Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.04.2016.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Sjednica zagrebačke Gradske skupštine održava se danas sa 29 točaka dnevnog reda, među kojima su izvješće o radu gradonačelnika i gradskih upravnih tijela za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2015., prijedlog programa za suzbijanje korupcije, prijedlog zaključka o dodjeli Nagrade Grada Zagreba i Nagrade Zagrepčanka godine. Po hitnoj proceduri pred zastupnicima bi se trebalo naći i izvješće o poslovanju Holdinga za 2015. godinu. Iz izvješća je vidljivo da je dobit Holdinga u prošloj godini iznosila 61 milijun kuna, što je porast od 39 milijuna kuna u odnosu na godinu prije. Također, Uprava Zagrebačkog Holdinga, otkazala je temeljni kolektivni ugovor iz 2002. godine, koji će se primjenjivati još sljedećih 6 mjeseci, a u međuvremenu radit će se na donošenju novog, koji će biti sukladan sa svim pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj.

ZAGREB – 24 člana hrvatske muške i ženske reprezentacije  nastupit će na Europskom seniorskom prvenstvu u karateu koje će se od 5. do 8. svibnja održati u francuskom Montpellieru. Punu podršku Grada Zagreba karatistima, reprezentativcima, a od njih 24 čak 14 je zagrebačkih sportaša, naglasio je  pročelnik Gradskog ureda za obrazvoanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Naše karate reprezentacije s pošlogodišnjeg europskog prvenstva vratile su se s čak 5 odličja od čega su zlatno odličje u jakoj konkurenciji  ekipno osvojile  seniorke Ana Lenard, Azra Saleš, Ivona Tubić i Ana Marija Bujas Čela koje će u Francuskoj nastupiti u istom sastavu te se nadaju ponavljanju lanjskog uspjeha. Na europskom prvenstvu u Francuskoj očekuje se više od 600 natjecatelja iz svih europskih zemalja.

MALA SUBOTICA – Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s organizacijama civilnog društva, poznatim glumcima i redateljima te glazbenicima i sportašima, provodi preventivni projekt pod nazivom „Živim život bez nasilja“  usmjeren na izgradnju kulture nenasilja i tolerancije. Ovaj nacionalni  projekt uspješno se provodi od 2010. godine, a ove školske godine na području Međimurske županije uključena je Osnovna škola „Tomaša Goričanca“ iz Male Subotice. Danas je tim povodom u Domu kulture u Maloj Subotici održan edukativno- umjetnički program u sklopu kojeg je održana predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića, a u glazbenom dijelu programa nastupio je i hrvatski pijanist Matija Dedić.

ZAGREB – U kući u Sesvetskom Kraljevcu koju je darovala umirovljenica i dugogodišnja prosvjetna djelatnica Marija Borovec, Caritas Zagrebačke nadbiskupije otvorio je novouređeno prihvatilište za beskućnike. U obnovljenoj kući sada boravi 19 korisnika, mjesta ima za još dvojicu, a za još 18 bit će mjesta nakon što se uredi potkrovlje, rekla je voditeljica zagrebačkog Caritasa Jelena Lončar, objasnivši da prihvatilište pruža utočište beskućnicima s područja čitave Hrvatske, a smještaj je moguće ostvariti u suradnji s nadležnim centrom za socijalnu skrb.

ŠIBENIK – Uoči 8. sajma agroturizma Šibensko-kninske županije, partner Sajma, Krapinsko-zagorska županija,  sutra, 29. travnja, najmlađima u Dječjem vrtiću Smilje u Šibeniku, poklonit će veliki komplet tradicijskih drvenih dječjih igračaka, koje će im uručiti župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk. Uručenjem tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, nastavlja se hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima, zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila, upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke su uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. Do sada je projektom obuhvaćeno 58 vrtića širom Hrvatske, a projekt trajno podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave na svom području. Podjelu drvenih igračaka u Šibeniku omogućila je Krapinsko-zagorska županija.

VARAŽDIN – Radionica pod nazivom  „Destinacijski menadžment – koordinacija aktivnosti lokalne zajednice i turističkih agencija na razvoju turističkih proizvoda“ održana je u županijskoj palači u Varaždinu. S ciljem unaprjeđenja suradnje javnog i privatnog sektora u kreiranju složenih turističkih proizvoda te upravljanja destinacijom, organizirali su ju  Varaždinska županija, Turistička zajednica Varaždinske županije, Hrvatska turistička zajednica i Udruga hrvatskih putničkih agencija.  Riječ je o prvoj od četiri radionice koje će se organizirati za turistički klaster Središnje Hrvatske. Svijest o potencijalima razvoja turizma u lokalnim zajednicama, educirani djelatnici turističkih agencija i turističkih zajednica, te formuliranje odrednica marketing plana za pojedine turističke  proizvode, rezultati su koji se očekuju od ovog ciklusa radionica.

MIHOVLJAN – Započeli su radovi na sanaciji Ulice Ivana Gundulića u Mihovljanu, pored Čakovca. Riječ je o cesti koja prolazi uz željezničku prugu prema Murskom Središću, a na kojoj nikad nije povučen završni sloj asfalta. Radove je obišao gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, koji ističe da je ovo prvi građevinski zahvat na sanaciji i izgradnji prometnica na čakovečkom području koji je planiran za ovu godinu, a isto kao i prošle godine, ulagat će se u sva gradska naselja.  Ukupna vrijednost investicije iznosi oko 400 tisuća kuna, a završetak radova se očekuje sredinom idućeg tjedna.

KLANJEC – Tradicionalni stručni skup „Osmi proljetni susreti u Klanjcu – Zdravlje: rezultat ravnoteže prirode i znanosti“ održat će se u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Podružnice Krapinsko-zagorske i Udruge za promicanje zdravlja „Korak po korak do zdravlja“ Klanjec, sutra i u subotu, 30. travnja u dvorani Gradske knjižnice u Klanjcu. Ovaj će dvodnevni skup i ove godine okupiti niz eminentnih stručnjaka iz područja medicine, različitih prirodoslovnih znanosti, zdravstvenog turizma i kulture koji će svojim izlaganjima i stručnim radovima prezentirati nove spoznaje, nastojeći doprinijeti daljnjoj afirmaciji značaja prevencije u zdravstvenoj zaštiti, pojedinih aspekata zdravstvenog turizma, a bit će riječi i o povezanosti zdravstvenog turizma s bogatom hrvatskom kulturnom baštinom.

KOPRIVNICA – Članovi konzorcija projekta „Life future“ boravili su u Koprivnici i utvrdili napredak nakon šestomjesečne provedbe projekta, kao i ciljeve te aktivnosti za naredno razdoblje. Projekt se bavi promocijom zelene javne nabave s posebnim naglaskom na urbani namještaj i opremu za javne prostore poput sprava za dječja i sportska igrališta, te komunalne opreme. Zelena nabava postupak je kojim javna tijela potiču kupovinu „zelenih“ proizvoda i usluga, odnosno onih koji kroz životni vijek imaju manji učinak na okoliš. Grad Koprivnica kroz ovaj inovativni projekt nastoji pridonijeti zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti te ostvarenju niza europskih strateških ciljeva iz područja održivog razvoja. Projekt financira Europska unija.

ZAGREB – U Zagrebačkoj županiji raspisan je javni natječaj za dodjelu bespovratnih potpora za male i mikro poduzetnike te su o ovim mjerama organizirane i konzultacije u prostorijama Županije u Zagrebu. Radi se o potporama namijenjenim malim i mikro poduzetnicima koji imaju do   50 zaposlenih i prihode do 10 milijuna eura. Četiri su vrste potpora i to za početak poslovanja, potpore za žene poduzetnice, potpore za povećanje konkurentnosti za proizvodne djelatnosti i potpore za povećanje konkurentnosti za neproizvodne djelatnosti. Zainteresirani mogu sutra doći na konzultacije od 9,00 do 11,30 u Upravni odjel za gospodarstvo Zagrebačke županije, a natječaj je otvoren do 9. svibnja.

loading