Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.01.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Započela je  nadogradnja i rekonstrukcija Osnovne škole Jelkovec u naselju Novi Jelkovec u zagrebačkim Sesvetama. Škola će nadogradnjom na 1.214 četvornih metara  dobiti četiri nove skupne sobe razredne nastave za produženi boravak na prvom katu, četiri specijalizirana praktikuma predmetne nastave na drugom katu te ostale prostore potrebne za funkcioniranje nastave, kabinete, spremišta i sanitarne čvorove, itd. Vrijednost investicije je 22,5 milijuna kuna. – Ovime smo potvrdili kvalitetno planiranje i svrsishodnost naselja Novi Jelkovec kojeg smo započeli graditi 2007. godine. U ovom naselju izgrađena je osnovna i srednja škola, sportska dvorana i bazen, dječji vrtić, a uskoro će krenuti i izgradnja crkve. Prije deset godina školu je pohađalo nešto više od 500, a danas više od tisuću učenika tako da ćemo nadogradnju završiti do početka iduće školske godine – istaknuo je ovog utorka, 28. siječnja 2020. godine prilikom obilježavanja početka radova  zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

MARIJA BISTRICA – Potres umjerene jačine na dubini od 10 kilometra, s epicentrom devet kilometara sjeveroistočno od Marije Bistrice, te 20-ak kilometar sjeveroistočno od Zagreba zabilježen je jutros u 8,53 sati. Magnituda je bila 3,4 po Richteru, a prema prvim dostupnim komentarima, Zagorci su potres osjetili, no većih šteta nije bilo. Iz Općine Marija Bistrica javljaju kako je uslijed potresa oštećena općinska zgrada, gdje je došlo do napuknuća zidova. Odmah nakon potresa su, prema protokolu, evakuirani učenici i djelatnici Osnovne škole Marija Bistrica, a kako se potres osjetio i u okolnim mjestima na kraće razdoblje evakuirani i učenici Osnovne škole Konjščina. Vatrogasci i hitna pomoć nisu imali intervencije, no zabilježena je manja materijalna šteta na starijim zgradama.

ZAGREB – Kmetska vojska predvođena Matijom Gupcem i ove će se godine ukrstiti mačeve na bojnom polju u Donjoj Stubici s Tahyjevom vojskom. Riječ je o oživljenom prikazu završne bitke Seljačke bune koja je održana 1573. godine. Uz vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju, sve posjetitelj Donje Stubice očekuje pregršt znimljivih popratnih događanja, od sajma starih zanata i radionica do kušanja bogate gastronomske ponude i brojnih koncerata. Program počinje već u 8,30 sati, u 12,00 sati se okupljaju seljaci koji prema Stubičkom Golubovcu kreću u 13,30 sati gdje će biti održana spektakularna bitka, najavili su u utorak, 28. siječnja 2020. godine na press konferenciji u zagrebačkoj Gradskoj upravi predstavnici organizatora iz Krapinsko-zagorske županije i grada Donje Stubice. Kao i proteklih godina, Grad Zagreb će organizirati besplatan ZET-ov prijevoz u Donju Stubicu. „Ovo je još jedan način povezivanja Zagreba i Hrvatskog zagorja“, naglasio je gradonačelnik, Milan Bandić.

ČAKOVEC – U godini koju Čakovec obilježava kao Europski grad sporta, u nazočnosti brojnih sportaša i sportskih djelatnika, gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Grivca, u utorak, 28. siječnja 2020. godine, u Centru za kulturu Čakovec održana je svečanost proglašenja najboljih sportaša Čakovca za 2019. godinu. Tako je nagrada sportaš godine pripala svjetskom prvaku u sportskom ribolovu Alenu Perku. Najbolja sportašica i protekle je godine tenisačica Antonija Ružić. Najbolja momčad je seniorska momčad Muškog rukometnog kluba Čakovec, dok je najbolja ženska ekipa seniorski sastav Ženskog rukometnog kluba „Zrinski“ Čakovec. Najbolji sportski par čine Luka Črep i Ivan Grubić iz Badminton kluba „Međimurje“. Posebno priznanje dodijeljeno je Nogometnoj školi Međimurje, a nagrađeno je i 15 perspektivnih sportaša kao i najagilniji polaznici Ljetnih sportskih kampova Grada Čakovca. Ponosan na čakovečke sportaše, čijim rezultatima kvalitetnom infrastrukturom, sredstvima i programima dodatni poticaj daje i sam Grad Čakovec, je gradonačelnik Stjepan Kovač. Prema njegovim riječima ovo je bio jedan od težih izbora s obzirom na sve kvalitetnije i ujednačenije rezultate koje postižu čakovečki sportši i sportašice. Organizator 18. izbora sportaša godine je Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca.

VARAŽDIN – Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu i ove godine sudjeluje u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, koja će se održati u petak 31. siječnja, s početkom u 18 sati. Tim povodom u pripremi je izložba pod nazivom „Što ostaje kad intervencija završi?“. Ovom izložbom građanima približavamo opasnosti vatrogasnog posla prikazom vatrogasne opreme oštećene ili uništene u požarima ili na drugim vrstama intervencija, a tako će posjetitelji moći vidjeti s kakvim opasnostima se naši vatrogasci svakodnevno susreću, kaže autor izložbe i voditelj Muzeja vatrogastva Vedran Runjić.  Uz to održat će se predavanje o opasnostima vatrogasnog posla te za najmlađe radionica izrade vatrogasnih karikatura koju će voditi poznati karikaturist Damir Novak. U Noći muzeja, posjetitelji će moći vidjeti i donekle izmijenjen stalni postav, s novim info plakatima i fotografijama velikih dimenzija te vitrinom u kojoj je smještena odora dugogodišnjeg predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Teodora Frickog. Uz izlet u povijest hrvatskog vatrogastva, kroz stalni postav Muzeja, posjetitelji će moći razgledati i modernu vatrogasnu opremu varaždinskih vatrogasaca te tako saznati sve o ovom humanom zanimanju.

ČAKOVEC – U Međimurju se od 2005. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, odaje počast milijunima žrtava stradalih u holokaustu tijekom Drugog svjetskog rata. Polaganjem bijele ruže i paljenjem svijeća, predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik župana Josip Grivec te izaslanstvo Židovske općine odali su počast povijesnom danu za čovječanstvo u kojem su oslobođene tisuće osoba iz najvećeg nacističkog koncentracijskog logora – Auschwitz. Obaveza svih nas ovdje je da se ovakva tragedija više nikad ne dogodi, a da naše mlade odgajamo u duhu tolerancije, solidarnosti, zaštite slabijih i ljudskih prava, ali i humanosti, istaknuo je predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal.

KOPRIVNICA – Raspisan je javni natječaj za izgradnju novog dječjeg vrtića u koprivničkom prigradskom naselju Starigrad, vrijedan sedam milijuna kuna. Kako stoji u natječaju, planirani početak radova je do početka ožujka, a završetak do kolovoza, odnosno predviđeni rok za izvođenje radova je 150 kalendarskih dana. Razlog tako kratkom roku gradnje jest to što će se vrtić graditi montažnim modularnim jedinicama, odnosno kontejnerskim blokovima. Vrtić je planiran za smještaj 66 djece, a time će se Koprivnica približiti Barcelonskim ciljevima o uključenosti u vrtić, odnosno dolazi do 69% uključenosti djece u vrtić na ruralnom području. Izgradnja vrtića najvećim je dijelom sufinancirana sredstvima EU, a uskoro će krenuti i nabava opreme za što je predviđeno 780 tisuća kuna.

ZAGREB – Prostori zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu su prošireni i preuređeni. Tako je velika dvorana dobila ulašten parket, uređena je stolarija i prozori te stubište. U pripremi je i bogat glazbeni, kazališni i filmski program koji će se odvijati u Zavodu. Na sve to Hrvatski glazbeni zavod u proteklih je godinu dana potrošio je milijun i 400 tisuća kuna.

SVETI IVAN ZELINA – Novouređena kurija Omilje nova je turistička destinacija Svetoga Ivana Zeline. Sagrađena 1822., do prije desetak godina bila je zapuštena i obrasla šikarom. Danas su u njoj uređene tri dvorane, s oko 150 mjesta, sobe, izložbeni prostor…U vrijeme kada je sagrađena, kurija je bila rezidencijalni objekta, potom je prenamijenjena u školu, a od 2009. je vlasništvo obitelji Pisačić. Inače, kako je rekao ravnatelj zelinskoga Muzeja Mladen Houška, u ovoj kuriji rođeni su slikarica Anka Krizmanić i jedan od najpoznatijih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća Vjenceslav Richter.

BJELOVAR – Krenula je energetska obnova Doma kulture u Bjelovaru. Vrijednost projekta je 11,7 milijuna kuna: iz Europskog fonda za regionalni razvoj odobreno je 2,150 milijuna kuna, ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo je bespovratnih 2,7 milijuna kuna, a milijun kuna za opremu Grad Bjelovar dobio je na natječaju ministarstva kulture. Kako kaže gradonačelnik Dario Hrebak za kompletnu obnovu bit će potrebno 14 milijuna kuna. Radovi na obnovi trebali bi biti gotovi najkasnije do veljače 2021.

KLANJEC – Promociju prve hrvatske društvene igre “Čiri – biri bajka“ organizirala je Gradska knjižnica “Antun Mihanović” iz Klanjca u utorak, 28. siječnja 2020. godine. “Čiri – biri bajka” je prva hrvatska društvena igra pripovijedanja bajki na ploči za djecu i odrasle. Igra je kooperativna, a cilj je zajednički ispričati vlastitu bajku. Igra je testirana u školama, a mehanika joj je bazirana na pripovijedanju koje djecu potiče na verbalno izražavanje, razvoj kreativnosti i mašte i iznošenje osjećaja ili problema koji ih muče. Jedan od ciljeva je potaknuti i odrasle da kroz igru osluškuju potrebe djece i aktivno sudjeluju u njihovom razvoju i odrastanju.

NOVI MAROF – Nastavlja se ulaganje u sportsko igralište u središtu Novog Marofa. Prije tri godine zamijenjena je ograda, a sad se uređuje i drenaža kako bi igralište moglo funkcionirati. Također, uređuje se i pomoćno igralište, prilazi i postavljaju se zaštitne ograde. Projekt uređenja vrijedan je gotovo 200 tisuća kuna, a radovi bi trebali biti završeni u roku od tri mjeseca.

loading