Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.07.2016.

Posted in Vijesti

KRAPINA – U posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji danas boravi ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić. U svojem Uredu u Krapini župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar priredio je prijem za ministra Tolušića, kojeg je upoznao s potrebom pojednostavljenja pravilnika i mjerila, kao najčešćih kočnica gradovima i općinama u priviačenju sredstava EU fondova.  U pratnji gradonačelnika Zorana Gregurovića ministar Tolušić je obišao obnovljeni  Stari grad u Krapini, a nakon posjeta svetištu, u Mariji Bistrici održao je sastanak sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima. Svoj posjet Zagorju ministar Tolušić završava u Konjšćini, gdje je u obilasku  tamošnje uspješne tvrtke ZMH Horvat.

imageimage

ZAGREB – Zagrepčani koji nemaju priključak za vodu ili su na gradski vodovod ilegalno priključeni mogu podnijeti zahtjev, kako bi im grad financirao ulazak u sustav.  Za to će se, kroz sljedeće dvije godine, iz gradskog proračuna izdvojiti 42 milijuna kuna, što bi se Vodoopskrbi i odvodnji trebalo vratiti kroz plaćanje računa.Trenutno je oko 4.900 „ilegalaca“, a ovom odlukom, kako je rekao gradonačelnik Bandić, želi se uvesti red i ljudima vratiti dostojanstvo. Zahtjevi za reguliranje statusa protupravno izvedenih priključaka predaju se od 2. kolovoza do kraja godine na adresi Eleonore Patačić 1b, a uz zahtjev mora se priložiti dokaz o pravu vlasništva nad građevinom, građevinsku dozvolu, kopiju katastarskog plana koja nije starija od šest mjeseci.

LUDBREG – Danas su u Ludbregu počeli radovi na sanaciji odlagališta komunalnog otpada Meka. Riječ je o neuređenom odlagalištu na koje se odlagao otpad sakupljen na području Grada Ludbrega od 1994. do 2015. godine kada je odlagalište zatvoreno. Projekt ukupne vrijednosti gotovo 39 milijuna kuna, većim je dijelom financiran sredstvima Europske unije. Početku radova na sanaciji i konferenciji za medije, danas su u Ludbregu prisustvovali potpredsjednik hrvatske vlade Božo Petrov, potpredsjednik sabora Robert Podolnjak, ministar zaštite okoliša i prorode Slaven Dobrović, župan Varaždinske županije Predrag Štromar te gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

ZAGREB – Ove jeseni Jakuševčani će dobit dugo iščekivani dječji vrtić, a prostor od 1.200 metara črtvornih unutarnjeg prostora i još 2.800 metara četvornih  dječjeg igrališta Grad Zagreb će u tu svrhu za mjesečni najam od 130.000 kuna iznajmiti od jedne privatne tvrtke. Plan je prostor unajmiti na 10 godina, što će Grad u konačnici stajati 15,6 milijuna kuna. Zgrada u kojoj će se nalaziti vrtić za oko 200 djece još je u izgradnji, no već za nekoliko mjeseci ondje će sve biti spremno za igru malih Jakuševčana. U vrtiću će biti mjesta za pet jasličkih i pet vrtićkih grupa, a bit će dio DV-a Tratinčica iz Dugava u koji su do sada Jakuševčani najviše odvozili svoju djecu.

ZAGREB –  Pobjednik start up natjecanja Zagreb Connect, najveće europske konferencije poslovnih anđela,  koja će biti održana 29. i 30. studenog u Zagrebu,  osvojit će put u Tel Aviv,  gdje će mu se pružiti mogućnost da upozna izraelsku start up scenu. Tako će uz bogati nagradni fond od čak 50.000 eura te mentorstvo od strane uglednih poduzetnika i poslovnih anđela, pobjednik natjecanja biti u mogućnosti osvojiti jedinstvenu nagradu koju su omogućili organizatori konferencije u suradnji s ovogodišnjim partnerom – Izraelskim veleposlanstvom. Svi zainteresirani startupovi mogu se prijaviti na natjecanje Zagreb Connect  do 1.rujna.

KOPRIVNICA – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Fonda za bilateralne odnose Europskog gospodarskog prostora i Financijskog mehanizma Kraljevine Norveške potpisali su predstavnici Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Fonda. Obrtničkoj komori odobreno je gotovo 30 tisuća eura, a u sklopu projekta provest će se edukacija obrtnika na području instaliranja postrojenja za proizvodnju energije iz biomase, izradit će se brošura koja će služiti kao priručnik za postavljanje postrojenja za proizvodnju energije iz bio mase, razmijenit će se iskustva između Komore i norveških partnera, te će se prenijeti stečena znanja obrtnicima iz Koprivničko-križevačke i susjednih županija. Aktivnosti će se provoditi od 1. rujna ove do 1. ožujka naredne godine.

ČAKOVEC – Najveća međimurska kulturno- turistička manifestacija „Porcijunkulovo“, započinje sutra i trajat će sve do srijede 3. kolovoza. Sve posjetitelje Čakovca u to vrijeme očekuje mnoštvo kulturno- zabavnih događanja poput koncerata, sajmova, radionica i smotri, ali isto tako i trodnevna duhovna obnova uz glavnu procesiju 2. kolovoza na kojoj će svi vjernici moći dobiti oprost Porcijunkule- Gospe od anđela.

IVANIĆ GRAD – Ivanić-Grad je prvi grad u Zagrebačkoj županiji koji je uveo sustav javnih bicikala koji su dostupni na dvije lokacije, u samom centru na Trgu Vladimira Nazora i na popularnom Seoskom imanju Kezele. Istovremeno je moguće unajmiti klasične bicikle s 3 brzine, ali i električne bicikle najnovije generacije s čijom se dugotrajnom baterijom može prijeći udaljenost veću od 100 kilometara. Svi javni bicikli opremljeni su tehnologijom za praćenje u realnom vremenu, automatskim mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom te drugim elementima sigurnosti na cesti.

loading