Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 27.5.2016.

Posted in Vijesti

ZAPREŠIĆ Program obilježavanja Dana  zaprešičke Gradske četvrti „Sjever“ i Dana župe Blažene Djevice Marije Kraljice obilježen je ove subote, 27. svibnja 2017. godine otvorenjem spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franje Tuđmana na istoimenom novouređenom Trgu. Spomenik su otkrili te novi zaprešićki Trg dr Franje Tuđmana otvorili su predsjednik Vlade RH-a Andrej Plenković i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Izuzetno zadovoljan novom vizurom Zaprešića te spomenikom i Trgom, predsjednik Vlade Plenković je istaknuo kako je Zaprešić jedan mladi pulsirajući grad, naslonjen na Zagreb s Veleučilištem i razvijenim obrtom i trgovinom. Trg je zaživio sa Zaprešćanima, istaknuo je zaprešički gradonačelnik Turk i dodao kako čini novu cjelinu uz nedaleko otvoren Dom zdravlja, Srednju školu.  kuglanu koja se gradi, te nadomak Novih dvora koji se uređuju.  Uz otvorenje trga održan  je i prigodan koncert Đanija Stipaničeva i Renate Sabljak.

ZAGREB – Obnovljenu dionicu Puškarićeve ulice, od Karlovačke ceste do stadiona NK Lučko, u dužini od 3.200 metara, ove subote, 27. svibnja 2017. godine na raskrižju Puškarićeve i spojne ceste s Jadranskom avenijom, otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pohvalivši djelatnike Zagrebačkih cesta koji su ovaj posao napravili prije roka, za samo tri tjedna U sklopu radova strojno je uklonjen postojeći asfalt debljine 11 cm, podignuti su poklopci komunalnih instalacije te je presvučen novi asfaltni sloj površine 30.600 četvornih metara. Radilo se u četiri etape, a uz 5 novih slivnika izrađeno je 2.000 metara četvornih bankina i iscrtana nova horizontalna signalizacija. Nanošeno je 4.200 tona novog sloja asfalta, a vrijednost radova je oko 5,6 milijuna kuna.

ZAGREB – Svi građani koji toče i piju vodu sa izvora u Bačunu mole se da je ne konzumiraju do daljnjega, dok se ne provjeri kvaliteta vode, piše u priopćenju, koje je ove subote, 27.svibnja 2017. objavio zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

ZAGREB – Projekt obnove zagrebačkih pročelja, odnosno objava liste prioriteta na temelju Javnog poziva za obnovu pročelja,a koja će se iz tjedna u tjedan dopunjavati, povijesni je projekt odnosno „Zagrebački građevinski new deal“, istaknuo je ove subote, 27. svibja 2017. godine prezentaciji na Britancu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na 5.000 zagrebačkih zgrada bit će obnovljeno pročelje kroz 10 godina i prevenirano premazom protiv grafita kroz 10 godina čime će svake godine biti zaposleno 10 do 12 tisuća građevinaraca. Radi se o investiciji od 3,5 do 4 milijarde kuna. Do sada je gotovo oko 2.500 predmeta – zgrada, pa će svakih tjedana biti objavljen popis njih 200-ak i poziv građanima za sufinanciranje obnove pročelja, rekla je savjetnica gradonačelnika Doris Kažimir Fresl. Grad Zagreb je zbog kvalitetnijeg života i sigurnosti u gradu, zaštite njegovih kulturnih dobara kao i njegova ubrzanog gospodarskog razvitka i turističke afirmacije, Projektom sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada započeo sa sustavnim uređenjem zagrebačkih vizura.

ZAGREB – Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, na poziv gradonačelnika Milana Bandića, ove subote, 27. svibnja 2017. boravit u Zagrebu i prisustvovat će programima koji se održavaju u povodu Dana Grada Zagreba. Tako će u Galeriji Kristofora Stankovića, u Staroj gradskoj vijećnici, gradonačelnici od 19,30 sati, prisustvovati otvorenju izložbe Ede Murtića iz ciklusa Nove apstrakcije. Gradonačelnik Janković će u društvu domaćina gradonačelnika Bandića prošetati do Markovog trga gdje će se u 20,30 sati, na otvorenom održati svečani koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka.

ZAGREB – Obnovljenu dionicu Puškarićeve ulice, od Karlovačke ceste do stadiona NK Lučko, u dužini od 3.200 metar, ove subote, 27. svibnja od 17,00 sati, na raskrižju Puškarićeve ulice i spojne ceste s Jadranskom avenijom, otvoriti će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U sklopu radova obnovljen je asfalt, izrađeni su novi slivnici i bankine te je iscrtana nova horizontalna signalizacija.

ZAGREB – U povodu obilježavanja Dana oružanih snaga RH, na gradskom groblju Mirogoj, ove nedjelje, 28. svibnja 2017. od 9,00 sati izaslanstvo Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić, voditelj Gradskog ureda za branitelja Miodrag Demo, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, potpredsjednica Gradske skupštine Jelena Pavičić Vukičević i Darko Katuša, položit će vijence i zapaliti svijeće za poginule branitelje i to kod Zida boli – Glas hrvatske žrtve, središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja te na grobovima Gojka Šuška, Zvonimira Červenka, Martina Špegelja, Imre Agića i dr. Franje Tuđmana. Povodom Dana branitelja grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić u palači Dverce, od 13,00 sati primit će ratne zapovjednike zagrebačkih ratnih postrojbi i predstavnike Udruga iz Domovinskog rata.Zagrebački gradonačelnik na RŠC Jarunu od 18,00 sati prisustvovat će prigodnom programu u povodu Dana oružanih snaga u okviru kojeg je predviđen letački program i pokazne vježbe te obilazak taktičko-tehničkog zbora Oružanih snaga Republike Hrvatske.​

KUMROVEC – Savez društava “Josip Broz Tito” Hrvatske i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH organiziraju svečani skup u povodu “Dana mladosti – radosti” pod nazivom “Svibanjski dani demokracije u Kumrovcu”. Skup će se održati u subotu 27. svibnja 2017. godine s početkom u 11 sati. Okupljenima će se, među ostalim,  obratiti Franjo Habulin, predsjednik SABA RH. U glazbenom dijelu programa sudjelovat će Partizanski zbor i sopranistica Barbara Othman uz pratnju Zorana Šonca.

ZAGREB – Dan grada Zagreba ove će godine biti obilježen svečanim koncertom na najstarijem gradskom Trgu Sv. Marka, u subotu, 27. svibnja 2017. godine,  uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, maestra Dmitrija Kitajenka.  Rođendansku proslavu uz Zagrebačku filharmoniju obogatit će i nastup  Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Koncert se održava od 20,30 sati pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i na dar je građanima Zagreba.

MARIJA BISTRICA – Hrvatsko Zagorje diči se osobito vrijednim gotičkim i baroknim crkvama te mnogim proštenjarskim svetištima. S  obzirom na to, od davnina je razvijena cijela mrežu hodočasničkih puteva i posebna je pozornost posvećena vjerskom turizmu, a u ovo je godišnje doba, posebice vikendima, vrlo živo u Mariji Bistrici, našem nacionalnom marijanskom svetištu. Ove subote, 27. svibnja 2017. godine, je tako u Mariji Bistrici hodočašće katoličkih vjerskih vrtića Zagrebačke nadbiskupije, a u nedjelju, 28. svibnja, Hodočašće vatrogasaca.

ČAKOVEC – Netom završeni, deveti po redu Festival pušipela u Štrigovi koji se odvijao proteklog vikenda u sklopu enogastronomske i turističke manifestacije Urbanovo, ponovno je opravdao sva očekivanja i okupio oko dvije tisuće vinskih znalaca i drugih zainteresiranih posjetitelja. Program Urbanovog se nastavlja i ovog vikenda, kada će se diljem Gornjeg Međimurja održati „Vikend otvorenih podruma“. Tako će svi posjetitelji do nedjelje, 28. svibnja 2017. godine, moći kušati ponajbolja međimurska vina, razgledati vinorodni gornjomeđimurski kraj i upoznati lokalnu enogastronomiju.

KOPRIVNICA – Predstavljen je Enogastro vodič Podravine i Prigorja 2017. Brošura je izdana u dva oblika: Enogastro vodič Podravina i Prigorje te Enogarsto vodič Podravina, a predstavljeno je 20-ak vinarija i 10-ak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Enogastro vodič zamišljen je kao promocija turističkog potencijala Koprivničko-križevačke županije, ali i kao pomoć lokalnim vinarima, OPG-ima i ugostiteljima. Uz informaciju o smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima, dvojezičan je i namijenjen je domaćim i stranim turistima.

VARAŽDIN – Varaždinski komorni orkestar održat će ove nedjelje, 28. svibnja 2017. godine, svoj peti sezonski koncert. Orkestom će dirigirati Pavle Dešpalj, a uz Varaždinski komorni, kao solistica će nastupiti violončelistica Kajana Pačko. Na repertoaru koncertnog nastupa Varaždinskog komornog orkestra što će u nedjelju u velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu započeti u 19,30 sati su djela Mozarta, Baroka i Pavle Dešpalja.

 

loading