Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.02.2019.

Posted in Vijesti

VARAŽDIN – HNS na izborima za Europski parlament očekuje jedan mandat, izjavio je nositelj liste te stranke međimurski župan Matija Posavec u četvrtak 28. veljače 2019. godine u Varaždinu ističući kako je jedini “čisti način da se vidi vlastita vrijednost i vrijednost stranke taj da se na izbore izađe samostalno.”  Posavec je  u Varaždinu bio na skupštini Županijske organizacije HNS-a.

ČAKOVEC – U nazočnosti ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, tematska sjednica Skupštine Međimurske županije, s Prijedlogom zaključka za stvaranje pozitivnog i poticajnog okruženja za rad i poslovanje u Međimurju, održana je, u Čakovcu, u četvrtak, 28. veljače 2019. godine. – Prema podacima europskog statističkog ureda i HGK, Međimurska županija jedna je od 4 hrvatske županije koje su prema eurostatu iznad 50% prosjeka razvijenosti EU. Uz to s rastom od 2,8% u najvećem rastu BDP-a po glavi stanovnika Međimurska županija zajedno s Istarskom dijeli prvo mjesto. Raste iz godine u godinu broj zaposlenih, dobit poduzeća, raste izvoz i cjelokupne gospodarske brojke su jako dobre – istaknuo je župan Matija Posavec napomenuvši kako dakako uloga lokalne samouprave nije velika osim što se implementacija europskih projekta odražava na cjelokupno gospodarstvo. S tim u vezi donijeti su zaključci da se Vladi upute prijedlozi s ciljem provedbe dodatne fiskalne prilagodbe i decentralizacije, ukidanja investicijskih barijera, rasterećenja gospodarstva i poduzetništva, kroz smanjenje PDV-a, osmišljavanja programa pogodovanja majkama s djecom, raspoređivanja proračunskih prihoda po modelu glavarina, provođenja kvalitetnijih investicija s većom dodanom vrijednošću te da se promijeni klima u smislu većeg poštivanja rada.

 

ZAGREB – Izmjene Odluke o socijalnoj skrbi kojima se utvrđuje da pravo na socijalnu skrb imaju i članovi obitelji azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom, te da se građanima kojima su računi blokirani ovrhama, a korisnici su prehrane u pučkoj kuhinji, sredstva na računima ne računaju u prihod jednoglasno su prihvaćene na ovotjednoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.  Odlukom se kao nova kategorija korisnika utvrđuju i članovi njihovih obitelji. Također  se građanima Zagreba čiji su računi blokirani ovrhama na novčanim sredstvima, pomaže tako da im se u prihod ne uračunavaju novčana sredstva na računima koji su blokirani ovršnom ispravom. Za provođenje prijedloga odluke osigurana su financijska sredstva u ovogodišnjem gradskom proračunu.

VARAŽDINSKE TOPLICE – Više od 13 milijuna kuna bit će uloženo u energetsku obnovu zgrada osnovnih škola u Varaždinskim Toplicama, Martijancu i Donjoj Voći, a tim povodom ovog četvrtka, 28. veljače 2019. godine je u Varaždinskim Toplicama održana i uvodna konferencija. Okupljenima se na konferenciji obratio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić i predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Branislav Hartman. – Ne postoji više niti jedan objekt u našem obrazovnom sustavu koji neće proći kompletnu energetsku obnovu ako se zadovolje svi kriteriji – istaknuo je župan Čačić dodajući da će obnova ovih škola biti završena do ljeta. Projekti, koji će u zgradama osnovnih škola doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od najmanje 50 %, se sufinanciraju se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Inače, u Varaždinskoj županiji od prošle godine traje veliki ciklus ulaganja u školske objekte vrijedan gotovo 70 milijuna kuna. Ukupno 22 školske zgrade će biti energetske obnovljene.

ZAGREB – Petnaest godina rada Hrvatske mreže intervencijskog liječenja akutnog infarkta miokarda (srčanog udara) bit će obilježena u četvrtak, 28. veljače 2019. godine u Zakladi „Hrvatska kuća srca“ u Zagrebu od 18,00 sati. Rezultati pokazuju da je ova mreža spasila i produžila život tisućama bolesnika s akutnim infarktom miokarda u Republici Hrvatskoj i kao takva je prepoznata u međunarodnoj i hrvatskoj stručnoj zajednici. Naime, prije uvođenja mreže u nekim je hrvatskim bolnicama smrtnost u akutnome infarktu dostizala oko 20 %, da bi se nakon uvođenja Mreže primarnih perkutanih intervencija ta smrtnost smanjila na 4 do 7 %, izjednačivši se s rezultatima liječenja u najrazvijenijim europskim zemljama.

ZAGREB – Jednoglasnom odlukom članovi Skupštine Zagrebačke županije na ovotjednoj su  sjednici ponovno potvrdili inicijativu iz rujna 2018.  kojom traže izmjenu Mreže hitne medicine za Zagrebačku županiju. Ponovno se traži 60 T1 timova, 5 T2 timova, 5 timova za Prijavno-dojavnu jedinicu, ustroj Ispostave Sveta Nedelja s 5 T1 timova, financiranje u potpunosti T1 timova za područje ispostava Ivanić-Grad i Sveti Ivan Zelina, uvođenje dodatnih doktora medicine (ukupno 25) uz T1 timove koji će osigurati funkcionalno povezivanje djelatnosti hitne medicine i sanitetskog prijevoza kao i otvorena vrata hitne medicine 24 sata te financiranje u potpunosti od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

ČAKOVEC – O jačem povezivanju potencijala s obje strane granice, napose gospodarstva, kulture, turizma, ali i drugih područja danas je bilo riječi na radnom sastanku zamjenice župana Međimurske županije Sandre Herman i župana Općine Lendava Janeza Magyara i njihovih suradnika. Sastanak je održan u sjedištu županije u Čakovcu pri čemu je snažnu potporu kandidaturi Lendave za Europsku prijestolnicu kulture, u ime županije dala zamjenica župana Sandra Herman. Ocijenivši sastanak više nego uspješnim župan Općine Lendava Janez Magyar o kandidaturi je rekao kako je ona bazirana i na izrazito dobrom suživotu Hrvata, Mađara i Austrijanaca s domicilnim lokalnim stanovništvom. Naime, Lendava se kandidirala za europsku prijestolnicu kulture 2025. godine.

KOPRIVNICA – Prezentacija Javnog poziva za iskaz interesa za sufinanciranje projekata u 2019. kroz program održivog razvoja lokalne zajednice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Javnog poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarada u 2019. Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja održana je u Koprivnici. Alokacija za Koprivničko-križevačku županiju u programu održivog razvoja lokalne zajednice, namijenjenog sufinanciranju infrastrukturnih radova na objektima komunalne, socijalne, gospodarske, javne i okolišne infrastrukture te zaštite okoliša, iznosi 4,8 milijuna kuna. Za razvoj komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda projekte mogu podnijeti općine i gradovi od prve do četvrte skupine razvijenosti, odnosno svi osim Grada Koprivnice, a najviši iznos koji se sufinancira je 450 tisuća kuna.

ČAKOVEC – Četvrtu poljoprivrednu konferenciju „Upravljanje znanjem u poljoprivredi“ pod temom Nova rješenja – pametna poljoprivreda organizirala je Javna ustanova za razvoje Međimurske županije REDEA. Konferencija je održana u četvrtak, 28. veljače 2019. godine u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje. Sudionike konferencije je  pozdravio župan Međimurske županije Matija Posavec, nakon čega su  uslijedila predavanja stručnih predavača na temu Nova rješenja – pametna poljoprivreda te predstavljanje primjera dobrih praksi.

KRAPINA – Povodom početka radova na rekonstrukciji i sanaciji nadvožnjaka na Staroj Zagorskoj magistrali kod Separacije u Ulici Matije Gupca u Krapini u petak 01.ožujka 2019. godine bit će održana konferencija za novinare. Nadvožnjak je u jako lošem stanju, a sanacija će biti završena do kraja ove godine, saznaje se iz Hrvatskih cesta. Vrijednost radova iznosi 5 milijuna 160 tisuća kuna bez PDV-a.

ČAKOVEC –  U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije u četvrtak, 28. veljače 2019. godine  održano je u Čakovcu proglašenje najboljih sportaša Međimurja u 2018. godini te su dodijeljena najviša županijska sportska priznanja Franjo Punčec. Uz predsjednika Zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije Matu Kljajića, svečanosti su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnik grada Čakovca Stjepan Kovač i mnogi drugi uzvanici. Najsportašicom je proglašena tenisačica Antonia Ružić, dok je najsportaš u 2018. godini gimnastičar Filp Ude. Seniorska momčad Odbojkaškog kluba Međimurje Centrometal proglašena je najboljom momčadi, a ženska seniorska ekipa ŽRK Žrinski najboljom ekipom. Priznanje „Franjo Punčec“ za životno djelo dodijeljeno je  Ivanu Špicaru, članu stolnoteniskog kluba Kos – Kotoriba koji se stolnim tenisom bavi se više od 50 godina. Godišnja priznanja Franjo Punčec primili su Krešimir Barić, Darinka Pavleković, Milan Stojko, Damir Fotak i Marija Prekupec.

loading