Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.06.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB- Sedmi Festival Miroslav Krleža bit će održan od 1. do 7. srpnja u prostorijama Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleža na zagrebačkom Tuškancu, a bit će posvećen 125. obljetnici rođenja po mnogima najvećeg hrvatskog književnika 20. stoljeća. U sklopu festivala bit će izvedene dvije premijere i to izvedbeni kviz „Krležina igra detekcije“ redatelja Marija Kovača u dramaturgiji Ane Prolić i scensko događanje „Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima plačemo?“ redatelja Zlatka Pakovića, a u produkciji Montažstroja. Bit će izvedena i repriza predstave redatelja Ivana Planinića „Doviđenja na nebu“, a u sklopu programa bit će prikazan i film „Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka, uz gostovanje glumaca i filmske ekipe. U sklopu popratnog programa izdane su pretiske Krležinih knjiga iz 1918. godine – „Pjesme I.“ i „Pjesme II.“ te „Hrvatska rapsodija“. Festivalska manifestacija završit će na dan Krležina rođenja, 7. srpnja u 7 sati ujutro, tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom „Doručak kod Krleže“. Organizator Festivala je Teatar poezije.

ZAGREB – Radi uspostave cjelovitog održivog sustava gospodarenja otpadom, poticanja ekoloških vrijednosti te smanjenja ukupne količine otpada koja završava na odlagalištima, Grad Zagreb nastavlja projekt kućnog kompostiranja. Ponovljeni Javni poziv, upućen je vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom da iskažu interes za sudjelovanje u projektu kućnog kompostiranja otpada. Prijave se primaju do 1. srpnja. Inače, Grad Zagreb i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom je 7. travnja 2017. godine raspisao Javni poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u projektu Kućnog kompostiranja otpada, te je  na 115.000 adresa poslao prijavnice s informativnom brošurom kako bi se građani informirali o mogućnostima kućnog kompostiranja i prijavili za sudjelovanje u Pilot projektu, a do danas je podijeljeno oko 17.300 kompostera.

BEDEKOVČINA- Na poljoprivrednom  poligonu Srednje škole  Bedekovčina predstavljen je u četvrtak, 28. lipnja 2018. godine novi traktor s pripadajućom poljoprivrednom mehanizacijom čija je ukupna vrijednost 469.000 kuna. Najveći dio sredstava,  453.000 kuna školi je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede,  dok je ostatak škola osigurala sama. Traktor i mehanizacija koristit će se za praktičnu nastavu i vježbe učenika Poljoprivrednog učilišta koji su do sada praksu obavljali na traktoru iz 1979. godine. Ova nova poljoprivredna mehanizacija će se koristiti i za obrazovanje odraslih. Predstavljanju je prisustvovala i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek.

ZAGREB – Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak, 28. lipnja je u Gradskoj upravi održao sastanak s Miss Supranational Hrvatske, Zagrepčankom Tihanom Babij koja će 07. prosinca predstavljati Hrvatsku na svjetskom izboru u Poljskoj. Gradonačelnik je obećao pružiti logističku podršku hrvatskoj predstavnici i njenom timu kako bi na nadolazećem izboru ljepote postigla što bolji rezultat. „Tri tjedna prije samog izbora putujemo u Poljsku, a do tada nam predstoji puno priprema koje nisu nimalo lagane“, istaknula je Tihana Babij, Miss Supranational Hrvatske. Inače, izbor ljepote Miss Supranational utemeljen je 2009. godine u Poljskoj te na njemu nastupa više od 80 natjecateljica sa svih kontinenata.

ZAGREB – Od 1. srpnja 2018. godine ZET uvodi neke promjene kao i manje korekcije cijena. Tako će karta za vožnju uspinjačom, umjesto dosadašnje 4 kune, iznositi  5 kuna. Hitna vožnja moći će se naručiti po cijeni od 25 kuna.Za prijevoz uspinjačom, ubuduće neće vrijediti vrijednosne te papirnate pojedinačne karte za ostala sredstva javnog prijevoza, no korisnici koji imaju odgovarajući mjesečni ili godišnji kupon, prijevoz uspinjačom mogu koristiti kao i do sada.

KRAPINA – U sklopu 53. Tjedna kajkavske kulture, Krapinsko-zagorska županija, Grad Krapina, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije organiziraju 26. Međunarodni sajam gospodarstva “Zagorski gospodarski zbor”. Ove godine zemlja-partner sajma je Republika Austrija, a županija-partner sajma Vukovarsko-srijemska županija. Izložba će se održati u dvorani i na vanjskim prostorima Osnovne škole Ljudevit Gaj Krapina, Srednje škole Krapina i izložbenim kućicama u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda od 6. do 8. rujna 2018. godine. Organizatori osiguravaju sve potrebne tehničke uvjete za izlaganje i prodaju proizvoda na Sajmu, a zainteresirani poljoprivredni proizvođači, obrti i tvrtke svoje prijave za sudjelovanje na ovoj izložbi svoje prijave trebaju dostaviti do 25. srpnja.

ZAGREB – Projektu prekogranične suradnje „In cultura veritas“, kojem je Zagrebačka županija vodeći partner, odobrena su sredstva u sklopu 3. roka Otvorenog poziva Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta je milijun i tri tisuće eura, a Zagrebačkoj županiji je za provedbu pripalo 403 tisuće eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radi se o projektu koji predstavlja nastavak dosadašnje uspješne suradnje između Zagrebačke županije i slovenskih subregija Obsotelje i Kozjansko. Cilj je doprinijeti atraktivnosti, posjećenosti i zaštiti kulturne baštine područja i povećanja gospodarske aktivnosti proizvođača kroz razvoj nove održive prekogranične turističke destinacije, jačanje kapaciteta lokalnih dionika te njihovom sveobuhvatnom promocijom.

VARAŽDIN – Projektni tim za palijativnu skrb Varaždinske županije održao je konstituirajuću, ali i prvu radnu sjednicu. Za voditelja Projektnog tima izabran je zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin. Na sjednici je prezentiran Prijedlog Strateškog plana razvoja palijativne skrbi u Varaždinskoj županiji 2018.-2022. godine. Cilj je uspostava  funkcionalnog, efikasnog i empatičnog sustava palijativne skrbi. Varaždinska županija dovršetkom izgradnje Centra za palijativnu skrb u Novom Marofu, čija je vrijednost gotovo 52 milijuna kuna, raspolagat će sa skoro 30% ukupno ugovorenih smještajnih kapaciteta za palijativnu skrb u Republici Hrvatskoj, kaže Vugrin.

ČAKOVEC – Osnovne škole u Orehovici i Donjoj Dubravi te srednja škola u Prelogu, tri su škole s područja Međimurske županije uključene u eksperimentalni program „Škola za život“, a čija provedba kreće s novom školskom godinom. Svi učitelji u tim školama započeli su s edukacijama u virtualnim učionicama, razvijajući svoje profesionalne kompetencije. Učenici će dobiti tablete na kojima će im biti dostupni elektronički udžbenici, dok su škole dobile katalog za nabavu opreme iz kojeg mogu odabrati svu potrebnu opremu, a na trošak Ministarstva znanosti i obrazovanja.

ZAGREB – Konferencija za novinare na kojoj će bit najavljen program  7. festivala Miroslav Krleža bit će održana u četvrtak, 28.lipnja 2018. godine od 11,00 sati na Krležinom Gvozdu.  Ovogodišnji Festival od 1. do 7. srpnja posvećen  je 125. obljetnici rođenja po mnogima najvećeg hrvatskog književnika 20. stoljeća  te će biti otvoren premijerom predstave / kviza “Krležina igra detekcije” redatelja Marija Kovača u dramaturgiji Ane Prolić.

KOPRIVNICA – Koprivnica će dobiti novi, reprezentativni izlagački prostor u kojem će biti predstavljena djela danas još jedinog živućeg velikana naivne umjetnosti Mije Kovačića. Večeras, 28. lipnja 2018. godine, u 19,00 sati u prizemlju Galerije Koprivnica, na Zrinskom trgu, otvorit će se Galerija Mijo Kovačić, koja će predstaviti stalni postav njegovih  radova od 1970-tih godina do danas. U izložbenom prostru na 135 metara četvornih bit će predstavljena ulja na staklu i drvu, crteži, te jedna nedovršena slika koja će posjetiteljima zorno prikazati nastanak slike na staklu.

loading