Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.-29.5.2016

Posted in Vijesti

ZAGREB – U povodu Dana branitelja grada Zagreba, izaslanstvo Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, zastupnik u Saboru i voditelj Odjela u Gradskom uredu za branitelje Miodrag Demo, potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević i pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, ove nedjelje, 29. svibnja su položili vijence i zapaliti svijeće u spomen na poginule branitelje u Domovinskom ratu na Mirogoju i Krematoriju. Nakon toga u palači Dverce održan je prijem za ratne zapovjednike zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnike udruga iz Domovinskog rata. Grad zagreb može biti ponosan i zahvalan svim svojim braniteljima, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić.Podsjećamo da će, u 17,00 sati bit će održan 1. svečani konjički mimohod koji će se kretati sljedećom rutom: Hipodrom – Ulica Joszefa Antalla – Avenija Večeslava Holjevca – Ulica hrvatske bratske zajednice (istočni kolnik) – Ulica grada Vukovara (južni kolnik) – Ulica Kruge – Ulica grada Vukovara (sjeverni kolnik) – Ulica hrvatske bratske zajednice (zapadni kolnik) – Avenija Večeslava Holjevca – Ulica Joszefa Antalla – Hipodrom Zagreb.

VARAŽDIN – Na Varaždinskom groblju danas, nedjelja 29. svibnja 2016. godine, je otkriveno spomen obilježje hrvatskim braniteljima Varaždinske županije smrtno stradalim i nestalim u Domovinskom ratu. Na svečanosti je pročitano 175 imena svih poginulih i nestalih branitelja. Uz izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pomoćnika ministra obrane Zdravka Jakopa, svečanosti je  prisustvovao i ministar branitelja Tomo Medved. U ime Grada Varaždina i Varaždinske županije i udruga proizašlih iz Domovinskog rata vijenac su položili gradonačelnik Goran Habuš, župan Predrag Štromar te Ljubica Florijan – Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije. Uređenje spomen obilježja, uz grad Varaždin sufinancirali su gradovi Varaždinske Toplice i Lepoglava te općine Vidovec, Cestica, Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vinica, Martijanec i Sračinec, a ukupni troškovi uređenja su oko 350.000 kuna.imageimage

KUMROVEC – Manifestacija “Dan mladosti i radosti 2016″, u organizaciji Saveza društava “Josip Broz Tito” Hrvatske, održana je u subotu 28. svibnja 2016. godine u Kumrovcu, gdje se okupio nazapamćeno veliki broj posjetitelja. Čini se da je i ovaj put najviše posjetitelja bilo uz susjedne Slovenije.  Slovensko Delo izvještava da se u Kumrovcu okupilo oko 20 tisuća ljudi, a Hina da se okupilo 10 tisuća posjetitelja.imageimageU povodu manifestacije Dana mladosti, koju su organizirali Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske i Savez antifašističkih boraca i antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije, u subotu je na Trgu maršala Tita u Zagrebu održan prosvjedni skup protiv promjene naziva toga trga, ali i svih drugih trgova i ulica diljem zemlje koji nose Titovo ime.image

ZLATAR BISTRICA – Svečanost osnivanja Udruge veterana 103. brigade Hrvatske vojske Krapinsko-zagorske županije održana je danas u Zlatar Bistrici. Za predsjednika je jednoglasno izabran ratni zapovjednik 103. brigade, Žarko Miholić, koji je istaknuo važnost osnivanja udruge koja će za cilj imati očuvanje ratne povijesti i prošlosti Domovinskog rata, te brigu za sve zagorske branitelje koji su sudjelovali u obrani i stvaranju Republike Hrvatske. Svečanosti je nazočio i župan Krapinsko-zagorske županije, koji je bio časnik 103. brigade Hrvatske vojske, Željko Kolar. Podsjetivši sve prisutne kako je 8000 Zagoraca sudjelovalo u Domovinskom ratu, naglasio je kako nema ratišta i postrojbe u kojoj Zagorci nisu bili. Nakon 25 godina, u Hrvatskom Zagorju trenutno živi 6000 hrvatskih branitelja koji prije svega zaslužuju dostojanstven život, o čemu će u budućnosti brinuti danas osnovana Udruga veterana 103. brigade HV Krapinsko-zagorske županije.image

NOVI MAROF – Mladi su trčali na utrci  u organizaciji Grada Novog Marofa i Osnovne škole Novi Marof. Nastupili su vrtićki mališani te učenici od 1. do 8. razreda Osnovne škole Novi Marof i učenici susjednih škola Ljubešćice, Varaždinskih Toplica, Visokog, kao i učenici srednje škole. Djeca su se utrkivala kroz Zagorsku ulicu sa startom kod rotora i završetkom kod zgrade gradske uprave. Gradonačelnik Siniša Jenkač uručio je pobjednicima medalje i čokolade.
A najbrži su bili Korina Koščak i Vito Vrtar odnosno Tanja Šantek i Vili Hohšteter u dva uzrasta mališana iz vrtića te po razredima osnovne škole od prvog do osmog Magdalena Žugec i Matija Horvat, Zara Ferenčina i Martin Horvat, Lucija Golub i David Jež, Sara Golub i Vito Vincek, Leda Koščak i David Horvat, Sara Jambrović i Emil Turković, Nika Novosel i Valantino Bečeheli te Veronika Cvilko i Ivan Šarkanji. Najbrži su srednjoškolci bili Leonarda Bunta i Luka Sakač.image

ZAGREB – Dan grada Zagreba, ujedno i Dan njegove zaštitnice, Majke Božje od Kamenitih vrata, 31. svibanj bit će obilježen bogatim kulturnim, sportskim i zabavnim programima u suradnji Grada Zagreba, Hrvatskog narodnog kazališta i Turističke zajednice Grada Zagreba. Velika proslava započinje već 28. svibnja Maratonom lađa na Jarunu, a nastavit će se kroz vikend brojnim koncertima u zagrebačkim parkovima te uobičajenim programima Turističke zajednice grada, kao što su Tajne Griča i Zagrebački vremeplov. Uoči Dana grada na Bundeku će biti otvoren Floraart, na Sveticama treći zatvoreni bazen u gradu, a od 20,30 sati na Trgu maršala Tita bit će održan će Svečani koncert. Na sam Dan grada, 31. svibnja, bit će održana Svečana sjednica Gradske skupštine te dodjela nagrada Grada Zagreba.

KRAPINA- Podružnica Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi na krapinskoj je gradskoj tržnici od grada dobila prostorije, čije je uređenje financirala Krapinsko- zagorska županija. Prostorije su namijenjene druženju i okupljanju devedesetak članova Udruge kojima je cilj, između ostalog, postavljanje spomen obilježja četvorici poginulih pripadnika brigade na Starom gradu u Krapini, ali i pomoć bivšim suborcima i članovima njihovih obitelji.

ZAGREB – Međunarodna vrtna izložba Floraart koja se ove godine održava 51. put ove se godine održava od 30 svibnja do 5. lipnja. Za ovogodišnji Floraart pripremljena su brojna događanja na prostoru parka Bundek, ali i u prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta, gdje će se svaki dan, počevši od utorka, 31. svibnja, pa do petka, 3. lipnja održavati stručna predavanja te prezentacije. Za najmlađe, na prostoru uz malo dječje igralište ponovno će niknuti Floragrad – dječja zemlja zabave. Inače, na Floraartu će se moći vidjeti 214 izlagača iz Hrvatske te osam stranih zemalja, što je najveći broj do sad. Manifestacija će biti otvorena u ponedjeljak, 30. svibnja u 13,00 sati, a ulaz na Floraart bit će i ove godine besplatan.

ŠENKOVEC – Svečano otkrivanje poprsja zagrebačkog kanonika, povjesničara i prosvjetitelja Baltazara Adama Krčelića povodom Dana Šenkovca i Svibanjskih pobožnosti ispred tamošnje Opće pučke škole održat će se danas u 17,00 sati. Poprsje je, povodom 301. obljetnice rođenja Baltazara Adama Krčelića, izradio akademski kipar Petar Ujević. Blagoslovit će ga msgr. Ivan Šaško pomoćni biskup zagrebački, a svečanosti će u ime Zagrebačke županije prisustvovati župan Stjepan Kožić.

ZAGREB – U povodu obilježavanja 30. svibnja,  Dana Hrvatskoga sabora, zgrada ove institucije bit će ove nedjelje, 29. svibnja otvorena za posjetitelje od 10,00 do 17,00 sati. Saborska Služba za posjetitelje je priredila poseban program obilaska zgrade Sabora. Obilasci, uz stručno vodstvo u trajanju od približno 25 minuta, bit će svakih 30 minuta u skupinama do najviše 50 posjetitelja. Stručno vodstvo na engleskom jeziku održat će se s početkom u 12,00 i 15,00 sati.

KOPRIVNICA – Nakon što je tisuće pomno odabranih proljetnica uljepšalo cvjetne gredice Koprivnice, gradonačelnica Vesna Želježnjak u pratnji svojih zamjenika Mišela Jakšića i Melite Samoborec postavila je prvu viseću cvjetnu košaru u sklopu završnog hortikulturnog uređenje ulice Đuro Ester. Postavljeno je 27 cvjetnih košara u kojima su crvene i bijele peralgonije, viseće smilje i ukrasni batat.

VARAŽDIN – Oko tisuću biciklista sudjelovalo je jučer na 16. Varaždinskoj biciklijadi. Organizator je Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina. Cilj biciklijade bio je u Zelendvoru, a ovogodišnja je manifestacija imala i humanitarni karakter budući da su sudionici dobrovoljnim prilozima i sudjelovanjem u tomboli skupljali sredstva za odlazak šestero djece dijabetičara u edukativni kamp u Premanturi, ističu predsjednica Društva za zaštitu od dijabetesa Varaždin Antonija Brlek I varaždinski gradonačlenik Goran Habuš. Zadovoljni odazivom Varaždinaca, organizatori iz Zajednice sportskih udruga Varaždin, poručili su kako će udruga i dalje biti podrška građanima da se što kvalitetnije bave sportom i rekreacijom.

VARAŽDIN – Zbirka lirske poezije Nesuglasje pjesnikinje i prozaistice , članice Društva hrvatskih književnika Miroslave Tušek, bit će predstavljena večeras u Varaždinu. Na književnoj večeri što započinje u 19 sati u studijskoj čitaonici varaždinske gradske knjižnice, uz autoricu, o pjesničkoj zbirci Nesuglasje , govorit će književni povjesničar Dragutin Rosandić i književnik Ernest Fišer, a odabrane pjesme čitat će glumac Zvonko Zečević. Organizatori predstavljanja su Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović.

VARAŽDIN – Županijska uprava za ceste  Varaždinske županije sa 614 tisuća kuna financira uređenje županijske ceste u Trnovcu. Radove na uređenju prometnice, ovog su tjedna obišli  župan Varaždinske županije Predrag Štromar, zamjenik župana Alan Košić i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački u pratnji općinskih čelnika. Inače, na području Varaždinske županije do listopada će u sigurnost i kvalitetu lokalnih i županijskih cesta koje su u nadležnosti  županijske uprave za ceste biti uloženo oko 20 milijuna kuna.

OROSLAVJE – Oronota – festival pjevača amatera, s ciljem promocije i afirmiracije mladih pjevača amatera s područja Krapinsko-zagorske županije i šire, održava se večeras u Domu kulture u Oroslavju s početkom u 20,00 sati. Gosti 23. festivala su prošlogodišnja pobjednica Tonka Knežević, te Dino Miklaužić i Dejan Roginić. Pokrovitelji su Krapinsko-zagorska županija i Grad Oroslavje.image image image

loading