Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.06.16.

Posted in Vijesti

DESINIĆ – Ugovori sa korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu kroz program javnih potreba u kulturi Krapinsko zagorske županije za 2016. godinu, potpisani su danas u dvorcu Veliki Tabor. Za tu je namjenu u županijskom proračunu osigurano 660 tisuća kuna. Najveći iznos, 56.000 kuna dobili su, za realizaciju više programa, Muzeji Hrvatskog zagorja.imageimageimage

KOPRIVNICA – Završna konferencija EU projekta „Hoću biti vješt(đ)ak“ održana je danas u sjedištu Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici. Projektu je svrha bila povećati motivaciju učenika za upis u deficitarna obrtnička zanimanja te doprinijeti razvoju pozitivnog odnosa prema cjeloživotnom učenju. Još jednom je pokazano zajedništvo potpornih institucija u Koprivničko-križevačkoj županiji, a još je važnije da je usmjeren na obrazovanje, kaže koprivničko-križevački župan Darko Koren. Održano je 27 motivacijskih radionica za 789 učenika osmih razredna osnovnih škola te 18 za 505 roditelja, a 30% učenika u anketama se odlučilo upravo za deficitarna obrtnička zanimanja, ističe predsjednik podravsko-prigorske Obrtničke komore Zvonko Pecikozić. Projekt je vrijedan 240 tisuća kuna, gotovo 95% je bespovratno, odnosno 228 tisuća je sufinancirano kroz Europski socijalni fond.

ZAGREB – Fantastic Zagreb Film Festival u svom šestom izdanju trajat će, na nekoliko lokacija na Medvegradu, Zagrebačkom plesnom centru,  Ljetnom kinu na Tuškancu i Medijateci francuskog kulturnog instituta, od 30. lipnja do 9. srpnja.  I ove godine bit će prikazano više od 50 naslova, a po prvi puta za vikend je organiziran i dječji program istaknula je direktorica Festivala Mia Pećina.U 10 dana, koliko traje, festival donosi projekcije filmova fantastike i srodnih žanrova te je iz godinu u godinu sve bolji i sadržajniji, naglasio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kutluru i sport Ivica Lovrić.

ZAGREB – Prosječna neto plaća u Zagrebu za ožujak iznosila je 6.608 kuna i bila je 0,03 posto veća nego za veljaču, pokazuju to podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. Najveće prosječne neto plaće za ožujak imali su zaposleni u telekomunikacijama. Slijede zaposleni u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda te u vađenju sirove nafte i prirodnog plina. S druge strane, najnižu su prosječnu plaću za veljaču primili zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima.

ZAGREB – Športsko rekreacijski centar Grana Klaka u Gornjoj Dubravi bit će rekonstruiran. Grad Zagreb jučer je objavio javni natječaj za izvođača radova, a procijenjena vrijednost je 4,8 milijuna kuna. Obnovit će se pomoćno nogometno igralište, igralište za mali nogomet, dva odbojkaška igrališta te pješačka staza u blizini sportskih terena. Radovi bi trebali započeti u drugoj polovici srpnja.

ZAGREB – Za poticanje rekonstrukcije postojećih objekata javne namjene u gradovima i općinama sa svrhom povećanja energetske učinkovitosti Zagrebačka županija dodijelit će 2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Zgrade javne namjene su zgrade državnih upravnih i drugih tijela, tijela lokalne i regionalne samouprave, zgrade za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, te za više obrazovanje, zgrade za stanovanje zajednica, zgrade sportskih udruga i organizacija, zgrade kulturnih namjena poput kina, kazališta i muzeja, bolnice i druge ustanova namijenjene zdravstveno-socijalnoj i rehabilitacijskoj svrsi. Javni poziv, koji je otvoren do 1. prosinca,  objavljen je na web stranici Zagrebačke županije.

KRAPINA – Iako je školska godina završila, i većina učenika uživa u ljetnim školskim praznicima, one koji su završili osme razrede trese upisna groznica. Naime u tijeku su upisi u srednje škole, a na području Krapinsko-zagorske županije za upis u prve razrede u 62 razredna odjela slobodna su 1483 mjesta. Bitnih novina, kad su u pitanju upisi, na području Krapinsko-zagorske županije nema, osim što se nastojalo učenike usmjeriti prema obrtničkim zanimanjima, navodi zamjenica župana Jasna Petek.

VARAŽDIN – Sveučilištu Sjever bit će predana na korištenje još jedna zgrada u varaždinskoj Križanićevoj ulici. Zgradu površine 581 četvorni metar, koja je bila dio bivše vojarne i koju su do nedavno koristile udruge, Sveučilištu Sjever, odnosno rektoru Sveučilišta Marinu Milkoviću, na korištenje će sutra u 09,30 sati predati gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš.

KRIŽEVCI – Zoran Radiček i Saša Višak, najbolji su orači Koprivničko-križevačke županije u kategoriji plugova premetnjaka, odnosno plugova ravnjaka. 14. natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije održano je u mjestu Čabraji, nedaleko Križevaca. U dvije kategorije natjecalo se devet orača, a prvoplasirani su stekli pravo predstavljanja Koprivničko-križevačke županije na 14. državnom natjecanju u oranju, koje će se održati 27. kolovoza u Velikoj Gorici. Uoči natjecanje, koprivničko-križevački župan Darko Koren uručio je natjecateljski plug premetnjak Udruzi orača Koprivničko-križevačke županije sa željom da oračima pomogne ostvariti još bolje rezultate na nadolazećim natjecanjima među kojima je i Svjetsko prvenstvo na kojem će iz Koprivničko-križevačke županije nastupiti Saša Višak.

SAVSKA VES- U tijeku je javni uvid u prijedlog Urbanističkog plana uređenja zapadnog dijela čakovečkog naselja Savska Ves. Javni uvid može se dobiti sve do 21. srpnja u prostorijama Odsjeka za prostorno planiranje, zaštitu okoliša i gradnju Grada Čakovca, svakim radnim danom od 07,00 do 15,00 sati. Javno izlaganje, radi obrazloženja planskih rješenja, održati će se pak u četvrtak 30. lipnja u Vatrogasnom domu u Savskoj Vesi, s početkom u 19,00 sati.

loading