Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.03.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ugovor za izvođenje radova na projektu izgradnje obilaznice Čakovca, I. faza, potpisan jeu četvrtak, 28. ožujka 2019. godine u Zagrebu, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. U nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ugovor su potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i predstavnici odabrane zajednice ponuditelja, u ime tvrtke TEGRA d.o.o., predsjednik Uprave Ivan Kolarić, a u ime tvrtke COLAS HRVATSKA d.d., predsjednik Uprave Siniša Koščak. Vrijednost ugovora iznosi 35.380.000 kuna bez PDV-a, čime će se izgraditi prva faza obilaznice Grada Čakovca u duljini od 1,64 km sa rokom izgradnje od godinu i pol.

 

ZAGREB –  Svečanim rezanjem vrpce, u četvrtak, 28. ožujka otvorena je nova gimnastička dvorana u Sportskom centru Lučko. Riječ je o dvorani površine tisuću 200 četvornih metara koja je opremljena najsuvremenijim spravama i zadovoljava sve sigurnosne uvjete za zagrebačke gimnastičare i gimnastičarke, koji su svoju dvoranu čekali gotovo stoljeće i pol. „Marijo Možnik i Tin Srbić su najzaslužniji za ovaj centar. Sve što imam reći je hvala obojici jer da nije bilo njih i njihovih rezultata mi danas ovdje ne bi bili“, izjavio je gradonačelnik Bandić. Sprave i novu gimnastičku dvoranu među prvima je isprobao najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić koji je nakon vježbe istaknuo da je presretan novom dvoranom i uvjetima koje pruža mladim sportašima i sportašicama.  Vrijednost investicije je nešto više od 2 milijuna i 500 tisuća kuna, a novom dvoranom upravljat će Ustanova Upravljanje sportskim objektima.

ZAGREB – U sklopu projekta Aktivnosti na Savi, ovog ljeta moći će se vrijeme provoditi igrajući odbojku na pijesku, tenis i nogomet na plaži, kao i druge aktivnosti. Radi se o višenamjenskim paviljonima koji će biti smješteni duž Save, što obuhvaća i prostor oko Željezničkog mosta, Mosta slobode i Zaprudskog otoka. Raspisan je  natječaj, a  tvrtka koja bude izabrana morat će započeti sve radove u roku od 24 sata od potpisivanja ugovora s Gradom. Izvođači će imati kratak rok za obavljanje radova.

VARAŽDIN – Putem EU projekta „Užina za sve“ Varaždinska županija je osigurala besplatnu i redovitu školsku prehranu za 1.492 učenika iz 32 osnovne škole, koje su ujedno partneri na projektu te je tim povodom ovog četvrtka, 28. ožujka 2019. godine u Županijskoj palači u Varaždinu održana i uvodna konferencija. Za ovaj projekt je odobren iznos od milijun i 499 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i državnog proračuna. – Ove godine radimo jedan nužan pomak, naime i djecu koja primaju dječji doplatak imaju pravo na pokriće troškova za užinu – istaknuo je župan Čačić dodajući da se radi o jednom kvalitetnom projektu koji osigurava lakše školovanje učenicima. Iz županijskog je proračuna izdvojeno milijun i 413 tisuća kuna za besplatne školske obroke za 3.047 učenika u riziku od siromaštva koji pohađaju 32 županijske škole, što je 30 posto od ukupnog broja osnovnoškolaca.

ČAKOVEC – Na sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca održanoj u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine na aktualnom satu postavljeno je pitanje zahvata koji se provode u Perivoju Zrinskih, što je izazvalo nezadovoljstvo dijela građana. Svi se zahvati izvode  prema preporuci struke, odgovorio je gradonačelnika Stjepan Kovač i pojasnio kako će biti srušeno 20 stabala, koja ugrožavaju sigurnost građana, a zasađeno daleko više. Gradski vijećnici, uz ostalo, su raspravljali o izvršenju Proračuna grada za 2018. godinu te o pokriću manjka od 4,7 milijuna kuna, što je rezultat velikih gradskih investicija koje su, u odnosu na godinu dana ranije, više za 6,5 milijuna kuna, pojasnio je gradonačelnik Stjepan Kovač. Na sjednici je data i suglasnost za četverogodišnje kreditno zaduženje ČAKOM-a u iznosu od 1,1 milijun kuna za nabavu spremnika za otpad.

KOPRIVNICA – Prijem za sudionike natjecanja EUROMATH 2019., održanom nedavno u Cipru, u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine, upriličio je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Na ovom natjecanju iz primijenjene matematike učenici iz Koprivničko-križevačke županije postili su izvrsne rezultate: osvojena su dva prva te jedno treće mjesto. Zahvalu na podršci i potpori te financiranju Centra izvrsnosti Gimnazije „Fran Galović“, u kojem rade i vježbaju mladi matematičari, uputila je mentorica i voditeljica Centra Mara Grašić koja je naglasila kako učenici bez puno rada i odricanja, ne bi postigli takav uspjeh. Uz čestitke na izvrsnom uspjehu, župan Darko Koren ističe kako je matematika, uz poštivanje ostalih, iznimno važna i temeljna disciplina koja garantira da će se učenici razviti u kvalitetne mlade ljude. Koprivničko-križevačku županiju i Hrvatsku na Cipru su predstavljali učenici koprivničkih škola „Braća Radić“, „Đuro Ester“ i Gimnazije „Fran Galović“ te škola iz Drnja, Gole i Đurđevca.

KRAPINA – Povjerenstvo za priznanja Krapinsko-zagorske županije, odlučilo je predložiti Županijskoj skupštini donošenje Odluke o dodjeli županijskih priznanja. Za dobivanje plakete za životno djelo, predložen je Dragutin Bratković, dok se plaketa za doprinos ugledu i promociji Županije u zemlji i svijetu planira uručiti Specijalnoj bolnici “Sveta Katarina” u Zaboku i Dragutinu Ranogajcu. Za dobivanje plakete za iznimno postignuće u protekloj godini predloženi su Ivana Habazin i Denis Vincek, a bit će uručeno i 20 povelja županije pojedincima i društvima. Plakete i povelje bit će uručene na svečanoj proslavi Dana županije uz Jurjevo, 23. travnja.

ČAKOVEC – Na Sjednici Skupštine Međimurske županije, u četvrtak, 28. ožujka 2019. godine, usvojen je Prijedlog zaključka za stvaranje pozitivnog i poticajnog okruženja za rad i poslovanje u Međimurju te su donijete II. izmjene i dopune prostornog plana Međimurske županije, usvojeni Prijedlozi odluka o dodjeli nagrade „Zrinski“ Međimurske županije za 2018. godinu, a raspravljalo se i o načinu financiranja osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija. Prihvaćen je i Prijedlog odluke o dodjeli jednokratne financijske potpore redovnim studentima za akademsku godinu 2018./2019.

VARAŽDIN – Predsjednik Narodne stranke-Reformisti, župan Varaždinske županije Radimir Čačić osvrnuo se na značajne teme za sjever Hrvatske na konferenciji za medije održanoj ovog četvrtka 28. ožujka 2019. godine u Varaždinu. Uz teme poput Uljanika te Osnovne škole u Ivancu, govora je bilo i o povećanju prihoda proračuna jedinicama lokalne i regionalne samouprave. – U javnosti u ovo izborno vrijeme otvoren sukob HNS-a i HDZ-a za povećane prihode proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave. Stvari su potpuno jasne. Zasluge ima isključivo HDZ koji je izmjenama poreznog sustava i osnivanjem Fonda za fiskalno izravnanje vratio iznos koji općinama, gradovima i županijama uzela SDP-ova Vlada nakon odlaska Čačića, a uz glasove i podršku HNS-a koji je to bez problema mogao spriječiti uz 14 zastupnika, potpredsjednicom Vlade i četiri ministarska resora – istaknuo je Čačić. Uz župana Čačića na konferenciji su prisustvovali i potpredsjednica Reformista Natalija Martinčević te predsjednik županijske organizacije Reformista Tomislav Paljak.

ZAGREB – Gimnastičku dvoranu u Sportskom centru Lučko ovog četvrtka, 28.ožujka otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Vježbe na spravama u novoj dvorani tim povodom simbolično su pokazale najbolje zagrebačke gimnastičarke i aktualni osvajač zlatne medalje na Svjetskom kupu u Dohi, majstor na preči Tin Srbić.

ZAGREB – Zagrebačka županija uputila je javni poziv gradovima i općinama za dodjelu 10,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za financiranje/sufinanciranje izgradnje i održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Cilj programa je izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture te poticanje dugoročno održivog i teritorijalno uravnoteženog razvoja prometne infrastrukture, vodoopskrbe i zbrinjavanja otpadnih voda te razvoj cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog programa/projekata s najviše do milijun kuna.Novost je mogućnost prijave putem sustava ePrijave, a detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici županije. Javni poziv otvoren je do iskorištenja sredstava,  najkasnije do 30. studenoga.

PUŠĆA – Svečanost uručenja Ugovora o produženju zakupa prava lova u zajedničkim otvorenim lovištima na području Zagrebačke županije za razdoblje od sljedećih deset godina, od 1. travnja 2019. godine do 31. ožujka 2029. godine održana je ovog četvrtak, 28. ožujka 2019. godine u lovačkom domu LD „Fazan“ u Pušći. Ugovore je lovozakupnicima uručila zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak. – Ugovori se produljuju pod istim uvjetima i zakupninom kao i do sada, Županija od naknade prihoduje 1,1 milijun kuna, koje vraća kroz javni poziv poticanja lovstva, uzgoja divljači, zaštite od šteta od divljači te uređenja lovišta i lovačkih domova, a koji će biti otvoren početkom travnja- naglasila je zamjenica župana Nadica Žužak.

KOPRIVNICA – Grad Koprivnica, prigodom blagdana Uskrsa, darivat će umirovljenike prigodnom uskrsnicom koja iznosi 100 kuna. Pravo ostvaruju umirovljenici s prebivalištem na području grada, čija mirovina, tuzemna i inozemna, za veljaču zajedno s dodacima ne prelazi iznos od 2.000 kuna. Umirovljenici koji imaju pravo na uskrsnicu, podići ju mogu na temelju predočene osobne iskaznice i dokaza o visini mirovine za veljaču od ponedjeljka, 8. travnja u prostorima Vjenčaone na Zrinskom trgu, a podjela će trajati do 12. travnja, uz mogućnost naknadnog podizanja do 19. travnja.

loading