Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.02.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Predsjednik Hrvatske obrtničke komore  Dragutin Ranogajec,  na sjednici Skupštine HOK-a u ponedjeljak, 27. veljače 2017. godine, najavio je kandidaturu za župana Krapinsko-zagorske županije na predstojećim lokalnim izborima, na kojima će sudjelovati kao nestranački kandidat na listi Hrvatske demokratske zajednice i koalicijskih partnera. „HOK će nastaviti s radom u cilju unapređenja obrtništva i cjelokupnog gospodarstva u našoj zemlji i u skladu sa statutom. Kandidatura je nastavak mog dugogodišnjeg zalaganja za interese obrtnika, promociju njihova rada i stvaranje povoljnijih uvjeta, prije svega zakonskih okvira koji će doprinijeti daljnjem razvoju obrtništva na teritoriju Republike Hrvatske“, istaknuo je Ranogajec. Odbor za statut i razvoj jedinstvenog komorskog sustava Hrvatske obrtničke komore ocijenio je kako se kod političkog angažmana aktualnog predsjednika Komore ne radi o funkciji koja je u sukobu s pozicijom predsjednika HOK-a. Kad Dragutin Ranogajec osvoji mandat za župana, pristupit će se proceduri donošenja odluka o provođenju prijevremenih izbora za predsjednika Hrvatske obrtničke komore.ĐURMANEC – Nakon sedam godina od početka gradnje, Općina Đurmanec do kraja 2017. godine trebala bi konačno dobiti Školsku sportsku dvoranu. Rekao je tako danas, prilikom obilaska dvorane, a u povodu nastavka radova, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Naime, županija se kreditno zadužila za 15,3 milijuna kuna, od čega je 7,3 milijuna osigurano upravo za završetak radova na dvorani u Đurmancu, navodi župan Kolar. – Troškovnik je spreman te ćemo do kraja ovog tjedna ili početkom slijedećeg raspisati javnu nabavu kako bi radovi krenuli kroz otprilike dva mjeseca, a dvorana bila gotova te predana na korištenje učenicima i mještanima Đurmanca do kraja 2017. godine – ističe župan Kolar. Također, prijavljen je i projekt energetske obnove Osnovne škole Đurmanec, koji podrazumijeva zamjenu krovišta, fasade i stolarije te unutarnje rasvjete, a u drugoj fazi i ugradnju nove kotlovnice za grijanje na siječku, tako da je to uz 7,3 milijuna za dvoranu, dodatna investicija od 6,6 milijuna kuna, ističe župan Željko Kolar.KRAPINA – Izbor za dodjelu županijskih priznanja “Volonter/ka godine” i „Volonterska akcija godine“ najavljen je na konferencija za medije u utorak 28. veljače 2017. godine u Krapini. Izbor su najavili župan Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek, predstavnice Volonterskog centra Volontirajmo te Sandra Benčić koja je prošle godine proglašena najboljom volonterkom Krapinsko-zagorske županije.

ZAGREB – Od srijede, 1. ožujka 2017. godine u gradovima Velika Gorica, Zaprešić, te općinama Bistra, Klinča Sela, Luka i Stupnik uvodi se, kao i u Zagrebu, karta za četiri kune za polusatnu vožnju na linijama ZET- a u javnom gradskom prijevozu. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je prilikom potpisivanja sporazuma, kako većina građana u spomenutim gradovima i općinama radi u Zagrebu i zaslužili su imati iste uvjete kao Zagrepčani. Istaknuo je, da je ovakav pristup korak unaprijed prema jedinstvenoj tarifnoj uniji za integrirani promet za područja grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Dio sredstava od 43 milijuna kuna za ovaj projekt bit će nadoknađen povećanom prodajom karata, dok će se drugi dio namiriti iz povećanja efikasnosti ZET-a. Uz to, s prvim danom ožujka uvode se i niže cijene za prigradski prijevoz. Predsjednica uprave ZG Holdinga, Ana Stojić Deban istaknula je, kako je riječ o 33 postotnom sniženju cijena. Oni koji su kupili godišnje karte dobit će povrat sredstava. Cilj ovih aktivnosti je između ostaloga smanjiti broj automobila na cestama, što će doprinijeti očuvanju okoliša.

ZAGREB – Učeničke uniforme za zagrebačke osnovne škole šivat će zaposlenici i članovi Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Najavio je to danas na njihovom tradicionalnom fašniku zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rekavši im kako još danas mogu noriti, no od sutra ih čeka ozbiljan posao. Prema najavama od 108 zagrebačkih škola uniforme će se uvesti u njih 30, a u 22 škole samo u niže razrede. Uz uniforme u URIHO-u će se izraditi i papuče. Za uniforme Grad Zagreb je osigurao u proračunu oko 10 milijuna kuna. Prve uniforme u školama očekuju se nakon Uskrsa, točnije 18. travnja.

KOPRIVNICA – Tradicionalno maškaranje u Gradu Koprivnici završeno je danas posjetom malih maškara Gradskoj upravi. Zebre, igrače karte i razni drugi likovi prigodnim su programom obilježili kraj ludiranja u Koprivnici. Završni dan koprivničkog fašnika uvijek je posvećen najmanjim maškarama što njih posebno veseli, kaže ravnateljica koprivničkog vrtića Tratinčica Ida Šipek, dok zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić ističe, kako ovo tradicionalno druženje puno znači i Gradskoj upravi, ali i malenima koji maskirani dolaze u posjet čelnicima Koprivnice. Gradonačelnik Jakšić sa suradnicima je počastio malene maškare krafnama uz dogovor da se vide i naredne godine.

ZAGREB – Od srijede, 1. ožujka 2017. godine u gradovima Velika Gorica, Zaprešić, te općinama Bistra, Klinča Sela, Luka i Stupnik uvodi se, kao i u Zagrebu, karta za četiri kune za polusatnu vožnju na linijama gdje ZET obavlja javni gradski prijevoz. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je prilikom potpisivanja sporazuma kako većina građana koji žive u gore spomenutim gradovima i općinama radi u Zagrebu i zaslužili su imati iste uvjete kao Zagrepčani. Istaknuo je da je ovakav pristup korak unaprijed prema jedinstvenoj tarifnoj uniji za integrirani promet za zagrebačko područje koje uključuje Krapinsko-zagorsku i Zagrebačku županiju. Dio sredstava od 43 milijuna kuna za ovaj projekt bit će nadoknađen povećanom prodajom karata, dok će se drugi dio namiriti iz povećanja efikasnosti ZET-a. Cilj ovoga projekta je ujedno i smanjenjem broja automobila na cestama što će doprinijeti  očuvanju okoliša.

VARAŽDIN – Županijska je skupština Varaždinske županije jednoglasno prihvatila Prijedlog odluke o utvrđivanju mreže programa čak 11 Centara izvrsnosti Varaždinske županije koje mnoge Županije tek sad pokušavaju oformiti.  U mrežu će ući centri izvrsnosti za matematiku, informatiku, biologiju, fiziku, hrvatski jezik, nove tehnologije, kemiju, poduzetništvo, komunikaciju, rukomet i interkulturalnost. Centri u Varaždinskoj županiji djeluju od 2007. godine, a zahvaljujući sjajnim rezultatima i dobroj organiziranosti Varaždinska županija postala je i  točka izvrsnosti u sklopu Europske mreže potpore darovitima. Umrežavanje centara izvrsnosti omogućit će javljanje na natječaje i financiranje iz drugih izvora, a ne samo iz županijskog proračuna, kaže zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić te dodaje kako se godišnje iz županijskog proračuna Varaždinske županije za Centre izvrsnosti izdvaja 2,3 milijuna kuna.

ČAKOVEC – U tijeku je sklapanje ugovora o priključenju na sustav odvodnje i korištenju usluga odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za mještane međimurskih naselja Slakovec, Gornji Hrašćan, Macinec, Črečan, Trnovec i Parag. Korisnici priključka nisu ga dužni platiti s obzirom da se radi o priključcima u sklopu projekta Aglomeracije Čakovec, a prijaviti se mogu na šalteru Međimurskih voda. Za sklapanje ugovora o priključenju potrebna je osobna iskaznica i OIB te kopija građevinske dozvole ili izvatka iz gruntovnice za nekretninu koja se priključuje na sustav javne odvodnje. Sustav odvodnje u Općini Nedelišće za naselja Pušćine i Gornji Kuršanec je u fazi završetka, a sklapanje ugovora o priključenju za navedena naselja planira se početkom travnja.

ZAGREB – Životinje su majstori u maskiranju, a čovjek se u životinje maskira od prapovijesti. Iz zagrebačkog ZOO-a podsjećaju da neke vrste životinja krasi upozoravajuća, neke zaštitna obojenost, a neke karakterizira spolni diformizam. Kako bi se najmlađe potaknuli da upoznaju ljepote životinja Zoološki vrt grada Zagreba svoj maskiranoj djeci danas, na Fašnik  omogućuje besplatan ulazak u Vrt. Također, besplatan posjet i razgled sadržaja svim maskiranim posjetiteljima danas, na pokladni utorak poklanja Backo Mini Express, najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici. Svi posjetitelji moći će i sami voziti vlakove i njima upravljati na posebnoj maketi.

ZAGREB – Za financiranje programa i projekata zdravstvenog, socijalnog, humanitarnog značenja na području Zagrebačke županije u ovoj godini županija je osigurala 2 milijuna i 50 tisuća kuna. Prijave se podnose do 10. ožujka. Prijaviti se mogu udruge i druge neprofitne organizacije te ustanove čija je djelatnost briga za djecu s posebnim potrebama, a čiji je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Programi i projekti od posebnog interesa za Zagrebačku županiju odnose se na zdravstvene, socijalne i humanitarne, programe, programe i projekte zaštite od nasilja u obitelji te one umirovljeničkih udruga. Financijska potpora za jedan program/projekt prijavitelja može biti odobrena u iznosu od najmanje 5.000 kuna do najviše 200.000 kuna.

KOPRIVNICA – Još samo danas udruge, institucije i tvrtke iz Koprivnice, koje su u protekloj godini organizirale volontiranje, mogu dostaviti prijedlog za izbor najvolontera Volonterskom centru Koprivnica. kandidati koji su se u 2016. iskazali svojim volonterskim angažmanom mogu biti prijavljeni u četiri kategorije: Zlatni volek za mlađe od 29 godina, Zlatni vol za starije od 29 godina, Zlatno krdo za manifestaciju koju su provodili volonteri te Zlatna Volonterska knjižica za najveći broj skupljenih sati u volonterskoj knjižici. Dodjela nagrada i priznanja održat će se ove subote, 4. ožujka u koprivničkom Domu mladih.

loading