Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 28.07.2017.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Zdravstvena zaštita Zagrepčana iznad je hrvatskog prosjeka, ali prostora za napredak još uvijek ima – zaključak je to članova skupštinskog odbora za zdravstvo koji su se danas, 28. srpnja 2017. godine, bolje upoznali s radom Domova zdravlja, poliklinika, specijalnih bolnica, nastavnih zavoda i ostalih zdravstvenih institucija, a koje su u nadležnosti gradskog ureda za zdravstvo. Da će taj standard biti teško zadržati uz sve manja izdvajanja za zdravstvo na primjeru KB Sveti Duh dočarala je pročelnica Mirna Šitum rekavši kako ugovor s HZZO pokriva samo plače zaposlenih. Ipak, članovi odbora, predvođeni predsjednikom odbora Rajkom Ostojićem, složili su se kako se svaka kuna uložena u ljude višestruko isplati.

ZAGREB  – Uskoro će, prema najavama započeti radovi na obnovi Trga žrtava fašizma. Sami radovi odvijat će se u tri faze, a za prvu fazu uređenje okoliša izdvojit će se oko 4,2 milijuna kuna bez PDV-a. Nakon što se završi prva faza koja uključuje kompletno novo osvjetljenje doma hrvatskih likovnih umjetnika, krenut će se u obnovu fontane. Trećom fazom formirat će se zelena pješačka zona između kolničkih i tramvajskih trasa u Ulici Franje Račkoga. Sam natječaj za prvu fazu radova traje do 21. kolovoza, a odabrani izvođač dužan je izvesti radove u roku od četiri mjeseca. Kada radovi budu gotovi Trg žrtava fašizma biti će jedna od postaja nove pješačke zone koja bi išla od Trga bana Josipa Jelačića, do nove tržnice na Branimircu, koja će isto biti preuređena i pretvorena u turističku atrakciju, pa sve do Autobusnog kolodvora.

KUMROVEC – Nastavljajući posjete jedinicama lokalne samouprave koje su nakon lokalnih izbora dobile novo vodstvo, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar sa suradnicima, danas je posjetio Općinu Kumrovec, gdje ih je ugostio načelnik Robert Šplajt. – Ono što nam je prioritet u narednom razdoblju u općini Kumrovec je kompletna energetska obnova osnovne škole, ističe župan Željko Kolar, na što će se utrošiti preko pet milijuna kuna. Također, na današnjem sastanku u Općini Kumrovec bilo je govora i o kumrovečkim objektima koji su u vlasništvu Republike Hrvatske te je zaključeno kako bi država u svom vlasništvu trebala zadržati one objekte koji su od državnog interesa, a ostale dati na upravljanje županiji i jedinicama lokalne samouprave.

ZAGREB – Objavljena su imena kandidata koji su se javili na natječaj za obavljanje poslova pročelnika gradskih ureda za financije, zdravstvo i socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom odnosno za zamjenika pročelnika za zdravstvo. Izgledno je da će zamjenik za zdravstvo biti Slavko Antolić, koji je dosad bio pomoćnik pročelnice u tom resoru. Za mjesto pročelnika prijavio se Vjekoslav Jeleč, neurokirurg iz KB Dubrava, koji je nedavno zamijenio Branka Lustiga u Gradskoj skupštini. Osim njega za isto mjesto kandidirao se pulmolog Gzim Redžepi, koji je dosad bio zamjenik Mirne Šitum, te Ivana Portolan Pajić, koja je dosad bila voditeljica Odjela za zdravstvo. Za razliku od Ureda za zdravstvo, za pročelničke fotelje ureda za financije i socijalne zaštite stigle su dvije prijave, po jedna za svaki ured. Romana Galić, dosadašnja zamjenica Višnje Fortuna jedina je pozvana na testiranje, dok je jedina kandidatkinja za pročelnicu financija Olivera Jurić, koja trenutno radi u HEP-u.

KOPRIVNICA – Radni sastanak s temom projekta energetske obnove u školama održao je koprivničko-križevački župan Darko Koren sa suradnicima uključenim u projekte. Koprivničko-križevačka županije od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja zaprimila je odluke o financiranju kojima je odobreno 5,1 milijun kuna za projekte energetske obnove u osnovnim školama u Virju i Drnju. Trenutno se čekaju ugovori, nakon čega se kreće s pripremom postupka javne nabave. Ukupna vrijednost energetske obnove u ovim školama iznosi oko 7,5 milijuna kuna, a za preostali iznos Koprivničko-križevačka županija aplicirat će na natječaj Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

KRAPINA – Javni poziv za podnošenje prijava za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju u odgojno – obrazovnim ustanovama za školsku godinu 2017./2018 raspisala je 26. srpnja 2017. godine Krapinsko-zagorska županija s partnerima. Javni poziv je raspisan u sklopu projekta „Baltazar 4“ koji će zaposliti 55 osoba za rad u županijskim osnovnim i srednjim školama 20 sati tjedno, uz ugovor o radu na deset mjeseci. Uvjet je između ostalih i završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje, a prednost će imati osobe s iskustvom u radu kao pomoćnik u nastavi. Pisane prijave šalju se na adresu: Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina u roku od osam dana od dana objave ovog Javnog poziva. Sve dodatne informacije dostupne su na internetskim stranicama Krapinsko – zagorske županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

VARAŽDIN – Varaždinska županija predala je projektnu prijavu na Otvoreni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja za bespovratna sredstva za  „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III.“  iz Europskog socijalnog fonda. Projekt pod nazivom „Ja mogu“  obuhvatit će ukupno 73 djece s poteškoćama kroz razdoblje od 4 godine, koliko traje projekt, te 51 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog posrednika. Traženi  iznos od 10 milijuna i 691 tisuću kuna gotovo  je maksimalan mogući, a od toga 92% su bespovratna sredstva dok se 8% sredstava osigurava iz županijskog proračuna.

ZAGREB – Konstituiran je novi saziv Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije, a za njegova načelnika imenovan je zamjenik župana Hrvoje Frankić. Donesen je Poslovnik o njegovu radu te Pravilnik o odori pripadnika Stožera civilne zaštite i specijalističkih postrojbi civilne zaštite Zagrebačke županije. Župan Stjepan Kožić imenovao je 21-nog člana Stožera. Godišnja vježba operativnih snaga zaštite i spašavanja Zagrebačke županije održat će se 2. rujna u Vrbovcu.Stožer civilne zaštite, uz ostalo, operativno prati i koordinira mjere i aktivnosti radi spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Procjenjuje razvoj događaja i usmjerava snage civilne zaštite na područja na kojima je njihovo angažiranje potrebito, priprema prijedloge o angažiranju snaga i sredstava civilne zaštite te obavlja poslove informiranja javnosti o provođenju mjera civilne zaštite.

ČAKOVEC – Danas započinje Porcijunkulovo najveća kulturno-turistička manifestacija u Međimurju.  Porcijunkulovo će i ove godine u Čakovec zasigurno privući brojne posjetitelje.  Organizatori očekuju kako će idućih dana u programima manifestacije uživati gotovo tristo tisuća posjetitelja. Posjetitelje Porcijunkulova  očekuju brojni koncerti, radionice, prezentacije starih zanata, predstave za mališane, predstavljanje autohtonih proizvoda, oldtimer susret, ulične svirke i mnoštvo drugih sadržaja.Iako programi manifestacije traju već od jutarnjih sati, svečanost otvorenja Porcijunkulova. bit će večeras u 20,00 sati kad će u atriju Muzeja Međimurja nastupiti pijanist Nikola Grabar.

loading