Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.01.2019.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Novi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poduzetnicima po Programu potpora male vrijednosti za poticanje poduzetništva u Međimurskoj županiji „Međimursko poduzetništvo“, najavljen je konferencijom za medije u ponedjeljak, 28. siječnja 2019. godine. Taj pilot projektu Međimurske županije predstavili su župan Matija Posavec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e Ana Kralj te voditeljica Odjela za pripremu i provedbu projekata iz područja gospodarstva Maša Tomašić. Potpore se mogu dobiti za ulaganja u osnovnu imovinu za obavljanje djelatnosti te ulaganje u istraživanje, razvoj i inovacije. Najviši iznos bespovratnih sredstava po korisniku iznosi 15 tisuća kuna. Inače, riječ je o tek jednom od brojnih vidova potpora gospodarstvu koje Međimurska županija provodi, napomenuo je župan Matija Posavec. Sredstva za provedbu ovog Programa planirana su u proračunu Međimurske županije za 2019. godinu, u iznosu od 500 tisuća kuna. Prijave na javni poziv zaprimat će se isključivo u razdoblju od 1. do 30. travnja 2019. godine.

ZAGREB – U zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh u ponedjeljak, 28. siječnja otvoren je Suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije za dječju oftalmologiju. Riječ je o jednom od tri takva centra u Europi gdje će se oftalmološki stručnjaci usavršavati i unaprjeđivati liječenje slabovidnosti kod djece. U Kliničkoj bolnici Sveti Duh otvoren je i objekt u kojem će biti smješteni odjeli patologije, citologije, kardiologije, gastroenterologije i oftalmologije. Izgradnja zgrade i opremanje odjela koštalo je oko 21 i pol milijuna kuna koje je osigurao Grad Zagreb. Svečanosti otvorenja prisustvovali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnica Regionalnog ureda SZO za Europu Donna Zilstroff i voditeljica regionalnog ureda SZO za Hrvatsku Antoinette Kaić.

ZAGREB – Nakon deset godina čekanja, stanovnici novozagrebačkog naselja Buzin ponovno su dobili ambulantu obiteljske medicine. Nova ambulanta prostire se na 137 četvornih metara te obuhvaća dvoranu za fizikalnu rekreaciju, sobe za liječnike, medicinske i patronažne sestre, prostoriju za previjanje te je u potpunosti prilagođena osobama s invaliditetom. Kako je istaknuo predsjednik MO Buzin, Mario Kranjčina, ambulanta obiteljske medicine od iznimnog je značaja za stanovnike Buzina. „Naše mlade obitelji, mladež i naši stariji sugrađani sada konačno imaju u svojem kvartu ambulantu za poželjeti“, rekao je Kranjčina. Ambulantu vrijednu 1,6 milijuna kuna svečano je otvorio zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić.

ZAGREB – Izaslanstvo Ministarstva kulture Republike Srbije, predvođeno ministrom Vladanom Vukosavljevićem, koji je u dvodnevnom službenom posjetu RH, u ponedjeljak, 28. siječnja 2019. godine u zgradi Gradske uprave primio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Razgovaralo se o brojnim pitanjima i suradnjama na kulturnom planu, kako glavnih gradova Zagreba i Beograda, tako i Republike Hrvatske i Republike Srbije, te je oformljena radna skupina koja će definirati se projekte koji će se realizirali. Sastanku je prisustvovala i veleposlanica Republike Srbije Mira Nikolić.

BRESTOVEC OREHOVIČKI – Nakon što su prije nešto više od pola godine otvorili prvu Učionicu u oblaku u regiji, u OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog još su se jednom pokazali generatorima kreativnosti u obrazovanju. Naime, u ovoj je zagorskoj školi, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otvorila danas, 28. siječnja 2019. godine, prvu hrvatsku učionicu za igrifikaciju. Riječ je o posebno opremljenom prostoru u kojem učenici u ugodnom okruženju usvajaju nova znanja, vještine i stavove kroz pomno osmišljene aktivnosti, uporabom različitih stimulirajućih IKT i drugih senzornih pomagala kako bi aktivacijom osjetila stekli trajnija iskustva i znanja, navodi ravnatelj Zdenko Kobeščak. – Ova škola ima jasnu viziju i visoke ciljeve i primjer je da se zajedničkim radom sukreira i razvija kurikularna reforma, naglasila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak otvaravši prvu hrvatsku učionicu za igrifikaciju te dodala da se upravo ovdje, u srcu Hrvatskog zagorja na inovativan način brišu granice između učionice i vanjskog svijeta. – Ako bismo trebali reći što najviše nedostaje našim školama, onda je to prilika da učenici uče na istraživački način i tako da ih to veseli, a ovakva učionica daje priliku upravo za to, naglasila je ministrica Divjak.

ZAGREB – Promocija knjige Znanost i umjetnost odgoja – praktični priručnik o suvremenom odgoju za roditelje i odgojitelje, održana je u ponedjeljak, 28. siječnja u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu. Riječ je o knjizi koja kroz sedamstotinjak stranica i 32 teksta stručnih autora – psihologa, psihijatara, socijalnih pedagoga i drugih stručnjaka koji rade ili su radili u Poliklinici za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba ili na Hrabrom Telefonu, obrađuje teme važne za odgoj djeteta. Na promociji su bili i Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

KOPRIVNICA – Tradicionalni prijem za predstavnike vjerskih zajednica, u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, u ponedjeljak 28. siječnja održali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Tom prigodom župan Koren je zahvalio na iznimnoj suradnji  biskupu Križevačke grkokatoličke biskupije Nikoli Kekiću, biskupu Varaždinske biskupije Josipu Mrzljaku i biskupu Bjelovarsko-križevačke biskupije Vjekoslavu Huzjaku te brojnim svećenicima, župnicima, đakonima i časnim sestrama.

ZAGREB – Javna rasprava o Prijedlogu VII. izmjena i dopuna Prostornog plana Zagrebačke županije i Strateškoj studiji o utjecaju na okoliš traje do utorka, 19. veljače 2019. godine. Prijedlog VII. izmjena i dopuna županijskog Prostornog plana izložen je na javni uvid svakog radnog dana od 9,00 do 15,00 sati u sjedištu Zagrebačke županije u Zagrebu te sjedištima svakog grada i općine. U digitalnom obliku elaborati se mogu pregledati na mrežnoj stranici Županije te u informacijskom sustavu prostornog uređenja na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, dok se Prijedlog VII. Izmjena i dopuna Plana može pregledati i na stranicama Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije. Zainteresirane osobe i sudionici javne rasprave svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe mogu izjaviti usmeno na zapisnik za vrijeme javnih izlaganja ili dostaviti u pisanom obliku na adresu Zagrebačka županija, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.

LEPOGLAVA – Javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro koje provode udruge, za koje je osigurano 400 tisuća kuna, raspisao je grad Lepoglava.  Udruge koje žele ostvariti pravo na financiranje programa i projekata sredstvima Grada Lepoglave, moraju zaključno do 22. veljače 2019. godine podnijeti prijavu za njihovo financiranje. Programi i projekti koji se prijavljuju za financiranje moraju se odnositi na sljedeća područja: kultura i umjetnost, humanitarna i socijalna djelatnost, branitelji, djeca i mladi te ostali programi.

KOPRIVNICA – Održane su prva sjednica Turističkog vijeća te druga sjednica Skupštine Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Članovi su upoznati s informacijom kako su Zajednici povećani prihodi iz Hrvatske turističke zajednice te Ministarstva turizma, a na sjednicama je istaknuto kako će Zajednica svoje manifestacije i lokalne proizvođače predstaviti u Zagrebu, tiskat će se i nova brošura s kompletnom turističkom ponudom Županije, a i dalje će se raditi na promociji naivne umjetnosti. Na sjednicama je naglašeno kako će se Zajednica aktivnije uključiti u pripremu EU projekata i povlačenju sredstava iz raznih EU izvora.

loading