Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.04.2017.

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije, kao središnje događanje u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije i 6. Spomendana na pogibiju Zrinskog i Frankopana, održana je u petak 28. travnja 2017. godine navečer u atriju Starog grada u Čakovcu. To je bila prilika i da se podijele najviša županijska priznanja zaslužnim pojedincima i skupinama u protekloj godini u Međimurju. Delegacija Međimurske županije danas je u prijepodnevnim satima tim povodom odala počast svima koji su položili svoje živote na oltar domovine, paljenjem svijeća i polaganjem vijenca kod Spomenika i Spomen- zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Čakovcu.

 

ZAGREB – Već 14. godinu za redom zagrebački obrtnici pokazali su da imaju veliko srce. Riječ je o već tradicionalnoj humanitarnoj akciji naziva „Groznica maturalne večeri“ koja ima za cilj maturante, štićenike dječjih domova s područja Grada Zagreba, odjenuti za maturalnu večere i tako im uljepšati ulazak u svijet odraslih. Humanitarnoj donatorskoj večeri pridružio se i prvi čovjek hrvatske metropole, gradonačelnik Milan Bandić koji je pohvalio hvalevrijedan projekt Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika grada Zagreba. Groznicom maturalne večeri službeno je zatvoren 2. Zagrebački obrtnički sajam koji je ove godine privukao rekordan broj posjetitelja iz čitave Hrvatske.

ZAGREB – Na zagrebačkom jezeru Bundek otvorena je največa kulinarsko-glazbena manifestacija u Hrvatskoj, Zagreb Chill&Grill. Posjetioci manifestacije mogu do 1. svibnja uživati u specijalitetima s roštilja koje će pripremati poznati kuhari te osobe iz javnog života,  a za zabavu u večernjim satima pobrinut će se Edo Maajka, Soul Fingersi, Detour, Markiz i brojni drugi glazbenici. Festival se održava uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Obrtničke komore Zagreb.

VARAŽDIN – Župan Varaždinske županije Predrag Štromar je danas, 28. travnja 2017. godine proglasio elementarnu nepogodu od mraza na području gradova Novi Marof i Lepoglava te općina Bednja, Klenovnik, Cestica, Vinica, Petrijanec, Maruševec, Breznica, Veliki Bukovec i Mali Bukovec. Naime, uslijed niskih temperatura 20. i 21. travnja,  mraz  je prouzročilo velike štete na višegodišnjim nasadima, posebice na vinogradima i voćnjacima. Gradska i Općinska povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda obišla su teren na spomenutim područjima i dostavila Županijskom povjerenstvu preliminarnu procjenu šteta koja  iznosi oko 35 milijuna kuna rekao je župan Štromar te zamolio Gradska i Općinska povjerenstva da u narednih osam dana od proglašenja nepogode prvu procjenu upišu u Registar šteta.

 ZAGREB – Konferenciju za novinare, na kojoj će najaviti 52. međunarodnu vrtnu izložbu Floraart 2017.,  danas će na jezeru Bundek održati  Organizacijski odbor, na čelu s gradonačelnikom Grada Zagreba i predsjednikom Odbora Milanom Bandićem.

ZAGREB – Suradnjom Grada Zagreba i  Instituta Ruđer Bošković kreće  projekt uređenja prostora za potrebe Znanstvenog centra izvrsnosti za bioprospecting mora – BioProCro.Riječ je o centru veličine 120 metara četvornih  koji će djelovati kao platforma čime se ujedinjuje dislocirane stručnjake i fragmentirana istraživanja biotehnologije u Hrvatskoj. Time se omogućuje učinkovitije korištenje postojeće opreme, akumuliranog znanja, stručnosti i ljudskih resursa koji su potrebni za biotehnološko istraživanje mora

KRAPINA – Ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na dodjelu ukupno 571 tisuće kuna temeljem županijskog Natječaja za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanje na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na području Krapinsko-zagorske županije u 2017. godini uručili su danas u Krapini župan Željko Kolar i njegov zamjenik Anđelko Ferek-Jambrek. Sredstva će biti utrošena za kupnju automata za trženje poljoprivrednih proizvoda, opreme za skladištenje, hlađenje, čišćenje, sušenje, zamrzavanje, sortiranje i pakiranje poljoprivrednih proizvoda, kupnju opreme za mini klaonice zagorskog purana na poljoprivrednim gospodarstvima te kupnju rashladnih vitrina za trženje zagorskog purana. Visina potpore po korisniku iznosi do 50 tisuća kuna, a maksimalno do 75% od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Na natječaj su pristigla 54 zahtjeva, od kojih je odobreno njih 30.

ZAGREB – Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice proslavio je 70 godina rada rodilišta. U 2016. godini rođeno je preko 3.000 djece. Rodilište danas broji 104 kreveta, zapošljava 20 specijalista ginekologa i 7 pedijatara neonatologa. Uz to, Zavod za porodništvo od 2013. godine ima i naziv Rodilište-prijatelj djece.

ZABOK – Domaćin međunarodnom festivalu balona Croatian Hot Air Balloon Rally 2017. od danas do 01. svibnja bit će Krapinsko-zagorska županija. Croatia Hot Air Balloon Rally ove godine na Krapinsko-Zagorskom aerodromu kraj Zaboka ugošćuje 15 ekipa iz cijelog svijeta. Balonaši će u četiri dana Rally-a okušati svoje vještine letenja iznad zagorskih brega, a sve posjetitelje čekaju uzbudljivi prizori masovnih uzlijetanja, balonaških natjecanja, noćnih iluminacija i umjetničkih performansa. Uz to, tu je cjelodnevni program u kojem će se uz volontere balon kluba Zagreb moći prošetati kupolom balona, okušati se u balonaškom natjecanju i podići se balonom na kratki vezani let uz reprezentativce. Sve će biti popraćeno glazbenim programom i gastro sadržajima. Svečano otvorenje međunarodnog festivala balona je danas na Krapinsko-Zagorskom aerodromu u 16,30 sati.

MARIJA GORICA – Smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije održava se danas u Osnovnoj školi Ante Kovačića u Mariji Gorici. Na Smotri sudjeluju učeničke zadruge osnovnih i srednjih škola te centri za odgoj i obrazovanje s područja Zagrebačke županije.

ZAGREB – Humanitarna večer Groznica maturalne večeri, za djecu štićenike dječjih domova na području Grada Zagreba bez odgovarajuće roditeljske skrbi, održat će se večeras na zagrebačkom velesajmu  u organizaciji Udruženja obrtnika grada Zagreba. Cilj donatorske večere je prikupljanje sredstava za maturante kako bi bezbrižno proslavili svoju maturalnu večer.  Prisutne će, od 20,00 sati,  pozdraviti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji  će ujedno i podijeliti poklon bonove predstavnicima domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te uručiti nagradu pobjednicima 1. Zlatnog cvijeta i 7. Zlatnog ruža.

VARAŽDIN – Jubilarne 60. po redu Glazbene svečanosti hrvatske mladeži održat će se 3. i 4. svibnja ove godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva kulture, Varaždinske županije i Grada Varaždina. Ova će tradicionalna manifestacija biti najavljena jutros u županijskoj palači u Varaždinu. O ciljevima, sudionicima i kategorijama ovogodišnjih Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži govorit će zamjenik župana Varaždinske županije i predsjednik Državnog povjerenstva Alen Kišić i tajnik natjecanja Stjepan Levanić.

LUDBREG – Uz 125 izlagača, zanimljivih i atraktivnih sadržaja i ove će se godine u Ludbregu, od 5 do 7. svibnja, održati tradicionalna manifestacija Flora centrum mundi, čiji su program, na današnjoj konferenciji za novinare, predstavili gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i direktorica Turističke zajednice Grada Ludbrega Andreja Horvat. Jedna od najvećih izložbi cvijeća u Hrvatskoj bit će priređena na središnjem ludbreškom trgu, u parku te u samom dvorcu Batthayny.Tradicionalno, subota je rezervirana za najmlađe uz Dječji cvjetni korzo te cvjetne radionice. Kroz ovakve i mnoge druge manifestacije, Ludbreg jasno pokazuje svoje iskorake u obogaćivanju turističke ponude, kaže gradonačelnik Dubravko Bilić. Inače, prošle godine sajam cvijeća Flora centrum mundi u Ludbregu zabilježio je 37.000 posjetitelja, a ove godine očekuju se i bolji rezultati.

KOPRIVNICA – Cvjetne instalacije postavljene su na novoj lokaciji u koprivničkoj Opatičkoj ulici. Djelatnici koprivničkog Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac zajedno s polaznicima Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce posadili su ljubičasto-srebrnu kombinaciju cvijeća. Polaznici Podravskog sunca pokazali su veliki interes i zanimanje za sadnjom i ukrašavanjem zelenih površina te su kroz druženje i zabavu ukrasili površinu u Opatičkoj ulici.

loading