Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.06.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na sjednici u četvrtak, 27. lipnja, Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku o prijenosu u vlasništvo Sveučilištu Sjever nekretnine u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, u svrhu osiguranja i izgradnje prostornih i poslovnih kapaciteta za potrebe obavljanja znanstveno-nastavne djelatnosti. Kako ističu iz Sveučilišta Sjever, prostor će se uskoro obnoviti i preurediti za potrebe studija strojarstva, mehatronike te tehničke i gospodarske logistike.

ČAKOVEC – Ugovor o izvođenju građevinskih radova na Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu potpisan je danas, 28. lipnja 2019. godine, u Maloj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu. Ugovor je, s izvođačem radova, potpisao ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub uz nazočnost župana Međimurske županije Matije Posavca sa suradnicima i voditeljice projekta Petre Pavičić. Radi se o projektu koji je podijeljen u tri faze. Njima je obuhvaćeno uređenje „Matulovog grunta“ u Frkanovcu kao centra za interpretaciju leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja te uređenje Ekoturističke staze „Svetomartinska Mura“ kojom će se objediniti svi turistički sadržaji vezani uz prirodnu baštinu te finalno interpretacijsko uređenje prizemlja i okućnice sjedišta Javne ustanove u Križovcu. Upravo danas potpisani ugovor odnosi se na nastavak uređenja objekta u Križovcu, koji datira iz 1860. godine, gdje će u prizemlju biti uređen Centar za posjetitelje, dvije galerije Mura i Drava, suvenirnica i drugi prateći sadržaji. Uredit će se i eksterijer s najmodernijim tematskim dječjim igralištem, rekao je ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub. Ukupna vrijednost projekta je više od 12 milijuna kuna koje s 85% financiraju fondovi EU, a ostatak Međimurska županija. Naime, radi se i projektu koji će imati gospodarski, turistički i edukativni značaj o bogatstvima međimurske prirode naglasio je župan Matija Posavec. Rok za završetak radova, koji će se izvoditi temeljem danas potpisanog ugovora, je 20. siječnja 2020. godine.

ZAGREB – Osmo izdanje Festivala Miroslav Krleža održat će se od 28. lipnja do 7.srpnja na nekoliko zagrebačkih lokacija, a većina programa bit će na Krležinom Gvozdu. Tako će Festival biti otvoren u petak, 28. lipnja premijerom Krležine najpoznatije drame „Gospoda  Glembajevi“ u režiji Branka Brezovca, u produkciji Eurokaza, Teatra poezije i Festivala Miroslav Krleža. Priređena je i  posveta Georgiju Paru, najvećem redatelju Krležina teatra, uz izvedbu predstave „U logoru“,  koju je režirao u sklopu  Festivala Miroslav Krleža 2014. godine. U Krležinom vrtu gostovat će Dragan Despot s monodramom „Na rubu pameti“  kojom  je ovaj veliki glumac ostvario vrhunac svoje karijere. Eurokaz prikazuje svoju novu predstavu „Pjesma cvrčka“ u režiji Ive Srnec.

ZAGREB – Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija i ove godine učenike – državne i međunarodne prvake nagrađuje Oskarom znanja. Oskari znanja jučer, 27. lipnja 2019. godine, dodijeljeni su učenicima i studentima glazbenih i plesnih škola i muzičkih akademija, a danas, 28. lipnja, u Velikoj dvorani zagrebačkog Ekonomskog fakulteta  dodijeljuju se za ostala natjecanja. Među dobitnicima su i zagorski učenici. U kategoriji glazbenih prvaka  Roberto Hren iz ŠUDIGO-a Zabok, a u kategoriji državnih prvaka na natjecanjima u znanju, priznanja će primiti Marko Nuli iz OŠ Konjščina i Maja Profeta iz OŠ Sv. Križ Začretje za prva mjesta na natjecanju mladih tehničara, Mihaela Šeba iz OŠ Sv. Križ Začretje za prvo mjesto na natjecanju Sigurno u prometu, Domagoj Gavranić iz OŠ Zabok za prvo mjesto na natjecanju informatike te Leonardo Biruš iz SŠ Pregrada za prvo mjesto na natjecanju iz povijesti.

KRAPINA – Pučko otvoreno učilište Krapina u suradnji s partnerima provodi od 23. srpnja 2018. godine projekt „OK! Otkrijmo kreativnost“. Projekt je to ukupne vrijednosti 239 tisuća kuna, od čega su 85% europska sredstva, a 15% sredstva ministarstva kulture, a na radionicama izrade umjetničke keramike i vitraja okupio je preko 50 polaznika starijih od 55 godina, navodi ravnateljica Učilišta i koordinatorica projekta Grozdana Pavlović. Radionice su vodile akademske umjetnice Ljerka Njerš, Dominique Jurić i Mirjana Smolić, a s nastalim radovima gostovalo se na izložbama u Svetom Ivanu Zelini i Slatini. O projektu koji je u završnoj fazi bit će govora na konferenciji za medije, danas, 28. lipnja 2019. godine od 17,00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, nakon čega će u 19,00 sati u Galeriji grada Krapine biti otvorena izložba izabranih radova sa svih radionica održanih tijekom projekta.

VARAŽDIN – Otvorenje izložbe slika Zdenka Huzjana u galeriji Zlati ajngel u Varaždinu, bit će održana danas s početkom u 20,00 sati. Inače, Zdenko Huzjan, svoje je radove izložio na 111 samostalnih i na više od 380 grupnih izložbi u Sloveniji i diljem svijeta. Primio je 29 nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada Prešernovega sklada za 1987. godinu. Izložba ostaje otvorena do 14. srpnja.

KOPRIVNICA – Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i ove je godine proveo analizu vode na podravskim jezerima. Svi pokazatelji kakvoće vode su izvrsni što potvrđuje da su sva jezera podvrgnuta analizi pogodna za kupanje. Rezultati ispitivanja kakvoće vode odnose se na jezera Šoderica, Čingi-Lingi i Gabajeva Greda.

VELIKA GORICA – Središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održat će se u subotu, 29. lipnja 2019. godine u Parku dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici od 11,00 sati. Sveta misa bit će služena u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, nakon čega će u 10,00 sati biti položeni vijenci kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu „Golubica“. Središnja svečanost počinje u 11,00 sati u šatoru u velikogoričkom Parku dr. Franje Tuđmana.

loading