Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.05.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB –  Na zagrebačkom Bundeku u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. godine svečano je otvorena 53. Međunarodna vrtna izložba FLORAART 2018.  -Riječ je o jednom od najvećih hortikulturalnih događaja u ovom dijelu Europe koji iz godine u godinu postaje sve atraktivnijim, a koji okuplja brojne domaće i strane izlagače te više stotina tisuća posjetitelja – istaknuo je na otvaranju izložbe zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U sklopu 53. Međunarodne vrtne izložbe FLORAART bit će predstavljene nove ideje u krajobraznom uređenju, biljnoj proizvodnji i mehanizaciji više od 220 izlagača iz cijele Hrvatske i inozemstva, a bit će održani i Hrvatski kup florista, Natječaj za najljepši kućni vrt i Međunarodno natjecanje učenika srednjih škola. Međunarodna vrtna izložba FLORAART bit će otvorena do nedjelje, 3. lipnja, a ulaz je slobodan.

ZAGREB – Interaktivne prezentacije i radionice, sastavni su dio današnje Razvojne konferencije „Uspostava centara kompetentnosti u turizmu“ koja traje u Zagrebu. Cilj ovog događanja je potaknuti umrežavanje ustanova za strukovno obrazovanje, koje su pokazale interes za regionalnim centrima kompetentnosti u turizmu, s organizacijama koje djeluju u sektoru turizma i ugostiteljstva. U prvom dijelu konferencije, sudionicima je predstavljen osnovni koncept spomenutih centara, a na radionicama će se nastojati senzibilizirati i motivirati dionike da ostvare nužne preduvjete za njihovu uspostavu. – Ovdje smo da čujemo od nadležnog ministarstva koje su njihove preporuke i u idućih mjesec i pol dana županija mora prijaviti svoj centar kompetentnosti – istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji sudjeluje na konferenciji. Inače, Konferenciju organizira Ministarstvo turizma, a uz njihove predstavnike, radionicu će održati i renomirani stručnjak Europskog Instituta Jugoistočne Europe – Aleš Vidmar.

ZAGREB – Šesta međunarodna konferencija Zagreb Forum 2018. održava se u ponedjeljk, 28. svibnja 2018. u prostoru Tehnološkog parka Zagreb na Zagrebačkom velesajmu. Glavna tema ove godine je DIGITAL TRANSFORMATION OF CITIES. Osnovni cilj Konferencije je prijenos znanja i tehnologije na globalnoj razini te povezivanje Zagreba s inovativnim partnerima iz Europske unije, istaknuo je direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić. Na svečanosti otvorenja prisutne je pozdravila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević izrazivši zadovoljstvo što je u ovom prostoru zaposleno 350 osoba.  To znači da će Grad Zagreb uskoro krenuti s proširivanjem ovog ili pronalaženjem novog prostora za rad novih start up tvrtki, a čiji se projekti nastoje implementirati za potrebe građana i društva, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

ČAKOVEC – U okviru programa obilježavanja Dana Grada Čakovca, danas je u čakovečkom Centru za odgoj i obrazovanje otvoreno igralište za djecu s posebnim potrebama. Radi se o prvom igralištu takvog tipa u Međimurju, koje je u potpunosti prilagođeno senzomotoričkim sposobnostima korisnika te ustanove. Vrijednost postavljenih sprava je oko 60 tisuća kuna, a sredstva su namaknuta većinom iz humanitarnih aktivnosti u prošloj godini, a vezano uz Dan Grada 2017. i Porcijunkulovo 2017., ističe gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač. Inače, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec trenutno broji više od 150 korisnika, a obzirom da se broj korisnika svake godine povećava, Grad Čakovec trenutno radi na projektu kojim bi se ova ustanova preselila u veći objekt.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  i njegovi suradnici održali su u ponedjeljak, 28. svibnja, u prostorijama Gradske uprave sastanak s delegacijom Hrvatskog veslačkog saveza i Hrvatskog kajakaškog saveza predvođenima zlatnim olimpijcima Valentom i Martinom Sinkovićem. Tema sastanka bila je suradnja u na organizaciji Svjetskog veslačkog kupa 2020. godine na zagrebačkom Jarunu. „Grad je prihvatio inicijativu Hrvatskog veslačkog saveza i osigurat će sve potrebne uvjete za organizaciju Svjetskog veslačkog kupa 2020. godine“, istaknuo je pročelnik Ureda za sport i mlade Milan Pavelić. Na sastanku je dogovoreno da će Jarunsko jezero uoči tog velikog natjecanja biti očišćeno od mulja i lopoča, te će biti produbljeno. Radovi bi trebali početi 2019. godine.

ČAKOVEC – Bedem, odnosno fortifikacija Starog grada Zrinskih u Čakovcu uskoro kreće u rekonstrukciju. To je potvrđeno u ponedjeljak, 28. svibnja 2018. godine, kada je u dvorištu Starog grada svečano upriličeno potpisivanje 27,4 milijuna kuna vrijednog ugovora s izvođačima radova. U bedemu će se smjestiti Riznica Međimurja- novi Muzej nematerijalne baštine Međimurja. Najveći je to projekt Međimurske županije, vrijedan 41 milijun kuna, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava fondova EU. Ostatak će financirati Međimurska županija iz svog proračuna, stoga je ugovor s izvođačima radova potpisao danas župan Matija Posavec. Rok za izvršenje građevinskih radova je 20 mjeseci, a nakon toga kreće unutarnje uređenje i opremanje samog Muzeja. Kažimo i to da će tijekom tog razdoblja „stari“ dio muzeja raditi u istom radnom vremenu kao i do sada.

VARAŽDIN – Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća „Kaj sad?“  i Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, danas, 28. svibnja 2018. godine, u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu organiziraju nekoliko stručnih predavanja. O štetnosti pušenja govorit će pulmolog Vilim Kolarić, o karcinomu pluća dr. Dijana Ječmenica, a o ovisnosti o pušenju dr. Mateja Grizelj. Predavanja će početi u podne i nastavak su subotnje javnozdravstvene akcije održane u Varaždinu u sklopu obilježavanja Svjetskog dana nepušenja.

VARAŽDIN- Manifestacija Vintage day koju već tradicionalno organizira Bike Vintage Klub što okuplja zaljubljenike u stare bicikle iz Varaždina, uz vožnju biciklima i druge zanimljive sadržaje, održat će se u nedjelju, 3. lipnja u Varaždinu. Program manifestacije najavljen je u atriju županijske palače u Varaždinu. U organizaciju se ove godine uključila i Varaždinska županija, pa je osim vožnje tzv. specijalkama zapadnim dijelom županije, nedjeljni program koji će već u prijepodnevnim satima početi u atriju županijske palače, brojnim zabavnim sadržajima vezan uz razdoblje pedesetih godina prošlog stoljeća, naglasila je  predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević. Uz nju Vintage day su predstavili Nenad Slukić iz Bike Vintage kluba, direktor županijske Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini, te ravnatelj koncertnog ureda Varaždin koji se također uključio u organizaciju manifestacije,  Rajmond Rojnik.

KOPRIVNICA – Podjela paketa korisnicima koprivničke Socijalne samoposluge održana je u sklopu manifestacije „Hrvatska volontira“, a ovog puta podjeli su bile prisutne i predstavnice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje su koprivničkom Društvu Crvenog križa predale donaciju prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština. Osim donacije iz Ministarstva, koprivničko Društvo Crvenog križa koje vodi Socijalnu samoposlugu, primilo je oko 400 kilograma raznih prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština koju su prikupili učenici Osnovne škole „Đuro Ester.

ZAGREB – Svečana dodjela nagrada za najbolji literarni i likovni rad učenika osnovnih škola Zagrebačke županije iz područja vatrogastva održana je ovog ponedjeljka, 28. svibnja 2018.  u Zagrebu. Na natječaj za najbolje radove koji je organizirala Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Zagrebačke županije pristiglo je ukupno 295 radova od čega su u tri kategorije dodijeljene po tri nagrade u iznosu od 650, 750 i  900 kuna. Čestitajući najboljima nagrade je učenicima uručio  župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

ZABOK – još jedan međunarodni volonterski kamp u tijeku je u Zaboku do 04. lipnja. Međunarodni volonterski kamp ove godine organizira Mreža udruga Zagor, a okuplja 5 međunarodnih volontera iz Tajvana, Portugala, Engleske i Švicarske te jednog domaćeg volontera iz Hrvatske. Svrha kampa je razvoj volonterstva kroz međunarodno kulturno razumijevanje, povezivanje međunarodnih i lokalnih volontera te razvoj vještina, kompetencija i razmjena volonterskih iskustava. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali te od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

KOPRIVNICA – Prigodnim programom u Koprivnici se od danas, ponedjeljak, 28. svibnja 2018. godine pa do nedjelje, 3. lipnja 2018. godine obilježava akcija „Tjedan upoznavanja groblja Europe“. Cilj akcije koja se održava diljem Europe je podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica. Program je počeo današnjim svečanim otvaranjem izložbe dokumentarnih i umjetničkih fotografija od prošlosti do danas „Groblje Pri Svetom Duhu“, a kustosica ove jedinstvene izložbe Draženka Jalšić Ernečić kaže kako su prikazana djela sedam fotografa koji žive i djeluju u Koprivnici. Izložba u staroj mrtvačnici na koprivničkom groblju može se razgledati do 3. lipnja. Sutra, utorak, 29. svibnja 2018. godine održat će se od 18 sati edukativna šetnja i upoznavanje s grobljem tijekom koje će biti prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju.

loading