu tradicionalno krajem kolovoza organizira Hrvatsko planinarsko društvo “Lipa” Sesvete.  Ove godine 13. puta za redom, pohod će biti održan u nedjelju, 28. kolovoza. Započet će u 6 km udaljenom Vugrovcu Donjem do kojeg se iz središta Sesveta dolazi Bistričkom ulicom u pravcu Kašine.

ZAGREB/VODICE – Biciklistički maraton u spomen na poginule vatrogasce na Kornatima startao je u petak, 26. kolovoza na Laništu. Do nedjelje 28. kolovoza, biciklisti će odvoziti od Zagreba do Vodica. Ovo je inače 3. godina kako maraton zajednički organiziraju biciklistički klub SUTLA, u suradnji s DVD Sesvetski Kraljevec.

VARAŽDIN – Varaždinske mažoretkinje  u subotu 27. kolovoza priređuju godišnju smotru ponajboljih hrvatskih mažoret timova.  Sa stadiona Sloboda poslijepodne će u mimohodu i uz pratnju orkestra Limene glazbe Hrvatskih željeznica 200-tinjak mažoretkinja proći središtem Varaždina i okupiti se na Kapucinskom trgu. Na 13. Reviji mažoret timova i 2. Večeri mažoret plesa uz domaće mažoretkinje nastupit će  ekipe iz Nedelišća, Donjeg Kraljevca, Ludbrega, Goričana, Ogulina, Krašića, Samobora i Rijeke.

KOPRIVNICA –  Povijesni spektakl Renesansni festival održava se na koprivničkim gradskim bedemima ovog vikenda, do 28. kolovoza 2016. Riječ je o manifestaciji koja povezuje kasno srednjovjekovne povijesne događaje i originalnost Koprivnice, Podravine i Hrvatske s baštinskim vrijednostima zapadnoeuropskog kulturnog civilizacijskog kruga, koje se manifestiraju kroz brojne nastupajuće viteške, obrtničke i glazbene skupine iz gotovo deset europskih zemalja. Ove godine središnja tema manifestacije je „Srednjovjekovna glazba” koju će vjerno izvoditi poznati njemački hard medieval band Furunkulus kojima će ovo biti prvi nastup u Hrvatskoj. Četverodnevna manifestacija rekonstruira razdoblje prije 656 godina kada je Koprivnica postala Slobodni kraljevski grad, a bavi se najviše razdobljem kraja 15. i 16. stoljeća. Među brojnim atrakcijama ovogodišnjeg Renesansnog festivala u Koprivnici su  i razni sadržaji za djecu. Dječje renesansno kraljevstvo i ove godine priprema Društvo Naša djeca Koprivnica, a djeca će uživati u igri, plesu, kreativnim radionicama, vilinskim čarolijama, mačevanju i lutkarskim predstavama.

KRAPINA – Pred nama je posljednji vikend tradicionalne manifestacije „Ljeto u Krapini“ koja se subotama i nedjeljama u kolovozu održavala na lokaciji Hušnjakova, Galerije Grada Krapine, Starog grada te Festivalske dvorane. Posljednji vikend „Ljeta u Krapini“ ove subote, 27. kolovoza donosi predstavu AKUD-a ŽK Gornje Jesenje „Više sreće drugi put“ koja će se s početkom u 20,00 sati održati u krapinskoj Festivalskoj dvorani. U nedjelju, 28. kolovoza, će se na Hušnjakovom od 17,00 sati održati raznolik program sa radionicama i programom za najmlađe. Također u nedjelju, ali od 20,00 sati, u Galeriji grada Krapine Ksenija Erker i Zoran Mišolongin upriličit će kabaret „Takvim sjajem može sjati“, kao uvertiru u Tjedan kajkavske kulture čije je službeno otvorenje 4. rujna 2016.

ZAGORSKA SELA – Manifestacija “Bučnica fest 2016.“ u organizaciji Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela – “Po plavem trnaci” te u suradnji s općinom Zagorska Sela i Turizmom Masnec, održat će se u nedjelju, 28. kolovoza u Zagorskim Selima. Pokrovitelj manifestacije, čiji je cilj promocija zagorske tradicionalne kuhinje i promocija ugostiteljske i druge turističke ponude je Krapinsko-zagorska županija. Uz izložbu starih tradicijskih jela od buče, na „Bučnica festu“ moći će se kušati i kupiti i ostale zagorske delicije – suhomesnati proizvodi, sirevi, vina, kolači. Svečano otvorenje je u 11,00 sati, a proglašenje najbolje bučnice iza 12,00 sati.

loading