Skip to content

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% zagorsko 17. i 18. rujna 2021. u Zagrebu

Vijesti Radija Kaj, 28.05.2019.

Posted in Vijesti

KRAPINA – Izjavu o suradnji na području gospodarstva, obrazovanja, ali prije svega turizma, potpisali su ovog utorka, 28. svibnja 2019. godine u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik Skupštine korejske provincije Chungcheongnam-do Ryou Byong-kuk. Naime, Korejska delegacija danas boravi u županiji kako bi se upoznala sa turističkim lokacijama, obzirom da godišnje županiju posjeti 5 tisuća korejskih turista, a sa županom Kolarom su razgovarali i o obrazovanju te je dogovorena i prezentacija poslovno tehnološkog inkubatora, odnosno njegov dio vezan za robotiku. – Razgovarali smo i o razmjeni studenata, a vjerujem da je danas realiziran prvi korak za buduću suradnju – istaknuo je župan Kolar, dodajući da su definirali zajedničke interese na kojima bi najbrže moglo doći do suradnje, poput zdravstvenog turizma. Naime, provincija Chungcheongnam-do je poznata po izvorima mineralne tople vode i toplicama te je druga najrazvijenija provincija u Južnoj Koreji sa izrazito jakom IT i automobilističkom industrijom. Na potpisivanju su bili i potpredsjednik sabora, saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec, voditeljice Ureda županijske Turističke zajednice Sanja Škrinjar i drugi. Nakon prijema u Uredu župana, te sastanka u Pučkom otvorenom učilištu u Krapini, gosti će posjetiti Muzej krapinskih neandertalaca, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, vodeni park Aqua Vivae, Terme Tuhelj, Terme Jezerčica te Hrvatsko nacionalno Svetište Majke Božje Bistričke.

 

ZAGREB – Grad Zagreb danas, 28. i sutra 29. svibnja 2019. godine domaćin je 64. sastanka Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije UNWTO. Tema ovogodišnjeg sastanka, koji je u hrvatskoj metropoli okupio predstavnike više od 40 europskih zemalja, je „Rast, inovacije i partnerstvo“, odnosno iznalaženje prioriteta za razvoj i inovativnost europskog turizma. Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, istaknuo je kako će se na konferencije donositi važne odluke za europski, a i time hrvatski turizam, koji iz godine u godinu bilježi rast te generira 20 posto hrvatskog BDP-a.  „Želimo održivi turizam i na najbolji način spojiti svoju kulturnu i prirodnu baštinu“, naglasio je premijer Plenković. Inače, Svjetska turistička organizacija specijalizirana je agencija Ujedinjenih naroda osnovana s ciljem praćenja, reguliranja i razvijanja turizma u svijetu koja ima 158 punopravnih članica i više od 500 pridruženih članica.

ZAGREB – Temeljem Zakona o poticanju ulaganja Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta ovog utorka, 28. svibnja 2019. godine je dodijelilo potvrde o statusu korisnika potpora za 17 poduzetnika koji posluju na području Hrvatske i to za projekte ukupne vrijednosti od gotovo milijardu kuna. U sklopu zakonodavnog okvira za poticanje ulaganja poduzetnici tako mogu koristiti različite vrste potpora, od kojih je za ulagače izuzetno privlačna porezna povlastica koja predstavlja umanjenje stope poreza na dobit za 50 do 100%, a tu su i bespovratne novčane potpore za zapošljavanje i usavršavanje te za ulaganja u proizvodno-prerađivačke aktivnosti. „Ovo je potpora svakom novo otvorenom kvalitetnom radnom mjestu i to u onim kompanijama u kojima se ne razgovara samo o prihodima nego i o produktivnosti i dobiti“, rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

ZAGREB – Udruga za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja  ovog utorka, 28. svibnja na Trgu bana Jelačića organizirala je 8. VegeSajam na kojem svoje proizvode predstavljaju tvrtke i OPG-ovi. Osnovni cilj Sajma koji je podizanje svijesti građana o važnosti zdravog života i održivog razvoja koji ne uništava okoliš te promocija grada Zagreba kao grada osviještenog za održivi i ekološki način življenja. VegeSajam  je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavivši na jesen još veći sajam održivog i ekološkog stila života.

ZAGREB – Četiri ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za projekte ukupne vrijednosti 101 milijun kuna, pri čemu je 86 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric s predstavnicima Zagorske razvojne agencije, Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, Javne ustanove za razvoj Međimurske županije i Regionalnoga koordinatora Sisačko-moslavačke županije. Zagorska razvojna agencija sredstva u iznosu od 14 milijuna i 410 tisuća kuna dobila je za projekt „Znanjem za europsko zajedništvo – ZEZ II“. Za projekt „Suradnja za razvoj“ Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije dobila je 20 milijuna i 191 tisuću kuna. Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA za projekta „Podrška međimurskim korisnicima ESI fondova“ pripalo je 17 milijuna i 600 tisuća kuna, a Regionalnom koordinatoru Sisačko-moslavačke županije za projekt „Zajedno do sredstava EU fondova“ 34 milijuna kuna.

ZAGREB – Služba za prevencije PUZ-a i ove će godine provodit će u osnovnim i srednjim školama preventivne program  „Zajedno više možemo”, “Ne, zato jer ne” i “Prevencija nasilja i senzibilizacija građana za suradnju s policijom“, a tu je i kazališna predstava “Droga”. Ove programe Zagrebačka županija financijski podržava sa 180.000 kuna, a ugovor o suradnji ovog su utorka, 28. svibnja u prostorijama županije u Zagrebu potpisali načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Inače, odaziv na preventivne programe je jako dobar veći od 50% učenika, a evaluacijom dosadašnjih rezultata provođenja pokazuje se da je čak više od 70% učenika reklo kako su im na ovaj način pomogli pri odlukama da se odupru izazovima u društvu vezano uz drogu i alkohol.

VARAŽDIN – Ispite državne mature iz izbornih predmeta učenici 10 srednjih škola iz Varaždinske županije i ove će godine pisati na jednom mjestu – u Ispitnom centru Varaždin. U Županijskoj palači ravnatelji srednjoškolskih ustanova potpisali su Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi ispita državne mature iz izbornih predmeta, čiji su potpisnici i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja te Varaždinska županija kao osnivač škola.  Za sjedište Ispitnog centra Varaždin imenovana je Prva gimnazija Varaždin, gdje će se ispiti državne mature iz izbornih predmeta polagati u ljetnom i u jesenskom roku. Učenici su izabrali ukupno 14 predmeta koje će polagati u Ispitnom centru Varaždin, a to su: fizika, biologija, psihologija, kemija, politika i gospodarstvo, informatika, likovna umjetnost, sociologija, povijest, geografija, filozofija, etika, glazbena umjetnost i vjeronauk.

KOPRIVNICA – Nakon 40 godina, riješen je problem grijanja u šest stambenih zgrada na Trgu kralja Tomislava i u Ulici Ante Starčevića u Koprivnici. Pred dovršetkom je projekt izgradnje novog sustava grijanja predstavljen u utorak, 28. svibnja 2019. godine, u Koprivnici, a nositelj investicije je Koprivnica plin. Novi sustav grijanja ugovoren je u listopadu prošle godine, s izgradnjom se krenulo ovog ožujka, a sve bi trebalo biti u pogonu do srpnja, kaže član Uprave Koprivnica plina Marinko Bagarić, dok predsjednik Uprave KC plina Dean Gnjidić napominje kako će novi sustav, vrijedan četiri milijuna kuna, u funkciji u potpunosti biti s novom sezonom grijanja, a korisnici će investiciju otplaćivati narednih 12 godina. Zadovoljan konačnim rješavanjem problema je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić kojim je, ujedno, i riješen posljednji veliki energetski problem u Koprivnici. Projektom svaka od šest zgrada dobiva svoj vlastiti sustav, a vlasnici 250 stanova više ne moraju brinuti hoće li imati grijanje i toplu vodu.

ČAKOVEC – Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja za Međimursku županiju održat će se danas, 28. svibnja 2019. godine u Centru za kulturu Čakovec. Riječ je o završnici programa „Trening životnih vještina“ koji se provodi u svim osnovnim školama za učenike 4., 5. i 6. razreda u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije, Školskih preventivnih programa, Županijske lige protiv raka Čakovec i Zajednice sportskih udruga grada Čakovca. Uz prigodni kulturno- umjetnički program, u sklopu manifestacije bit će otvorena i izložba učeničkih radova nastalih tijekom provedbe programa „Trening životnih vještina“.

KOPRIVNIČKI BREGI – Održana je manifestacija „Očuvanje kulturne baštine Podravskog kraja“ u Koprivničkim Bregima, na kojoj je posjetiteljima predstavljena nadaleko poznata gastronomska delicija, bregofska pita. Manifestaciju je organizirala Udruga žena Bregi, a podržala ju je i Koprivničko-križevačka županije. Zamjenik župana Ratimir Ljubić čestitao je organizatorima što su odlučili dodatno promovirati i još više brinuti o nematerijalnoj kulturnoj baštini kojom obiluje Koprivničko-križevačka županija. U sklopu manifestacije održano je i predavanje o nematerijalnim kulturnim dobrima s područja Koprivničko-križevačke županije.

loading