Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Međunarodni projekt Sportska edukacija za novi život koji je osmišljen s ciljem brže i lakše integracije izbjeglica u hrvatsko društvo ovog je petka, 28. Veljače 2020. godine predstavljen u Zagrebu. Ovaj projekt od 1. siječnja 2020. godine do 28. veljače 2022. godine provodi  Taekwondo klub Jastreb iz Zagreba u suradnji s drugim sportskim institucijama i klubovima te omogućuje izbjeglicama lakšu i bržu integraciju kroz bavljenje sportom – taekwondom i nogometom. Projekt ukupne vrijednosti 335 175 eura u 80% iznosu financira Europska komisija sa 268 140 eura. Kako je rekla voditeljica projekta i tajnica Kluba Tamara Pradegan ovo je način da im se pomogne u svakodnevici, te je osmišljen je za cijelu obitelj Predstavljanju projekta prisustvovala je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je istaknula da su ovakvi programi  i inicijative građanskih udruga više nego nužno potrebni u procesu društvene, socijalne i životne uključenosti izbjeglica na području Hrvatske.

JARMINA – U sklopu posjeta župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara Općini Jarmina, u petak 28. veljače 2020. godine dogovoreno je da će se ovogodišnji Dani Općine Jarmina sredinom travnja održati pod nazivom Zagorje u Jarmini. Među raznim najavljenim događanjima izdvajamo prigodni koncert zagorskih glazbenika, koji će uz potporu Krapinsko-zagorske županije te u organizaciji Radija Kaj, u “najistočnijoj zagorskoj općini” biti održan 19. travnja te nastavak akcije Dajmo djeci korijene i krila, u sklopu koje će djeca iz tamošnje osnovne škole biti darivana tradicionalnim dječjim drvenim igračkama s područja Marije Bistrice. Domaćini županu Željku Kolaru, uz kojeg je u posjetu bio i direktor Radija Kaj Drago Gradečak, bili su načelnik Općine Jarmina Andrija Draganić i predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Culi. Župan Kolar je nakon sastanka položio vijenac i zapalio svijeće kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima te obišao Zagorsku hižu u Jarmini, gradilište dječjeg vrtića i budući Dom hrvatskih branitelja.

ZAGREB – Koordinacijski sastanak predstavnika Gradske uprave, vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora te Zagrebačkog holdinga i njegovih podružnica održao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kako je istaknuo gradonačelnik, nakon izrade studije Instituta za promet i Prometnog fakulteta, uvest će se pravedniji i jeftiniji sustav naplate parkiranja. U prvoj zoni povlaštena parkirna karta, umjesto dosadašnjih 100, iznosit će 80 kuna, te će povlasticu imati samo sugrađani koji imaju prebivalište u toj zoni, a ne boravište, kao do sada.

BJELOVAR – Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji sa županijskim Stožerom civilne zaštite poduzima sve potrebne mjere vezane uz prevenciju, ali i moguće djelovanje u slučaju pojave koronavirusa na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U Općoj bolnici Bjelovar pripremljen je prostor za izolaciju te se primjenjuju sva uputstva koja stižu, a u sklopu poduzetnih mjera, u bolnici je u pripremi i prostor za prihvat pacijenata ukoliko dođe do zaraze koronavirusom u kojem pacijent može biti privremeno smješten uoči premještaja u zagrebačke klinike.

KOPRIVNICA – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se obilježava 1. ožujka, ovog petka, 28. veljače 2020. godine u sjedištu Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici održana je svečana, peta sjednica Stožera civilne zaštite. Uvodno se ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Valda osvrnula na situaciju s koronavirusom te naglasila kako je trenutno, temeljem preporuka resornog ministarstva, 19 osoba pod zdravstvenim nadzorom, a radi se mahom o profesionalnim vozačima koji su boravili u Italiji, Kini te Južnoj Koreji. Naglašeno je kako za sada u Koprivničko-križevačkoj županiji nema sumnji niti pozitivnih na koronavirus. Čestitajući službama civilne zaštite njihov dan, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren ističe kako je ova služba Županiji iznimno važna i svake se godine u njen razvoj i funkcioniranje ulažu značajna sredstva. Na današnjem prijemu naglašeno je kako sve službe koje su dijelovi civilne zaštite svom poslu pristupaju odgovorno i kvalitetno, te stoga sustav funkcionira na pravi način i dokazao je svoju svrhu.

KRAPINA – Javni poziv za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u postupku donošenja Pravilnika o korištenju usluga Poslovno-tehnološkog inkubatora objavila je Krapinsko-zagorska županija. Kao jedan od važnijih alata za razvoj poduzetništva je Poslovno tehnološki inkubator, kao nova, inovativna potporna poduzetnička infrastruktura. Uz uspostavu inkubacijskih prostora za poduzetnike početnike u proizvodnom i uslužnom sektoru, višenamjenske dvorane, co working prostor, zajednički prostor, Poduzetnički inkubator podrazumijeva i razvoj edukacijsko-tehnološkog prostora sa Centrom za robotiku i novim tehnologijama te Inovativnog laboratorija. Prijedlozi i sugestije o korištenju usluga Poduzetničkog inkubatora mogu se podnijeti do 15. ožujka 2020. godine.

IVANEC – Grad Ivanec subvencionira organiziranje i provođenje osnovne i dopunske izobrazbe za održivu uporabu pesticida za sve građane s administrativnog područja Grada. Osnovnu izobrazbu, koja na tržištu stoji oko 450 kuna, Grad subvencionira sa 100 kuna po polazniku, dok dopunsku izobrazbu, čije su cijene od 170 do 200 kuna, sufinancira 50 kuna po polazniku. Edukaciju provode ovlaštene pravne osobe, a kako je interes građana velik, ovaj oblik potpora uvršten je u integralni gradski Program potpora poduzetnicima. – Grad nastoji građanima olakšati plaćanje edukacije koja je obavezna za sve one koji koriste pesticide, jer bez dobivene iskaznice o osposobljavanju više neće moći u poljoprivrednim ljekarnama i trgovinama kupiti zaštitna sredstva – ističe gradonačelnik Milorad Batinić. Sve dodatne informacije nalaze se na web stranici grada Ivanca.

VARAŽDIN – Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske obilježen je ovog petka, 28. veljače 2020. godine u Varaždinu. Tim povodom održana je svečana sjednica stožera civilne zaštite Varaždinske županije i Grada Varaždina, a na sjednici su uručene zahvalnice za doprinos pri razvoju sustava civilne zaštite. Nakon sjednice, na Kapucinskom trgu, prezentirano je djelovanje opreme i tehnike te održana pokazna vježba žurnih službi i operativnih snaga civilne zaštite.

ZAGREB – Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske, koji se obilježavanja 01. ožujka, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak primila je ovog petka, 28. veljače 2020. godine predstavnike operativnih snaga sustava Civilne zaštite Zagrebačke županije. Tom prilikom potpisani su ugovore o sufinanciranju rada i programa vatrogasaca, interventnih timova Društva Crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja kao i obuke potražnih pasa ukupne vrijednosti 4.195.000,00 kuna. – Obilježavanje ovog dana je velik prila da se zahvalimo svim profesionalcima i volonterima koji nesebično u slučaju nekog problema na području Zagrebačke županije stavljaju se na raspolaganje i nebrojeno puta izlažu svoje živote neugodnim i opasnim situacijama – rekla je Nadica Žužak, zamjenica župana.

ZAGREB – Podružnica Čistoća započela je, uz jedinstveni račun za režije, slati Izjave o načinu korištenja javne usluge i popratne obavijesti, s ciljem pokretanja sustava evidencije i omogućavanja odabira zapremnine spremnika za miješani komunalni otpad u obiteljskim kućama. U Izjavama se definira volumen i količina spremnika za miješani komunalni otpad, a treba ih dostaviti u dva primjerka, osobno ili poštom na adresu Podružnice. Aktivirana je i stranica mojotpad.cistoca.hr kojoj se pristupa upisom broja obveznika i broja objekta s računa. Tu se u elektroničkom obliku nalazi Izjava koju je moguće ispisati i ispuniti, kao i matični podaci o korisniku i objektu, evidencija pražnjenja, evidencija iskorištenih zahtjeva za glomazni otpad, evidencija korištenja reciklažnih dvorišta te uloženih prigovora i odgovora.

ČAKOVEC – Škola animiranog filma Čakovec obilježila je u petak, 28. veljače 2020. godine 45 godina postojanja, projekcijom najuspješnijih filmova ŠAF-a u Centru za kulturu Čakovec i otkrivanjem skulpture „Leteći dječak“ u prolazu između Centra za kulturu i Robne kuće.

ZAPREŠIĆ – Priznanja najboljima u sportu za prošlu godinu dodijelili su Grad Zaprešić i Zajednica športskih udruga grada Zaprešića. Titulu najboljeg sportskog kolektiva dobio je Odbojkaški klub Nebo, a za najboljeg trenera izabran je Darko Oršić iz Kuglačkog kluba Zaprešić. Kuglači su se okitili i nagradom za najbolju mušku ekipu, dok su u ženskoj konkurenciji to priznanje osvojile košarkašice KK Jabuke. Priznanje za najboljeg sportskog djelatnika ove je godine pripalo Danieli Horvat iz ženskog rukometnog kluba. Priznanja, za najboljeg sportaša i najbolju sportašicu, ove su godine osvojili Luka Skender iz Taekwondo kluba Zaprešić i Ana Jakopović iz Golf kluba Ban Jelačić.

 

loading