Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.03.2018.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Na službene rezultate Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji potvrđuju da je u posljednje četiri godine, na području Krapinsko-zagorske županije u postotku najveći broj novozaposlenih u Republici Hrvatskoj, osvrnuo se na konferenciji za novinare danas, 28. ožujka 2018. godine, u Krapini, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Sa 32.839 prijavljenih na Zavodu za mirovinsko osiguranje 01.01.2014. godine, 31.12. 2017. godine došli smo na 36.744 zaposlena, odnosno to je ukupno 3905 novozaposlenih u četiri godine na području Krapinsko-zagorske županije, ističe župan Kolar. – To je sjajan rezultat, dodaje župan, a na tome prvenstveno možemo zahvaliti novim investicijama, koje se realiziraju u kontinuitetu, tako da se i u 2018. godini očekuje rast zaposlenosti.

ZAGREB – Izložba Rromengo drom ili romski put, posvećena tisući godina migracija Roma otvorena je u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložba je postavljena ususret Svjetskom danu Roma u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara te Arheološkog muzeja, a zorno prikazuje seobu Roma te sve prepreke na koje su naišli na svom tisućljetnom putu od Indije do Europe. Dio izložbe fokusiran je na moderno razdoblje u kojem se prati stradanje Roma u II. svjetskom ratu, a izložba prati i rad Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara i njihovu bogatu djelatnost – rekla je Sunčica Nagradić Habus, koautorica izložbe. Izložba Rromengo drom se u Arheološkom muzeju može razgledati do 08. travnja 2018. godine.

VARAŽDIN – Smotra glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Varaždinske županije održava se danas u Varaždinu. Riječ je o jubilarnoj 20. smotri na kojoj sudjeluje oko 500 sudionika, a o čijoj vrijednosti, kroz godine, najbolje govori podatak da je u 19 godina nastupilo više od 14 tisuća glazbenika. Jubilarnu smotru je, u Koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, izrazivši veliko zadovoljstvo radom djece i mentora u glazbenom i kulturnom životu Varaždinske županije. Smotra se dijeli na revijalni i natjecateljski dio. Sudionici Smotre su zborovi, instrumentalni ansambli i tamburaški orkestri osnovnih i srednjih škola te kulturno-umjetničkih društava djece i mladeži. Natjecateljski dio smotre sastavni je dio kalendara školskih državnih natjecanja 61. glazbenih svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu 2018. godine.

 

ZAGREB – Darivanje korisnika domova za starije osobe, čiji je osnivač Grad Zagreb, tradicionalno povodom blagdana Uskrsa organizira Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Prigodno darivanje korisnika, od ponedjeljka, 26. ožujka 2018. godine  održava se u ukupno 11 domova,  a podjeli  prisustvuju predstavnici Gradske uprave. Ovom skromnom, ali simboličnom gestom želi se pokazati koliko su stariji sugrađani važni te kako se treba potruditi pružiti im skrb i njegu kakvu zaslužuju.

ZAGREB – Rad udruga i drugih neprofitnih organizacija koje se bave zaštitom okoliša i prirode sa 250.000 kuna ove će godine podržati Zagrebačka županija. Natječaj za prijavu programa i projekata otvoren je do 19. travnja ove godine. Mogu se javiti udruge i druge neprofitne organizacije koje aktivno djeluju na njenom području i programski su usmjerene na zaštitu okoliša i prirode. Najmanji iznos financijske potpore po pojedinom projektu je 5.000 kuna, a najveći 40.000 kuna. Prednost kod dobivanja financijske potpore imat će udruge i druge neprofitne organizacije koje će prijaviti programe i projekte usklađene s Programom zaštite okoliša Zagrebačke županije te provoditi edukacije na temu zaštite okoliša i održivog razvoja kao i promovirati životne stilove koji nastoje smanjiti količinu otpada. Jedan prijavitelj može prijaviti i ugovoriti samo jedan projekt u okviru ovog natječaja i to na razdoblje provedbe do 31. prosinca 2018.

NOVI MAROF – Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, promovirajući prehrambene proizvode hrvatskog sela, pod sloganom „Naše domaće- sada i ubuduće“, danas, 28. ožujka 2018. godine je u  Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu organiziralo radionicu o novim mjerama financiranja ruralnog razvoja, te predstavljanje proizvoda s oznakama kvalitete Hrvatske poljoprivredne agencije. Ovim su događanjima uz ministra poljoprivrede Republike Hrvatske Tomislava Tolušića prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, saborski zastupnici, te gradonačelnici i načelnici pojedinih gradova i općina s područja Varaždinske županije.

KOSTEL – Druženje starih streljača večeras, 28. ožujka 2018. godine, uvod je u tradicionalnu uskrsnu manifestaciju „Kostelska uskrsna pištola”, koja se svečano otvara na zidinama Kostelgrada u 14,00 sati na Veliku subotu. Tradicija pucanja iz pištola, običaj koji je na listi nematerijalne kulturne baštine RH, održao se do danas. Po otvorenju manifestacije, Udruga kostelskih žena priprema izložbu “Uskršnji stol”, u prostorijama Područne škole Kostel. U večernjim satima, u crkvi sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača, a uskrsne svečanosti trajat će i u Stipernici tijekom cijelog poslijepodneva. Na Uskrs se održava tradicionalna “jutarnjica” u šest sati, u Kostelu, Vinagori, Pregradi, te u Plemenšćini. U 16,00 sati u Kostelu će se slaviti sveta misa večernica uz središnji događaj pucanja iz pištola kuburaša iz okolnih mjesta i gostiju iz cijele Hrvatske – Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Svete Nedjelje, Turopolja i Počasno – zaštitne bojne RH. Na Uskrsni ponedjeljak, manifestacija se nakratko seli iz Kostela na Vinagoru, na četvrto Zavjetno hodočašće kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj, gdje se i ove godine priprema cjelodnevno druženje na jednom od najljepših zagorskih vidikovaca.

ČAKOVEC – Na Odjel  pedijatrije Županijske bolnice Čakovec svoju će donaciju danas prijepodne predati predstavnice Udruge žena „Priločko srce“. Radi se o digitalnoj vagi, koja će u hitnoj ambulanti Odjela zamijeniti dosadašnju mehaničku. Korištenjem digitalne vage podići će se kvaliteta zbrinjavanja najmanjih bolesnika jer će vaganje biti brže, točnije i ugodnije i za pacijente i za osoblje. Vrijednost donacije je 2900 kuna, a u ime Odjela primit će ju voditelj dr. Dejan Balažin.

KOPRIVNICA – Nakon sastanka u Općini Sokolovac, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Darko Sobota sa suradnicima prisustvovao je novom radnom sastanku u mađarskoj Općini Bohoyne, s ciljem nastavka dogovora oko prekogranične suradnje i razvoja prijateljskih odnosa. Dogovoreno je potpisivanje sporazuma o suradnji na Danu Općine Sokolovac, a bilo je riječi i o promociji vinskog turizma te aktualnim natječajima.

BRAČAK – Provedba projekta Newlight, problematika novootvorenih klizišta na području županije te problematika zimske službe u jedinicama lokalne samouprave bit će tema koordinacijskog sastanka župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara s gradonačelnicima i načelnicima. Koordinacija će se održati sutra, 29. ožujka 2018. godine u Energetskom centru Bračak.

loading